Leder

EU bør tale med Tyrkiet om krisen i Idlib inden den kommer fuldstændig ud af kontrol

Tyrkiets politik i Syrien har været under al kritik, men måske er det på tide for Europa at forstå, at hverken krigen eller flygtningene forsvinder, hvis blot man holder op med at tale om dem
»Den niårige krig er dømt til at fortsætte. Alle har vidst, at Idlib ville blive et problem en dag. Og alle ved inderst inde godt, at krigen ikke forsvinder af at blive tiet ihjel. Vesten og EU bør alvorligt overveje at sætte sig sammen med Tyrkiet, inden krisen i Idlib kommer fuldstændig ud af kontrol,« skriver Waleed Safi i denne leder.

»Den niårige krig er dømt til at fortsætte. Alle har vidst, at Idlib ville blive et problem en dag. Og alle ved inderst inde godt, at krigen ikke forsvinder af at blive tiet ihjel. Vesten og EU bør alvorligt overveje at sætte sig sammen med Tyrkiet, inden krisen i Idlib kommer fuldstændig ud af kontrol,« skriver Waleed Safi i denne leder.

AA/ABACA

Udland
29. februar 2020

Den tyrkiske hær er hårdt ramt i Syrien.

Mindst 33 tyrkiske soldater blev dræbt ved et luftangreb i Idlib-provinsen natten til fredag, hvilket straks fik Ankara til at gengælde med angreb mod Assads styrker i Idlib.

Den seneste eskalering har skabt frygt for, at det kan ende med åben væbnet konflikt mellem Rusland og NATO-medlemmet Tyrkiet.

Om det var syriske eller russiske fly, der foretog det massive angreb på de tyrkiske soldater i Idlib, er usikkert. Tyrkerne siger, at det var Assads bombefly, men vidner i kampzonen har berettet om russiske fly, som alle ved opererer i luften over Syriens nordvestlige hjørne nær grænsen til Tyrkiet.

Meget tyder på, at tyrkerne – som nu opfordrer det internationale samfund til at indføre en flyveforbudszone over Idlib – ikke ønsker at pege på russerne som bagmanden – dels for at undgå en direkte konfrontation med Rusland, dels for at bevare muligheden for at forhandle med Ruslands præsident, Vladimir Putin, om en løsning.

Om der bliver forhandlinger denne gang, og hvorvidt de fører til en reel løsning, er dog langtfra sikkert.

Rusland støtter Assad-regimets beslutning om at genvinde kontrollen med hele Idlib-provinsen og dermed hele Syrien. En destruktiv affære, der har sendt flere hundredtusinder flygtninge mod nord til den tyrkiske grænse. 

Tyrkiet ønsker at holde flygtninge væk fra tyrkisk territorium. Derfor opretholder landet en militær tilstedeværelse i Syrien, der kan skabe en zone, som gør det muligt også at sende nogle af de 3,5 millioner syrerne i Tyrkiet tilbage til deres hjemland – samt holde styr på kurderne i baghaven.

Sagt på en anden måde er Tyrkiet og Ruslands taktiske samarbejde i Syrien nu ovre, og det kan potentielt forlænge krigen i Syrien med nogle år samt sende endnu en flygtningebølge mod Europa. Det tog sin begyndelse fredag, da Tyrkiet åbnede grænsen til Grækenland.

Den manøvre har til formål at presse Europa og Vesten til aktiv støtte til Tyrkiet – Ankara har hidtil krititseret EU og Vesten for en attitude, der giver indtryk af, at flygtningespørgsmålet forsvinder, hvis blot man kniber øjnene hårdere sammen. Men EU er ved at vågne op, og i næste uge er der planlagt besøg af Angela Merkel og Emmanuel Macron i Ankara.

Tyrkernes politik i Syrien har været en rodet affære på alle parametre. Ankara har ladet IS-krigere passere frit over grænsen til Syrien, bevæbnet al-Qaeda-typer i Idlib og bulldozet kurderne i Rojava.

Men det, som især må betegnes som den helt store brøler, er Ankaras naive tro på, at de har bedre venner i Moskva end i vestlige hovedstæder. Især Ankaras kontrakt med Moskva om køb af russiske S-400 missilsystemer, som NATO stærkt advarede imod, har isoleret tyrkerne internationalt.

Krigen forsvinder ikke

I dag står Tyrkiet tilbage med venner som Qatar, Pakistan og Aserbajdsjan. En situation, de kan takke sig selv for. De tyrkiske myndigheders åbning af grænsen mellem Tyrkiet og Grækenland, så flygtninge frit kan flygte til Europa, er også meget sigende: Tyrkiet kan ikke længere håndtere hele krisen alene.

Tyrkernes åbning af grænsen til Europa er både et indenrigspolitisk forsøg på at dæmpe vreden over de mange flygtninge, men især et råb om hjælp til omverdenen: Sig til Putin at han skal slappe af i Syrien.

Tyrkiet har anmodet USA om at placere amerikanske Patriot-missiler ved grænsen til Syrien for at hjælpe med at forsvare tyrkiske tropper og samtidig opfordret NATO til at håndhæve en flyveforbudszone for at beskytte de næsten tre millioner civile i Idlib.

I en ideel verden burde USA og NATO måske overveje mulighederne. Ikke for præsident Erdogan eller Tyrkiets skyld, men for de tre millioner miserable syriske fordrevne, der er på flugt fra russiske og syriske bombardementer i Idlib.

Men indtil videre har NATO og USA ikke ønsket at konfrontere Rusland. NATO har blot »fordømt« angrebet mod de tyrkiske soldater, lovet at »se på hvordan man kan støtte Tyrkiet« og understreget, at man »forvarer Tyrkiet« mod missilangreb, der kommer fra Syrien.

Lige nu håber mange på, at Rusland og Tyrkiet skruer ned for retorikken og dermed nedskalerer den betændte situation. Men selv hvis parterne lægger en dæmper på balladen, er det kun midlertidigt.

Den niårige krig er dømt til at fortsætte. Alle har vidst, at Idlib ville blive et problem en dag. Og alle ved inderst inde godt, at krigen ikke forsvinder af at blive tiet ihjel. Vesten og EU bør alvorligt overveje at sætte sig sammen med Tyrkiet, inden krisen i Idlib kommer fuldstændig ud af kontrol.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Waleed Safi

"Vesten og EU bør alvorligt overveje at sætte sig sammen med Tyrkiet, inden krisen i Idlib kommer fuldstændig ud af kontrol."

Du kan glemme alt om EU i den forbindelse.

De regionale stormagter Tyskland og Frankrig kan måske øve indflydelse; men EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, Josep Borrell, er der ingen, der gider høre på.

Ole jakob Dueholm Bech, Claus Nielsen, Ole Schwander, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

"Meget tyder på, at tyrkerne – som nu opfordrer det internationale samfund til at indføre en flyveforbudszone over Idlib"

Washington, dvs. det politiske establishment i USA og Trump-administrationen, støtter den ulovlige tyrkiske invasion af Syrien, som Trump-administrationen gjorde mulig ved at fjerne de amerikanske soldater fra den tyrkiske grænse til de syriske olie- og gasfelter (som USA nu holder besat). Meget tyder derfor på at USA nu står med valget om at støtte tyrkernes appel om en flyveforbudszone eller definitivt opgive forsøget på at skabe det regimeskifte, man siden 2013 officielt har meldt ud at man går efter (Obamas tale, hvori han sagde 'Assad has to go').

Nu er tyrkidet ikke selv beder så...

Alvin Jensen, nej Tyrkiet er bestemt en stat som kan kritiseres for mangt og meget - herunder mange af de samme former for kriminalitet, som Assad-styret har begået og som angiveligt er bag det vestlige krav om at styret skal abdicere. Tyrkerne kan og bør også for nuværende kritiseres voldsomt for at have invaderet og erobret dele af Syrien; en helt utilstedelig aktion. Hvad ville verden/Vesten mon ikke have sagt og gjort, såfremt Syrien havde angrebet Tyrkiet og invaderet?! De dobbelte standarder trives.

Anders Graae, Ole jakob Dueholm Bech, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Nike Forsander Lorentsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Netop i dag viser EU´s fornemme tyrkiske samarbejdspartner, Recep Tayyip Erdogan, hvor meget en (flygtninge)-aftale med ham er værd.

- Intet - absolut intet.

Tyrkiets enevælds-præsident, Recep Tayyip Erdogan, giver fra i dag alle flygtninge, både nye udefra og de 4 mio. i Tyrkiet, 72 timer til at komme igennem Tyrkiet og frem til EU-grænserne. Og for at holde sig indenfor de 72 timer får flygtningene selvfølgelig hjælp til rejsen igennem Tyrkiet.

Velbekomme EU og EU´s ministerråd. Jeg håber virkelig, I forstår, at jeres flygtningeaftaler med det såkaldte "nærområder", ikke blot er umenneskelige, men også er totalt værdiløse.

Og enhver fornuftig af tale med den nye Storvisir i Den Høje Port, er nytteløs. Han har den største NATO-hær efter USA, 1.040.000 stærkt bevæbnede mænd, og er klar til at bruge den. Og han vil absolut ikke tabe ansigt.

Desuden - kan man overhovedet tale med en mand, der just nu anslås til at holde 640.000 mennesker mellem 12 og ??? år i fangelejre helt uden dom og ofte også helt uden sigtelse. Heraf er mange journalister - og ikke mindst fra vestlige lande.

Manden blæser jo på det internationale samfund og alle internationale regler, som Tyrkiet har underskrevet, og fører desuden sin helt egen private krig. Derfor undrer det mig, at NATO og en række vestlige ledere talte ham efter munden forleden dag, da det kom frem, at 30-40 tyrkiske soldater var dræbt. - Hvor man mange eller hvor få, tror man egentlig at Tyrkiet har dræbt i denne krig om andres oliekilder?

Erik Karlsen, Ole jakob Dueholm Bech, Kai Birk Nielsen, Flemming Berger, Sus johnsen, Peter Beck-Lauritzen, Ture Nilsson, Nike Forsander Lorentsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Gert Romme, har du overvejet om Tyrkiets invasion af Syrien legitimeres af USA (og i praksis delvis EU), fodi den indgår i et større spil om sejren i Syrien? Jeg antager at du er helt indforstået med at USA og EU sanktionerer Syrien med embargoer o.a., og at målet med dette er at få det syriske styre til at gå af.

René Arestrup

Jeg er imponeret over dem, som er i stand til at slå nogle lige streger i det syriske kaos. Der er så mange forskelligrettede interesser på spil, at det, for mig at se, er fuldstændig umuligt at gennemskue reelle motiver, årsager og virkninger. Det eneste, der står soleklart er, at den syriske civilbefolkning - nu på niende år - lider helt urimeligt.

Thomas Bindesbøll, Nike Forsander Lorentsen, Vibeke Hansen, Vivi Rindom, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen og Ole Schwander anbefalede denne kommentar

Soleklar må forvirringen også være iht. Idlib; i 2017 kaldte amerikanske udsendinge Idlib for en terroristrede - idag kaldes den sidste provins aka redningsplanke for civile flygtninge.

Vi så lidt samme historie om Aleppo, som i vestlige politikere og mediers udtalelser bestod af frihedskæmpere som russerne og syrerne brutalt mejede ned, men de allerfleste fortællinger fra civilsamfundet i Aleppo havde en noget anden historie at fortælle. Den amerikanske major og præsidentkandidat, Tulsi Gabbard, besøgte Syrien i 2017 og viderebragte mange fortællinger til den vestlige offentlighed, hvilket resulterede i at hun idag betragtes som agent for Assad og Rusland.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=bwA2Sfo3HIc&feature=emb_...

Anders Graae, Erik Winberg, Sus johnsen, Peter Beck-Lauritzen og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar

Gabbard har også fremstillet lovforslag om at fjerne de amerikanske tropper, som i øjeblikket ulovligt har besat olie- og gasfelter i Syrien:
"The resolution is supported by Demand Progress and Just Foreign Policy.

“Congress has not authorized troops to ‘secure oil’ in Syria or to participate in hostilities against the governments of Russia, Iran, or Syria,” said Erik Sperling, Executive Director of the non-profit organization Just Foreign Policy. “Under Article I of the Constitution and the War Powers Resolution of 1973, the President cannot deploy troops into hostilities without prior Congressional authorization. I commend Rep. Gabbard for introducing this resolution which will compel all members of the House to vote yes or no on endless war in front of their constituents.”"
https://gabbard.house.gov/news/press-releases/rep-tulsi-gabbard-introduc...

Peter Beck-Lauritzen

USA har aldrig forstået udenlandske konflikter og Erdogan er helt udenfor USA's forståelses-sfære. Erdogan er usolidarisk med alle, undtagen "storvisiren af den høje port" og aftaler med Erdogan kan sammenlignes Chamberlains Munchen-aftale. Så nu kommer der flygtninge. Det er en god ting for vesten, vi mangler som bekendt billig arbejdskraft!

Per Christiansen

Den galning kan man ikke stole på.
Denne nye flygtnings situation, er blot et røgslør over for egen befolkning .
Han tør ikke gå i kødet på russerne.

Thomas Bindesbøll

Erdogan synes vi vist alle her er rimelig uforudsigelig: Populist, Autokrat, Bandit.

Omvendt er der også en stor nation, uanset leder, der hedder Tyrkiet. Også modstandere af Erdogan står disse dage rimeligt sammen om at give en Krigsforbryder som Assad tilbage, med samme hårde mønt.

Især ift til de dræbte 33 tyrkiske soldater sidste uge kan man godt forstå ham og hele Tyrkiet.

Formentlig var det ikke Assads luftvåben, men snarere russiske fly der i sidste uge slog 33 tyrkiske soldater ihjel. Husk lige det. Selvsagt hverken kan og ønsker (NATO) land Tyrkiet at komme i direkte luftstrid med også her Krigsforbryder-nation Rusland, som kynisk bomber også hospitaler, helt bevidst, senest i Idlib,

Omvendt kan man ikke andet end tro, at Tyrkiet vil svare igen. Som de har tilsyneladende har gjort, i dag, søndag 1. marts. Såvidt oplyst er 2 syriske fly skudt ned af tyrkiske fly, samt en tyrkisk drone skudt ned.

Det er en klar optrapning. Men jeg vil tro at kyniker Putin vil lade det passere... Han er jo så vant til "tab", inklusive egne massivt smidte massemorderiske bomber (lige fra over arme civile i Tjetjenien over Ukraine, til Syrien... Iskold kyniker !

Tyrkerne "hævner sig" derfor disse dage på det syriske militær, skønt det var russerne selv, der formentlig stod bag angrebet på de 33 dræbte tyrkiske soldater forleden.

Imens lader Erdogan nu egne grænser mod EU være åbne for de over 3,5 millioner syriske flygtninge, som er ved at sprænge alle rammer for "midlertidigt ophold" , siden en borgerkrig, der udbrød 2011, men hvor det så også lige skal huskes, at Tyrkiet har modtaget 3,5 millioner flygtede syriske mennesker, samt inklusive internationale hjælpeorganisationer, dog både huset dem, givet dem mad og medicin, og IKKE sendt dem tilbage til massemorder Assad, eller til IS-land.

Det bør også lige huskes.

Synes derfor lige vi alle burde tænke på forskellen mellem autokrat og populist Erdogan, og så det forfærdelige dilemma som hele Tyrkiet (uanset magtahvere) befinder sig i: De er hovednabo til den rædselsfulde og barbariske syriske konflikt, hvilket har givet et enormt flygtningepres.

Ergo: Hvad skal Tyrkiet - som nation - (også uanset leder) - gøre disse tider ?
Blot lade Assads og russernes luftvåben smadre nu også hele Idlib-provinsens sidste tilholdsteder for desperate flygtninge, som jo ikke har andre sidste steder at flygte hen, bortset fra ind mod Tyrkiet?

Imens kan man kun håbe på at der midt i denne overordnede konflikt kunne komme en midlertidig våbenhvile i stand mellem såvel tyrkiske som syriske kurdere og Ankara.

Lyder luftigt, men der har dog været ført visse underhåndsforhandlinger. Gid de måtte komme videre til realiteter. Dermed kunne der blive skabt et bedre, samlet forsvar også for de civile, i just nu katastrofe-område Idlib.
https://www.aljazeera.com/news/2020/02/russia-backed-syrian-forces-kill-...