Leder

Trump droppede WHO-møde, og så stjal Xi rampelyset

Kinas troværdighed og internationale status er presset af coronakrisen, men Beijing formår at udnytte Donald Trumps foragt for multilateralt samarbejde. Hvor Trump truer med at skrotte USA’s WHO-bidrag, lover Xi Jinping milliarder til pandemibekæmpelse
Efter WHO-mødet, hvor der blev holdt videokonference, har ministerpræsident Xi Jinping og den kinesiske ledelse vundet tid til at fremme sin egen udlægning, hvor Kina er et offer og en del af løsningen og ikke kan drages til ansvar. Og med sin tale forsøgte Xi Jinping at fremstille Kina som den ansvarlige, globale leder, USA under den på mødet fraværende Donald Trump ikke er.

Efter WHO-mødet, hvor der blev holdt videokonference, har ministerpræsident Xi Jinping og den kinesiske ledelse vundet tid til at fremme sin egen udlægning, hvor Kina er et offer og en del af løsningen og ikke kan drages til ansvar. Og med sin tale forsøgte Xi Jinping at fremstille Kina som den ansvarlige, globale leder, USA under den på mødet fraværende Donald Trump ikke er.

WHO/Ritzau Scanpix

Udland
20. maj 2020

De seneste dages årsmøde i Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vidnede endnu en gang om Kinas evne til at udnytte amerikansk fravær i internationale fora. Samlingen blev afholdt som videokonference, mens COVID-19 stadig koster tusindvis af menneskeliv. Både Donald Trump og Xi Jinping var inviteret til at tale. Invitationen var sendt ud i forhåbning om forsoning eller i det mindste en pause i de fjendtligheder mellem verdens to supermagter, der er eskaleret under coronakrisen.

Kun præsident Xi takkede ja. Han brugte lejligheden til at rose Kina og WHO, slå et slag for internationalt samarbejde og øremærke 13,7 milliarder kroner til kampen mod pandemien. Trump glimrede ved sit fravær og sendte i stedet et brev. Her gik han i rette med både WHO og Kina og truede med, at den fastfrysning af USA’s WHO-bidrag, han allerede har indført, vil blive permanent, hvis ikke organisationen reformeres og bliver uafhængig af Kina.

Den amerikanske kritik af Kinas coronahåndtering er ikke ny. Den omhandler mørklægning og censur og et krav om at komme til bunds i, hvor virussen stammer fra. Synspunkter, mange lande deler. Alligevel var det ikke USA, men Australien og EU, der op til WHO-topmødet gik forrest i forsøget på at skaffe opbakning til en uvildig undersøgelse af virussen og dens oprindelse. Det lykkedes – men kun delvist.

WHO er blevet pålagt at iværksætte en undersøgelse »tidligst muligt«. I praksis betyder det, at arbejdet med at afdække krisen ikke går i gang foreløbig.

Kinas troværdighed er styrtdykket

Dermed har den kinesiske ledelse vundet tid til at fremme sin egen udlægning, hvor Kina er et offer og en del af løsningen og ikke kan drages til ansvar. En version, der ikke bliver nem for Beijing at trænge igennem med på et tidspunkt, hvor krisen har fået Kinas troværdighed og internationale status til at styrtdykke.

Med sin tale til WHO forsøgte Xi Jinpings at fremstille Kina som den ansvarlige, globale leder, USA under Donald Trump ikke er. Hvad der sker for dem, der trodser den udlægning, er Australien det seneste eksempel på. Kina har allerede straffet landet for at gå forrest med kravet om en uafhængig undersøgelse. Først ved at begrænse importen af australsk oksekød for derefter at lægge 80 procents told på byg.

»Hvis Australien er villig til at ændre sin kurs og opgive den politiske manipulation af pandemien, vil vi se positivt på det,« udtalte en talsperson fra det kinesiske udenrigsministerium tirsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Kina er i gang med at gøre alle til kinesere ved at udbrede "gulsot" - den gule fare.

Birte Pedersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Sarkasmen skal forstås som en protest til Information´s halehængende hang til amerikansk propaganda.

Birte Pedersen, Holger Madsen, Christina Petterson, Torben Arendal, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Anina Weber, Anders Graae, Søren Bro og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Det er særdeles positivt, at en ikke vestlig, ikke hvid nation bliver en af verdens førende stormagter.

Christina Petterson, Torben Arendal, Alvin Jensen, Anina Weber og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Med Trumps sortlistning af Huawei og dermed udelukkelse af Google universet som livsåre for deres smartphones og tablets er Huawei kommet i en situation, hvor de bliver presset til at skue op for blusset som netop konkurent over for Google. De har i flere år været i gang med at lave et konkurerende system til Android lige som de nu har lavet deres egen appstore. Søgemaskiner og andet vil sikkert heller ikke være noget problem for Huawei at programmere. Hvis de vil. Resultatet kan meget vel være et langt stærkere Huawei på sigt uafhængig af de amerikanske techgiganter. Hvilket sikkert er et mål i sig selv for Kina. Derved kan Google går hen og blive uhensigtsmæssig hægtet af på først det kinesiske marked og senere andre dele af verden, som af den ene eller anden grund står Kina nær.

Iøvrigt. Lidt underligt at de samme restrektioner ikke gælder for Microsofts produkter som Windows, som jo bliver brugt på Huawei bærbare computere.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Hans Aagaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Jensen

@Peter Knap
Du må gerne uddybe.
(ret mig hvis jeg tag fejl) for som jeg læse det du skrive. Så er vi ude i "white guilt" og identitetspolitik. Dette kan ikke ser noget godt komme ud af....

Slet ikke med Kinas historie, med menneskerettigheder.undertrykkelser og overvåning.
Og for slet ikke at snakke om hvordan Kina udvider sine landegrænser.

Så kan jeg slet ikke se at Kina skulle være en god kandidat til en Lys Fremtid.

Ruth Sara Zedeler, Erik Karlsen, Birte Pedersen, Jan Rosberg, Peter Beck-Lauritzen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Johnny Christiansen

Ledere som denne er i bedste fald underholdning, men mest af alt spild af tid. I stedet for politisk teater og propaganda kan jeg anbefale nedenstående citater og links.

On 31 December 2019, the WHO China Country Office was informed of cases of pneumonia unknown etiology (unknown cause) detected in Wuhan City, Hubei Province of China. From 31 December 2019 through 3 January 2020, a total of 44 case-patients with pneumonia of unknown etiology were reported to WHO by the national authorities in China. During this reported period, the causal agent was not identified.
kilde: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/2...

In late December 2019, Chinese authorities announced a cluster of pneumonia cases of unknown etiology centered on a local seafood market in Wuhan, China, with an estimated case onset in early December. CDC immediately began monitoring the outbreak, and within days – by January 7, 2020 – had established a Center-led Incident Management Structure.

kilde: https://www.cdc.gov/washington/testimony/2020/t20200127.htm

Bevares man skal selvfølgelig også være kritisk over for den slags, men jeg vil til enhver tid foretrække den slags frem for politisk tågetale.

Birte Pedersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Dennis Tomsen, Susanne Kaspersen, Torben K L Jensen, Jens Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Er man ikke enig med Xi, følger der straftold med! Ligeså gør Trump. Utroligt at lande, handel og mennesker skal være underlagt sådanne "patte-børn"

Kristian Jensen, Lisbeth Glud, Ole Svendsen, Erik Karlsen, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Viggo Okholm, Jane Doe, Rolf Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Her på siderne er det nærmest blevet til et for- eller imod Kina. Men sagens problemstilling drejer sig egentlig om, at FN-organisationen, WHO, skulle have taget Kinas parti i denne corona-situation.

Og denne påstand udgør altså en del af USA´s underlige forklaring (undskyldning) over amerikanerene for hvorfor man ikke har foretaget sig sig ret meget på hjemmefronten om afværgelse af corona-problemerne.

Da dette åbenbart ikke er tilstrækkeligt til at vinde et præsidentvalg, er andre forklaringer (undskyldninger) kommet til. Bl.a. de temmelig "uldne" anklage mod Barak Obama og Joe Biden.

Jeg ved selvfølgelig ikke, om WHO skulle stå på Kinas side. Men sagen er jo, at USA faktisk råder over langt flere midler til forskning i både virus-udbredelsen samt foranstaltninger for at afværge de værste problemstillinger, end WHO gør. Derfor virker USA´s påstand omkring WHO lidt søgt. det står i hvert fald helt klart, at USA er blevet topstyret, og mangler en hel del kompetent manegement.

Jeg ser faktisk en stor risiko i Kinas efterhånden noget aggressive udenrigspolitiske fremtræden. - Altså at Kina er ganske godt i gang med at sætte sig på verdens naturgivne ressourcer i verdens fattigste lande. Og at Kina nu også opkøber vigtig infrastruktur - herunder også i velhavende Europa. Samt at Kina benytter denne corona-krise til at ændre sit images ved at give "nedhjælp" til også EU-lande i form af masker, sprit og engangshandsker.

Men på den anden side skal man nok tænke på, at Kina er gået fra sult, analfabetisme og uendelig fattigdom til enorm velstand og at have en af verdens mest veluddannede arbejdsstyrke. Og dette er faktisk sket på mindre end 60 år. Dette ville selvfølgelig ikke kunne være gennemført i et frit demokrati, der skal have tid til at arbejde.

.

Lisbeth Glud, Ole Svendsen, Erik Karlsen, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Bjørn Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Lindegaard, Dennis Tomsen, Viggo Okholm og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Peter Knap, 20- maj. 2020, kl. 8:45
Gid vi havde en tidsmaskine. Så ville jeg da smide dig i en tidsmaskine og sende dig tilbage til 1940'erne, så du kunne gentage dine ord overfor koreanere, fillipinere og indonesere. Historieløse fjols.

Jens Jensen. Jeg kan kun give dig ret i at Kina ikke er et lykkeland. USA er nu også et særdeles problematisk bekendtskab for store dele af verden, især hvis de er af stratekisk interesse for USA eller har vigtige råstoffer. Trump har ufrivilligt afsløret USAs elite som et grådigt, egoistisk og ofte korrupt rigmandsvælde, der primært tjener egne interesser og ikke skyr ret mange midler i kampen for magten.
Vi må finde os i en verden hvor de stærkeste har mest magt. Derfor er det godt for os svage, at der er flere forskellige stærke grupper til at holde hinanden i ave.
At en ikke vestlig nation bliver en supermagt er godt for vores fremtidige forståelse at verden, at den ikke bestå af hvide og farvede, men af andre mennesker.
Hvis Trump havde haft magt nok, havde han snuppet Grønland.

Søren Kramer

Kina har effektiv statsorkestreret tyveri af ideer, viden, teknologi og produkter. De stjæler med arme og ben. De kalder det omhyggelighed, men de nasser på kulturel frihed og demokratisk tankegang i andre lande.
No shit det er så effektivt. Et farligt hæsligt diktatur netop fordi det er økonomisk effektivt og er så stort det bosser alle. Styret er den største trussel fra en stat mod fri tænkning og demokrati i hele verden.
Lorte styre.

Lisbeth Glud, Ole Svendsen og Jens Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kina stjæler med arme og ben - ligesom NSA stjal patenter,softvare og politiske hemmeligheder i kampen om TTIP med deres "Prism" spionprogram på internettet og man skal bare gå 25 år tilbage i tiden - dengang var det Japan der var den store stygge ulv i USA. Begynd at læse historien for fanden feks. angrebet på Pearl Habor skete pga. af USA´s oliembargo mod kejseriget i øst gennem 30´verne.
Alt det her har befolkninger faldet for siden mennesket har brugt værktøj - Troede faktisk folk var klogere i dag - især efter koldkrigen.

Christina Petterson

Nu bor jeg normalt i Australien, og har set hvordan i de sidste 5 år tonen overfor Kina er blevet værre og værre. Kinesere og australiere med kinesisk baggrund bliver beskyldt for alt lige fra spionage til rovdrift, og Kina har flere gange måtte indstille overfor den australske regering at moderere sit sprog, Kinesiske studerende på studieophold bliver tæsket eller råbt af, og må finde sig i at høre deres land blive svinet til af universitetslektorer på landets bedste universiteter. Det har knaget længe og Kina har længe advaret at der vil være følger. Den med byg-importen har været under forberedelse i tre år. Med andre ord, Australien tror at den kan svine sin største handelspartner til dagligt, uden at det ville få følger. For Kina gør det hverken fra eller til. De varer der købes fra Australien kan fås andre steder fra (og hvis først de holder op med at købe australsk jernmalm kommer det for alvor til at svie). Men Australien, der har en befolkning på 22 millioner og altså en temmelig lille økonomi er dybt afhængig af Kina, ikke mindst turisme og uddannelsessektoren. Australien udviser en meget besynderlig megaloman opførsel og helt ude af proportioner med dens minimale globale tilstedeværelse.

Per Christiansen

Hmm. Gad vide om det er klogt at vende ryggen til multilaterale org. som WHO. Et gammelt fodbold ordsprog siger: man kan spille sig selv af banen, så er man helt sikker på at tabe.
Trump er igang med at spille USA af banen, og hans vælger elsker ham for det.
Kina stjæler med arme og ben? Vel fordi vi lader dem gøre det. Vi jagter den hurtige profit, udskiber hele produktionen til deres arbejdsmarkedet. Så naturligvis udnytter de det....
vedr. Japan i 30 erne. Olie embargoen blev på lagt Japan efter at de havde besat en pæn bid af Kina.
USA fejl var bare at de ikke havde gjort sig klar til den krig som ville komme, Japan havde ikke andre muligheder. Uden at tabe ansigt, og det var ikke en mulighed i 30 erns Japan.

Thorkild Saxe

Der er vist almindelig enighed om, at angrebet på Pearl Harbor isoleret set skete for at forhindre USA’s flåde i at blande sig i de samtidige (inden for timer) angreb på Sydøstasien.

Kristian Jensen

Men kære venner, Kina er jo de facto en slavestat. Hvis man nogenside har været i Kina, så ved man det er sandt. Hvad godt kan vi forvente os af en slavestat? Hvilken politisk indflydelse kan vi ønske os fra en slavestat? Det er sandt at Trump er en klump, men ligefrem at hoppe i seng med Xi Jinping, en kendt diktator, hvordan skal det gøre tingene bedre?