Leder

Republikanerne har intet alternativ til det, de selv har kaldt den skinbarlige socialisme

Det republikansk kontrollerede amerikanske senat har netop vedtaget endnu en støttepakke på historiske 484 milliarder dollar til supplering af den gigabevilling på 2.200 milliarder dollar, der er ved at løbe tør
Glade for at skulle pumpe statsmidler af historiske størrelser ud i det amerikanske samfund er republikanernes leder i Senatet Mitch McConnell, der her præsenterer den seneste hjælpepakke, og hans partifæller ikke. Men de har ikke noget alternativ til Keynes’ krisekur, som republikanerne ellers har afsværget som den skinbarlige socialisme.

Glade for at skulle pumpe statsmidler af historiske størrelser ud i det amerikanske samfund er republikanernes leder i Senatet Mitch McConnell, der her præsenterer den seneste hjælpepakke, og hans partifæller ikke. Men de har ikke noget alternativ til Keynes’ krisekur, som republikanerne ellers har afsværget som den skinbarlige socialisme.

Chip Somodevilla

Udland
23. april 2020

God socialdemokratisk politik: At staten pumper penge ud i samfundsøkonomien, hvis der er risiko for, at den går i stå. Det er den kur, som den engelske økonom J.M. Keynes i 1930’erne anviste mod den dybe krise, som spekulationskrakket i 1929 havde kastet verden ud i.

I det omfang landene faktisk fulgte Keynes’ forskrifter, hjalp det gevaldigt. Siden er Keynes kommet i miskredit – ikke mindst i USA, hvor det stadigt mere reaktionære Republikanske Parti fordømmer hans tanker som den skinbarligste og skadeligste socialisme.

Altså, øh, det vil sige, lige indtil coronakrisen ramte det amerikanske samfund. Siden da har republikanerne, indbefattet præsident Trump, været med til at udpumpe statspenge i et omfang, som er historisk enestående. Senest har det republikansk kontrollerede senat vedtaget en støttepakke på 484 milliarder dollar til supplering af den gigabevilling på 2.200 milliarder dollar, der er ved at løbe tør.

Demokrater sikrer fordeling

Begejstrede er republikanerne ikke. Men det er en afgrund, de kigger ned i. En afgrund, som truer med at opsluge store dele af USA’s samfund – og formentlig også Det Republikanske Partis chancer for et gunstigt resultat, når der i november skal afholdes valg, ikke bare til præsidentembedet og forbundskongressen, men også på delstatsniveau.

Fordi demokraterne har magten i Repræsentanternes Hus, har de kunnet sikre, at de svimlende støttebeløb ikke bare er gået til republikanernes forbundsfæller i big business, men også til mindre virksomheder, husstande, delstater, kommuner og hospitaler.

At republikanerne vil score en hvilken som helst gevinst på hjælpepakkerne, bekræfter de ved at trumfe igennem, at præsident Trumps navn – uhørt – skal stå på hver enkelt statslig hjælpecheck.

Svindel er en beklagelig, men udbredt foreteelse i amerikansk administration. Der er rige muligheder ved fordeling af de uoverskuelige beløb. Trump har bidraget til forhåndsmistanker ved at fjerne den respekterede generalinspektør, der skulle have overvåget fordelingerne. I stedet har Trump – sin vane tro – indsat en af sine trofaste hjælpere. Returkommissioner af de fordelte beløb kan forudses at rutsje tilbage som støtte til republikaneres valgkasser.

Til gengæld kan demokratiske kandidater til valget formentlig drage fordel af, at republikanerne ikke særligt overbevisende kan hænge dem ud som socialister, der vil lade staten gribe ind i samfundsøkonomien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niki Dan Berthelsen

Det bliver spændende at se hvad USA udvikler sig til af det her.

Om man ender med at gå fuld bananrepublik eller om Guds eget land begynder at gøre som Jesus ville gøre det ...... I ved det der med næstekærligheden.

Steen Bahnsen, Dan Jensen og John S. Hansen anbefalede denne kommentar

Republikanernes ynglingsværktøj til løsning af alverdens gevordenheder har altid været skattelettelser. Og skattelettelser er altså også et af keynesianernes værktøjer. Så ikke noget meget nyt her.

Dog, disse nye penge-udpumpninger (flest til de største virksomheder via den 1. støttepakke) vil sammen med centralbankens udpumpninger af uendelig likviditet (kun til de største banker og deres virksomhedersklienter) føre til, at de største virksomheder som hænger i det økonomisk, men kan låne centralbankens nye penge, vil opkøbe de virksomheder som hænger i det økonomisk, men ikke kan låne centralbankens nye penge.

Amerikanerne kan derfor se frem til endnu større monopoler end i dag og endnu større koncentration af penge.

Så ikke meget socialdemokratisk over det. Tværtimod...
det bliver måske i 2021, at Amazons Jeff Bezos skal måle sin formue i 1.000-vis af milliarder dollar.

Martin Rønnow Klarlund, Mikkel Zess, Thomas Tanghus, Jørgen Tryggestad, Erik Feenstra, Steen Bahnsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

"Let’s be absolutely clear, America is an oil company -with an army."
(George Carlin)

Frederik Groth Nordstrøm, Alvin Jensen og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar