Leder

Efter coronakrisen bør EU indføre radikale sanktioner mod Orbáns Ungarn

Viktor Orbán har brugt coronakrisen som anledning til at fuldbyrde sin forvandling af det, der engang var et liberalt demokrati, til et mere og mere autoritært regime. EU skal efter krisen levere effektive og radikale sanktioner mod Ungarn
Viktor Orbán har brugt coronakrisen til at skabe et mere og mere autoritært regime. EU bør derfor efter krisen sanktionere Ungarn. Det skriver Rune Lykkeberg i denne leder. 

Viktor Orbán har brugt coronakrisen til at skabe et mere og mere autoritært regime. EU bør derfor efter krisen sanktionere Ungarn. Det skriver Rune Lykkeberg i denne leder. 

Bernadett Szabo

Udland
1. april 2020

Demokratiet er altid blevet beskyldt for at være for meget snak og for lidt handling. Skræmmebilledet er, at mens huset brænder, står ti demokratiske brandfolk og diskuterer, hvem der skal holde slangen foran, hvor mange der skal stå på hver side af slangen, og hvem der giver signal til at starte brandslukningen. Når de omsider har talt sig frem til en rimelig procedure, er huset brændt ned.

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, betjener sig af en variation af dette skræmmebillede, når han forklarer, hvorfor han nu vil regere pr. dekret. Coronavirus er en ekstraordinær modstander, som landets leder skal have ekstraordinære beføjelser for at besejre. Den er det brændende hus, og han den store brandmand.

Og mandag fik Orbán i det ungarske parlament vedtaget en undtagelseslov, som giver ham mulighed for at udskyde valg og lov til at regere uden parlamentarisk kontrol. Han bliver hævet over to instanser, der normalt kunne drage ham til ansvar: parlamentet og vælgerne.

Og siden han i 2010 blev premierminister for første gang, har han svækket en tredje kontrolinstans, domstolene. Han har fået ændret forfatningen, så domstolenes uafhængighed er undermineret, og indsat loyalister i forfatningsdomstolen. Endelig har han skærpet kontrollen med de uafhængige medier og styrket de medier, som han og hans venner kontrollerer.

Den nye undtagelseslov gør det desuden muligt at fængsle borgere i op til flere år, som publicerer »usande« eller fordrejede fakta eller udbreder historier, der kan ophidse store folkemængder og forstyrrer den offentlige orden. Med det for autoritære ledere fleksible argument om, at den slags ødelægger stabiliteten i landet, er det blevet lovligt for Orbán at fængsle dem, der kritiserer ham.

Orbán lader med denne lov ikke engang længere, som om han anerkender retsstatsprincipper og kontrolmekanismer.

»Den afslører det, som i et godt stykke tid har været sagen,« som Zselyke Csaky fra Freedom House siger til Financial Times:

»Der er praktisk talt ikke længere nogen kontrol med regeringens magtudøvelse, fordi hverken parlamentet eller forfatningsdomstolen fungerer som effektive kontrolmekanismer.«

Det særligt drastiske ved den nye lov er, at den ikke er tidsbegrænset. Den kan kun ophæves med to tredjedeles flertal i det parlament, der netop har vedtaget den og i øvrigt er kontrolleret af Orbáns Fidesz-parti.

Det vigtigste kriterium for at blive optaget i Den Europæiske Union er, at »landet skal have stabile institutioner, der sikrer demokrati, retsstat, menneskerettigheder og respekt for og beskyttelse af mindretal«. Nu har vi en medlemsstat, som nyder alle fordelene ved adgangen til det indre marked og EU’s støtteordninger, og som i fuld offentlighed afvikler netop de institutioner. Og forvandles fra et liberalt demokrati til et mere og mere autoritært regime.

Ungarns demokrati brænder

Det første, man må sige, er, at brandmandsargumentet mod demokratiet hverken holder historisk eller aktuelt. Det var ikke demokraternes snak, som vandt Anden Verdenskrig, det var deres handlekraft og militære kapacitet. Og som Francis Fukuyama skriver i The Atlantic, holder det heller ikke i kampen mod coronavirus, hvor nogle demokratier som Sydkorea har vist sig effektive, mens andre demokratier som USA synes håbløst ineffektive.

Som regel er brandmandsargumentet et instrument, som bruges af ledere, der vil øge deres magtbeføjelser.

Orbáns Ungarn er i sig selv blevet en autoritær ildebrand midt i det demokratiske Europa, som unionen skal forholde sig til efter coronakrisen.

Det er fristende at forsvare de europæiske principper og ekskludere Ungarn fra EU. Demonstrere konsekvens og smide dem ud. Men det vil ikke styrke de demokratiske kræfter i Ungarn, og det vil gøre det meget mere besværligt efterfølgende at forhandle med dem uden unionens principper som anerkendt fællesnævner. Og landet bliver jo liggende i Europa.

Det har heller ikke tidligere virket at udskamme dem offensivt, og princippet om enstemmighed blokerer for effektive sanktioner mod dem, så længe den autoritære regering i Polen fastholder deres musketered med Ungarn.

EU kan muligvis bruge den retsstatsmekanisme, som er ved at blive forhandlet på plads som en mulig sanktion i budgettet, til i fremtiden at tage penge fra Ungarn. Det vil være en effektiv sanktion.

Og der er behov for radikale, effektive sanktioner mod Orbáns afviklinger af retsstaten i Ungarn. For lige nu er det faktisk det europæiske bureaukrati, der står som afmægtige brandmænd og taler om, hvem der skal holde slangen, og hvordan man skal sprøjte, mens det ungarske demokrati brænder for øjnene af hele Europa.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

Jeg har tidligere argumenteret for, at Ungarn skal holdes indenfor EU medlemsskabet så længe som muligt. Ikke for det ungarske regimes skyld ikke for Viktor Orbans skyld men for det ungarske folks skyld for at tragedien fra 1956 ikke skal gentage sig. Andre stormagter skal nok formå at få Ungarn ind i folden. En nation som Ungarn får ikke lov til at være en fritsvævende ø i det europæiske hav.

Men det her kan være dråben, hvor der skal siges. NU ER DET SLUT.

Det indebærer, at EU må vedtage en ny lovgivning, som gør det muligt at smide medlemmer ud af fællesskabet og sætte dem i karantæne på ubestemt tid, indtil medlemslandet nærmer sig de demokratiske standarder. I karantæne perioden er der nul tilskud og handel det foregår som om Ungarn ikke er medlem af EU. Grænsen til Ungarn bliver en ekstern grænse, som skal afspærres og overvåges.

Hvis vi ikke gør noget, så er hele EU konstruktionen jo ved at revne indefra. Ingen vil kunne tage alle de fine ord om demokrati og frihedsrettigheder alvorligt, for et land kan bare skrive under og så dernæst blæse det hele en hatfuld. Jamen så kan vi ligeså godt udvide medlemskredsen med Tyrkiet, Syrien, Rusland, Hviderusland og så videre.

Hele grundlaget for det europæiske projekt vil forsvinde og tilbage vil stå en samling opportunistiske medlemslande, som aftaler alliancer med hinanden eller de store lande kupper de små lande og vupti så er medlemskredsen helt anderledes end førhen.

Det er ikke det EU, jeg har tænkt mig at stemme for at vi skal forblive i.

Klaus Ankerstjerne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Maia Aarskov, Ete Forchhammer , Kenneth Krabat, Ole Kristensen, Anna Marie Djernæs, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Hans Larsen, Torben K L Jensen, Torben Lindegaard, Peter Ravn-Olesen, Estermarie Mandelquist, Niels Hilker, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Erik Lang, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Uffe Ildvedsen, Anders Reinholdt, Ove Lund, Karl-Axel Skjølstrup, Toke Kåre Wagener, Pietro Cini, Jan Rosberg, Troels Ken Pedersen, Karsten Lundsby og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Det vigtigste kriterium for at blive optaget i Den Europæiske Union er, at »landet skal have stabile institutioner, der sikrer demokrati, retsstat, menneskerettigheder og respekt for og beskyttelse af mindretal."

Abonnerer man på den beskrivelse af eu institutionen, er man nødt til at ignorere, at eu er underlagt et finansielt regime, der ikke supporterer nævnte værdier.

Må jeg henvise til filmen om piketty, hvor anmeldelsen i dagens avis afsluttes således : "Til gengæld er der social indignationsmateriale nok til at tænde et bål, hvis flamme kan lyse langt ind i det 21. århundrede. Hvis man altså er villig til at bruge den viden, som Thomas Piketty præsenterer, og med den gøre krav på indsigt i verdens hemmelige kapital, så den kan gøres til genstand for regulering og omfordeling. Måske er det den optimisme, der trods alt kan ligge i filmen: Når vi ved det her, hvordan kan vi så leve med alt det, vi ikke ved? Noget må forandre sig."

Jeg melder mig frivilligt.

Men hvad med den journaliststand, den fjerde statsmagt, demokratiets vagthund, som f.eks. ikke stiller spørgsmålet, om hvordan den finansielle sektor kan true sig til selv at bestemme betingelserne for den danske stats bail out bankpakker i 2008?

Eva Schwanenflügel, Bent Gregersen, Ron Levy, Ete Forchhammer , Ervin Lazar, Estermarie Mandelquist, Jane Jensen, Tommy Clausen, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen og Uffe Ildvedsen anbefalede denne kommentar
Morten Reippuert Knudsen

IMHO må det være ud med Ungarn af både EU og Nato med Ungarn, hvis ikke der rulles tilbage meget meget hurtigt.

De penge der i dag går til Ungarn som er en af EU's største netto modtagere kan vi passende sende til Italien i stedet.

Michael Friis, Eva Schwanenflügel, Kenneth Krabat, Ole Kristensen, Hans Larsen, Nike Forsander Lorentsen, Tommy Clausen, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Finn Thøgersen

Ja, Orbans indenrigspolitik er ikke køn at se på

Men hvad er de reele sanktionsmuligheder i EU ?

Fratagelse af stemmeretten kræver jo som bekendt at alle de øvrige EU lande er enige, og dækker Visegradlandene og Polen over hinanden i den situation, og så ender det spor jo blindt...

-----

Noget helt andet er at Ungarn jo ikke er det eneste EU land med ondt i demokratiet

Frankrig er på 5. år (snart 6. år) i undtagelsestilstang, og ikke noget der ligner som vi pt oplever her hjemme, men rigtig undtagelsestilstand med suspension afd borgerlige rettigheder og militær i gaden.

Senest udvidet med styre pr dekret á la Estrup, som dog blev udsat i sidste øjeblik pga corona krisen

Men det ser ikke ud til at interessere de snakkende klasser, for "det er jo en af vor egne" og "han er god for EU"

Michael Friis, Eva Schwanenflügel, Ervin Lazar, Bjarne Jensen, Tommy Clausen, Erik Lang, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Uffe Ildvedsen

Måske op imod 25 lande skulle melde sig ud af EU for så straks at danne et nyt uden i hvert fald Ungarn og Polen men med uomgåelige fundats til sikring af demokratiets grundlag.
Det nuværende EU's ejendom med personale kunne sikkert overtages rimeligt let, for de få tilbageværende medlemmer ville jo ikke ha' råd til eller brug for dem.
Så ville problemet med de EU-sponsorerede halv- og helfascistiske styrer i de to lande, der bakker hinanden op, være omgået.

Hans Larsen, Per Christiansen, Tommy Clausen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Hold nu kæft et flytterod uffe ... nå, men dette scenario understreger for gud ved hvilken gang, at eu er en kunstig 'hug en hæl og klip en tå' konstruktion i stedet for at være den faciliterende enhed for de europæiske og omliggende lande ud fra præmissen om, at konkurrence om og privatkapitalisering på overlevelsesressourcer er en vældig dårlig måde at indrette et globalt samfund. En indsigt, der bør vinde almindelig udbredelse.

Peter Beck-Lauritzen

EU-korrespondent Ryborg konkluderede, at der ikke vil blive gjort nogetsomhelst ved Ungarn. Indfør dog flertals-beslutning i EU og reducer EUs bidrag til Ungarn (og Polen). Det hedder vist "money talks" og forstås af de fleste!

Torben K L Jensen

EU´s såkaldte demokratiserende virkning er "Bull-shit" - It´s all about the Money - Stupid"

Ete Forchhammer , Peter Beck-Lauritzen, Ervin Lazar, Carsten Svendsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Luk hele EU, som EU kører nu er det et paradis for stor.kapitalen, der får hjælp til skattely, luk lortet ,
ikke en gang 3 til 4 millioner flykninger kan de klare....pu ha! Ikke en gang corona-virus kan de klare, så hvad så, hvad betyder en diktator mere eller mindre.

Bjørn Pedersen

Om så der ikke var et EU overhovedet, burde man jo sanktionere og eksludere Ungarn for at omgøre demokrati og menneskerettigheder. At det bryder med EU's (og NATO i øvrigt også, men mon ikke Trumpeten ikke bare er bedøvende ligeglad med hvis ikke ligefrem imponeret af Orbans "stærke mand" image) krav om demokrati er dog et ganske udemærket påskud.

Orban vil naturligvis appellere til højreradikale medier rundt om i verden, og naturligvis vil russiske medier og amerikanske højreradikale medier såsom Breitbart spinne det som om Ungarn er et "frihedselskende" land imod EU's "kommunister". Lad dem. Ungarerne er endnu ikke fuldstændig isoleret mediemæssigt fra omverdenen og de er ikke alle friheds og demokrati-hadende, underkastende beta-hanner, der elsker at have en stærk mand til at fortælle dem hvordan, hvornår og hvorfor de må spise, skide, arbejde og tænke.

Eva Schwanenflügel, Herdis Weins og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Ifølge Freedom House eget kort er Ungarn i demokratisk underskud og gul ligesom Albanien og Makedonien. Polen er grøn ligesom Kazakstan, Danmark og Sydafrika.

Daniel Joelsen

Undskyld, ikke Kazakstan men Mongoliet skulle der have stået.

Torben K L Jensen

For at få det hele med er "Freedom House" en ultra-konservativ neo-liberal tænketank der spreder "fake News" som en dansk gyllespreder.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Det vil ikke styrke de demokratiske kræfter i EU at smide det ud - sludder, utroligt sludder.
Så længe Ungarn er medlem, bliver regimet legitimeret af EU. Hvilket ikke støtter demokratiske principper. Så længe Ungarn er medlem af EU, modtager landet støtte. Støtte, som Orban enevældigt fordeler. Det styrker ikke de demokratiske principper.

Så længe Ungarn er medlem af EU, sender de en kommissær til kommissionen, dommere til domstolen - og repræsentanter med stemmeret- og vetoret - til rådet. Det er latterligt, helt ødelæggende for demokratiet.

Jeg ved ikke, hvorvidt EUs forfatning gør det muligt at smide Ungarn ud - hvis Polen, hvor det også står slemt til, vil stemme imod. Det er virkelig katastrofalt, hvis man ikke kan smide et diktatur ud af et demokratisk fællesskab.
Men at Information i en leder plæderer for, at det er bedst at beholde Ungarn i unionen - det går over min forstand. Det er et fascistisk diktatur nu! Med stemmeret i unionen ...

I samme vending kunne optage Tyrkiet..

Kunne man..

Thomas Tanghus

Fint nok at landene skal overholde idealerne for demokrati, retsstat, menneskerettigheder og respekt for og beskyttelse af mindretal, men hvorfor hylen er det ikke skrevet ind, at de skal blive ved med det?

Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar