Leder

Tyskerne har forstået det: Leg ikke med dem, der leger med ilden

Venstrefløjens overvældende valgsejr i Hamborg øger panikken i Merkels CDU. Det er lærerigt at se på, hvordan udgrænsningen af Alternative für Deutschlands nationalistiske racisme ligner en succesmodel
Alexander Wolf fra AfD må her efter valget i Hamborg forklare valgresultatet. Den opsigtsvækkende nyhed er nemlig, at AfD kun lige kom ind med 5,2 procent.

Alexander Wolf fra AfD må her efter valget i Hamborg forklare valgresultatet. Den opsigtsvækkende nyhed er nemlig, at AfD kun lige kom ind med 5,2 procent.

Carsten Koall

25. februar 2020

Normalt er det begrænset, hvor meget internationale medier interesserer sig for delstatsvalg i  Hamborg. Men som den nylige politiske krise i den østtyske delstat Thüringen udstiller, er det ikke normale tider i tysk politik:

Et af det 20. århundredes vigtigste partier, socialdemokratiske SPD, har i de seneste år lignet en dead man walking. Europas største parti, CDU, står atter uden partileder og kanslerkandidat til tiden efter Merkel. Og mens De Grønne (især blandt vesttyske unge og i storbyerne) fortsætter deres fremmarch, har Alternative für Deutschland (AfD) på den yderste højrefløj (især i Østtyskland og på landet) kunnet læne sig tilbage og nyde det galopperende opbrud i midten af tysk politik.

Derfor gav det international genlyd, da hele 39 procent af hamborgerne – som et uvirkeligt ekko fra gamle dage – i søndags satte deres kryds ved socialdemokratiske SPD. Samtidig fordoblede De Grønne deres stemmer til 24 procent, så de to partier mageligt kan fortsætte regeringssamarbejdet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Peter Beck-Lauritzen
 • Thomas Tanghus
 • Brian Nocis Jensen
 • Hans Larsen
 • Alvin Jensen
 • Steffen Gliese
 • David Zennaro
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Eric Philipp
 • Poul Anker Sørensen
 • Palle Pendul
 • Eva Schwanenflügel
Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Brian Nocis Jensen, Hans Larsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Eric Philipp, Poul Anker Sørensen, Palle Pendul og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

.... »den, der ytrer sig racistisk og foragteligt mod udlændinge og fremmede kulturer, handler æreløst og uanstændigt og dermed imod Tyskland og AfD«. Sådan siger AfP's leder. Selvom man kunne mistænke ham for at spille for galleriet, er udtalelsen dog så markant, at man kunne ønske sig at Socialdemokratiets formand i Danmark udtalte sig lige så klart, og dermed distancerede sig fra samme fremmedfjendske, foragtelige og æreløse tendenser i Socialdemokratiet - fx den Rasmus Stoklund giver udtryk for (https://www.information.dk/indland/2020/01/socialdemokratiets-nye-hardli...). Det ville som politisk signal være at meget større betydning end at høre hende tale afstand fra for højreekstreme danskere på 4chan https://www.information.dk/indland/leder/2020/02/mette-frederiksen-mangl....
Det ville klæde Venstres formand, hvis han tilsvarende gjorde disse ord til sine egne: ”Den, der ytrer sig racistisk, foragtelig mod udlændinge og fremmede kulturer, bager stramningskager og udsteder ulovlige ordre om adskillelse af asylpar, handler æreløst og uanstændigt og dermed imod Danmark og Venstre, Danmarks liberale parti”.

Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Achim K. Holzmüller, Lillian Larsen, Herdis Weins, Gert Romme, Klaus Vink Slott, Mogens Holme, Thomas Tanghus, Ole Svendsen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Steffen Gliese, David Zennaro og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Hvis man kan lære noget af Max Frisch's "Biedermann und die Brandstifter", så er det jo, at hvis man ikke passer på hvem man giver lov til at leje i uset, så kan taget brande meget hurtigt.
Thüringen var et eksempel på, hvor nemt de fejl der blev begået i 1920erne kan ske igen.
Heldigvis er opmærksomheden skarp nok, til at det ikke bare kan lade sig gøre.
Men det er nu alligevel bekymrende, at der åbenbart stadig findes mennesker, der tror at højrefløjen er mindre slem end venstrefløjen og at man kan sammenarbejde med racister.

Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Achim K. Holzmüller, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Danmark er det bedste eksempel på, at man skal holde sin sti ren! Vi har 20 år med fuldkommen politisk og ideologisk fremmedgørelse i forhold til de idealer, langt de fleste danskere deler, men ikke har blik for er blevet afskaffet bid for bid af bureaukrater og politikere, som i modsætning til tidligere ikke repræsenterer bestemte befolkningsgrupper og -interesser, men i stedet fuldkommen opportunistisk kan sælge sig til dem, der høster på politikken. Eksemplerne er legio, men mest iøjnefaldende er Anders Foghs opbygning af et unødvendigt lag af offentlige mellemledere til urimeligt høje lønninger - som de kun kunne være sikre på at opretholde ved at sikre Venstre regeringsmagten.

Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Herdis Weins, Gert Romme, jørgen djørup, Brian Nocis Jensen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, man skal glæde sig over den stabile og moralsk gode tid under Angela Merkel. Forbundsrepublikken under Merkel har faktisk givet stabilitet til hele Europa. Og jeg kan i hvert fald godt huske det gamle CDU - både før og under Helmut Kohl.

Til gengæld (og måske desværre) kommer der en nu ny tid uden Merkel, som ingen kan forudsige. Men de gamle kræfter, der har ligget i dvale - også i CDU, vejrer nu morgenluft.

Udviklingen i Thüringen skuffer mig, men forbavser mig egentlig ikke. Vi har boet i Ilmenau, og der har disse ubehagelige holdninger ligget latent side om side med en utilfredshed, der allerede startede ved genforeningen. Lønniveauet i Øst blev dikteret til 66% af lønnen i Vest, men hos Aldi, Lidl og Kaufland kostede varene præcis det samme som i Vest. Og samtidig blev boligerne privatiseret, hvor huslejerne steg mod himlen.

Peter Beck-Lauritzen, Achim K. Holzmüller, Steffen Gliese og Herdis Weins anbefalede denne kommentar