Leder

Selv om nyt studie om langt højere dødstal belaster Kina, bør EU ikke deltage i Trumps raseriangreb

Langt flere kinesere kan være smittet af coronavirus, end Beijing hidtil har indrømmet, viser nyt studie. Kinas smittetal er blevet et yderst potent symbol på voksende mistro til det kinesiske kommunistparti
Franske Emmanuel Macron mener, at det er »naivt« at tro på Kinas version af epidemiforløbet. Men EU skal spille en konstruktiv rolle, der sikre, at Trumps blinde raseriangreb på Kina ikke får lov til at forpeste det internationale klima lang tid efter corona.

Franske Emmanuel Macron mener, at det er »naivt« at tro på Kinas version af epidemiforløbet. Men EU skal spille en konstruktiv rolle, der sikre, at Trumps blinde raseriangreb på Kina ikke får lov til at forpeste det internationale klima lang tid efter corona.

Stephane Mahe

Udland
24. april 2020

Antallet af kinesere smittet med COVID-19 kan være mange gange højere, end det kinesiske regime hidtil har indrømmet. Det viser et nyt videnskabeligt studie, som dermed spiller direkte ind i en stadig større og politiseret strid om Kinas smittetal – og vil bære brænde til en voksende skepsis over Beijings håndtering af epidemien.

Studiet fra Hong Kong University – offentliggjort i The Lancet – viser, at flere end 232.000 personer i Kina kan have være smittet i den første bølge af coronavirussen i slutningen af februar, hvilket er mere end fire gange flere end det officielle antal på 55.000 på daværende tidspunkt.

I dag har Kina nu registreret lidt over 80.000 smittede og under 5.000 døde, hvilket ifølge eksperter og regeringsledere i flere nationer er mistænksomt få. Og de nye tal fra Hong Kong University peger altså i retning af, at Kina har holdt – og holder – sine tal kunstigt lave.

Beijing bruger da også sine egne statistikker som led i en propagandafortælling om, at kommunistpartiet har håndteret coronakrisen overlegent i forhold til vestlige demokratier, men myndighederne opjusterede dog i sidste uge med 50 procent antallet af døde i byen Wuhan, virussens oprindelige epicenter.

Beijing insisterer imidlertid på, at man ikke fifler med tallene. Adskillige andre lande – også i Europa – har store mørketal og har også hen ad vejen justeret smitte- og dødstal, når der er kommet andre opgørelsesmetoder, bedre tests og nye informationer på banen.

Trumps blinde raseriangreb

Men usikkerheden om, hvorvidt Kina med overlæg oplyser et lavere tal, er taget til, og landets coronastatistik er blevet et yderst potent symbol på voksende mistro til Kina, især efter at styret i begyndelsen mørklagde smitten og forhindrede livsvigtig information i at nå ud til omverdenen.

USA har været aggressiv i sin kritik af Kina. Men også i det ellers mere tilbageholdende Europa udviser man nu betydelig utilfredshed.

Tyske Merkel opfordrer Kina til at være mere transparent og bedre til at dele informationer. Franske Macron mener, at det er »naivt« at tro på Kinas version af epidemiforløbet. Og fra den britiske regering lyder det, at det er nødvendigt at stille »hårde spørgsmål« til de kinesiske ledere.

Uroen over Beijings coronahåndtering accelererer en generel europæisk voksende mistillid til det kinesiske styre, men selv om det er aldeles fornuftigt at være på vagt over for Kinas voksende politiske og økonomiske indflydelse, må det heller ikke kamme over.

EU skal også spille en konstruktiv rolle, der sikrer, at Trumps blinde raseriangreb på Kina og Beijings forløjede propaganda ikke får lov til helt at forpeste det internationale klima langt ind i tiden efter corona.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kent Nørregaard

Så når Trump en sjælden gang har åbenlyst ret er det vigtigste stadig at være uenig med ham. EU bør som Trump presse kineserne til indrømmelser. Det vil kineserne selvfølgelig ikke komme med fordi det vil vise en corona-tidslinie der inkriminere det kinesiske styre.

Bent Nørgaard, Flemming Olsen, Arne Albatros Olsen, Jan Kauffmann, Jørgen Munksgaard og Jacob Schmidt anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Jamen, lyder Merkel og Macron da som Trump? Kritik og kritik er ikke nødvendigvis det samme.

Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Niki Dan Berthelsen, Viggo Okholm og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Cristina Nielsen

Jeg får indtryk af, at kineserne stryges altid med hårene. Uhh, vi skal passe på ikke at gøre kineserne sure, for så koster det på pengepungen. Derfor får de lov til at køre over resten af verden. De skal behandles respektfuld, men det samme krav skal også stilles til dem. Og at lyve er ikke at vise respekt.

Karsten Lundsby, Benta Victoria Gunnlögsson, Flemming Olsen, Steen K Petersen, Jørgen Munksgaard, Gert Romme og Jacob Schmidt anbefalede denne kommentar

Meget større, Søren Bro, måske lige med undtagelse af Sverige, der altid har obduceret alle døde før liget frigøres til familien. Uden Corona gik der normalt 6 uger men i vanskelige tilfælde meget længere tid

jens peter hansen

Andet steds i avisen får Tibettilhængere erstatning. En sag der også har ophidset Information. Hvordan pokker passer det sammen med at vi skal være flinke over for et land der har fyldt omverdenen med forkerte oplysninger og lodrette løgne. Ophidselsen over JP's tegning af det kinesiske Coronaflag var stor, udbredelsen af virus nåh ja nu skal vi passe på ikke og på den anden side. En karikaturtegning er altså værre end en dødelig virus. Pandajørnen sover, vær stille.

Forhåbentlig vil ingen bebrejde Mette Frederiksen og Socialdemokraterne, de høje mørketal her i landet.

Arne Albatros Olsen

Det kinesiske kommunistparti's løgne er en klar fornærmelse overfor en hvilken som helst intelligens.

Trump har helt ret i sin kritik af Kina, men timingen og tidspunktet er lidt uheldigt her,fordi han bruger sine anklager til bla. at dække over sine egne fejl i forbindelse med håndteringen af corona krisen i USA.

Mens ellers har han ret.

Torben K L Jensen

Hele verden blev taget på sengen med en uforudsigelig virus hvis dødelighed og smittespredning ikke var set siden den "spanske syge" i 1919-21 der som sagt kom i to bølger den første der satte alle alarmklokker i gang - den anden bølge var den værste fordi man åbnede for hurtigt med omkr. 50 millioner døde til følge - Det er den pandemi man tager udgangspunkt i dag fra WHO´s side og at klandre Kina for at de i første omgang ikke førte statistik men prøvede at inddæmme og redde menneskeliv er i min optik det værste gang vrøvl jeg nogensinde har set. Skam jer Information - tiden er ikke til Kina bashing.

Kim Folke Knudsen, Flemming Berger og nils valla anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hele verden følger jo Kina´s strategi -i dag så lad os i stedet takke Kina for deres "rettidige omhu".

Kent Nørregaard

Burde vi ikke nærmere sende Kina en regning for manglende rettidig omhu?

Bild har noget interessant at sige.

https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/corona-krise-bild-ch...

@Kent Nørregaard.
Burde og burde?
En skønne dag bliver en kæmpe regning at betale for Penicilin-ressistens, bl.a grundet dansk svinefabrikations overdreven penicilin-forbrug.
Syntes du Danmark bør betale regningen?

Karsten Lundsby, Flemming Berger, Torben K L Jensen og Viggo Helth anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

"Bl.a. grundet dansk svinefabrikations overdreven penicilin-forbrug".

Så vidt jeg ved har man en handlingsplan for ar tilskynde til mindre brug af antibiotika i svineproduktion. Men hvad med sundhedssektoren? Penicilinresistens kommer ikke kun gennem fødevarer.

Jeg kan ikke helt se forbindelsen til et kommunistisk diktatur der lyver og har løjet om hvad der er foregået og det med en risiko for os alle. Naturligvis skal de holdes ansvarlige, også økonomisk.

Dine sidste tre linier står for din egen regning.

Der kan være en rest af "rigtighed" i dit indlæg, men jeg mener ikke det en vej at gå.
Vi bør i stedet sikre os fremadrettet.
Bl.a bør vi skabe os en statslig medicinindustri- og forskning.
Konkurence forvridende eller ej, er slet ikke i menneskehedens interesse at tage hensyn til.

ps.
Før har man jævnligt ændret opskriften på Penicillin, for imødegå resistens.
Men nu til dags beskæftiger de fremmeste forskere sig med potens- og slanke-piller, da der er bedre økonomi i det. Hvilket tydeliggør svagheden i privatejet medicinindustri.

Kim Folke Knudsen, Trond Meiring, Karsten Lundsby, Torben Arendal og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Ja det er jo det der er det kapitalistiske systems styrke, at det både kan producere medicin og en tilsyneladende ligegyldig yoyo. Det kan kommunistisk planøkonomi ikke. Det kan kun producere større og større atombomber. Super. Lige det vi mangler.

Fleming fandt i øvrigt penicilin ved en tilfældighed. De fremmeste forskere skal vel have lovtil at arbejde med det de har lyst til og ikke hvad staten diktere de skal? Der kan være masser af gode grunde til at arbejde på slankepiller.

Tror du da forskerne selv bestemmer hvad de forsker i, arbejder med?

Hvis du mener der gode grunde til slankepiller erkender du der er et problem.
Hvorfor så ikke tag fat om roden til problemet, i stedet for lappe huller med piller?

Det var nu kapitalistiske systemer der opfandt A-bomben.
Det var også et kapitalistisk samfund der smed de, indtil nu, to eneste a-bomber, skønt den japanske regering forinden havde indvilliget i indgå kapitulation.

By-the-way, syntes jeg mette Frederiksen og resten af regeringen klarer Coronakrisen på glimrende vis, og det med reneste form for "Planøkonomi".

Inden kineserne får hele skylden har TV2 lige en artikel, som kan få ansvaret til at falde på USA. Historien er, at efter flere laboratorieuheld i USA blev kravene til sikkerheden voldsomt skærpede eller forbudt. Dvs nul forskning i farlig coronavirus! Hvad gør globalisterne så...? Man udliciterer selvfølgeligt det farlige til Kina, som ikke har så voldsomme restriktioner på den slags forskning. Så kan fejlene ske i Wuhan istedetfor. Artiklen har flere kildehenvisninger og er vist ret valid.

https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-04-23-usa-betalte-kina-for-at-arbejde...

Kent Nørregaard

Nils Valla. Ja amerikanerne opfandt atomvåbene og de kommunistiske russere var dem der blev ved og ved med at lave dem større og større indtil de nåede til zsar-bomba, samtidig med at de knapt kunne brødføde deres befolkning. Hvad er din pointe helt præcist? Du har forhåbenligt ikke glemt hvilken elendig stand vesttyskerne fandt deres i 45 år besatte østlige del da russerne endeligt drog hjem?

Ja i den vestlige verden er forskere frie til at søge det arbejde de vil. Overrasket?

Du spørger, "hvad min pointe".
Det er ikke mig der hele tiden drager dine grimme synspunkter om kommunisme ind i Corona-debatten.

Ps. Kent Nørregaard.

Lige for at afslutte opfattelsen du tilsyneladende er strandet på om Kommunisme, så var det kommunistiske manifest: Fra enhver efter evne til enhver efter behov" en meget ædel tanke.
Men tanken berøves sin ædelhed, når den hensynsløst bliver gennemtvunget.
Det var problemet med "kommunismen", ikke tanken, men virkeliggørelsen af den.

Men mon ikke den russiske bonde kunne have ventet til evighedens ende på, at den russiske adel skulle dele sin rigdom, som forøvrigt var tjent og forøget ved bønders hårde arbejde.
Bønderne fik lige nok til at eksistere af som spore til at blive ved med at dyrke jorden, og gøre landadelen endnu rigere.
Der var tale om sjofel udnyttelse, og det var denne sjofle udnyttelse bønderne gjorde oprør imod.
De indførte et styre som sikrede at alle mennesker blev behandlet lige, født på folkets fortvivelse over,
at de besiddende ikke ville give til de besiddelsesløse ar egen fri vilje.

ps.ps Kent Nørregaard.

Jeg er helt enig i forskere her i Vesten er frie til SØGE det arbejde de vil.

Kim Folke Knudsen

Nej epidemien er alt for farlig til at deltage i et demagoisk blamegame rettet mod Kina nu.

Beskyldningerne mod Kina: må i Kina føles som en glødende nål der stikkes ned i et sår fra en altid bedrevidende opinion i Vesten.

Konflikten for 80 år siden mellem USA og Japan begyndte med amerikanske sanktioner mod en nation med et styre og en magtposition som truede USA interesser i Stillehavet og i kolonierne omkring Japan. Den 7 December 1941 blev den kolde konflikt mellem USA og Japan forandret til en ny slagmark i den 2. Verdenskrig med det japanske angreb på Pearl Harbour.

Der er ingen som helst grund til at puste til ilden i konflikten mellem USA og Kina. For det strategiske udgangspunkt i denne konflikt er den samme modsætning som mellem før USA og Japan. Skal Kina have voksende indflydelse på nabolandene på Indonesien, Thailand, Vietnam og skal Kina have en rolle at spille i Stillehavet ?

Der er al mulig grund til at arbejde for fornuftig afspænding af konflikten mellem USA og Kina inden denne bliver gloende varm.

Kim Folke Knudsen

Den spanske syge opstod i USA Kansas er en af teorierne. En farmer holdt ænder, som indeholdt virus og her skete overførslen fra fjerkræ til en bonde, der senere blev indkaldt til US Army i forbindelse med, at USA indtrådte i den 1. Verdenskrig.

Den syge soldat blev sat til at være kok og lave mad til rekrutter på træningslejr i USA inden de skulle sendes til fronten i Vesteuropa. Således smittespredningen, da de syge rekrutter nåede frem til skyttegrave, hvor hygiejnen var af helvede til.

Influenza epidemien fik navnet Den spanske syge, fordi det spanske kongehus Kong Alfonso den XIII blev ramt af sygdommen efterfølgende.

Kilde Wikipedia GB Spanish Flu
https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu