Leder

Nej tak til Huawei

Regeringen lægger op til at udelukke kinesiske Huawei fra Danmarks 5G-netværk. Det er på sin plads set i lyset af, at både telegiganten og den kinesiske stat har et tvivlsomt forhold til forretningshemmeligheder og borgerrettigheder
Regeringen lægger op til at udelukke kinesiske Huawei fra Danmarks 5G-netværk.

Regeringen lægger op til at udelukke kinesiske Huawei fra Danmarks 5G-netværk.

Stefan Wermuth

Udland
15. maj 2020

Verdens største producent af teleudstyr, kinesiske Huawei, får efter alt at dømme ikke lov til at lave 5G-netværket i Danmark.

Fremtidens internet skal bygges af pålidelige leverandører for at sikre danske sikkerhedspolitiske interesser, lyder det i et interview med statsminister Mette Frederiksen i Berlingske. Regeringen er på vej med en lov, der opstiller en række kriterier for at kunne byde ind på 5G i hele Rigsfællesskabet.

Huawei nævnes ikke direkte i interviewet, men ved at fremhæve Danmarks sikkerhedspolitiske alliancer som en del af argumentet mere end antyder statsministeren, at regeringen har valgt side i den storpolitiske magtkamp mellem USA og Kina, hvor Washington længe har advaret imod at lade det kinesiske selskab stå for en så kritisk del af infrastrukturen.

Samtidig slår Mette Frederiksen fast, at Danmark heller ikke vil give Huawei lov til at byde på dele af 5G-nettet, som man eksempelvis har gjort i Storbritannien, hvor kineserne godt må stå for komponenter, der ikke er en del af kerneydelsen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Nemli'. Vi ved også at der er "stringes attached", spørg grækerne, ref. havnen i Piræus. Kinesernes adfærd virker noget arrogant/"her kommer jeg"-stil. Ambassadøren i DK har ingen pli eller situationsfornemmelse i danske forhold, ref. corona disputsen. Vi foretrækker NSA, det har vi vænnet os til, men Ericson og Nokia er nok et bedre valg, såftemt de ikke bruger Huawei-komponenter!

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Christian Skoubye, Rolf Andersen, Jacob Schmidt og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Klogt, at der nu langt om længe tages fat på denne diskussion. Men måske er det allerede for sent. Alt for længe har skiftende regeringer negliceret problemet og sovet i timen, trods gentagne advarsler og bimlende alarmklokker.
Det værste eksempel på groft uforsvarlig handling skete tilbage i 2013 da TDC fik lov til at sælge størstedelen af Danmarks mobilnet til Huawei, og det med enddog med accept og godkendelse af Forsvarsministeriet (FE og CFCS), der efter sigende er hovedansvarlig for at sikre og beskytte dansk samfundsvigtig og kritisk infrastruktur, der ikke engang er defineret eller indkredset endnu.

Troels Ken Pedersen, Kim Houmøller, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

@John Foley
Ligefrem solgt Mobilnet til Huawai? Kan det nu også passe?

Så er er USA trods alt at foretrække. Der er i det mindste frihed og demokrati for den hvide overklasse.

Thomas Tanghus, kjeld hougaard, Flemming Berger, Mogens Holme, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen, Anders Graae og Jacob Schmidt anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Vi kunne jo begynde med at sende de to pandaer retur.

Bent Nørgaard, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Randi Christiansen, P.G. Olsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

nemlig, det må være rigeligt, at amerikanerne aflytter os, vi skal ikke også aflyttes af kineserne.

Thomas Tanghus, Ete Forchhammer , John Andersen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Randi Christiansen, Christian Skoubye, Eva Schwanenflügel, Peter Knap og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jens Nielsen

Her er et forslag. EU baserede virksomheder får tre år til at afvikle alle aktiviteter i lande der ikke har demokrati, ytringsfrihed m.m. Alle virksomheder fra de pågældende lande får ligeledes tre år til at trække sig ud af EU. Derefter afbrydes al kontakt og samhandel.
Hvis vi vil have en bedre verden, må vi aktivt bekæmpe disse styreformer, koste hvad det vil, i stedet for konstant at fodre dem...

Kent Nørregaard

Hvad med om kun firmaer der ligger i politisk neutrale lande eller lande uden militær kan byde ind? Evt. Island er et godt. De må godt kigge med i min søgehistorik.

Frygten er reel. Den anden dag fangede jeg mig selv i af fravælge en frugtkurv fordi øjnene lige så et “made in china”-mærkat.

Torben K L Jensen

Jeg undrer mig over at så mange er faldet for den amerikanske propaganda nu hvor alle véd at Huawei i det store hele bruger amerikanske,japanske og europæiske komponenter i deres software. Det er deres hardware (antenner,kabler) der produceres billigere i Kina med den fordel at det hele allerede er prøvekørt og har vist deres effektivitet og værdi i kinesiske storbyer. Isenkram der kan bruges alle steder uden en eller anden ideologi som baggrund - noget i retning af en AK-47 - den riffel der har dræbt flest mennesker i verden. Måske kan Huawei få Nokia og Ericson til at bygge noget der er lige så godt,lige så billigt. Huawei og Kina kan faktisk være glade for deres 5 års forspring i konkurrencen om 5G-netværkets udbredelse i verden for de har allerede Østen og Afrika i deres hule hånd og hvad dét betyder for den internationale konkurrence burde alle lige tænke på i stedet for at hoppe med på USA´s propaganda for at bevare deres overherredømme. Det er jo hul i hovedet i lyset af klimakrisen hvor ingen kan undværes - slet ikke Kina og USA.

Hans Aagaard, Dennis Tomsen, John Andersen, Kai Birk Nielsen, Randi Christiansen, Karsten Aaen, Anders Graae, Søren Bro, Viggo Okholm og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Jeg ved reelt ikke hvad jeg mener om det her og ja jeg er ældre og underlagt de systemer som for bare 20 år siden stort se tikke eksisterede.
Hvem er renest i sind og moral? Kina eller USA? Kan nogen her svare ærligt på det?
Har vi i det hele taget noget vi skal skjule? Dumt spørgsmål, men er det værre kineserne ved alt om os end at amerikanerne gør? Menneskelig set er der vel ingen forskel,bortset fra at Kina har et styre som ligger meget langt fra vores ideal.

Hans Aagaard, Thomas Tanghus, jens christian jacobsen, Mogens Holme, Karsten Aaen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Var der ikke noget med, at hvis vi benyttede os af Ericsson, så skulle hovedkvarteret ligge i Rumænien?

Vist også et land med tvivlsom sikkerhed..

jens christian jacobsen, Mogens Holme, John Andersen, Randi Christiansen, Karsten Aaen, Jeppe Lindholm og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"Det er på sin plads set i lyset af, at både telegiganten og den kinesiske stat har et tvivlsomt forhold til forretningshemmeligheder og borgerrettigheder"

Med det argument, hvordan kan det så være Kina producere op mod 90% af alle de materielle goder vi forbruger? Ja, svaret det har Anders Fogh Rasmussen (ham med minimalstaten) sådan set givet i 2002. Fordi de kan gøre det billigst. Men andre ord. Vesten har solgt sig selv og sine idealer til kineserne. Og dengang kunne det slet ikke gå hurtig nok.

Grådighed og kåd selv overvurdering. Og ikke mindst en arrogant undervurdering af Kina og kineserne - Slev om vi godt viste de havde en 100 års plan, som de siden 1947 har flugt til punkt og prikke. Kineserne famler ikke i blinde. De ved hvad de vil og de ved hvordan de skal gøre det.

Hans Aagaard, Thomas Petersen, Viggo Okholm, Søren Bro, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvid nogen skulle komme på den skøre idé at jeg støtter et autoritært diktatur bare fordi Huawei er det bedste og billigste - så tager de grueligt fejl. Jeg støtter Kina fordi de eksporterer know-how og infrastruktur i stedet for våben og udplyndring af nationale ressourcer som USA har gjort i årtier.
Hele verden skal med hvis klimakrigen skal vindes.

Hans Aagaard, Thomas Petersen, Viggo Okholm, Mogens Holme, John Andersen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Når Lasse Karner skriver dette her i sin leder:

"Huawei nævnes ikke direkte i interviewet, men ved at fremhæve Danmarks sikkerhedspolitiske alliancer som en del af argumentet mere end antyder statsministeren, at regeringen har valgt side i den storpolitiske magtkamp mellem USA og Kina, hvor Washington længe har advaret imod at lade det kinesiske selskab stå for en så kritisk del af infrastrukturen."

så aner han jo INTET om, hvad det i virkeligheden handler om!

Efter min mening er USA, og den amerikanske regering, sure på de lande, der har valgt Huawei, til at indføre 5G teknologi i bl.a. bestemte europæiske lande, som f.eks. Tyskland; det betyder nemlig, at USA IKKE længere, kan spionere, mod bl.a. tyske interesser!

Derfor presser USA på at få europæiske lande til at vælge et af dem, et af USA, godkendt, 5G--netværk, så de via bagdøre mm. og mv. kan bruge det til at spionere, og indhente informationer ud fra det! At påstå, at USA ikke vil gøre det, er uklogt, fordi USA gør det!

Der er desuden INGEN! ingen! som helst beviser for, at Kina gør det, som USA og Mette F. m.fl. åbenbart tror, påstår, at Kina (og Huawei) gør!

Hans Aagaard, Peter Knap, Thomas Petersen, Viggo Okholm, Flemming Berger, Mogens Holme, John Andersen, Kai Birk Nielsen, Carsten Munk, Torben K L Jensen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En anden ting man bør overveje før der går for meget konspirationsteori i det hele er den måde USA og deres sikkerhedssystem bevidst ødelægger mange af de demokratier der er opstået de sidste 20 år i Sydamerika - i det hele taget truer også vestlige industrier til ikke at overholde indgåede aftaler med styrer i feks. Iran Venezuela og dét midt i en pandemi der koster i tusindvis af menneskeliv der ellers kunne være reddet. Det bliver Danmark medskyldig i ved blindt at stole på USA og deres intentioner.

Hans Aagaard, Thomas Tanghus, Ete Forchhammer , Trond Meiring, Flemming Berger, Mogens Holme, John Andersen, Søren Bro og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jens Nielsen

Et par spørgsmål.

Er Kina et demokrati med ytringsfrihed, der ikke spioner mod egne borgere og andre landes borgere, egne virksomheder og andre landes virksomheder?
Er USA et demokrati med ytringsfrihed,der ikke spioner mod egne borgere og andre landes borgere, egne virksomheder og andre landes virksomheder?
Jeg kan fortsætte listen ad nauseum - Hvorfor tror folk at man skal vælge side? Mellem pest og kolera? Burde vi ikke løfte diskussion op på et højere plan og fordømme den slags adfærd, lige meget hvem der udøver den. Eller sagt på en anden måde, er tortur i orden hvis man selv udøver den? Nej vel.. Højere standarder tak! Ikke kun i grundlovstaler men i den konkrete virkelighed og dagligdag.

Kenneth Jacobsen, Thomas Tanghus, Thomas Petersen, Ete Forchhammer , Jesper Sano Højdal, Viggo Okholm og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Nielsen

Spioner=spionerer

Randi Christiansen

Vi bør slet ikke indføre 5g, hvis veldokumenterede helbredsbelastninger ikke er tilbagevist. Når sundhedsmyndighederne baserer deres godkendelse på TO såkaldte eksperter, som begge er nært knyttet til teleindustrien, er der meget god grund til at være mistænksom. Men overvågningsstaten kan ikke få nok. Hverken af kontrol eller penge til at finansiere dette i bund og grund illegitime system. I en stat, som heller ikke kan sikre borgernes private data.

Kai Birk Nielsen

Nu bliver jeg pludselig mere og mere bange, sidder nu og skriver på min pc Lenovo, Kina uha. uha. Min telefon har jeg liggende foran mig , Huawai, Kina. endnu mere uha. uha, mit virusprogram på pc og mobil er Kaspersky, Rusland, Nu kan det næsten ikke blive farligere. Hjælp.
Kai Birk Nielsen

Hans Aagaard, Nike Forsander Lorentsen, Thomas Petersen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Flemming Berger, John Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Artiklen drejer sig faktisk om et privat firma, der tilsyneladende har forsøgt at presse danske myndigheder. Men mange skribenter kæder dette sammen med deres subjektive opfattelse af firmaets hjemland og dens udenrigspolitik.

Uden at have sympati for Kina kan man altså nok fastslå, at det må være både muligt og forholdsvis let at konstatere, om omtalte firma indbygger små programmer, der spionere mod danskerne, for så kan man jo simpelthen fjerne dem på producentens regning.

Noget andet er så, om det er bedre, at lade sig spionere af andre lande. Dt er jo en kendt sag, at USA konstant spionerer mod alle andre lande - herunder også såkaldte allierede. Og USA er jo taget med bukserne ned i Danmark mere end en gang - første gang var Kejsergadesagen..
https://da.wikipedia.org/wiki/Kejsergadesagen

Søren Bro, Thomas Tanghus, Thomas Petersen, Ete Forchhammer , Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Flemming Berger, Mogens Holme, John Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Alt det her er "Schnee von Gestern" eller "yesterdays news" for i dag opererer alle store it-firmaer med den såkaldte "open source" pga. af Cloud-computing hvorfra alle apps kan downloades hvis man har et styresystem som Gooogle´s android. PS : NSA kan ikke kontrollere eller spionere mere end en amatør kan på det åbne netværk så i virkeligheden er det en storm i et fingerbøl.

kjeld hougaard

Danmark har intet valg. Når/hvis der udvikles en brudlinje mellem ufri og frie nationer: USA dominerede stater = ufri-nationer hvor USA bestemmer hvem vi må handle med, og om vi må bygge en gasledning til Rusland, hvem vi skal dræbe i fjerne lande i kampen for deres frihed til at gøre som USA vil, mm. Der vil GRØNLAND/Danmark ikke ha et valg. Våres ”frihed-demokrati og menneskelige rettigheder” vil være begrænset af Washington. Det har selvfølgelig ikke med at beskytte mod andre kikker/lytter med at gøre. Uanset hvilket kommunikationssystem vi vælger, vil det være åbent for dem der har interesse nok.

Ete Forchhammer

Efter en flytning fik jeg installeret noget Huawei bredbånd, har ikke haft noget derfra før. Nyt: når jeg vil se en hjemmeside, dukker først noget fra Huawei op på skærmen, det kan jeg så enten acceptere eller annullere. Gør det sidste og kommer så tilbage til start, skal påny søge den ønskede www. Efterhånden har jeg vænnet mig til den lille omvej, tænker måske at det må være skuffende evt. at følge min færden på nettet, men... har det her nogle perspektiver?

Tommy Gundestrup Schou spørger:
@John Foley
Ligefrem solgt Mobilnet til Huawai? Kan det nu også passe?
Ja, det passer og TDC's fortjenste var 4 milliader kroner. Så det er desværre fuldstændigt korrekt og salget blev enddog gennemført med Forsvarsministerns, Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerheds accept og godkendelse. Netop de instanser der jf. deres opgaveportefølje er pålagt at sikre Danmarks samfundsvigtige og kritiske infrastruktur. Jeg kan godt forstå, at du er tvivlende og uforstående overfor mit udsagn. Men dokumentationen kan du læse om her: https://www.berlingske.dk/virksomheder/tdc-laegger-mobilnet-i-kinesiske-...

Troels Ken Pedersen, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ John Foley

Tak for linket.

Der står bl.a. :
"Aftalen med Huawei rækker fra 1. marts 2014 og seks år frem, hvor Huawei skal levere udstyr til TDCs mobilnet og stå for selve driften. Aftalen er fire milliarder kroner værd."

Det er jo fordi denne aftale just er udløbet, at der skal forhandles om leverandør til det nye mobilnetværk, eller hur?

Thomas Tanghus

Torben K L Jensen
15. maj, 2020 - 18:19

>[...] i dag opererer alle store it-firmaer med den såkaldte "open source" pga. af Cloud-computing hvorfra alle apps kan downloades hvis man har et styresystem som Gooogle´s android.

Cloud Computing giganter, som Amazon og Microsoft, bruger ganske rigtigt en masse open source software, men det er da ingen garanti for, at NSA ikke følger med.

> PS : NSA kan ikke kontrollere eller spionere mere end en amatør kan på det åbne netværk så i virkeligheden er det en storm i et fingerbøl.

Eller var du sarkastisk?

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Ete Forchhammer
16. maj, 2020 - 07:34

> Nyt: når jeg vil se en hjemmeside, dukker først noget fra Huawei op på skærmen,
> det kan jeg så enten acceptere eller annullere.

Du bør vist kontakte din ISP, og høre, hvad der egentlig foregår. Det lyder lidt fishy.

Torben K L Jensen

Du fangede pointen Thomas.

Tommy Gundestrup Schou

@john foley
Noget sen respons fra mig. Men min pointe var, at de ikke har solgt deres mobilnet. De har overladt drift og vedligehold. Det er noget andet.