Leder

Vil du være klimadeprimeret? Så læs det nye EU-budget

Alle vil betale så lidt om muligt, alle vil have så meget som muligt. Og så er det sekundært, om EU’s store syvårige budget også hjælper til med at redde planeten. Det er til at blive deprimeret af
Den store kamp til forhandlingerne handler om budgettets samlede størrelse. Brexit har efterladt et Storbritannien-formet hul i EU’s budget, så nu må de resterende 27 lande indbetale lidt mere end den ene procent af BNI, de i dag giver til EU hvert år. Det mener i hvert fald formanden for Det Europæiske Råd Charles Michel.

Den store kamp til forhandlingerne handler om budgettets samlede størrelse. Brexit har efterladt et Storbritannien-formet hul i EU’s budget, så nu må de resterende 27 lande indbetale lidt mere end den ene procent af BNI, de i dag giver til EU hvert år. Det mener i hvert fald formanden for Det Europæiske Råd Charles Michel.

Christian Hartmann

21. februar 2020

Alle vil betale så lidt som muligt, og alle vil have så meget som muligt. Det er ikke så kompliceret.

Vil man vide, hvem der mener hvad omkring bordet i Bruxelles, hvor de 27 EU-statsledere netop nu forhandler om EU’s store syvårige budget, skal man bare studere de såkaldte ’hjemtagsnøgler’.

De beskriver, hvor mange euro EU-landene får igen fra EU’s støtteprogrammer, hver gang de lægger en euro i kassen. Danmark får en masse uddannelsespenge, så vi vil gøre uddannelsespuljerne større. Frankrig får en masse landbrugsstøtte, så det vil de gerne have mere af. Og så videre.

Den store kamp til forhandlingerne handler om budgettets samlede størrelse. Brexit har efterladt et Storbritannien-formet hul i EU’s budget, så nu må de resterende 27 lande indbetale lidt mere end den ene procent af BNI, de i dag giver til EU hvert år.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Torben Lindegaard
  • Torben K L Jensen
Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Lindegaard og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Alle vil betale så lidt om muligt, alle vil have så meget som muligt. Og så er det sekundært, om EU’s store syvårige budget også hjælper til med at redde planeten. Det er til at blive deprimeret af."

Sådan er den kapitalistiske kultur, hvor svært kan det (efterhånden) være at forstå?

Flemming Berger, Henrik Peter Bentzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Gad vide om EU overvejede at spare nogle af de mange milliarder, der kom fra England?

Det er pudigt, hvordan verden er:
Ikke i orden: at Caladonien vil forlade EU, da det bl.a. er pga regionen er rigere end Spanien.
I orden: at Skotland - uden planer - vil forlade UK, trods de er fattigere end UK.

Nationalfølelse og lokalpatriotisme er vanskelige at fjernstyre fra Brussels.
"Kæmp for alt, hvad du har kært, dø, om så det gælder!"
Hvem har EU kært?
Hvem vi dø for EU?

@Hanne Utoft
Ved godt vi normalt gerne vil give kapitalismen skyld for mangt og meget, men her tror jeg du skyder mål forbi. Det der er på spil er stamme-mentalitet/menneskelig natur.

Emil Davidsen, det er ikke naturligt (forstået som naturgivet) for mennesket at ville have 'så meget som muligt'; det er naturligt for mennesket så vidt muligt at dække sine (egne og næres) behov og på dette grundlag eksistere. Derimod er det kulturligt (forstået som menneskeskabt) når mennesker begynder at dyrke overforbrug/misbrug og grådighed.

Mennesket kan som bekendt skabe mangt og meget, herunder tillige ophøre med at skabe bestemte kulturer (bl.a. fordi disse notorisk interagerer tæt med gældende samfundsstrukturer).

Tak for svar Hanne. Tror måske ikke jeg ser så klar en grænse imellem de 2 grader af "dække egne og sine næres behov". Medgir' gerne at kulturen kan undertrykke eller forstærke tilbøjelighederne, men, når de nu er at observere på tværs af alle kulturer af nævneværdig størrelse så synes jeg ikke der kan skildres så skarpt som jeg læser du gør.

Emil Davidsen, velbekomme. For klarhedens skyld burde jeg nok have skrevet: ... det er naturligt for mennesket så vidt muligt at dække såvel sine egne som sine næres behov og på dette grundlag eksistere.