Leder

Polens giftige (fra)valg

Søndagens præsidentvalg i Polen er heldigvis aflyst, men den polske statskrise stikker dybere end striden om valg eller ikkevalg i coronatider
Få dage før søndagens præsidentvalg – og få minutter efter den afsluttende debatrunde på polsk tv – fik polakkerne at vide, at det demokratisk uforsvarlige brevvalg uden en reel valgkamp ikke vil finde sted. Det er surt for det regerende PiS-parti, der ville have haft stor fordel af at få genvalgt den populære Andrzej Duda, hvis periode udløber 6. august, skriver Mathias Sonne på lederplads.

Få dage før søndagens præsidentvalg – og få minutter efter den afsluttende debatrunde på polsk tv – fik polakkerne at vide, at det demokratisk uforsvarlige brevvalg uden en reel valgkamp ikke vil finde sted. Det er surt for det regerende PiS-parti, der ville have haft stor fordel af at få genvalgt den populære Andrzej Duda, hvis periode udløber 6. august, skriver Mathias Sonne på lederplads.

Kacper Pempel

9. maj 2020

Begreberne kaos og krise bruges ofte i flæng. Men midt i coronakrisen befinder den unge republik i vores naboland Polen sig desværre i politisk kaos og på kanten af en statskrise.

Få dage før søndagens præsidentvalg – og få minutter efter den afsluttende debatrunde på polsk tv – fik polakkerne at vide, at det demokratisk uforsvarlige brevvalg uden en reel valgkamp ikke vil finde sted.

Det er surt for det regerende PiS-parti, der ville have haft stor fordel af at få genvalgt den populære Andrzej Duda, hvis periode udløber 6. august. Jo mere coronakrisen bider sig fast, desto mere usikkert er det, om han trods påfaldende svage modkandidater vil blive genvalgt.

Nu udsættes brevvalget, måske til juli, hvormed de vil have lidt bedre mulighed for at føre valgkamp.

Det lyder sobert. Det er det ikke.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Mondrup
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu