Leder

Fundamentet skælver under Brasiliens præsident Bolsonaro

Brasiliens populære justitsminister forlader regeringen og efterlader præsident Bolsonaro mere svag end nogensinde
Sergio Moros afsked som justitsminister, som kommer blot få dage efter, at Bolsonaro fyrede sin sundhedsminister på grund af dennes kritik af præsidentens manglende coronastrategi, er enormt for Bolsonaro.

Sergio Moros afsked som justitsminister, som kommer blot få dage efter, at Bolsonaro fyrede sin sundhedsminister på grund af dennes kritik af præsidentens manglende coronastrategi, er enormt for Bolsonaro.

Carl de Souza

Udland
29. april 2020

Det var den største appelsin af alle, der faldt i Jair Bolsonaros turban, da han efter at have vundet præsidentvalget i 2018 kunne annoncere, at den tidligere højesteretsdommer Sergio Moro skulle være landets nye justitsminister.

Inden Sergio Moro sagde ja tak til at blive justitsminister i Bolsonaros regering, blev han kendt og umådelig populær som højesteretsdommeren, der fældede store dele af den brasilianske politiske elite – herunder tidligere præsident Lula da Silva – i en af historiens største korruptionsskandaler, den såkaldte operacion lava jato.

Det var Moros integritet og politiske renhed, der gjorde, at brasilianerne overhovedet kunne tro på, at Bolsonaro mente det, når han sagde, at hans regering fremover ville slå hårdt ned på alt og alle, der er involveret i korruption.

Men fredag gik den ikke længere. Der valgte Moro at sige stop og takke af som justitsminister, og paradoksalt nok forklarer Moro sin afgang med, at han flere gange har oplevet forsøg på upassende »politisk indblanding« fra præsidentens side.

En marionetdukke

Dråben, der fik bægret til at flyde over, var, at præsident Bolsonaro ønskede at udskifte Moros håndplukkede chef for det nationale politi. Ifølge Sergio Moro skyldes det blandt andet, at der er en igangværende efterforskning af korruption tæt på to af præsidentens sønner, hvorfor præsidenten ønsker indsat en ny politichef, som han kan styre som en anden marionetdukke.

Bolsonaro afviser alle beskyldninger om, at han skulle have presset på for at få udskiftet politidirektøren eller blandet sig i efterforskning af sine sønner, men svarer i stedet, at Moro var blevet for egenrådig i sin ageren som justitsminister.

»Jeg ville aldrig bede nogen om at afskærme min familie (for efterforskning, red.), det har jeg aldrig gjort.«

Tabet af Sergio Moro, som kommer blot få dage efter, at Bolsonaro fyrede sin sundhedsminister på grund af dennes kritik af præsidentens manglende coronastrategi, er enormt for Bolsonaro.

Moro var i manges øjne – og over for en skeptisk omverden – selve blåstemplingen af Bolsonaro som præsident: At Bolsonaro kunne overtale Moro til at blive justitsminister, var en vigtig garanti for retssikkerheden.

Bolsonaros håndtering af coronakrisen har i forvejen bragt ham i modvind i befolkningen, men uden Moro som garant for lov og orden står Bolsonaro så svagt, at fundamentet under ham kan begynde at revne. Og Moros beskyldninger om forsøg på magtmisbrug gør det ikke bedre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her