Leder

Polens giftige (fra)valg

Søndagens præsidentvalg i Polen er heldigvis aflyst, men den polske statskrise stikker dybere end striden om valg eller ikkevalg i coronatider
Få dage før søndagens præsidentvalg – og få minutter efter den afsluttende debatrunde på polsk tv – fik polakkerne at vide, at det demokratisk uforsvarlige brevvalg uden en reel valgkamp ikke vil finde sted. Det er surt for det regerende PiS-parti, der ville have haft stor fordel af at få genvalgt den populære Andrzej Duda, hvis periode udløber 6. august, skriver Mathias Sonne på lederplads.

Få dage før søndagens præsidentvalg – og få minutter efter den afsluttende debatrunde på polsk tv – fik polakkerne at vide, at det demokratisk uforsvarlige brevvalg uden en reel valgkamp ikke vil finde sted. Det er surt for det regerende PiS-parti, der ville have haft stor fordel af at få genvalgt den populære Andrzej Duda, hvis periode udløber 6. august, skriver Mathias Sonne på lederplads.

Kacper Pempel

Udland
9. maj 2020

Begreberne kaos og krise bruges ofte i flæng. Men midt i coronakrisen befinder den unge republik i vores naboland Polen sig desværre i politisk kaos og på kanten af en statskrise.

Få dage før søndagens præsidentvalg – og få minutter efter den afsluttende debatrunde på polsk tv – fik polakkerne at vide, at det demokratisk uforsvarlige brevvalg uden en reel valgkamp ikke vil finde sted.

Det er surt for det regerende PiS-parti, der ville have haft stor fordel af at få genvalgt den populære Andrzej Duda, hvis periode udløber 6. august. Jo mere coronakrisen bider sig fast, desto mere usikkert er det, om han trods påfaldende svage modkandidater vil blive genvalgt.

Nu udsættes brevvalget, måske til juli, hvormed de vil have lidt bedre mulighed for at føre valgkamp.

Det lyder sobert. Det er det ikke.

Forfatningsmæssigt har PiS-regeringen ikke skabt et grundlag for at udskyde valget. Tværtimod har regeringsrebellen Jaroslaw Gowin og Polens stærke mand Jaroslaw Kazcynski – to parlamentarikere uden formelle embeder i regeringen – indgået en studehandel, der stiltiende forudsætter, at den polske højesteret (som PiS har installeret en af sine støtter i spidsen af) faktisk annullerer søndagens valg, så der kan holdes et nyt og legalt valg senere på sommeren. Men for det kommende valg er både proceduren og dets fairness stadig et pivåbent spørgsmål.

Med andre ord: Der hersker kaos, og både valg og ikkevalg kan skade demokratiet.

Tvivlsomt

Desværre stikker krisen dybere. Som Ste­ven Le­vits­ky og Da­ni­el Zi­blatt har påpeget i bogen How Democracies Die afhænger fungerende demokratier ikke bare af forfatninger og love, men også af uformelle regler, som alle parter respekterer: At regeringer ikke må blive magtfuldkomne, og at politiske modstandere ikke må være fjender, der skal udslettes med alle tænkelige midler.

Som i USA er disse bløde regler truede i Polen. PiS ser stort på forfatningen og oppositionens indvendinger, og det er skandaløst.

Men politiske og forfatningsmæssige problemer og dilemmaer behandles i stigende grad også ud fra, om man er for eller imod PiS. Her må oppositionen gribe i egen barm og medgive, at demokratiske dilemmaer i coronatider ikke altid skyldes ond vilje fra de regerende.

Det ændrer ikke ved, at bolden ligger hos PiS-regeringen. Og at det desværre virker tvivlsomt, om den vil skabe en sober vej for præsidentvalget og dermed det polske demokrati.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her