Leder

Boris Johnsons kup mod finansministeriet viser en farlig magtfuldkommenhed

Udskiftningen af manden i landets næsthøjeste stilling viser, at holdet omkring Boris Johnson ingen midler skyr for at få dets vilje
Tendensen er klar: Holdet omkring Boris Johnson skyr ingen midler for at få sin vilje, skriver Jakob Illeborg på lederplads.

Tendensen er klar: Holdet omkring Boris Johnson skyr ingen midler for at få sin vilje, skriver Jakob Illeborg på lederplads.

Hannah McKay

17. februar 2020

Ikke siden Nigel Lawson forlod Margaret Thatcher-regeringen i 1989, hvilket blev begyndelsen til enden for jernladyen, er en britisk finansminister trådt tilbage i utide.

Men finansminister Sajid Javid kunne ikke med respekt for sig selv fortsætte i rollen efter Boris Johnsons krav om, at finansministeriets rådgivere skulle erstattes af rådgivere udvalgt af Johnsons magtfulde rådgiver Dominic Cummings.

Og det viser, hvor magtfokuseret Boris Johnson-holdet er.

Forholdet mellem Downing Street 10 (premierministeren) og Downing Street 11 (finansministeren) har aldrig været gnidningsløst – tænk bare på den kontinuerlige skyttegravskrig mellem Tony Blair og Gordon Brown – men gnidninger er der med god grund.

Finansministeriets rolle er at udstikke en ansvarlig økonomisk linje, og dette opdrag kommer nogle gange i clinch med en premierministers store politiske visioner.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Jesper Eskelund
  • Peter Gløde
  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Mondrup
  • Poul Anker Sørensen
  • Torben K L Jensen
  • Christian Skoubye
  • Poul Anker Juul
Peter Beck-Lauritzen, Jesper Eskelund, Peter Gløde, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Poul Anker Sørensen, Torben K L Jensen, Christian Skoubye og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Er det ikke bare det samme som Mette F. gør i Danmark ? På den anden side "kunne" det være et opgør med Magret Thatcher´s neo-liberalisme der jo også er skrevet ind i Maastricht-aftalen i EU - en anden ting - BoJo vil nationalisere de banestrækninger der bliver drevet af Arriva (ejet af tyske DB) og så bare for at understrege hans radikale ændringer forhandler den britiske regering med Kina om at bygge et net af højhastigheds-togstrækninger der oprindeligt var en del af "Road and Belt Initiative" Kina´s nye silkevej.

Peter Beck-Lauritzen, jens christian jacobsen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

"holdet omkring Boris Johnson ingen midler skyr for at få dets vilje"

Precis. Når først man er begyndt at ansætte folk som er med på ens idéer, så er der ingen vej tilbage.

Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Sporene skæmmer. Hardcore remainers udgør stadig den massive majoritet i regeringskontorerne og er som grus i maskineriet, hvis Boris virkelig ønsker reformer.

jens christian jacobsen

Hvad er egentlig Illeborgs problem? Er en PM 'magtfuldkommen' når han bruger sit flertal? Oven ikøbet på en måde Illeborg sympatiserer med?