Leder

Fundamentet skælver under Brasiliens præsident Bolsonaro

Brasiliens populære justitsminister forlader regeringen og efterlader præsident Bolsonaro mere svag end nogensinde
Sergio Moros afsked som justitsminister, som kommer blot få dage efter, at Bolsonaro fyrede sin sundhedsminister på grund af dennes kritik af præsidentens manglende coronastrategi, er enormt for Bolsonaro.

Sergio Moros afsked som justitsminister, som kommer blot få dage efter, at Bolsonaro fyrede sin sundhedsminister på grund af dennes kritik af præsidentens manglende coronastrategi, er enormt for Bolsonaro.

Carl de Souza

29. april 2020

Det var den største appelsin af alle, der faldt i Jair Bolsonaros turban, da han efter at have vundet præsidentvalget i 2018 kunne annoncere, at den tidligere højesteretsdommer Sergio Moro skulle være landets nye justitsminister.

Inden Sergio Moro sagde ja tak til at blive justitsminister i Bolsonaros regering, blev han kendt og umådelig populær som højesteretsdommeren, der fældede store dele af den brasilianske politiske elite – herunder tidligere præsident Lula da Silva – i en af historiens største korruptionsskandaler, den såkaldte operacion lava jato.

Det var Moros integritet og politiske renhed, der gjorde, at brasilianerne overhovedet kunne tro på, at Bolsonaro mente det, når han sagde, at hans regering fremover ville slå hårdt ned på alt og alle, der er involveret i korruption.

Men fredag gik den ikke længere. Der valgte Moro at sige stop og takke af som justitsminister, og paradoksalt nok forklarer Moro sin afgang med, at han flere gange har oplevet forsøg på upassende »politisk indblanding« fra præsidentens side.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
  • David Zennaro
  • Erik Karlsen
Anker Heegaard, David Zennaro og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer