Leder

I Indien er lockdown de riges privilegie

Verdens mest omfattende coronanedlukning har ført til en forudsigelig katastrofe blandt migrantarbejdere, der udgør cirka 80 procent af Indiens arbejdsstyrke på 470 millioner
I Indien har millioner af migrantarbejdere valgt at søge hjem mod deres landsbyer efter nedlukningen af landet. Arkivfoto fra New Delhi.

I Indien har millioner af migrantarbejdere valgt at søge hjem mod deres landsbyer efter nedlukningen af landet. Arkivfoto fra New Delhi.

Peter Nygaard Christensen

Udland
1. april 2020

Hvad nytter det at vaske hænder, når man ikke har adgang til rent vand? Hvordan kan man blive hjemme, når man ikke har et hjem? Og hvorfor skulle en løsarbejder sulte sig selv og sin familie for at hjælpe en stat, der aldrig har hjulpet ham?

Cirka 80 procent af Indiens arbejdsstyrke på 470 millioner lever af indtægter fra den uformelle sektor. De hyres på dagsbasis, har ingen kontrakter og er ikke beskyttet af arbejdslovgivningen.

Mange er manuelle arbejdere i markerne, på fabrikkerne og i storbyernes gader. Og i disse dage er de ubetinget de helt store tabere i den mest omfattende coronanedlukning, verden endnu har set.

Premierminister Narendra Modi annoncerede i sidste uge 21 dages udgangsforbud for 1,3 milliarder indere for at bremse spredningen af COVID-19.

Befolkningen fik fire timer til at forberede sig. Stormløbene mod dagligvarebutikker begyndte allerede i minutterne efter premierministerens tale.

Massemigration

Men den største afledte effekt har ikke været hamstring. Det har derimod været den eksodus af mennesker fra Indiens storbyer, der har fundet sted siden. Uden mulighed for at brødføde sig selv og deres familier valgte millioner af migrantarbejdere at søge hjem mod deres landsbyer.

Det førte til kaotiske tilstande og desperate kampe om at komme med de få busser, der havde fået tilladelse til at transportere dem ud af byerne. Resten måtte gå de ofte hundredvis af kilometer til delstater andre steder i landet.

For 35-årige Matma og hendes fire børn tog det fem dage at vandre fra en forstad til Delhi til familiens landsby i Uttar Pradesh.

»Men selv om vi er ankommet til landsbyen, har vi ingen penge til mad. Jeg ved ikke, hvordan vi overlever. Vi dør af sult, før vi dør af coronavirussen,« udtaler hun til avisen The Guardian.

Indien var tirsdag oppe på 1.298 bekræftede coronatilfælde, men et væsentligt højere mørketal gemmer sig bag den officielle statistik.

Risikoen er nu, at folkevandringen fra by til land tager virussen med sig til de fattigste egne, hvor sundhedssektoren er svagest.

To dage efter at den indiske lockdown trådte i kraft, lancerede regeringen en økonomisk hjælpepakke til landets fattigste. Det er tvivlsomt, at den når ud til alle de trængende, og det er uforståeligt, hvorfor den ikke faldt tidligere og var bedre koordineret med henblik på at komme en massemigration, der var til at forudse, i forkøbet.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Albatros Olsen

Den virus er virkelig med til at trække kontrasterne i klassesamfundet helt ud i det extreme.
Alle daglejerne og deres familier er simpelthen blevet ofret i Indien.

Gad vide om de overlevne fortsat vil finde sig i det ?

Lignende scenarier udspiller sig andre steder på kloden, og kan og vil
sandsynligvis ende med civile opstande, og alt det der følger med i det kølvand.

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar