Leder

Forfatningskrisen i Thüringen viser, at Die Linke bør betragtes som et reelt alternativ til fedtspil på midten

Forfatningskrisen i østtyske Thüringen har fundet en tvivlsom afslutning, som giver Alternative für Deutschland gode kort på hånden. Men hvis tyskerne kiggede mere frem end tilbage, ville de endelig kunne få sig et ordentligt alternativ: til venstre
Die Linke kan – som Ramelow beviser – også være et pragmatisk og nærmest socialdemokratisk parti.

Die Linke kan – som Ramelow beviser – også være et pragmatisk og nærmest socialdemokratisk parti.

Filip Singer

Udland
6. marts 2020

Hans gestus virkede forstilt, men billedet vil blive stående: Bodo Ramelow fra det socialistiske Die Linke nægtede at tage imod en lykønskning fra den lokale leder af Alternative für Deutschland (AfD), Björn Höcke, da Ramelow blev genvalgt som ministerpræsident efter forfatningskrisen i den østtyske delstat Thüringen.

En krise, der har rystet Tyskland og væltet CDU’s leder. Og en krise, der har knækket den borgerlige teori om den såkaldte politiske hestesko: at den yderste venstrefløj (Die Linke) er lige så farlig som den yderste højrefløj (AfD), idet enderne af hesteskoen næsten mødes i fascistisk forsoning.

Krisen blev udløst af, at de to yderpartier tilsammen sidder med flertallet i delstatsparlamentet, mens Die Linke har mistet sit venstrefløjsflertal. Det bragte Merkels CDU i en modbydelig kattepine, som nærmest blev til selvtortur, da CDU tillod Björn Höcke-fraktionen – den mest racistiske, antimuslimske og antisemitiske fløj af AfD – at kuppe valget og sikre en borgerlig ministerpræsident.

Omvalg efter blank stemme

Den beslutning blev vinket tilbage af selveste Merkel, altså på bedste stalinistiske vis fra oven, mener AfD.

Ved onsdagens omvalg tog CDU alligevel den nødvendige beslutning, som giver AfD endnu flere gode kort på hånden: CDU stemte blankt og accepterede med larmende stilhed Die Linkes Ramelow som ministerpræsident. Han får tilmed et års borgfred.

Det går stik imod CDU’s beslutning om aldrig at samarbejde med hverken Die Linke eller AfD. Twitter kogte straks over i AfD-triumf: Merkels CDU samarbejder med DDR’s socialistiske arvtagere! Hvis du vil undgå et venstreskred tilbage til Honecker-diktaturet, kan kun AfD redde dig!

Det er selvsagt politisk plattenslageri. Men selv borgerlige medier som Die Welt har op til omvalget hævdet, at et CDU-samarbejde med Die Linke vil »slå CDU og Tysklands politiske midte ihjel«.

Det lyder dramatisk. Der er bare et problem: Fortællingen foregøgler, at der findes en politisk normalitet på midten, som ikke anfægtes af virkelighedens udfordringer som tiltagende ulighed, flygtninge eller klimakrise.

For det første er der ganske gode grunde til at fravælge CDU, som Merkel gennem 15 år har regeret visionsløst i de »alternativløse« store regeringskoalitioner med SPD, der har stadig sværere ved at definere det sociale i socialdemokratismen.

Fortællingen om de ekstremistiske fløje

For det andet hænger fortællingen om både Die Linke og AfD fast i de evige referencer til den tyske historie. Det skævvrider billedet. AfD er ikke nazister, og Die Linke er ikke stalinister. Men mens AfD er blevet mere fascistisk de seneste år, er Die Linke blevet mere pragmatisk.

Hvis man udelader historien og fokuserer på de politiske ideer, er resultatet derfor entydigt: I en retsstat bør demokratiske partier afvise samarbejde med AfD. Selv om de fleste AfD-vælgere er protestvælgere uden fascistiske tilbøjeligheder, leverer partiet skyts til had, splid og vold.

Die Linke er derimod et demokratisk og ikkevoldeligt parti – med socialismen som mål. Desværre fantaserer Die Linke om en fuldblods planøkonomi, som aldrig har fungeret, om at træde ud af NATO, hvilket ligger langt fra enhver realpolitisk virkelighed, og om åbne grænser for alle, hvilket går imod hele ideen om en national og europæisk retsstat med dertil hørende institutioner.

