Leder

Boris Johnsons kup mod finansministeriet viser en farlig magtfuldkommenhed

Udskiftningen af manden i landets næsthøjeste stilling viser, at holdet omkring Boris Johnson ingen midler skyr for at få dets vilje
Tendensen er klar: Holdet omkring Boris Johnson skyr ingen midler for at få sin vilje, skriver Jakob Illeborg på lederplads.

Tendensen er klar: Holdet omkring Boris Johnson skyr ingen midler for at få sin vilje, skriver Jakob Illeborg på lederplads.

Hannah McKay

Udland
17. februar 2020

Ikke siden Nigel Lawson forlod Margaret Thatcher-regeringen i 1989, hvilket blev begyndelsen til enden for jernladyen, er en britisk finansminister trådt tilbage i utide.

Men finansminister Sajid Javid kunne ikke med respekt for sig selv fortsætte i rollen efter Boris Johnsons krav om, at finansministeriets rådgivere skulle erstattes af rådgivere udvalgt af Johnsons magtfulde rådgiver Dominic Cummings.

Og det viser, hvor magtfokuseret Boris Johnson-holdet er.

Forholdet mellem Downing Street 10 (premierministeren) og Downing Street 11 (finansministeren) har aldrig været gnidningsløst – tænk bare på den kontinuerlige skyttegravskrig mellem Tony Blair og Gordon Brown – men gnidninger er der med god grund.

Finansministeriets rolle er at udstikke en ansvarlig økonomisk linje, og dette opdrag kommer nogle gange i clinch med en premierministers store politiske visioner.

Det er dette samspil/modspil, som Boris Johnson (eller rettere Dominic Cummings, der nok er den virkelige herre i Downing Street 10), nu fjerner. Den nye finansminister, den kun 39-årige Rishi Sunak, forventes i høj grad at tage diktat fra premierministerens kontor.

Det gør umiddelbart livet lettere for Boris Johnson.

Han kan nu få gennemtrumfet sine/Cummings’ planer om at lukke op for pengepungen for at foretage massive offentlige investeringer.

Farligt

Det viser tydeligt, at Johnson-regeringen virkelig søger en indre revolution. I sidste uge vedtog man endelig en voldsomt dyr investering i hurtigtog fra syd til nord (HS2), og flere lignede projekter ventes.

I virkeligheden er der mere af den gamle labourleder Ed Milibands ’socialisme’ over BoJos første politiske udmeldinger med renationalisering af jernbaner og en prioritering af offentlige investeringer frem for klassisk konservativt mådehold med pengepungen.

Det kan i sig selv være fint nok, men tendensen er klar: Holdet omkring Johnson skyr ingen midler for at få sin vilje.

I efteråret sendte man parlamentet hjem, da det ikke makkede ret. Nu udskifter man manden i landets næsthøjeste stilling for at få orden i geledderne.

Denne magtfuldkommenhed er farlig, særligt i Storbritannien, der ikke har en nedskreven grundlov. Storbritannien styrer med ekspresfart mod en ukendt virkelighed uden for EU.

At tilsidesætte den praksis, der skal sikre sund økonomisk fornuft, kan vise sig decideret farlig for den britiske økonomi – og måske på sigt for demokratiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Er det ikke bare det samme som Mette F. gør i Danmark ? På den anden side "kunne" det være et opgør med Magret Thatcher´s neo-liberalisme der jo også er skrevet ind i Maastricht-aftalen i EU - en anden ting - BoJo vil nationalisere de banestrækninger der bliver drevet af Arriva (ejet af tyske DB) og så bare for at understrege hans radikale ændringer forhandler den britiske regering med Kina om at bygge et net af højhastigheds-togstrækninger der oprindeligt var en del af "Road and Belt Initiative" Kina´s nye silkevej.

Peter Beck-Lauritzen, jens christian jacobsen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kodeordet er : Cummings

Peter Beck-Lauritzen, Sören Tolsgaard og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

"holdet omkring Boris Johnson ingen midler skyr for at få dets vilje"

Precis. Når først man er begyndt at ansætte folk som er med på ens idéer, så er der ingen vej tilbage.

Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar

Bojo gør som Donald i usa

Torben K L Jensen, Helle Walther og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Sporene skæmmer. Hardcore remainers udgør stadig den massive majoritet i regeringskontorerne og er som grus i maskineriet, hvis Boris virkelig ønsker reformer.

jens christian jacobsen

Hvad er egentlig Illeborgs problem? Er en PM 'magtfuldkommen' når han bruger sit flertal? Oven ikøbet på en måde Illeborg sympatiserer med?