Leder

Amerikanerne skal nu forhindre en social og økonomisk katastrofe

Med udsigt til en arbejdsløshed på 30 procent i andet kvartal skal de amerikanske politikere demonstrere, at de kan arbejde sammen om at lave en retfærdig og effektiv redningsplan
Donald Trump udtalte søndag, at han var ideologisk modstander af, at staten overtager lønomkostninger for privatansatte. Men der er behov for, at de amerikanske politikere samarbejder om en retfærdig og effektiv redningsplan, skriver Rune Lykkeberg i denne leder.

Donald Trump udtalte søndag, at han var ideologisk modstander af, at staten overtager lønomkostninger for privatansatte. Men der er behov for, at de amerikanske politikere samarbejder om en retfærdig og effektiv redningsplan, skriver Rune Lykkeberg i denne leder.

Jim LoScalzo/CNP/AdMedia/SIPA

Udland
24. marts 2020

Det, der for et par uger siden var utænkeligt, er blevet sandsynligt: Arbejdsløsheden i USA kan i løbet af de næste par måneder nå 30 procent. Det forudså James Bullard, som er chef for St. Louis-afdelingen af den amerikanske centralbank, søndag i bloomberg.com.

Selv under den store depression i 1930’erne var arbejdsløsheden ’kun’ på omkring 25 procent. Og det vil i særligt USA være socialt forfærdeligt, fordi mange af dem, der mister deres arbejde, også mister deres sundhedsforsikring, og fordi mange millioner amerikanske lønmodtagere ikke har nogen opsparing, men er afhængige af næste månedsløn for at kunne betale faste udgifter.

Denne økonomiske nedtur kan, som journalisten og forfatteren Ezra Klein har pointeret, accelerere den sundhedsmæssige krise: Man kan ikke regne med, at de mange, der mister job og indtægt, vil respektere et forbud om at gå ud og være sammen med andre mennesker. Hvordan kan man forvente solidaritet fra nogen, som ikke selv oplever solidaritet?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Måske er det hvad der skal til for at verden begynder at samarbejde - seriøst og uden "blame games" - først mod virus-katastrofen - siden - når samarbejdet er etableret - den truende klimakatastrofe der kun kan løses i fællesskab. Nogen sagde at håb ikke er en strategi men i dette tilfælde måske nok.
Tak til Rune for en proper artiklel der understreger alvoren i det der sker i USA.

Karsten Lundsby, Freddie Vindberg, Alexander Moesgaard, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Vi risikerer en situation, hvor USA skal anmode FN eller NGO'er om nødhjælp til de fattige.

Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Mikkel Zess, Karsten Lundsby, Freddie Vindberg, Alexander Moesgaard, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr og Søren Bro anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Måske er det hvad der skal til for at amerikanerne endelig indser, hvor F* up hele deres samfundsmodel er. Sker det ikke denne gang - så gør det den næste.

Hele USA's nyere historie har været en lang Nemesis påkaldelse.
Og de ved det jo et eller andet sted i den kollektive underbevidsthed, hvor undergangs- og postapokalyptiske fantasier fortsætter med at fodre Hollywood i en lind strøm.

They know it's coming.

/O

Anina Weber, Jeppe Lindholm, Anders Graae, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Per Klüver, Mikkel Zess, Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen, Alexander Moesgaard, René Arestrup, Per Torbensen, Jørgen Mathiasen, Ib Gram-Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Samtidig køber de våben som aldrig før i frygt for at den eksisterende orden kollapser

Anina Weber, Anders Graae, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Torben Arendal, Karsten Lundsby, Freddie Vindberg og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det kan meget vel betyde det endegyldige kollaps for den amerikanske samfundsmodel, som næppe kan holde til en arbejdsløshed på 30 procent uden voldsomme, samfundsomstyrtende konsekvenser.

Det kan blive rigtig grimt. Og ikke mindst i et land, hvor befolkningen er bevæbnet til tænderne.

Anina Weber, Thomas Tanghus, Jeppe Lindholm, Torben Arendal, Mikkel Zess, Karsten Lundsby, Britta Hansen, Carsten Svendsen, Arne Albatros Olsen, Lise Lotte Rahbek, Freddie Vindberg og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Fascisterne i USA er bevæbnet til tænderne.

Arne Albatros Olsen

Det er virkeligt paradoksalt, at der tilsynelandende er et skift på vej fra de apokalyptiske fiktioner til en fælles apokalyptisk virkelighed. Hollywood vil i så fald helt have overflødiggjort sigselv.

Lars Kristensen

Den hamstring af våben der sker i dag i USA, er som at se hvordan Europas lande militære optrapning før 1. Verdenskrig.

Der skal blot en gnist til, før det hele bryder sammen i USA.

Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Det vil jo ikke være første gang Læger uden grænser må rykke ud i verdens rigeste land for at hjælpe folk uden sundhedsforsikring.

Anina Weber, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Arne Albatros Olsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hjælp til de store virksomheder kunne knyttes sammen med, om de betaler skat til USA. Ups, der røg nogle af de største vist?
Er Trump blevet social-demokrat? Han stjæler "Sanders-vælgere" nu!

Brian W. Andersen

@ René Arestrup

Jeg tror du skal stryge ordet "næppe". Den højeste arbejdsløshed USA nogensinde har oplevet er på 24,9% og det var på toppunktet, hvor Roosevelts New Deal blev indført og langsomt begyndte at vende kurven. 30% vil skabe så ekstrem social uro at alle normale samfundsfunktioner enten bliver lammet eller får deres effektivitet korrumperet, så er kollaps er meget sandsynligt.

At dette skulle være endegyldigt er noget mindre sandsynligt. Alle New Deals reguleringer blev tilbagerullet igen og USA søgte tilbage til en moderniseret udgave af præcis den model, der havde hamret landet i gulvet en gang. Det tog så godt nok 73 år før den sidste af reguleringerne blev afskaffet, men advarslen om at det måske ikke var så smart kom promte og USA fik trukket alle med ud i en global finanskrise. Dodd–Frank reformen lappede lidt sammen på det igen, men Trump har fået prikket en del huller i lapperne.

Hvis USA's model kollapser, så lærer de nok lektien i nogle år eller nogle generationer, men landet overlever og genopbygger og på et eller andet tidspunkt bliver amerikanerne nostalgiske igen og søger tilbage til deres "Wild West"-style Boom/Bust-økonomi.

Anina Weber, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Brian W. Andersen
Tjae, din forudsigelse kan være lige så kvalificeret som min.

Men det er vel et åbent spørgsmål om Boom/Bust-økonomien ligefrem er indgraveret i amerikanernes kulturelle og psykologiske DNA. Hvis kollapset bliver meget voldsomt, antager jeg, at amerikanerne også er i stand til at lære.

Carsten Svendsen

Er USA's økonomi ikke kollapset for længst,
hvis altså ikke "to big to fail" havde været tilfældet?
https://usdebtclock.org/

Brian W. Andersen

@ René Arestrup

Det slet ikke sikkert at vi får mulighed for at se hvilken forudsigelse der passer. Indtil videre er det kun en kilde, der siger 30%, hvorimod andre af USA's finansielle magasiner og eksperter har lagt deres bud på arbejdsløshedstallet i området fra 14% til 24%, så vi er ude i et stort "hvis" her.

Uanset om vi får det at se eller ej, så er grunden til at jeg tror at amerikanerne altid vil ende tilbage i boom/bust-økonomi ikke at det er denne som er indgraveret i amerikanernes kulturelle og psykologiske DNA. Den er den uundgåelige konsekvens af noget andet som er dybt i deres DNA; individets frihedsret.

Det ligger meget dybt i amerikanernes kulturelle DNA at staten ikke skal blande sig i hvad private borgere gør, medmindre direkte inviteret til dette. Hvor stærk denne faktor er, kan bedst ses i andre emner, men når den rammer økonomi, så medfører den en laissez faire holdning overfor markedet og da den naturlige tilstand for uregulerede markeder er cyklisk og svinger imellem dannelsen af voksende bobler og bristningen af disse bobler, så lander amerikanerne i boom/bust-økonomi.

Denne faktor er så stærk at det indgår i forfatningens Bill of Rights at staten skal respektere selv uskrevne frihedsrettigheder, hvilket ligger i den sjældent anvendte Ninth Amendment, der stort set kun bruges til juridisk tolkning. Den letteste måde at se, hvor dybt individets frihed over næsten alt andet ligger i amerikanernes DNA, er at kigge på deres konfliktfyldte forhold til the Second Amendment, individets ret til at eje og bære våben.

Det rationelle grundlag der en gang var for the Second Amendment, er reelt udslettet af historisk udvikling og siden ca. 1920 har der kun været enslydende beviser på at individets ret til at bære våben ligger i direkte strid med det ansvar som forfatningen pålægger enhver siddende regering. Retten er en direkte hindring for at staten kan løfte sit ansvar for offentlig sikkerhed og herved overholde forfatningen.

Her i 2020s coronakrise hamstrede danskerne håndsprit, toiletpapir, gær og mel, hvor amerikanerne hamstrede våben til priser, der kunne have givet dem fødevarer, hygiejneprodukter og værnemidler til at klare måneder i isolation. Hvis man skal forstå hvad der ligger i amerikanernes kulturelle DNA, så er det individuelle prioriteringer som denne man skal forstå, fordi hvis 100 års vedvarende bevis på at en holdning er en fejlantagelse ikke kan få mange nok til at ændre holdning, så ligger holdningen indgroet i DNA'et.

I USA er det idéen om at individets rettigheder står højere end noget som helst andet, som er meget stærkt styrende for alt amerikansk og det har nogle uheldige bagsider, som f.eks. tendensen til hele tiden at søge tilbage til boom/bust-økonomi.

Lige som en note, så føler jeg mig ikke ude i en diskussion med dig her, men har skrevet det jeg har skrevet i sikker overbevisning om at du godt kan følge disse sammenhænge. Jeg kunne i øvrigt være blevet amerikaner for 20 år siden, men valgte af personlige grunde at forblive dansk, så jeg kan ikke undslå mig fra selv at besidde dele af det kulturelle DNA jeg har forsøgt at beskrive. ;-)

René Arestrup

@Brian W. Andersen
For så vidt enig i din analyse. Og det er unægtelig meget svært at forestille sig, at amerikanerne skulle vende ryggen til alt det, der er inkarnationen af USA.

Men netop den amerikanske model rummer et stærkt destruktivt potentiale, som kan komme til fuld udfoldelse, hvis økonomien for alvor knækker og kaster mange millioner amerikanere ud i dyb eksistentiel usikkerhed.

Sat på spidsen, taler vi om voldelige revolter, en blodig borgerkrig og dermed også et helt nyt paradigme.

Men, det er naturligvis ren spekulation.

Brian W. Andersen

@ René Arestrup

Enig, men hvad jeg ikke har kunnet undgå at bemærke, så har alle deres tidligere voldelige revolter aldrig rigtigt sat spørgsmålstegn ved deres opfattede friheder, men har generelt handlet om hvem, der skal være omfattet af frihederne og hvem som ikke skal. Den tendens skal de på en eller anden måde have viklet sig ud af, for at kunne finde et nyt paradigme.

René Arestrup

@Brian W. Andersen
På en måde er amerikanernes frihedsbegreb jo virkelig en smuk tanke - tanken om at ingen mennesker skal være slaver af en øvrighed, hvad enten den er religiøs, politisk eller noget helt tredje.

Problemet er blot, at denne forestilling ikke tager højde for, at et samfund er en social forpligtende konstellation, der rækker langt videre end det individuelle ansvar.

I den forstand lever amerikanerne stadig i fortiden - dengang, hvor et helt kontinent skulle erobres og mulighederne var uendelige i et uendeligt stort land, med masser af umiddelbart tilgængelige ressourcer for alle dem, som søgte lykken.

Sådan er det ikke mere. Og det er selvsagt en uendelig svær omstilling.