Leder

Jeff Bezos giver 10.000.000.000 dollar til grøn omstilling – takket være pres fra Amazons ansatte

Ejeren af Amazon, Jeff Bezos, der er klodens rigeste person, vil give 10 milliarder dollar til grøn omstilling. Det skyldes især pres fra selskabets ansatte, der længe har krævet, at Amazon tager klimakrisen alvorligt
De klimabekymrede Amazon-medarbejdere, der kalder sig Amazon Employees for Climate Justice, roste mandag Jeff Bezos for at bruge penge på den grønne omstilling, men benyttede samtidig lejligheden til at kritisere, at Amazon fortsat har olieindustrien blandt sine største kunder. 

De klimabekymrede Amazon-medarbejdere, der kalder sig Amazon Employees for Climate Justice, roste mandag Jeff Bezos for at bruge penge på den grønne omstilling, men benyttede samtidig lejligheden til at kritisere, at Amazon fortsat har olieindustrien blandt sine største kunder. 

Clodagh Kilcoyne/Scanpix

Udland
20. februar 2020

Det har vakt opsigt, at Amazon-ejer og grundlægger, Jeff Bezos, der p.t. er klodens rigeste mand med en personlig formue på mere end 130 milliarder dollar, vil donere ti milliarder dollar til grøn omstilling.

Pengene placeres i en fond, Bezos Earth Fund, og skal gives som donationer (og altså ikke investeringer) til ngo’er, videnskabsfolk og organisationer, der »gør en reel indsats for at beskytte naturen«, som Bezos selv forklarer i et opslag på Instagram, hvor han i første omgang annoncerede nyheden om den nye grønne fond.

Det er dog ikke kun positive meldinger, der har fulgt Bezos generøse grønne pengegave.

Kritikere peger på, at Bezos jo også kunne begynde at betale rigtig skat for derigennem at bidrage til fælles samfundsprojekter, herunder den grønne omstilling.

I 2018 betalte Bezos og Amazon nul dollar i føderal indkomstskat i USA, mens den effektive skattetrækprocent for Amazon i 2019 er 1,2 procent. Meget lidt for et kæmpe selskab, men ikke desto mindre betaler Amazon de skatter, som lovgivningen i USA kræver.

Olieindustrien er store kunder 

Når Jeff Bezos nu er blevet grøn og ønsker aktivt at støtte den grønne omstilling, er det imidlertid ikke en idé, der i første omgang er groet i hans egen baghave. Tværtimod har Amazon-ansatte i årevis kæmpet en brav kamp for at få Amazon til at tage klimakrisen alvorligt.

At Amazon sidste år fik udviklet en egentlig klimastrategi for at nedbringe selskabets egne CO2-udledninger (der i størrelse svarer til Norges samlede udledninger) skyldes således udelukkende, at en god del af selskabets egne ansatte igennem strejker og offentlige debatter vedvarende har presset bestyrelsen til at gribe til handling.

De klimabekymrede Amazon-medarbejdere, der kalder sig Amazon Employees for Climate Justice, roste mandag Jeff Bezos for at bruge penge på den grønne omstilling, men benyttede samtidig lejligheden til at kritisere, at Amazon fortsat har olieindustrien blandt sine største kunder, ligesom Amazon har givet donationer til klimaskeptiske interesseorganisationer.

Bezos blev ikke grøn af egen vilje, han blev presset af sine ansatte. Men det er netop den positive historie: Et selskabs ansatte kan med den nødvendige stædighed (og en god portion mod) ændre klimapolitikken på egen arbejdsplads. Det er en inspirerende nyhed – som endda er 10 milliarder dollar værd for den grønne omstilling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kai Birk Nielsen

Det er kun en lille del af alle de penge han skylder i skat, det kaldes aflad. Når pengene i kisten klinger straks sjælen ud af skærsilden springer.
Kai Birk Nielsen

Ete Forchhammer , Kim Øverup, Erik Winberg, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Dan Jensen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Mon ikke han bare regner med at det er en god forretning og at pengene kommer ind igen x 2 via goodwill mv.

Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Når pengene netop skal bruges på donationer i stedet for investeringer, handler det ganske rigtigt om goodwill, som Jens Christian Jensen siger, samt om at man får indflydelse på de personer/organisationer, der modtager donationen.

Amazon har opbygget sit imperium på udnyttelse af sine ansatte, der ligger under mindstelønnen, og som piskes så hårdt tidsmæssigt at de ikke engang kan tillade sig en tissepause.
De må heller ikke organisere sig i fagforening, og de har ingen sundhedsforsikring.

At det skulle være på grund af de ansattes pres, at Bezos pludselig viser sig så altruistisk, tror jeg overhovedet ikke på.
Det er snarere fordi det er blevet en trend at være grøn.

Thomas Tanghus

Filantrokapitalisme af samme skuffe som Bill Gates.

Bjarne Jensen, Eva Schwanenflügel og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Det er kun en brøkdel af, hvad Jeff Bezos burde ha' betalt i skat for længe siden. For sletikke at nævne, hvad han moralsk skylder sine medarbejdere som kompensation for års usle & elendige arbejdsforhold...

Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Snart kommer Amazon til Danmark. Så vil vi igen se massiv butikslukning. Amazon har potentialet til at overtage hele grossist og detailsalget, som grundlæggende er et overflødigt led mellem producent og forbrugeren.

Søren Kristensen

De kunne begynde med at redde Amazonas.