Leder

I kampen mod corona søger Boris Johnson at vække ånden fra Anden Verdenskrigs ’darkest hour’

Symbolikken er ikke til at tage fejl af, når premierminister Johnson i disse dage stiger op på den høje hest, anvender Churchill-lignende krigsreferencer og kalder sin regering et krigskabinet
Skulle Boris’ dristige strategi, som regeringen tilsyneladende nu er hastigt på vej væk fra, føre til unødigt mange dødsfald, vil selv ikke Winston og ånden fra Anden Verdenskrig kunne hjælpe premierministeren, skriver Jakob Illeborg på lederplads.

Skulle Boris’ dristige strategi, som regeringen tilsyneladende nu er hastigt på vej væk fra, føre til unødigt mange dødsfald, vil selv ikke Winston og ånden fra Anden Verdenskrig kunne hjælpe premierministeren, skriver Jakob Illeborg på lederplads.

Leon Neal

Udland
20. marts 2020

Churchill er Johnsons helt, og Storbritanniens voldsomt imponerende mobilisering i Anden Verdenskrig er en vigtig del af den britiske selvforståelse.

Dengang lykkedes det på ganske få måneder at få omlagt eksempelvis produktionen af biler til militærfly, der kunne tage kampen op med den tyske overmagt. Og kvinderne begyndte at arbejde på fabrikker, der fremstillede våben og brødfødte nationen.

Denne mobilisering var utvivlsomt vigtig for krigslykken, men mindst lige så vigtig for sammenholdet og offerviljen.

Da Boris Johnson forleden i fuld offentlighed bad nogle af Storbritanniens mest berømte virksomheder om akut hjælp i kampen mod COVID-19, forsøgte han netop at fremmane fortidens sammenhold.

Direktørerne for Rolls-Royce, Jaguar og Dyson var nogle af de cirka 60 erhvervsledere, der i mandags blev bedt om en akut omlægning af produktionen til at producere respiratorer, som skal hjælpe de titusinder, der inden for få dage forventes at skulle indlægges på hospitalernes intensivafdelinger.

Storbritannien har lige nu omkring 5.000 respiratorer og har brug for mindst fire gange så mange.

Boris’ dristige strategi

Nødråbet kommer, efter at en rapport bestilt af regeringen forleden chokerede med en statistik, der viser, at hundredtusinder af briter kan dø af coronavirus, hvis ikke man nu sadler om og lukker Storbritannien ned.

Storbritannien havde ellers i modsætning til andre europæiske lande længe insisteret på at forsøge at holde hjulene kørende, og der havde været tale om et behov for at opnå flokimmunitet mod coronavirus ved at acceptere bred smitte i befolkningen.

Men rapporten gjorde indtryk. Fredag lukkes de britiske skoler og Londons metro.

Boris Johnson forstår bedre end mange andre statsledere at spille på fortidens symboler. Aviserne tog godt imod hans ’krigsråb’ om hjælp fra industrien, og evnen til at skabe sammenhold kan nemt blive afgørende for, hvilke nationer der klarer sig bedst gennem prøvelserne.

Hvorvidt Boris på længere sigt får folket med sig i sin viruskrig afhænger dog nok af, hvor mange briter der bliver syge og dør i den kommende tid. Skulle Boris’ dristige strategi, som regeringen tilsyneladende nu er hastigt på vej væk fra, føre til unødigt mange dødsfald, vil selv ikke Winston og ånden fra Anden Verdenskrig kunne hjælpe premierministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her