Leder

Det er tid til solidaritet. Ellers kan coronakrisen rive euroen i stykker

Italien er en del af det europæiske fællesskab – og ’too big to fail’. En ustyrlig italiensk krise eller en italiensk udtrædelse af euroen som følge af coronakrisen ville være en katastrofe for de europæiske banker og skatteydere. Det skal Nordeuropa erkende
Onsdag anmodede ni sydeuropæiske lande, herunder Italien, Frankrig, Grækenland og Spanien om, at der indføres corona-bonds– en slags fælleseuropæiske obligationer. Det ville åbne for den hidtil forbudte fælleseuropæiske hæfte for gæld, som Tyskland, Holland og Finland er stærke modstandere af.

Onsdag anmodede ni sydeuropæiske lande, herunder Italien, Frankrig, Grækenland og Spanien om, at der indføres corona-bonds– en slags fælleseuropæiske obligationer. Det ville åbne for den hidtil forbudte fælleseuropæiske hæfte for gæld, som Tyskland, Holland og Finland er stærke modstandere af.

Daniel Roland

Udland
26. marts 2020

I coronakrisen smelter økonomiske visheder endnu hurtigere end isen på polerne. Det gælder også eurozonen, hvor konfrontationen mellem nord- og sydeuropæiske lande om fælles hæfte og fair betingelser for gæld og renter er ved at bryde ud i lys lue.

Tirsdag fik eurozonens finansministre om ikke vedtaget så kørt en foreløbig nødforanstaltning i stilling med den såkaldte ESM-fond på flere hundrede milliarder euro. Også den omstridte Stabilitetspagt er suspenderet, så kriseramte lande må optage ubegrænsede lån, så længe virussen raser.

Men onsdag anmodede ni sydeuropæiske lande, herunder Italien, Frankrig, Grækenland og Spanien om, at der indføres corona-bonds – en slags fælleseuropæiske obligationer. Det ville åbne for den hidtil forbudte fælleseuropæiske hæfte for gæld, som Tyskland, Holland og Finland er stærke modstandere af.

Liberale økonomer påpeger gerne, at den italienske kæmpegæld er selvforskyldt, fordi Italien ikke har trimmet sin konkurrenceevne. Og omvendt: At Tyskland nu kan fyre en gigantisk, lånebaseret pengebazooka af på grund af en fornuftig sparepolitik og en (hidtil) relativt lav gæld.

Det er højest halvdelen af historien.

'Too big to fail'

Eksportnationen Tyskland har profiteret stærkt på euroen, mens væksten (og sundhedsvæsenet) i lande som Italien er blevet presset af sparepolitikken.

Desuden betaler Tyskland ikke renter for sine nye lån. Tværtimod. Med negative renter får landet penge for sine statsobligationer, mens Italien betaler stadig højere renter for sine lån.

Fra tysk side lyder det, at corona-bonds er en glidebane ind i en gældsunion. Men selv liberale tyske topøkonomer som Clemens Fuest er begyndt at sige ting, som at den italienske coronakrise jo er uforskyldt, og at det »ville være et negativt, ja muligvis dødbringende signal for Europa ikke at samarbejde«.

Det er sandt. Italien er en del af det europæiske fællesskab – og too big to fail. En ustyrlig italiensk krise eller en italiensk udtrædelse af euroen ville være en katastrofe for de europæiske banker og skatteydere – og for ECB, som har italienske gældspapirer i et enormt omfang.

Den drastiske situation i eurozonen vil derfor føre til bitre debatter i lande som Tyskland. Men i tider, hvor økonomiske visheder styrter ned om ørerne på os, er meget heldigvis tænkeligt. Selv solidarisk hæfte i eurozonen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Holger K må være stolt som en Pave.

Endnu engang kan Holger K konstatere, at han så rigtigt, da han rådede os til at stemme NEJ ved Maastricht afstemningen i 1992 - og JA i 1993, da de mest himmelråbende solidariske elementer var fjernet ved de 4 undtagelser.

Danmarks holdning er ganske klar - al det må de andre 26 selv rode med.

Være sig flygtninge & indvandrere eller Corona-virus.

Som altid bliver vi præsenteret for velkendte løsninger som ikke virker og som i længden blot vil føre til flere problemer for befolkningerne. Hvem er det vi skal låne alle disse penge af?
Det kommer til at koste vores velfærd og vi vil se udsalg af vores fælles værdier - infrastruktur - hvis vi følger de udlagtre spor.

Efterfølgende står vi tillige med en klimakrise som vil kræve offentlige investeringer med yderligere økonomiske stramninger hvis 70% målet skal nås.

Og endelig er der en finanskrise under opsejling - et obligations-og aktiemarked der er blevet pustet kunstigt op af alle de quantitive easing (billige kreditpenge ) som både ECB og Fed har sprøjtet ind i markederne uden at sikre sig at der har været nogen virkelig værdiskabelse bag.

Hvorfor er der ingen quantetativ easing når det drejer sig om befolkningernes ve og vel men kun når bankerne og aktiemarkederne skal reddes og pustes kunstigt op. Jeg håber at politikerne i EU og i de enkelte lande er klar over at der er udsigt til politisk og social uro. Mon ikke det er på tide at se realiteterne i øjnene og forlade vanetænkningen.

Der er andre metoder når en umulig gæld skal betales. Det er at lade den nedskrive - dvs lade gældsbrevene (obligationer og aktier) falde til deres reelle værdier og ikke de kunstigt oppustede værdier. Det ville betyde at dem der køber gældsbrevene fremover også ville komme til at tage øretæverne når de er blevet for opskruede. No more moral hazard og videresendelse af regningen til borgerne.

"Den nuværende krise kræver en lignende nedskrivning og en anerkendelse af at det kunstige prisniveau må tilpasses realiteternes verden. Vi er nået til illusionens endestation – illusionen at obligations (og aktie) kurserne kan opretholdes uendeligt alene ved finanstekniske greb, uden et økonomisk grundlag som er i stand til at producere et overskud som retfærdiggør deres pris."

"Så attraktive er de tidligere urealistiske obligations-og aktie niveauer at markederne stadig er i benægtelses tilstand og håber på at corona-hjælpepakkerne er endnu en mulighed for yderligere injektioner af kapital til de finansielle markeder. Men det vil blot udskyde den uundgåelige justering hvor priserne på de finansielle aktiver bliver bragt på niveau med den real økonomiske virkelighed."

Michael Hudson: A Brady Bond Solution for America’s Unpayable Corporate Debt
https://www.nakedcapitalism.com/2020/03/michael-hudson-a-brady-bond-solu...

Jørgen Mathiasen

Selvom Information har anvendt betegnelsen "Nordeuropa" i manchetten om dem, som bør reagere især på Italiens problemer, så omfatter hjælpeaktioner i eurozonen ikke i direkte forstand Sverige og Danmark, og derfor vil råd fra den side nok heller ikke have den store vægt.

Von der Leyen har i strukturfondene foreløbig fundet nogle penge, som kommer uden de betingelser italienerne helst vil undgå, og det er godt politisk håndværk, men det rækker næppe til løse alle problemer. Hvis italienerne kunne få orden i deres økonomi og holde op med at vælge en strøm af komplet uansvarlige populister, ville det være en af de største ændringer i det politiske landskab i Europa. Det er der bare ikke udsigt til, og det vil antagelig spejle sig i den pris, italienerne betaler for at få penge.

Gert Romme, Leif Iversen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Verdens største økonomi mine damer og herre: EU

- Så langt den største.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Nu er der så lige det, Mathias Sonne, at vi ikke er med i Euroen. Vi stemte nemlig nej til at være med i den, fordi vi mente det var en meget dårlig ide med en fælles valuta på de betingelser. Det synes vi stadigvæk.