Leder

Modis opfordring til fred i Indien klinger hult – han har selv næret hindunationalismen

Premierminister Narendra Modi og regeringspartiet BJP’s evne til at så religiøs splittelse og høste politisk gevinst af konsekvenserne har været afgørende for den hindunationale bevægelses vej til magten
På få dage har mindst 38 personer mistet livet og flere hundrede er blevet såret under gadekampe i New Delhi.

På få dage har mindst 38 personer mistet livet og flere hundrede er blevet såret under gadekampe i New Delhi.

Noah SEELAM

Udland
28. februar 2020

På få dage har mindst 38 personer mistet livet, og flere hundrede er blevet såret under gadekampe i New Delhi. Sammenstødene mellem hinduer og muslimer har været de værste i den indiske hovedstad i årtier.

Dødsårsagen opgjort på et af byens hospitaler vidner om alvoren: Ni personer dræbt af skud, en brændt ihjel, tre døde af knivstik, fem døde af slag med stumpe genstande og tre dødsfald som følge af en blanding af flere slags kvæstelser.

Overgrebene eskalerede pludseligt, men vreden har været der længe – på begge sider af det religiøse skel i Indien. Den bliver holdt i live af det politiske projekt, der er ført an af premierminister Narendra Modi. Modi og regeringspartiet BJP udgør den parlamentariske del af en landsdækkende og vidtforgrenet bevægelse baseret på en ideologi om at styrke Indien ved at samles om den hinduistiske arv, kultur og religion.

Den hindunationale bevægelse er ikke ny, men under Modi har den fået et solidt greb om den politiske magt. BJP har i to valgperioder i træk sikret sig et flertal i parlamentet, og på græsrodsniveau står bevægelsen stærkere end nogensinde.

Det er dog først inden for det seneste halve års tid, at regeringen for alvor er begyndt at omsætte ideologi til virkelighed. For Indiens religiøse mindretal – især muslimerne – har det skabt frygt for deres rettigheder og fremtid i den ellers sekulære republik. Det er i det lys, at kampene i New Delhis gader skal ses. De falder i forlængelse af store protester rettet mod BJP’s politik og vedtagelsen af en ny lov om statsborgerskab. 

Loven åbner op for at give statsborgerskab til ikkemuslimer fra Indiens nabolande. Ifølge regeringen er formålet at hjælpe ofre for religiøs forfølgelse i muslimske lande. Kritikere peger på, at det er første gang siden uafhængigheden i 1947, at statsborgerskab og religion kobles sammen.

Samtidig ønsker regeringen at indføre et nationalt register for statsborgere, hvor bevisbyrden for at kunne dokumentere statsborgerskab lægges over på den enkelte borger. Indiens omkring 200 millioner muslimer føler sig med rette som målskiver for de nye tiltag. De får støtte fra andre dele af det indiske samfund – i særdeleshed fra universitetsmiljøerne i storbyerne. I Delhi har modstandere af regeringens politik protesteret ved at blokere veje og holde demonstrationer.

Politiet beskyldt for ikke at gribe ind

De første stenkast faldt i søndags, da en lokal BJP-politiker kaldte sine støtter til samling og krævede at få demonstranterne fjernet. Grupper af muslimer og hinduer tørnede efterfølgende sammen. Billeder og videoer blev delt på sociale medier, og en lynchstemning fulgte.

De næste fire dage blev butikker, skoler og moskeer brændt ned, uskyldige forbipasserende tævet og bydele erklæret i undtagelsestilstand. Øjenvidneberetninger vidner om overgreb udført af begge sider, men muslimske nabolag blev ramt hårdest.

Hvordan en så kaotisk situation kunne stå på i flere dage i den indiske hovedstad er stadig ikke undersøgt til bunds. Men politiet bliver beskyldt for at have reageret for langsomt og for at have undladt at gribe ind over for de hinduistiske grupper. Delhis regering bad om assistance fra militæret, men blev afvist.

Forholdet mellem byens politiske ledelse og BJP-toppen er på frysepunktet, efter det tidligere på måneden afholdte valg i Delhi, hvor BJP led et knusende nederlag. Under valgkampen forsøgte BJP’s politikere at vinde stemmer ved at puste til de religiøse spændinger.

Valgkampen var en af de mest polariserende og hadske, BJP har ført til dato, hvor partiets politikere igen og igen kørte på de muslimske demonstranter og kaldte dem alt fra terrorister til antinationale.

Premierminister Modi selv har denne gang holdt sig i baggrunden. Først onsdag gik han på Twitter og opfordrede til fred og broderskab. Et budskab, der i Modis tilfælde klinger hult. I 2002 var han regeringschef i delstaten Gujarat under de værste religiøse sammenstød i nyere indisk historie.

Flere end 1.000 personer blev dræbt – primært muslimer – mens politiet holdt sig på afstand eller i flere tilfælde assisterede de bevæbnede hindumasser. Efterfølgende udtalte Modi, at urolighederne var »et resultat af folkets naturlige og retfærdige vrede«. Alligevel forblev han populær i Gujarat og er det i dag på landsplan.

Modi og BJP’s evne til at så religiøs splittelse og høste politisk gevinst af konsekvenserne har været afgørende for den hindunationale bevægelses vej til magten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Udskilning af religiøse og minoriteter er forkasteligt, Modi. Set før og bruges stadig utallige steder. Føj!
Ingen læring af historien, sågar Indiens egen historie, da Pakistan blev grundlagt!

John Andersen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Søren Ferling

"Ingen læring af historien, sågar Indiens egen historie, da Pakistan blev grundlagt!"

Jo, dér så vi islams evne til at eksistere sammen med andre - man ville have sit eget etnisk rensede land - 'Landet for de Rene', som Pakistan betyder og dræbte i den forbindelse 2 mill. hinduer.

Så du har vist lidt historielæsning til gode.

Den aktuelle konflikt kommer af at der kontinuerligt siver muslimer ind i Nordøstindien fra Banghladesh, hvor der også er overbefolkning som generelt i muslimske og afrikanske lande.

Islams krav om etnisk udrensning gælder jo kun den ene vej - muslimer anser det som deres ret at flytte til andres lande og selv at afgrænse sig og afvise indvandring og ellers gøre livet utåleligt, for de få der indvandrer.

Læs lidt om de tolerante lande ved Indiens nordgrænse og deres mindretalsforfølgelse.