Leder

Nu begynder kampen for et grønt, socialt og progressivt USA

Rigsretssagen har vist, at den eneste måde at afsætte Donald Trump er ved demokratiske valg. Derfor er demokraternes primærvalgkamp, der begynder i delstaten Iowa, den vigtigste i mange år. Partiet bør vælge en kandidat, der kan tænke frit og radikalt over, hvad der skal forandres i USA
Rigsretssagen har vist, at den eneste måde at afsætte Donald Trump er ved demokratiske valg. Derfor er demokraternes primærvalgkamp, der begynder i delstaten Iowa, den vigtigste i mange år. Partiet bør vælge en kandidat, der kan tænke frit og radikalt over, hvad der skal forandres i USA

Jesse Jacob

3. februar 2020

Natten til tirsdag dansk tid i den lille amerikanske delstat Iowa indledes det valg, der kan blive begyndelsen på afslutningen på Donald Trumps epoke.

Det ville være en befrielse.

Men det kan også blive det valg, der konsoliderer Trumps herredømme i amerikansk politik.

Så vil verden være forandret.

Det, vi har lært af rigsretssagen mod Trump, som afsluttes onsdag, er, at der kun findes en måde at komme af med ham på: ved demokratiske valg. Det Republikanske Parti har vist sin vilje til at blokere for beviser, afvise vidneudsagn og obstruere hele sagen for at beskytte præsidenten. De amerikanske vælgere er derfor den eneste instans, der effektivt kan drage ham til ansvar.

Hvis Trump taber valget til november, kan man håbe på, at han vil blive betragtet som en skandaløs undtagelse. En slags chok i det politiske system, som vil minde os om, hvor galt det kan gå, og hvordan autoritære ledere, der hæver sig selv over loven, gennem demokratiske valg kan komme til magten. 

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Henrik Leffers
  • Gert Romme
  • Lisbeth Glud
  • Anders Graae
  • Katrine Damm
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Poul Anker Sørensen
  • Torben K L Jensen
Thomas Tanghus, Henrik Leffers, Gert Romme, Lisbeth Glud, Anders Graae, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Poul Anker Sørensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Sanders vinder - en ildsjæl der er immun overfor alle angreb på hans autencitet og den valgforsker der udnævnte Sanders til vinder i 2016 hvis han blev kandidat udnævner ham også denne gang til vinder - med jordskredssejr.

Alvin Jensen, Nette Skov, Birte Pedersen, Henrik Leffers, Jens Kofoed, Mogens Holme, Astrid Goplen, Anders Graae og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

"Om det vil være den rigtige vej til at besejre den selvsikre, uforudsigelige og offensive Donald Trump og indlede en ny æra i amerikansk politik – det ved vi først til november."

men vi håber det sker

Alvin Jensen, Nette Skov, Birte Pedersen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

DT er ikke selvsikker; han er skråsikker (udadtil) og dybt usikker (indadtil). Netop som bøller og mobbere ofte er. Han er muligvis uforudsigelig, men først og fremmest utilregnelig. Og dermed farlig, ikke kun for USA, men hele verden.

Torben Arendal, Alvin Jensen, Nette Skov, Birte Pedersen, Kim Øverup, ingemaje lange, Susanne Kaspersen, Gert Romme, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det bliver godt at komme af med Trump. men skal man huske ham for noget, kan man vel sige, at han er kommet op med flere 80'er og 90'er Band-navne end nogen anden. De lidt depressive årtier. Kunne man forestille sig en weekend i VEGA:

Lørdag - Store VEGA
Human Scum
Loser
Support - Sleepy Joe + Nasty Woman + Bigly

Lørdag - Lille VEGA
A lot of Money
Support - Moron + Bernie is a communist

Søndag - Store VEGA
Millions and billions
Support - Crooked Hillary + Covfefe

Lille VEGA
He is a talented dog
Support - SMART + Out of Control

Eller var det bandene i 80'erne og 90'erne, som bare viste hvad verden ville ende op med en dag?

Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Nette Skov, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

En noget tvivlsom playliste, Jan Jensen, men yderst komisk ;-)

Alvin Jensen, Nette Skov, Birte Pedersen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

"Så vil vælgerne have sanktioneret hans måde at regere på." - nej, ikke hvis han som forrige gang taber (med nogle millioner stemmer) i the popular vote, men får flertal af valgmænd.

Alvin Jensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Kjeld Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg tror ikke, man skal være for selvsikker omkring Donald Trumps fald.

Dels har han valgsystemet med sig. Og dels har det republikanske parti indtil nu satset så meget prestiges på ham, at de ikke vil/kan lade ham falde, hvis det overhovedet kan undgås. Og så er der jo også disse svagt fungerende vælgere, der føler sig svigtet af ordinære politikere, og anser ham som "deres" ligestillede.

Men da Donald Trump går imod alt, hvad vi i vesten har bygget op, undrer det mig, at vestens politikere ikke åbent går imod ham, og giver moralsk støtte til hans modstandere.

Ib Gram-Jensen, Estermarie Mandelquist og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar

"Men da Donald Trump går imod alt, hvad vi i vesten har bygget op, undrer det mig, at vestens politikere ikke åbent går imod ham, og giver moralsk støtte til hans modstandere." De fleste vestlige politikere er pæne, høflige og konfliktsky. Derudover betragter de ham tilsyneladende stadig som et normalt menneske. Hvilket han ikke er. - Inden han blev valgt, sagde flere højtstående republikanere, bl.a. Ted Cruz og Lindsey Graham, at han var en patologisk løgner. Alt det er forstummet. Nu siger kun Bernie Sanders det. Har vi hørt nogen europæiske politikere sige (fx) det?

Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg kan forestille mig hvad som helst og jeg vil virkelig gerne se Trump forsvinde. Men jeg kan også sagtens forestille mig at en stærk Bernie Sanders kunne blive 'fjernet' af the dark side. Der står simpelthen for meget på spil for den hårde kerne til at tillade et så markant skifte.

Torben Arendal, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Nette Skov og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Birte Pedersen

Ifald Bernie Sanders skulle gå hen og blive den næste Præsident, må man håbe han ikke dør inden, han er jo ingen årsunge, det gælder iøvrigt også både Biden og Warren.

Dumper ind. Det her må være en leder, tænker jeg. Der hvor avisen udtrykker sin holdning.
Det kan ikke være en kritisk objektiv reportage eller lignende. .
Kan det vel?