Leder

Rune Lykkeberg: Bernie Sanders vandt ikke primærvalget – men det gjorde hans ideer

Bernie Sanders bliver ikke USA’s præsident. Men hans valgkamp har præget Det Demokratiske Parti, og for dem, som ønsker at lave store politiske og sociale forandringer, står han som en af det 21. århundredes mest indflydelsesrige politikere i USA
»Vores bevægelse har vundet den ideologiske kamp,« sagde Bernie Sanders onsdag, da han erkendte sit nederlag og anerkendte Biden som partiets kandidat. Her ses han ved et vælgermøde i the Black Box Theater i Indianola før primærvalget i Iowa.

»Vores bevægelse har vundet den ideologiske kamp,« sagde Bernie Sanders onsdag, da han erkendte sit nederlag og anerkendte Biden som partiets kandidat. Her ses han ved et vælgermøde i the Black Box Theater i Indianola før primærvalget i Iowa.

Mike Segar

Udland
11. april 2020

Det, der virker helt vildt i dag, kan være helt naturligt i morgen. Denne historiske kendsgerning gentager idealister ofte for at forklare, hvorfor de bliver ved med at engagere sig i umulige sager.

Og det virkede vildt, da den gamle senator og demokratiske socialist fra Vermont, Bernie Sanders, i 2015 udfordrede Hillary Clinton i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Sanders tabte, men fik over 40 procent af stemmerne, engagerede en ny generation af unge i politik og trak titusinder til sine vælgermøder.  

Sanders var en politiker til tiden: autentisk, idealistisk, antiestablishment og båret af en bevægelse. Derfor troede mange på hans chancer, da han sidste år annoncerede, at han stillede op igen. Og for kun to måneder siden var han efter sejre ved de første primærvalg favorit til at blive partiets præsidentkandidat. Men da de såkaldt moderate kandidater trak sig og alle pegede på Biden, blev det reduceret til et valg mellem Bernie Sanders og Joe Biden. Og så var Sanders færdig.

Men som Sanders sagde onsdag, da han erkendte sit nederlag og anerkendte Biden som partiets kandidat:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henrik Madsen

Igen tabte en af Lykkebergs favoritter (altid ærgerligt når dem man hepper på taber). Først var det Jeremy Corbyn - så Bernie Sanders. Igen proklamerer Rune i bedste propagandastil at IDEERNE alligevel vandt. Vi er naturligvis fjernt fra neutral objektiv journalistik når mønstret er så tydeligt:
https://www.information.dk/udland/leder/2020/04/corbyns-tid-forbi-dagsor...

Tror ikke Sanders ideer lever videre i det demokratiske parti. Selv Sanders selv sprang i målet ved den netop vedtagne nødhjælpspakke til de rigeste i USA.

Dog er det netop kommet frem at AOC stemte efter Sanders ideer, og dermed stemte nej. Godt for AOC!

Alvin Jensen, Mikkel Zess og Gert Romme anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Stakkels amerikanere. Nu har de valget mellem en dement ligegyldighed og en sociopatisk narcissist....

Ditte-Marie D’Acqueria, Alvin Jensen, Anders Reinholdt, Mikkel Zess, Thomas Tanghus, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Martin Rønnow Klarlund, Estermarie Mandelquist, jens christian jacobsen, Gert Romme og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Bernie Sanders vandt ikke primærvalget – og det gjorde hans ideer heller ikke.

Jørgen Munksgaard, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Per Torbensen, Gert Romme og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

"Vi er naturligvis fjernt fra neutral objektiv journalistik når mønstret er så tydeligt"

Henrik,
siden hvordan skal en leder i en avis være neutral objektiv journalistik?

Alvin Jensen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Rune Lykkeberg, vi ved jo intet om, at hans ideer har vundet indpas nogen steder før vi ser dem realiseret i det hvide hus, men jeg håber da det sker.

Joe Bidden virker desværre på mig som noget gammel og slidt, en overgangs person som intet nyt vil bringe, men hvis største politiske bedrift bare bliver, at vælte Trump af pinden.

Det formål er jeg ikke uenig i, men hvor ville det være forfriskende med et reelt change og demokratiske reformer i USA der kunne gavne den brede befolkning og ikke kun de få rige og ressourcestærke.

Ditte-Marie D’Acqueria, Alvin Jensen og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar

Og der er måske vigtigere end at få ham valgt for Bernies tilhængere. Det Hvide Hus er alle visioners endestation. Heller ikke Trump kan bruge embedet til meget andet end tomt bralder fra talerstolen.