Men Die Linke kan – som Ramelow beviser – også være et pragmatisk og nærmest socialdemokratisk parti, som det med hjælp fra historien er bekvemt at bruge som politisk skræmmebillede.

Det er den egentlige tragedie: Venstrefløjens splittelse og elendighed i en tid, hvor det er så himmelråbende nødvendigt at stille de store systemspørgsmål om en grøn omstilling og et demokratisk opgør med den destruktive ulighed i en finanskapitalisme gone wrong.

Her har Die Linke trods alt drevet eksperimenter som det berlinske låg på huslejestigningerne de næste fem år, så hundredtusinder af borgere ved, at de kan blive boende i deres hjem uden at smide absurde huslejestigninger efter investorer som BlackRock. Det er bare ét eksempel, der viser, at social retfærdighed ikke er en akademisk disciplin. Det samme gælder den grønne omstilling, som vi ser det med kampen om EU’s grønne »månelanding« i disse dage. Det nytter ikke noget at læse Piketty og føre kapitalismekritiske diskussioner, hvis der ikke skabes både realistiske og radikale politiske alternativer til status quo.

De er indtil videre ikke flertalsduelige i et Tyskland, der af gode grunde stadig kigger lige så meget bagud som fremad. Men med krisen i Thüringen er det blevet tydeligt: Vi skal ikke være så bange for den venstresnoede del af hesteskoen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Die Linke er et ret specielt parti. Min svoger er skovfoged i lige netop Thüringen - og han er jordens salt. Den slags, som, selvfølgelig sidder i byrådet og er med til at organisere alt det, som holder hans lille landsby sammen. Han har haft flere kanonvalg - folk kender ham og kan lide det, han gør.

Byen har det godt - de har ikke noget underskud og økonomisk har den været styret superansvarligt. I Bayern ville han være CDU-mand. I Danmark ville han nok være en del af højskole-venstre...Men han er sgu fra Die Linke.

Han er så også typen, der lige kører mine unger forbi Bjørn Höckes bunker, så de kan se, hvordan den skide Wessi bor..

Ups - I Bayern ville han være CSU-mand...

Interview med Ramelow her:

https://www.ardmediathek.de/ard/player/Y3JpZDovL2Rhc2Vyc3RlLmRlL21vcmdlb...

Da Bodo mødte Björn Höcke:

https://www.youtube.com/watch?v=w3g1k-OFeIM

Kim Folke Knudsen

Det er en artikel med en meget bizar pointe.

Først roses Die Linke vej ind mod den politiske midte.

Hmm troværdigt med et parti, som er imod NATO imod EU, og som vil drive Tyskland som en nation der minder om en sovjetisk planøkonomi.

Et parti der ikke på nogen punkter har formået at distancere sig bare en milimeter fra partiets forgænger og SED Sozialistische Einheitspartei Deutschland, som var et resultat af en påtvungen fusion mellem Socialdemokraterne og Kommunisterne i den russiske besættelseszone. Et parti der hyldede muren og indespærringen af 17 mio østtyskere i et kommunistisk diktatur uden ytringsfrihed uden demokrati og med massiv overvågning og ensretning af borgerne. Det var jo nødvendigt, hvis Sovjetunionen og den røde hær skulle fastholde deres kontrol over deres halvdel af det besatte Tyskland (DDR). Jeg behøver bare at nævne STASI en af de største organisationer udi forfølgelse af anderledes tænkende og specialister i at nedbryde deres ofre med psykisk tortur og infiltration i familierne. Det kapitel det sprang Informations leder lige over, der kunne sikkert nok være nogen gode historier fra Thüringen før 1989 !

Her ser vi så Informations lovprisning af et parti, der i bedste fald er en skabskommunistisk klon. Et parti der nu sin chance for at erobre indflydelse i CDU, som er gået i ideologisk opløsning. Alle er velkomne i Fru Merkels koalitioner holdninger er fuldstændig ligegyldige bare billedet af, at CDU med Merkel i spidsen kan holde sig flydende lidt endnu så pyt med koalitionspartnerne.

Hvis vi nu tror på denne demokratiske omvendelse af de tidligere kommunister, som Information åbenbart gør, så tænker jeg så bliver politik meningsløst. Du kan så være liberal den ene dag, og hvis det ikke passer ind magtens kompas så kan du skifte til Enhedslisten den næste dag, hvis det er mere opportunt. Det er måske noget af det, som virkelig skaber politikerlede bredt set, for det gør det meningsløst at afgive sin stemme. Intet er statisk mere den ene dag er partiet rødt den næste dag kalder det sig et midterparti uden at nogen forholder sig til indholdet i partiets politik. Hvordan vil en almindelig vælger skulle kunne træffe et valg med den slags flydende partier, der den ene dag er i midten og den næste dag helt ude på Venstrefløjen hinsides Enhedslisten ?

Vi får så også lige at vide, at AFD er blevet stadig mere fascistisk. Wieso forklaring efterlyses ?.

Apropos venstrefløjsopportunisme så behøver vi blot dykke lidt ned i historien for at finde knap så pæne eksempler på dette. I foråret 1933 var fagbevægelsen i byen Kassel helt domineret af Socialdemokrater og Kommunister (KPD). Da NSDAP begyndte at transformere det tyske samfund til en totalitær nationalsocialistisk stat med jødehad og vanvittige forestillinger om et tysk storhed og dominans, så opbyggede NSDAP en parallelorganisation til det tyske LO, som nationalsocialisterne gjorde illegale. DAF Deutsche Arbeitsfront: Den Tyske Arbejdsfront var født. En kooporativ parallelorganisation, som skulle udkonkurrere den gamle fagbevægelse. Og nu til pointen fagforeningsformænd, som den ene dag havde hammer og segl hængende ud af fagforeningskontoret havde den næste dag hagekorset vejende nydeligt. Købt med privilegier og løfter om en ny gylden fremtid i Deutsche Arbeitsfront, med undtagelse af dem som regimet ikke ville have ind i varmen jøder inkarnerede kommunister og frihedselskende socialdemokrater.

Derfor køber jeg overhovedet ikke denne leders præmis og falske forsøg på at gøre Die Linke til et parti, der altid har repræsenteret demokratiet og den moderate midte. Det er simpelthen for langt ude. Det er manipulation, falsk markedsføring: politisk hvidvask af et kommunistisk parti.

Jeg er skeptisk overfor AFD, men nationalsocialistisk det er partiet ikke. Der er ikke Nürnberg love og lignende tiltag til systematisk forfølgelse af andre religioner gemt i det parti. AFD er snarere Tysklands svar på Donald Trump et lidt kaotisk oprør mod de politiske magthavere i Berlin og ikke i Washington.

AFD er et resultat af Fru Merkels brud på forfatningen i år 2015, hvor hun tillod ukontrolleret indvandring til Tyskland af over 1 mio fremmede mennesker måske flygtninge måske illegale indvandrere, måske noget helt tredje. Hvis noget lignende var sket i Danmark i år 2015, så kan jeg garantere for, at Rasmus Paludan ville have fået mindst 25% af stemmerne ved det næste Folketingsvalg. AFD´s standpunkter overfor muslimer adskiller sig ikke nævneværdigt fra Nye Borgerlige, DF, og nærmest et 70 % flertal af de danske partier i Folketinget.

Ja vel egentlig også det store flertal i den danske befolkning, som ser med dyb mistro på mennesker med mellemøstlig baggrund.

Det der er falliterklæringen i Thüringen: Det er, at et borgerligt kristeligt og demokratisk sindet parti som CDU bringer et tidligere kommunistisk parti Die Linke til magten i Thüringen.

Derfor er der brug for en langt stærkere personlighed i spidsen for CDU, som kan føre partiet tilbage væk fra Fru Merkels opportunistiske vildspor og ind på en ægte borgerlig konservativ og liberal politik.

Angela Merkel var selv medlem af FDJ Freie Deutsche Jugend i hendes unge dage, da DDR endnu ikke var frit og demokratisk men en russisk besættelseszone. Hendes sidste tid som Forbundskansler er en katastrofe for hendes parti og for det borgerlige Tyskland.

Link Wikipedia DE Deutsche Arbeitsfront
https://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Arbeitsfront

Link Wikipedia DE Freie Deutsche Jugend (FDJ)
https://de.wikipedia.org/wiki/Freie_Deutsche_Jugend

Jørgen Mathiasen

Som sagerne står aktuelt i tysk politik, er Merkel også kansler når 2020 er gået. SPD er nu at regne som fortaler for hende, det samme er oppositionspartiet De Grønne. Blandt grundene er Tysklands EU-formandsskab i efteråret 2020.
Det er muligt, at valget i 2021 kan blive lidt fremskudt, fx. fordi Merkel går af og SPD naturligvis ikke stemmer for en afløser (Laschet). Tyskerne skal ændre karakter på samme tid, hvis Die Linke eller AfD skal blive spærreminoritet i forbundsdagen ved valget. Det er temmelig usandsynligt. Meningsmålingerne siger, at unionen og De Grønne har et flertal, og hvis De Grønne er størst bliver Habeck den næste kansler. Det vil i sig selv være noget af ændring af Forbundsrepublikkens politiske landskab.

gert rasmussen

Die Berufsverbote der 1970er und 80er Jahre sind ein dunkles Kapitel westdeutscher Geschichte — die Folgen spüren wir bis heute.
https://www.rubikon.news/artikel/von-wegen-demokratie-2

Henriette Bøhne

Kim Folke Knudsen,

Du er da helt væk fra vinduet mht situationen i Thüringen. CDU har ikke bragt Ramelow til magten, han fik 31 % af stemmerne og manglede få stemmer i at kunne fortsætte endnu 5 år som Ministerpræsident.
Historien er da, at CDU - som iøvrigt i den del af landet også har en vis fortid mht til at støtte SED partiet i DDR - hellere vil lave politik med Afd, end støtte valget af Ramelow fra die LINKE.
Måske er det tid at lade muren inde i dit hoved falde?

Jørgen Mathiasen

Bodo Ramelow blev valgt som ministerpræsident i 3. runde, fordi han var den, som fik flest stemmer. Der hører et par forfatningstekniske specialiteter med til sagen, men vi kan nøjes med at fastslå, at CDU-Thüringen undlod at stemme, og dermed var 44 stemmer nok til Ramelows valg. Efter valget takkede Ramelow CDU-Thüringen for den indirekte støtte.

CDU-Thüringen tolererer mindretalsregeringen, som man siger på tysk, men kun til april 2021, hvor der er aftalt et nyvalg. CDU (hele Tyskland) regerer ikke sammen med AfD.

Henriette Bøhne

Jørgen Mathiasen,

- og hvor er det dog nobelt og storsindet af CDU, at de sådan, med deres 21,8 % af stemmerne, tolererer Ramelows mindretalsregering, som består af LINKE 31 %, SPD 8,2 % og Grünen 5,2 %.

Jeg glæder mig til at se hvilken regering, de selv vil stille sammen med FDP 5 % uden Afd 23,4 %.

Nej, de regerer ikke sammen med Afd, det er jo fine folk, vi har med at gøre, men de bager gerne politiske rævekager med Afd, når det handler om at spænde ben for R2G.
Lad os se, hvad vælgerne siger i 2021. I Hamburg kostede denne flirt med Afd dyrt.

Jørgen Mathiasen

Hej Henriette,
Der er i Thüringen valgt en projektregering af Rot-Rot-Grün og CDU (Thüringen) som skal vare 1 år, antagelig vedtage et budget og derefter udskrive valg. Ved dette valg står CDU Thüringen til at tabe 10 procentpoint, og CDUs egne stemmer er nødvendige for, at valget kan blive udskrevet.
Desuden skal vi lige sige til dem, som ikke er informeret om alting i Tyskland, at tyskere ikke bryder sig om mindretalsregeringer. CDU Thüringen følger sig derfor forpligtet til at bidrag til, at Thüringen får en regering. Der var meget andet man kunne sige om hesteskosteorier, Unvereinbarkeitsbeschluß, vælgervandringer, og situationen i Sachsen-Anhalt, hvis man vil have et overblik over CDUs situation, men det kan man alt sammen finde i tyske medier.

I forbindelse med valget i Thüringen sagde en kommentator, at vælgerne må indse, at strategiske overvejelser er en del af politik. Det er sandt, men vælgerne i Tyskland skal lige have lidt tid til at fordøje det.

Vælgerne i Thüringen kan reducere de taktiske muligheder, hvis de ville være så venlige at undlade at stemme på AfD eller hvis de sammensatte en landdag, der bestod af færre partier, men det synes de ikke at være villige til. Derfor tilføjer jeg til en tidligere kommentar: Meningsmålingerne viser, at Rot-Rot-Grün (R2G) kan få et flertal ved et forbundsdagsvalg. Vi kan få nogle interessante diskussioner om den slags, og jeg ved ikke, hvad Information vil skrive i sin overskrift i den situation, for det bliver først når Venstrepartiet har været igennem nogle overvejelser om taktikken, og alle fra Wagenknecht til Kipping har givet deres besyv med.
Måske skulle man forberede sig på, at et sådan projekt ikke overlever mødet med virkeligheden.