Leder

I Danmark kræver De Radikale klimahandling. I Strasbourg har de lige stemt for mulig milliardstøtte til olieledninger

Europa skal være klimaneutralt i 2050. Så hvorfor i alverden har EU lige givet olie- og gasledninger mulighed for at få milliardstøtte? Og hvorfor har De Radikale dog stemt for det?
»Jeg tror, at danskerne er mere klar, end mange politikere ved, og jeg tror, at de venter på noget forandring nu,« sagde Ida Auken i weekenden om klimapolitikken.

»Jeg tror, at danskerne er mere klar, end mange politikere ved, og jeg tror, at de venter på noget forandring nu,« sagde Ida Auken i weekenden om klimapolitikken.

Sarah Christine Nørgaard

Udland
13. februar 2020

Rettelse: En tidligere version af denne leder gav indtryk af, at EU nu endegyldigt har godkendt milliardstøtten til de omtalte olie- og gasprojekter. Der er tale om, at EU-Parlamentet har godkendt en liste med energiprojekter, som EU-Kommissionen mener, bør støttes i den nærmeste fremtid. Der er dog i EU-lovgivningen, som nu forhindrer, at olie- og gasprojekterne kan opnå støtte, men projekterne skal efterfølgende ansøge om støtten, og pengene er således ikke blevet udledt endnu. Information beklager fejlen.

De Radikale har efterfølgende svaret på denne leder i et debatindlæg her i avisen, hvor partiet redegør for, hvorfor et ja til PCI-listen i partiets øjne var den grønneste beslutning og henviser til løfter fra kommissionen om, at støttede energiprojekter skal leve op til EU’s Green Deal og Paris-målsætningerne.

I weekenden skældte De Radikale ud på regeringen for ikke at gøre nok for den grønne omstilling.

»De store, strategiske beslutninger skal tages nu, for ellers når vi det ikke,« sagde klimaordfører Ida Auken i Berlingske.

Men blot tre dage senere godkendte partiets medlemmer af EU-Parlamentet i Strasbourg, at EU kan støtte olie- og gasledninger med flere milliarder euro.

Det var en farce. Den nye EU-Kommissionen har gjort klimaet til sin store prioritet og under stort ståhej lanceret en green deal, som skal gøre Europa klimaneutralt i 2050. Men EU giver stadig direkte støtte til fossil energi.

I år har EU-Kommissionen udvalgt 151 projekter, som kan få støtte fra det store støtteprogram til energiinfrastruktur. Det er alt fra udvidelser af elnettet i Slovenien til vindmølleprojekter i Nordsøen. Men med på listen er også 35 gas- og olieprojekter: en olieledning til Bratislava, en gasledning til Malta, en olieterminal i Gdansk. Et af gasprojekterne har en løbetid på 40 år, altså lang tid efter, at unionen skal være klimaneutral.

Grøn realisme 

Den grønne gruppe i Europa-Parlamentet har af gode grunde forsøgt at stoppe planerne ved at fremsætte et forslag i Parlamentet om, at hele planen skal skrottes.

Men onsdag stemte et flertal af liberale, konservative og højrenationale planerne igennem. De 151 energiprojekter er samlet set bedre end de projekter, der er i dag, lød argumentet. Der er jo også grønne tiltag imellem, gassen skal kun være midlertidig, og man kan jo ikke få det hele.

Men det er den slags grøn realisme, som smelter gletsjere og antænder skovbrande.

Blandt de danske parlamentarikere stemte SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet imod projektlisten, Dansk Folkeparti stemte blankt, mens Venstre, De Konservative og begge De Radikales medlemmer – Karen Melchior og Morten Helveg – stemte for listen.

»Jeg tror, at danskerne er mere klar, end mange politikere ved, og jeg tror, at de venter på noget forandring nu,« sagde Ida Auken i weekenden om klimapolitikken.

Det kunne hun passende sige til sine partifæller i Strasbourg, efter de nu har givet olie- og gasprojekter mulighed for at få milliarder af euro i direkte støtte fra EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Hvem har altid talt med spaltet tunge ? Hmm - det er jo de radikale.

P.G. Olsen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Morten Madsen, Estermarie Mandelquist, Jørn-Erik Rasmussen, Per Torbensen, Helle Walther, gert rasmussen, Karsten Lundsby, Carsten Hansen, søren ploug, Carsten Svendsen, Liselotte Paulsen, Bjarne Andersen, Kim Saxman, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Susanne Kaspersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Jeg havde den forestilling at de forskellige landes medlemmer af EUP's politiske grupper ikke gik særligt meget op i parti (eller gruppe)- loyalitet, givet gruppens politiske og kulturelle diversitet. Mon ikke der var en politisk byttehandel med gruppens andre medlemmer in mente, da Helveg og Melchior stemte ja? Glæder mig i så fald til at få at vide hvad i alverden de får, eller fik, til gengæld.

Helle Walther, Karsten Lundsby, Kim Saxman og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Er der stadig nogen, der tager Ida Auken alvorligt? Hendes onkel må da krympe sig, over at se navnet blive kompromitteret af en forvokset elvrådsforkvinde.
Sidste påhit fra RV er, at elbiler skal kunne køre gratis over Storebælt - og det skal jo nok være et forsalg, som DSB er glade for. Men det drejer sig måske ikke om miljø, men om at genere Sosserne sådan lidt a la: Æb-bæv Mette! Når du ikke vil lege med mig, så render jeg da bare over til Jacob"
RV var engang et forholdsvist snusfornuftigt parti - det var dengang Jelved og Lykketoft kørte parløb, da fik partits neoliberalistiske grundholdning ikke lov til at fylde ret meget. Men da Vestager kom til gik det galt. Nu skulle der fuld skrue på den blå økonomiske politik - og med Morten Østergård er det kun blevet endnu værre.
Hans surhed over ikke at få en ministerpost er så stor, at det ender med, at han løber over til Venstre - og i det parti er man heller ikke sarte. Med ægte radikal skizofreni vil han være villig til at æde alt hvad han tidligre har sagt om retssikkerhed, en mere human måde at behandle "de fremmede" på og hvad de radikale ellers har af hjerteblod.
Nå, men faren er måske ikke så stor, for de radikale plejer ved hvert anden FT-valg, at tabe halvdelen af de mandater de fik ved valget. Dvs. at ved næste valg falder RV ned til deres naturlige niveau på 8-9 mandater.
SÅ lidt jordisk retfærdighed er der da til.

Jens Larsen, Mogens Holme, Lis djørup, Estermarie Mandelquist, Jørn-Erik Rasmussen, Per Torbensen, Susanne Kaspersen, Helle Walther, Karsten Lundsby, Carsten Hansen, søren ploug, Robert Grandt, Torben K L Jensen og Kim Saxman anbefalede denne kommentar

EUs formål er at fremme den europæiske kapitals magt og interesser, ikke arbejderklassens, miljøets, klimaets eller andet. Derfor er De Radikale i helt god overensstemmelse med deres eget klassemæssige grundlag og med EUs formål, når de stemmer for nyliberalistiske tiltag.

Erik Winberg, Jan Eskildsen, Ole Arne Sejersen, P.G. Olsen, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Per Torbensen, Susanne Kaspersen, Flemming Berger, Mogens Bach Jensen, Jens Erik Starup, Anders Graae, Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Liselotte Paulsen, Torben K L Jensen, Carsten Svendsen og Robert Grandt anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Ja, de Radikale er jo Radikale, og ved aldrig rigtig hvad de vil !

Helle Walther, Karsten Lundsby og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Simon-Matti Hørlyck Campbell

De Radikale var også i valgforbund med Alternativet til Europa Parlaments valget, så det er også deres vælgere der er endt med at give stemmer til den beslutning.

Liselotte Paulsen, Estermarie Mandelquist, Jan Damskier, Mikkel Zess og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Ole jakob Dueholm Bech

Radikale slingrefise!

Jens Peter Madsen

Det kan de radikale ikke være bekendt - Det burde være bekendt at et af projekter er gasledningen Baltic Pipe, som skal føres gennem nogle af Danmarks tættest befolkede områder, for at bringe gas fra Nordsøen til Polen. Til et Polen som stemmer mod klima - og miljø planer i EU, som åbner nye kulminer og som vil erstatte russisk gas med gas fra nordsøen. Projektet strider mod Parisaftalen om CO2 reduktion og den gør den lovede omlægning af dansk energi og klimapolitik helt til grin.

Erik Winberg, Maia Aarskov, Anne Henk Johnson, Liselotte Paulsen, Palle Bendsen, Susanne Kaspersen og Jane Doe anbefalede denne kommentar

Tænk bare ti år tilbage, hvor har R ikke svinget til modparten hvis de kunne få scoret noget eller hævne sig, og vise hvem de er.De virker bare så trælse, dagpenge i krisetid blev nedsat, efterlønreform ligeså, de fik elendigt valg i 2015, og fik ret meget trods alt med i forståelsespapiret og Vestager fik job i EU, de dummer sig nu med Rhode og Østergård i front.

Torben K L Jensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Ak ak ak ;-(((

Frank Klevenhaus

Jeg glæder mig til at se noget KONKRET lovgivning , vedtaget i det danske folketing, der VIRKELIGT har en MÆRKBAR effekt på CO2 udledningerne.

Carsten Munk, Mogens Holme, Liselotte Paulsen, Susanne Kaspersen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Men bare de mest velhavende kan køre gratis over Storebælt i deres Tesla.
Så er vi glade.......

Jens Larsen, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Palle Bendsen, Susanne Kaspersen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Klimapolitikken foregår på to planer. Der er tæt på folkelig konsensus om afvikling af globalt menneskeforårsaget CO2 udledning ud over 1990 niveau. Dansk tilvækst i udledning udgør en promille af den samlede tilvækst her på kloden, og denne danske andel er faldende mod nul i 2050. På det ene plan gælder det om at tilfredsstille vælgerne, og på det andet pragmatiske plan gælder det om ikke at afskære sig fra den eventuelle virkelighed, at resten af verden ikke følger dansk målsætning og stadig repræsenterer et behov for fossil energi. Det radikale venstre er konstrueret til at agere i sådanne dilemmaer.

...og det er de fleste andre partier iøvrigt også.

Jørn-Erik Rasmussen

Der tales om højreradikalisme og venstreradikalisme, og så er der en neoliberalistisk radikalisme.

Højreradikalisme er f.eks. Paludan og neoliberal radikalisme er så netop de Radikale. Med Morten Østergaards formandskab sikres en ubehagelig udgave af dette.

Bo Holm Jacobsen

Jeg ville gerne kende detaljerne i denne megapakke. Bemærk, at disse rørledninger lige så godt an transportere biogas og de såkaldte electrofuels når vi om 10-30 år skal transportere den slags energi rundt til hinanden.
Jeg ved ikke om gasledningen fra Norge til Polen gennem Danmark er med i pakken, men den er i hvert fald en mulighed for at få polakkerne til at skifte fra kul til naturgas asap. Måske Europas vigtigste ryk her på den mellemlange bane.

Det Radikale Venstre ved man aldrig hvor man har!

Stephan Sølby

Hvis man nu gad lave sin research, så ville man vide, at de såkaldte PCI lister, som vi taler om, er lister som man skal stå på hvis man skal kunne søge støtte. Der er altså ingen garanti for at man får støtte, selvom man står på listen.

Man ville også vise at den gamle liste INGEN grønne projekter har, mens den nye har markant flere grønne projekter og der er fjernet flere fossile projekter (som altså nu ikke bliver til noget). Der er f.eks. en energiø i Nordsøen, som altså nu har mulighed for støtte. Der er også et nyt naturgsorojekt i Polen, som vil give dem mulighed for at udfase en masse brunkul. Hvis det bliver til noget.

Med andre ord, så har venstrefløjen gjort i nælderne, de har faktisk stemt imod forståelsespapiret! Alligevel er det Radikale der får kritikken, hvilket er helt uretfærdigt.

Den her leder er medvirkende til at jeg ikke fornyer mit abonnement. Det er faktisk under lavmålet.

Søren Kristensen

- Er det virkelig rigtigt man vil føre en rørledning ned gennem Danmark for at levere olie til Polen?
- Nej, det er gas!

Familien "KLOGE DRONNINGERNE" er vist alligevel ikke RIGTIG KLOGE mår det kommer til stykket.

Jens Peder Nielsen

Der var engang en der sagde om de Radikale "Når man forsøger at pisse i alle retninger og løfte begge ben samtidig, så ryger man på røven."

Torben K L Jensen

RV er ved at løbe tør for vælgere der kan narres til at tro på deres bull-shit.

Pas på med at kritisere Ida. Man risikerer at få ballade med hendes mor. :/

Stephan Sølby

Der er godt nok mange A-trolde i dagens anledning. Man får lyst til at spørge om løgn bliver sand af at blive gentaget?

(PS: jeg kan regne hvad der står Sossrnes spinmanual)