Leder

Fred i Afghanistan står og falder med, at afghanere kan blive enige. Og her er der stadig et stykke vej

USA’s aftale med Taleban om våbenhvile med fredsforhandlinger tog ikke Kabul-styret i ed, 0g endnu et fredsinitiativ er ved at løbe ud i det afghanske sand
Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo fløj i sidste uge til Kabul og talte dunder til Kabul-regeringen: Dersom der ikke etableres enighed om en samlingsregering, vil USA skære støtten med en milliard dollar i år – og en ny milliard næste år.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo fløj i sidste uge til Kabul og talte dunder til Kabul-regeringen: Dersom der ikke etableres enighed om en samlingsregering, vil USA skære støtten med en milliard dollar i år – og en ny milliard næste år.

31. marts 2020

For gud ved hvilken gang er endnu et tilsyneladende behjertet forsøg på at nå til en slags fredsaftale løbet ud i Afghanistans politiske sand. Det er ikke første gang: Siden 2009 har diplomater på begge sider forsøgt at finde fællesnævnere for sund fornuft, der hver gang er strandet på magtbrynde og korruption over for religiøs fanatisme.

Denne gang så det næsten lovende ud: Den 29. februar underskrev USA’s særlige Afghanistan-udsending, Zalmay Khalilzad, og mullah Abdul Ghani Baradar, den politiske leder af Taleban, et forpligtende dokument i Qatars hovedstad, Doha, bivånet af USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo.

Den skitserede aftale gik ud på, at USA de næste 14 måneder trækker sine resterende 12.000 tropper hjem, mod at Taleban-ledelsen ophører med fjendtligheder mod amerikanske mål. Og at Taleban ikke har kontakt med al Qaeda-relaterede grupperinger, men forpligter sig på at indlede forhandlinger med regeringen i Kabul om deling af magten. Et særligt punkt omhandler fangeudveksling, hvor Kabul-regeringen løslader 5.000 Taleban-fanger, mod at Taleban løslader 1.000 regeringsfanger.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Ejvind Larsen
David Zennaro og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Det vigtigste er at USA trækker alle troper ud af Afghanistan - og dermed alle Nato-tropper.

Så må afghanerne selv finde ud af resten - selvom man selvfølgelig ikke skal være blind for, at Afghanistan er stærkt influeret af nabolandene Iran og Pakistan.

Men det får være - vi skal ud.

Sebastian Sylvester Rosenberg, Karsten Lundsby, Trond Meiring og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar