Leder

Trump troede, han kunne holde USA fri for epidemi. Nu truer corona hans genvalg

Et forbud mod flytrafik mellem USA og Kina i februar gav sundhedsmyndighederne dyrebar tid til at forberede sig på en epidemi, men pusterummet blev spildt af en præsident, der ikke stolede på sine sundhedseksperter, før det var for sent
Først den 29. februar – mere end en måned efter Wuhan blev lukket ned i Kina – bad Trump vicepræsident Mike Pence om at tage ansvar for forbundsregeringens indsats. Forinden havde han kaldt advarsler i medierne om en epidemi for »fake news« og beskyldt demokraterne for at slå politisk mønt af corona-krisen.

Først den 29. februar – mere end en måned efter Wuhan blev lukket ned i Kina – bad Trump vicepræsident Mike Pence om at tage ansvar for forbundsregeringens indsats. Forinden havde han kaldt advarsler i medierne om en epidemi for »fake news« og beskyldt demokraterne for at slå politisk mønt af corona-krisen.

Samuel Corum

Udland
11. marts 2020

Coronavirussens udbredelse i USA og børsmarkedernes voldsomme reaktion på udsigten til faldende økonomisk aktivitet i et samfund lammet af en smittefarlig epidemi er den hidtil største udfordring, Donald Trump er blevet konfronteret med som præsident.

Indtil nu er Trump blevet sparet for at skulle demonstrere sine lederegenskaber i en national krise. Corona-krisen vil teste ham i et valgår, hvor vælgerne kan sammenligne ham med den demokratiske modstander.

Trump kom godt fra start, da han i begyndelsen af februar nedlagde forbud mod flytrafik mellem Kina og USA. Det gav sundhedsmyndighederne et pusterum til at forberede sig. Men det skulle snart vise sig, at præsidenten – der har forklejnet og marginaliseret videnskabsforskning – mente, at flyforbuddet alene ville være nok til at beskytte USA mod smittespredning.

Under et besøg i Indien den 25. februar påstod Trump, at »alt er under kontrol«. Det blev kort efter modsagt af direktør Nancy Messonier fra CDC, det nationale center for sygdomsbekæmpelse. Hun advarede mod et »uundgåeligt« corona-udbrud i USA, der ville føre til »voldsomme forstyrrelser af hverdagen«.

Dyrebar tid gået tabt

Først den 29. februar – mere end en måned efter Wuhan blev lukket ned i Kina – bad Trump vicepræsident Mike Pence om at tage ansvar for forbundsregeringens indsats. Forinden havde han kaldt advarsler i medierne om en epidemi for »fake news« og beskyldt demokraterne for at slå politisk mønt af corona-krisen.

I mellemtiden er dyrebar tid til forberedelse og forebyggelse gået tabt.

En akut mangel på test i delstater hårdest ramt af corona betyder, at sundhedsmyndigheder handler i blinde uden at vide, om patienter med symptomer har Covid-19 eller en kendt influenzatype. Regeringen har også været sen til at beordre farmaceutiske firmaer til at lave flere ansigtsmasker. Hospitalerne er ved at løbe tør.

En yderligere udfordring er USA’s decentraliserede og fragmenterede sundhedssystem samt et utilstrækkeligt velfærdssystem. Hver delstat har sine egne sundhedsmyndigheder. Borgere og papirløse immigranter med symptomer er utilbøjelige til at søge lægehjælp, medmindre de har sundhedsforsikring. En tredjedel af lønmodtagerne har ikke ret til sygedage og derfor ikke råd til hjemmekarantæne.

Trump-regeringen skal således lappe nogle kæmpe huller i systemet for at stække epidemien – en opgave, demokraterne kan hævde, de er bedre udrustet til at løse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Om ikke andet, så kan man da drømme om og håbe på, at netop Coronakrisen vil frarøve Trump lige netop nok politisk kapital til at han ikke vil blive genvalgt.

Peter Beck-Lauritzen, Sus johnsen, søren ploug, Alvin Jensen, Klaus Lundahl Engelholt, Achim K. Holzmüller, Sven Christensen, peter juhl petersen, Joy Nitav, Jan Damskier, Estermarie Mandelquist, Niels Bent Johansen, Niki Dan Berthelsen, Elisabeth Andersen, Arne Albatros Olsen, Poul Anker Sørensen, Ole Frank, Helle Walther, Søren Knudsen, Karsten Lundsby, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Karsten Aaen, Per Klüver, ingemaje lange, Søren Fosberg, Christian Skoubye, Rolf Andersen, Torben Arendal, Søren Bro, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

OBS OBS OBS!
USA har IKKE et SUNDHEDSSYSTEM.
USA har en SUNDHEDSINDUSTRI.

Peter Beck-Lauritzen, Sus johnsen, søren ploug, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Lars Løfgren, Per Torbensen, Sven Dall, Sven Christensen, peter juhl petersen, Joy Nitav, Janus Agerbo, Jørgen Larsen, Jan Damskier, Estermarie Mandelquist, Niels Bent Johansen, olivier goulin, Erik Karlsen, Elisabeth Andersen, Arne Albatros Olsen, Jan Nielsen, Ole Frank, Søren Knudsen, Karsten Lundsby, Brian Nocis Jensen, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Allan S. K. Frederiksen, Karsten Aaen, Per Klüver, Mogens Holme, ingemaje lange, Søren Fosberg, Christian Skoubye, Rolf Andersen, Jes Enevoldsen, Torben Arendal, Søren Bro, Anders Graae, Per Kaas Mortensen, Ervin Lazar, Astrid Goplen, Claus Nielsen, Torben K L Jensen, Ete Forchhammer , Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Kenneth Krabat og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"I sidste uge omtalte Donald Trump på et besøg i Indien coronavirus som "en sygdom, der ville forsvinde af sig selv". Ifølge ham er den ikke mere alvorlig end influenza.

- Den slags underminerer tilliden i befolkningen og virker ikke specielt godt koordineret, siger Georges C. Benjamin, direktør i den amerikanske sundhedsstyrelse."
(Fra TV2)

Desuden nægter præsidenten at lade sig teste for coronavirus, selvom han har fløjet sammen med to andre, som er gået i selvvalgt karantæne, efter de havde deltaget i en konference med en smittet person.

Muligheden foreligger derfor, at Trump smitter hele det Hvide Hus egenhændigt.

Make America Infected Again..?

Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, søren ploug, Alvin Jensen, Niels Nielsen, Bjarne Tingkær, Jan Fritsbøger, Jan Damskier, Elisabeth Andersen, Jan Nielsen, Ole Frank, Søren Knudsen, Karsten Lundsby, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Karsten Aaen, Per Klüver, Erik Winberg, Christian Skoubye, Rolf Andersen, Torben Arendal, Torben K L Jensen, Torben Bruhn Andersen, Claus Nielsen, Kim Houmøller, Ete Forchhammer og Kim Øverup anbefalede denne kommentar

Endnu engang demonstrere Donald J Trump hvad han er: en INKOMPETENT NAR....

Peter Beck-Lauritzen, søren ploug, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Ole Frank, Helle Walther, Søren Knudsen, Karsten Lundsby, Birte Pedersen, Per Klüver, Søren Fosberg, Torben Arendal og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Som bekendt, er det svært at spå - især om fremtiden, men jeg mener kun et mirakel kan redde verden fra Trump. Covid-19, skal vi såmænd nok få bugt med.

Ingen af de to tilbageværende demokratiske kandidater, har desværre pondus til at vi kan føle os trygge. Om vi kan være heldige at få hjælp af en virus, kan hun fremtiden vise, men der er ikke meget at have sin optimisme i, synes jeg.

Ole Frank, Torben Bruhn Andersen, Claus Nielsen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

NB
Donald Trump lider af mysofobi("basilleskræk")...

Karsten Lundsby, Ole Frank, Karsten Aaen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Tjaa er Mette Frederiksens tiltag meget bedre?

172 nye i går. Det virker ikke umiddelbart som om hun tager det voldsomt alvorligt.

Trump har en forkærlighed for bombastiske, lettere idiotiske udmeldinger. Men er det nu også værre end Mette Frederiksens meget alvorlige miner og udtrykte bekymringer bakket op af 0 handling?

I forhold til vores lands størrelse versus USAs er vi langt hårdere ramt end de er.

Frank Hansen, Allan S. K. Frederiksen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Kent Nørregaard

Tallene vil fortsætte med at stige et stykke tid. Det drejer sig om at flade kurven ud og fordele de smittede over et længere tidsinterval. Hvis man undlader at gøre noget eksploderer antallet af smittede - grafisk afbildet som en stor top - her vil antallet af smittede der kræver intensiv behandling ligger over sundhedsvæsenets kapacitet til at hjælpe dem. Det betyder flere dødsfald end hvis kurven bliver fladet ud over længere tid. Det er det øvelsen går ud på. At redde liv.

Peter Beck-Lauritzen, søren ploug, Anton Weijsenfeld, Alvin Jensen, Sven Christensen, Olaf Tehrani, Torben Bruhn Andersen, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Karsten Lundsby, Lisbeth Glud, Karsten Aaen, Søren Fosberg, Søren Bro og Palle Pendul anbefalede denne kommentar

Jo det er bedre og hvis du læser artiklen vil Trump ikke have de samme muligheder for at flade kurven ud og forhindre smitte som vi har takket være et universelt sundhedsvæsen, en bedre organisering end det amerikanske fragmenterede system, og et bedre velfærdsystem der kan beskytte vores ældre bedre bl.a. fordi personalet har flere rettigheder og kan blive hjemme under sygdom.

Peter Beck-Lauritzen, søren ploug, Alvin Jensen, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Søren Knudsen, Karsten Lundsby, Lisbeth Glud, Kim Houmøller, Karsten Aaen, Per Klüver, ingemaje lange, Palle Pendul, Søren Fosberg, Torben K L Jensen, Torben Arendal og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Pia Nielsen. Og hvad baserer du dine antagelser omkring sundhedssystemerne på? Du mener ikke at amerikanerne er i stand til at se truslen og agere? Eller er dit indlæg ideologisk? Altså at ingen fattige i USA får hjælp? Der er ingen beviser for at centralisering gavner et sundhedssystem overhovedet. Tværtimod, så bliver en linie valgt og dertilhørende fejl udbredt over det hele. Amerikanerne har et topprofessionelt sundhedssystem og det bliver uden tvivl der at metoderne til effektiv bekæmpelse bliver fundet.

Når Martin Burcharth taler om et fragmenteret sundhedssystemt kan han have en lille pointe. Men hvordan den generelle udvikling vil gå i en epidemisk tilstand hat han ingen anelse om. Han har ingen sundhedsfaglig baggrund. Han har læst polsk og historie.

Om amerikanerne kan flade kurven ud vil tiden vise. At Mette Frederiksen har ikke formået det har vist sig tydeligt de sidste dage hvor antallet af smittede er eksploderet i Danmark.

Antallet vil stige? Ja tak, åbenlyst. Det interessante er nærmere alle smittebærerne der render rundt uden symptomer.

På EU plan hænger det heller ikke sammen. Der er ingen emergency pakker derfra. Hvert land for sig. Nu er vi gudskelov ikke med i Eurozonen men vores råderum er begrænset af finanspagten.
Men stakkels Italien, som har lagt deres pengepolitik i hænderne på EU, kæmper nu alene med de økonomiske problemer Corona-virus har skabt og som i sidste ende kan føre til bankerot.

Nedskæringspolitikken ført af EU med den stramme finanspolitik er heller ikke ligefrem et plus for sundhedsvæsenets kapacitet til at klare Corona-epidemien.

"Speaking of Europe, while the coronavirus started in China, its most long-lasting impact might be in the EU, as it has dramatically exposed the shortcomings of the latter’s institutional structures. Take Italy as the most vivid illustration: The spread of COVID-19 has been particularly acute there. Being a user of the euro (as opposed to an issuer of the currency) the Italian national government risks exposing itself to potential national bankruptcy (and the vicissitudes of the volatile private capital markets) if it responds with a robust fiscal response, absent the institutional support of Brussels and the European Central Bank (which is the sole issuer of the euro). According to MarketWatch, “Italy needs a €500 to €700 billion ($572 billion to $801 billion) precautionary bailout package to help reassure financial markets that the Italian government and banks can meet their debt payment obligations as [the] country’s economic and financial crisis becomes more fearsome.”

"Defenders of the EU may well retort that health care is designated as a “national competency” under the Treaty of Maastricht. But how does one expect national competencies to be carried out competently in an economic grouping devoid of national currencies (the key variable as far as supporting unconstrained fiscal capacity goes)? Additionally, the evil of decades of Brussels-imposed austerity has meant there aren’t enough hospital beds, materials and staff anywhere in Europe, let alone Italy. This might well represent the death knell for a European project based on aspirations for an “ever closer union.”"

https://www.nakedcapitalism.com/2020/03/coronavirus-reveals-the-cracks-i...

Corona udbrudet kunne også blive en øjenåbner her?

Peter Beck-Lauritzen, Sus johnsen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Karsten Aaen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Kent Nørregaard
Man kan simpelthen se det hjælper de steder hvor det lykkes at indæmme smitten. F.eks. Sydkorea og Hong Kong.

Alvin Jensen, Niels Jakobs, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Pia Nielsen. Og du mener stadig at vide at Trump ikke har gjort noget men at Mette Frederiksen har?

"Men hvordan den generelle udvikling vil gå i en epidemisk tilstand hat han ingen anelse om. Han har ingen sundhedsfaglig baggrund. "

Man behøver altså ingen sundhedsfaglig baggrund for at vide at det nok bliver svært at forhindre smittespredning og ikke mindst dødsfald som det jo handler om når 1/3-del af lønmodtagerne ikke har ret til sygedagpenge og mange amerikanere ikke er forsikret ligesom de papirløse immigranter ikke kan søge læge

https://www.information.dk/debat/2020/03/275-millioner-amerikanere-uden-...

Peter Beck-Lauritzen, søren ploug, Alvin Jensen, Sven Christensen, Ole Frank, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Erik Karlsen, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Lisbeth Glud, Carsten Munk og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Nedenstående artikel beskriver meget godt USA's specielle forhold:
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51804664

Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Sven Christensen, Eva Schwanenflügel og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar

Det eneste Trump har gjort er så vidt jeg ved at forhindre flytrafik til og fra Kina.
Men problemet er jo også at for at gøre noget ved det bliver han nød til at erklære landet i undtagelsestilstand. Ellers er bemyndigelsen til at handle op til hver enkelt stat -

Men det samme er vel gældende her, for i Europa er der så vidt jeg ved heller ikke nogen overordnet koordinering til at håndtere denne type trusler. Og det koster penge.

Men det lader alligevel til at de mander sig op. Merkel lover at Tyskland ikke vil spænde ben for en Coronapakke.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-germany-merkel-sta...

Alvin Jensen, Sven Christensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Karsten Aaen og Lars-Bo Abdullah Jensen anbefalede denne kommentar

Kent Nørregaard!

1) Det er bevist nu, i USA, at mange fattige (dem alle?/flertallet?) ikke henvender sig til et sygehus for at få testet om de er positive, dvs. har corona-virus! :( Ganske enkelt fordi i USA er de bedste, og det, du kalder for
topprofessionelle sygehuse/hospitaler, og skal tjene penge, mange penge, til aktionærerne og investorerne; test for CoVid-19 er i USA meget dyr!

2) I USA findes der millioner af mennesker, der arbejder på deltid; de har ikke ret til sygedage, de har ikke ret til løn under sygdom, de har ikke ret til at få tilbudt (af arbejdsgiveren) en kontrakt hvor der også er sundhedsforsikring oveni - som man har hvis man arbejder 40 timer om ugen i USA (40 timer er lig med, svarer til, fuldtidsarbejde i USA).

3) Ja, USA har det topprofessionelle system indenfor sundhed som du siger, for de rige, for de mennesker, der har råd til at betale godt! (selv med Obamacare!) for en privat forsikring udi sundhed, som bl.a. dækker vaccinationer, og tests for nye virus. Men alt alt for så cutter de her selskaber, hvor forsikringerne er tegnet, corners, på den måde, at de nægter at udbetale erstatning, dække helt eller delvis, udgiften til tests for f.eks. en (ny) virus som Co-Vid-19 :( - fordi de hellere vil sørge for, at deres aktionærer har det godt :(

4) Og ja, måske kommer svaret fra USA; samarbejdet mellem forskere verden over er snarere det, der vil sørge for, at verden får en co-vid-19 vaccine :)

5) Når M. Buchart taler om et fragmenteret sundhedssystem, så taler han ikke om det som du skriver her, men netop om, at, i USA, har man 50 delstater, med meget forskellig lovgivning på sundhedsområdet, f.eks. har staten Maine (Vermont også? måske?) et sundhedssystem, der meget ligner det tyske, hvor man er pålagt at vælge en
(privat) forsikring, der går ind og dækker x antal kr. (eller det hele), hvis man bliver syg, eller skal på hospitalet mm. og mv. I andre stater i USA kan det meget anderledes ud; her skal man selv betale det hele - undtagen hvis man er meget fattig (medicaid) eller meget gammel (medicare); hertil kommer, at man selv (ofte) skal betale for at få sin egen private lære; for meget fattige mennesker er der health clinics, men de er som regel meget støjende, meget beskidte :( - og ikke et sted, man bør komme, hvis man har, eller mistænker, at man covid-19 :(

6) I DK har vi, modsat hvad mange tror ikke et centraliseret sundhedsvæsen! Vi har et decentralt sundhedsvæsen, hvor vi har en familielæge, den praktiserende læge, som ser hele familien (far, mor og børn), og som har en aftale med sundhedsstyrelsen om betaling pr. patient mm. og mv. Det betyder, at den første, vi skal kontakte, når vi er syge, også ved mistanke om covid-19-virus, er vor egen læge, der så tager stilling til, hvad der videre skal ske.

Dertil kommer, at i DK er vi opdragede til, tænker jeg, at tage hensyn til hinanden, og at tænke på det fælles bedste, via skolen, opdragelsen osv. end man er i USA, som er mere individuelt samfund, forstået på den måde,
at man i USA lægger mere vægt på individet end fællesskabet, som vi gør her i DK :)

Peter Beck-Lauritzen, søren ploug, Anton Weijsenfeld, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Fritsbøger, Sven Christensen, Troels Holm, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Flemming Berger, Jane Jensen, Erik Karlsen, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Karsten Lundsby, Lisbeth Glud, Carsten Munk, Brian Nocis Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

Kent,
Det er ret ligegyldigt, hvad Mette og Trump gør lige nu. De kan dreje så meget på rattet som de har lyst til, men der er kun begrænset forbindelse ned til hjulene så det tager en evighed, at vende bussen.

Opgaven skal løftes af det syndhedssystem, der eksisterede FØR corona ramte og her starter USA med et alvorligt handicap.

Der er særdeles mange i USA der er underforsikrede eller slet ikke har en sygeforsikring så de kommer i klemme og vil smitte de forsikrede. I Danmark er vi alle 'forsikrede' så her er der ikke nogen, der bliver smidt under bussen. Dette er hårde facts som du ikke kan benægte om så du bruger begge hænder.

USA vil være nødt til, at lynhurtigt oprette et parallelt syndhedssystem til, at håndtere denne krise. Jeg forventer, at det vil være militæret, der kommer til, at stå for opgaven. Militæret er den eneste føderale organisation, der bliver prioriteret så det er her ressourcerne skal findes.

Peter Beck-Lauritzen, søren ploug, Alvin Jensen, Sven Christensen, olivier goulin og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Som Trump sagde før hab blev valgt, så kunne han gå ud foran Trump Tower og skyde en tilfældig forbi passerende uden at miste stemmer. Tænker hans kernevælgere er ligeglade med hvad Trump gør når bare han er en af deres "egne".

Eller i det mindste tro det. For han er det jo ikke.

Trump bliver præsident igen i 2020. Har svært ved at se, hvad der skulle forhindre dette.

Joe Rogan Experience #1439 - Michael Osterholm

https://www.youtube.com/watch?v=E3URhJx0NSw

00:10 Intro
0:40 How bad is Coronavirus
4:00 Is the virus an "old persons" disease
5:18 Incubation period
7:50 What can be done to prevent infection
13:45 Drug shortages
15:20 Sauna use effect on infections
18:00 Was Coronavirus man-made
22:00 American Wild Deer diseases and Prions
32:00 Is Corona seasonal
35:00 Corona could be 10 times worse than the flu
35:25 Corona will stay around for months
36:10 Coronavirus vs Spanish flu
38:30 How can we prepare our immune system
43:20 Do hand sanitizers and masks work
50:00 We stockpile weapons more than medical goods
54:30 Will people panic if they are told the truth
56:00 Vaccines
1:02:00 Why a virus would originate from China
1:11:30 What to do if you get the flu
1:15:45 Lime disease and ticks
1:23:00 Effects of fire suppression on ecosystem
1:30:00 Vaccine for Coronavirus

Arne Albatros Olsen

Her er en video fra Chris Martenson, som forklarer , hvad der skal gøres og hvad der ikke bliver gjort.

https://www.youtube.com/watch?v=K0HYh6zjTUo

Thomas Østergaard

Hohum - jeg synes ikke at jeg kan erindre noget DANSK flyveforbud fra Kina?'
Eller - ved nærmere googling, https://jv.dk/artikel/al-flytrafik-til-corona-ramte-omr%C3%A5der-stoppes - for 2 dage siden stoppede vi flyindrejse specifikt fra de værst ramte områder i Kina.

Iflg worldometers har USA 1,281 registrerede tilfælde og Danmark 514. Lad os lige tage befolkningsstørrelsen i betragtning, og huske at USA havde sin første diagnosticerede "patient zero" 20 Jan, og Danmark 24 Feb

Så for al kritikken af Trump og USAs sundhedssystem, har Danmark altså ind til nu gjort det voldsomt meget ringere. Det kan naturligvis være pga mangelfuld diagnosticering i USA, og vi mangler stadig at se hvordan sygdomsudbredelsen forløber, men altså jeg har temmelig svært ved at se hvordan USA og Trump har gjort det værre end Danmark og Mette Fredriksen, om hvem Informations mest skoldende kritik har lydt at hun ikke tog global opvarmning lige så alvorligt som Coronavirus.

Lederens formål synes snarere at være at kritisere Trump i ideologisk ærinde end at bibringe læseren nøgterne fakta, og det forklarer måske en god del af Trumps success med "fake news" mantraet.

Sören Tolsgaard

DK (Regeringen og sundhedsmyndighederne) har været fodslæbende i adskillige henseender, men det har USA givetvis også. At USA ikke har flere registrerede tilfælde hænger sammen med, at kun meget få er blevet testet. USAs test-system er brudt totalt sammen inden det kom i gang. Og et sundhedssystem, som lader en stor del af befolkningen i stikken, kommer snart på en hård prøve.
Det nytter ikke at argumentere ideologisk. Virkeligheden vil inden længe overhale enhver tom propaganda.

Jeg linker til Chris Martensen (USA) og hans seneste opdatering:

https://www.youtube.com/watch?v=t4N09qsMdPQ

Sven Christensen

I USA er forholdene meget anderledes end i Danmark. Først og fremmest har USA med vilje ikke testet i noget videre omfang og myndighederne kender ikke udbredelse af virussen. De første sager blev faktisk konstateret af tests som ikke var godkendt af USA's myndigheder. USA sagde nej tak til testkit udviklet i Tyskland og tilbudt af WHO.

Det ser jo pænt ud på papiret at USA med 360 millioner borgere har ca. 1300 registrerede tilfælde mod Danmarks 515 med knapt 6 millioner borgere. Men mørketallet i USA er enormt, og så snart delstaterne ruller tests ud stiger antallet af sager voldsomt. Vi kan sagtens komme i den situation at USA bliver det nye knudepunkt for covid-19, for myndighederne har ikke mange muligheder for at nedsætte hastigheden af smittespredningen, og på nuværende tidspunkt er det nok ved at være for sent.

Det vi prøver på i Danmark er ikke at inddæmme en ganske smitsom virus, det er ikke muligt. Men at forsinke udbredelse og sikre at vi ikke alle bliver ramt samtidigt, og dermed lægger hele vores hospitalsvæsen ned med alt for mange krav til samtidig intensiv behandling. Det er benhård ærlighed når vores myndigheder siger, at hvis vi gør alt hvad vi kan, kan vi holde tabstallene på ca. 1600, hvis ikke vi lykkes bliver det mange gange større. I dene situation er jeg glad for at være Dansker.

søren ploug, Anton Weijsenfeld, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Selv en Trump kan blive ramt af coronavirus/covid19

søren ploug, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Sven Kristensen:

Mjah, mens rapporteringen af antal tilfælde kan dække over særdeles store mørketal, forekommer dødstallene mig at være en forholdsvis sikker indikator for den faktiske udbredelse (samt naturligvis stadiet af sygdommen). Jeg tror ikke at de amerikanske retsmedicinere er dårligere end f.eks. de franske.

Du har naturligvis ret i at en pandemi pr. definition umulig at inddæmme, hvorfor det gælder om at forsinke den og forhindre den i at lamme vital infrastruktur, men altså - hvis vi skal sammenligne Trump og den danske regering, hvem har så ind til videre taget de mest hensigtsmæssige beslutninger i den retning?

Det sjove er jo så at lederen anerkender det faktum at flyveforbuddet var den korrekte beslutning - en beslutning Danmark nu delvis implementerer med måneders forsinkelse - men benytter det til et svidende angreb på Trump for at "spilde" den vundne tid. Baseret bl.a. på at han - ligesom alle andre statsledere - har hævdet for halvanden måned siden at situationen var under kontrol og har beskyldt medierne og demokraterne for at forsøge at slå politisk mønt af Corona-virus. Hvad det sjovt nok forekommer mig at være ret præcist hvad denne leder gør.

Vi får se hvordan det er gået når støvet lægger sig og der forhåbentlig er kommet en effektiv vaccine på markedet. Formodentlig vil Danmark klare sig bedst i en endelig sammenligning, blandt andet, som det rigtigt anføres, fordi vi ikke har så mange udokumenterede indvandrere - en af Trumps udfordringer som demokraterne vil kunne hævde at de er bedre rustet til at løse. Men ind til der er mere transparens over udviklingen synes jeg at Bernie skal afholde sig fra "Look to Denmark".

Jan Fritsbøger

Thomas Østergård, forskellen består i at i Danmark er langt de fleste smittede opdaget,
i USA er der sandsynligvis masser af covid-19 dødsofre som aldrig bliver opdaget, og en meget lille % del af de smittede som er testet,
så nej du tager med sikkerhed fejl når du mener USA har håndteret covid-19 bedre end danmark, men det vil ikke nødvendigvis vise sig i officielle tal, og ingen lande kender de faktiske tal hverken for antal smittede eller antallet af døde.

Lone Hansen, søren ploug, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

man kan vel også formode at i tætbefolkede områder/lande vil epidemien sprede sig hurtigere men også klinge hurtigere af, meget tyndt befolkede områder vil endda kunne gå helt fri i teorien.

Thomas Østergaard

Jan Weber Fritsbøger:

Tjah, hvis det går som frygtet og forventet, og der ikke kommer andre faktorer i spil, vil man ret præcist kunne beregne de faktiske tal og udbredelsen i de respektive lande som overdødeligheden i befolkningen ifht. sidste år, fraregnet forventede følger af ændringer i demografien.

Jeg ved ikke af at jeg mener at USA har håndteret situationen som helhed bedre end Danmark, jeg skulle tage meget fejl om ikke vores overdødelighed vil vise sig at være den mindste af de to lande, jeg siger blot at det er lovlig tidligt at slå politisk mønt af situationen inden vi kender tallene, på baggrund af at man forventer at manden ikke kan gøre noget rigtigt, inklusive at tage rigtige, og i retrospekt indlysende beslutninger.

Sören Tolsgaard

In a primetime address from the Oval Office, U.S. President Trump announced a series of measures to tackle the coronavirus pandemic including banning travel from Europe to the United States for 30 days starting on Friday at midnight. The ban would exclude the United Kingdom.

https://www.youtube.com/watch?v=X7KCyRxOoJw

(Trumps tale begynder ved 16:20)

Sören Tolsgaard

Nå, nu er den lange pause før Trumps tale, som blot viste Det hvide Hus, skåret væk.

Jan Fritsbøger

en efterfølgende beregning af overdødelighed vil jo på ingen måde være det faktisk tal, men alene et kvalificeret gæt, mange i den mest udsatte gruppe vil jo forventes døde af andre årsager, og får covid-19 ram på dem før deres dårlige helbred gør vi de jo ikke bidrage til en statistisk overdødelighed selvom de er døde af covid-19
i øvrigt har trump lige forbudt al indrejse fra Europa og givet Europa skylden for spredningen til USA, i et forsøg på at få hans forbud mod indrejse fra kina til at fremstå effektivt, at et sådant forbud kan have en effekt er nok rigtigt men det vil jo ikke gøre en forskel på langt sigt da virussen er i USA, det vil kun nedsætte epidemiens udbredelses-hastighed, og på grund af USAs politik på sundhedsområdet er det næsten sikkert at flere vil dø der end i lande med fri og gratis behandling for alle.
kun et totalforbud imod enhver indrejse fra hele verden fra dag 1 hvor kina fik de første udbrud, ville i teorien kunne forhindre covid-19 i USA