Leder

Vores lille fælles løgn om EU smelter i coronakrisen – og det er godt

Merkel og Macron har åbnet den europæiske æske med fælles gældsættelse. Danmark bør droppe sin principielle modstand og begynde at forhandle betingelserne i stedet
Macron kæmper – til alles overraskelse – med Merkel for en 500 milliarder euro tung genopretningsfond til de mest kriseramte lande. Baseret på et europæisk tabu vil det fordoble de kommende tre års EU-budget: fælles EU-gæld og overførsel af midlerne uden krav om tilbagebetaling, skriver Mathias Sonne i dagens leder.

Macron kæmper – til alles overraskelse – med Merkel for en 500 milliarder euro tung genopretningsfond til de mest kriseramte lande. Baseret på et europæisk tabu vil det fordoble de kommende tre års EU-budget: fælles EU-gæld og overførsel af midlerne uden krav om tilbagebetaling, skriver Mathias Sonne i dagens leder.

POOL new/Ritzau Scanpix

Udland
22. maj 2020

Hamilton er ikke bare en succesrig musical på Broadway. Alexander Hamilton var også den første amerikanske finansminister, der i 1790 samlede de krigstyngede amerikanske staters gæld under en samlet amerikansk regering. Det blev startskuddet til den føderale republik USA.

Står EU i sit Hamilton-øjeblik?

Spørgsmålet er relevant: For Macron kæmper – til alles overraskelse – med Merkel for en 500 milliarder euro tung genopretningsfond til de mest kriseramte lande. Baseret på et europæisk tabu vil det fordoble de kommende tre års EU-budget: fælles EU-gæld og overførsel af midlerne uden krav om tilbagebetaling.

Det er en tysk kovending – af gode grunde. Coronakrisen har bragt EU ud i en livstruende krise, udstillet konstruktionsfejlene i euroen og blotlagt gabet mellem EU-landenes konkurrenceevne og gældsbetingelser. Det er blevet tydeligt, at de kriseramte lande ikke hjælpes, hvis de fortsat optager kreditter, som knyttes til sparekrav og øger gældsbyrden.

Geopolitisk og økonomisk vil et svækket og ustabilt EU være en katastrofe for Europa i en verden, hvor tendensen til afglobalisering øger vores fælles afhængighed af det indre marked og åbne grænser.

'Sparebanden' bør opgive modstand

I en økonomisk krise uden fortilfælde i fredstid bør Danmark og de tre øvrige lande i ’sparebanden’ derfor opgive deres principielle modstand mod ’Mercrons’ projekt. Men ikke uden sværdslag:

EU skal stille langt stærkere krav om, at de sydeuropæiske lande får styr på den udprægede korruption og ikke skåner de rigeste skatteteknisk.

De fælles midler må ikke genoprette gårsdagens ’sorte’ økonomi, men kun gå til at skabe en grøn økonomi med fokus på klima, miljø, digitalisering og social sikkerhed, som Merkel og Macron skitserede det.

Endelig skal vi tage den politiske kamp langt mere ærligt. EU har længe levet på en lille fælles løgn, hvor vi har ignoreret de uafklarede spørgsmål om EU’s og nationalstaternes kompetencer og om langsigtede løsninger på økonomiske skævheder.

Nu tvinger krisen os til det, og med Mercrons forslag står EU ved en første skillevej. Det handler ikke om en permanent ret til fælles gældsættelse, så et Hamilton-øjeblik er det næppe. Men i krisen er det den rigtige vej at gå. Spørgsmålet bør være: på hvilke betingelser?

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

21/maj/2020

Til alle Danske politikere,
især i relation til EU's regler:

Bevar Danmarks integritet og suverænitet
ved at bevare alle Danmarks fire forbehold
i relation til Danmarks medlemskab af EU :-) .

Venlig hilsen
Claus

Ole jakob Dueholm Bech, Mogens Holme, Ole Arne Sejersen, Randi Christiansen, Jesper Jensen, Henrik Røngaard Bentzen, dorthe schmidt, Jacob Nielsen, Finn Thøgersen, Flemming Berger, Bent Larsen, Ervin Lazar og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Hvis € 500 mia først indarbejdes i EU budgettet, når Sydeuropa får styr på korruptionen og får reformeret skattesystemet til ugunst for de rigeste .... så har vi ikke noget at frygte i de næste 7 år eller nogensinde - det kommer aldrig til at ske.

Ole jakob Dueholm Bech, Henrik Røngaard Bentzen, Jacob Nielsen, Karsten Lundsby, Søren Kramer, Rolf Andersen, Jane Jensen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Thorkild Saxe

@CBH: Hvad med at stile din kommentar til lederskribenten, og hvad med direkte at kommentere hans/hendes synspunkter?

Carsten Svendsen

Når Macron's forslag er starten til den føderale republik EU,
er der al mulig grund til at sætte hælene i.

Ole jakob Dueholm Bech, Mogens Holme, Henrik Røngaard Bentzen, dorthe schmidt, Jacob Nielsen, Finn Thøgersen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Søren Kramer, Bent Larsen, Jens Ole Mortensen, Ervin Lazar, Trond Meiring, Holger Nielsen, Carsten Mortensen, Danny Hedegaard og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

Danmark skal IKKE gå med i gældsættelsen, som VIL betyde en konsolidering af EU's retning mod en føderation. I forvejen har vi fået spoleret, hvis ikke smadret, vores offentlige sektor og statsforvaltninger af EU-udvikling. Vi er med i forsvarsudviklingen i EU og vil ad åre afgive forbeholdet og dermed integrere os i et EU-militær. Vi er med i EU's udenrigspolitikker, som bl.a. indebærer deltagelse i sanktioner og støtte til statskup i Venezuela. Vi er med i EU's skatteret, som bl.a. indebærer beskyttelse af skattelymekanismer - og EU's finansielle politikker, som indebærer beskyttelse af bank- og finansverdenens fortsatte kriminalitet. Og allerværst; vi er med EU part i en neoliberal magtcentraliseringsmanøvre, som eroderer de sidste rester af folkedemokrati i medlemslande, som måtte have sligt. Det er, ganske som forudset for en del årtier siden, stukket fuldkommen af for os. Vi går bureaukraternes, elitepolitikkernes, lobbyisternes, industrigiganternes og storkapitalens ærinder.

Mogens Holme, Ole Arne Sejersen, Randi Christiansen, Gitte Runge, Jesper Jensen, Henrik Røngaard Bentzen, dorthe schmidt, Kristian Jensen, Jacob Nielsen, Jens Kofoed, Erik Winberg, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Claus Bødtcher-Hansen, Bent Larsen, Carsten Svendsen, Jens Jensen, Ervin Lazar, Peter Høivang, Trond Meiring, Holger Nielsen, Carsten Mortensen, Bjørn Pedersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Vibeke Grønfeldt og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Hvorfor det foreløbig er lykkedes MerCron at få øltelttalerne i CSU til at lægge megafonen, og de forstokkede konservative i CDU, de økonomiske institutter og økonomerne i forbundsbanken til at opgive parløbet med Holland, kan man se noget om her:
https://www.politico.eu/article/germany-conservatives-eurobond-awakening/

Peder Bahne

"Coronakrisen har bragt EU ud i en livstruende krise, udstillet konstruktionsfejlene i euroen og blotlagt gabet mellem EU-landenes konkurrenceevne og gældsbetingelser"

Det handler netop ikke om corona. Det handler om den fejlkonstruerede fælles mønt, som blokerer for markedets naturlige dynamik mellem vidt forskellige nationer, og så handler det om den evigt tilbagevendende drøm om en central styring af vores verdensdel. Føderalisterne ser sin chance for det næste store skridt mod et samlet europæisk rige med et fælles folk og en central magtfuldkommen ledelse omkring et bord med en stol og en lille skammel.

Eurolandene må planlægge en afvikling af årsagen til den uløste vedvarende krise og foretage den sidste endelige udligning af tab og gevinster, så medlemslandene igen kan få egen mønt og eget ansvar.

Lad os tage udgangspunkt i den europæiske samhandel og lukke ned for ideen om den centrale magt uden folkeligt fundament. Demokrati klæder Europa bedre og giver håb om en bedre fremtid uden alle de uløste kriser og konflikter, som den nuværende konstruktion igen og igen frembringer. Erfaringen burde snart skabe den erkendelse, at når vi samler initiativ og magt hos en enkelt eller ganske få, ender det galt.

Randi Christiansen, Henrik Røngaard Bentzen, Jesper Jensen, dorthe schmidt, Kristian Jensen, Jacob Nielsen, Finn Thøgersen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Bent Larsen, Carsten Svendsen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

For yderligere at forstå, hvilken politisk situation bl.a. det danske folketing befinder sig i, kan man kaste et blik på denne artikel:
https://www.politico.eu/article/giuseppe-conte-distorted-stereotypes-hin...

Her forklarer Italiens ministerpræsident efter princippet »you ain't seen nothing yet«, at genopretningsfonden på €500.- mia kun er begyndelsen. Hvis ikke andet, tror jeg, at han skal tænke på, at penge sjældent kommer uden betingelser.

Peder Bahne

Det kan godt være, vi stilles over for et stort pres for at følge trop bag de nye tiltag i EU, men det berettiger ikke at trække Danmark videre ud i det mareridt. Tvært om.

Det kan godt være frygten i befolkningen kan bære en tilslutning lidt endnu, men når først det går op for vælgerne, at fremtidsscenariet for unionen er præcist materialiseringen af de forudsigelser, som de vrante nejsigere har udtalt under samtlige folkeafstemninger, så går vi mod udgangen.

Jeg håber inderligt Mette har hår på brysterne.

Randi Christiansen, Henrik Røngaard Bentzen, Jacob Nielsen, Karsten Lundsby, Bent Larsen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

Pas på.

Det EU gældsbudget der lægges op til vil ikke komme den almindelige befolkning til gavn - tvært imod. Husk på der var en krise undervejs inden corona - og nu skal de finde en metode til igen at "redde økonomien".

Sålænge de ikke får lukket skattely og skuffe-selskabs- fiduserne vil vi opleve at give tilskud til selskaber og finansinstitutioner som sætter pengene i skattely og betaler nul i skat. De skal lukke disse muligheder før der skal spenderes så meget som en krone på markedet.

Altså. Det er penge til markedet - for som mantraet lyder - så skulle det komme os alle til gode. Men det holder ikke vand - selv virksomheder som Synoptic, Babysam osv har deres investorer i skattely. Skal vi virkelig forære flere penge til sådan nogle foretagender.

Lånene - "hjælpen" vil ikke blive givet uden betingelser. Det betyder intet for de selskaber der får pengene men det betyder desværre flere nedskæringer på velfærden for befolkningerne befolkninger i hele Europa og salg af vigtig infrastruktur.

For Danmarks vedkommende er det også meget vigtigt at optagelsen af lån ikke sker i fremmed valuta for så mister vi den sidste rest af mulighed for at føre en selvstændig pengepolitik. Det er en rigtig dårlig ide.

Det er ikke en kovendig - Det betyder mere neoliberalistisk nedskæringspolitik Vil de gøre noget skal de løse problemet med Euroen og gældsanere gennem ECB. Og lukke mulighederne for skatteunddregelse.

https://www.youtube.com/watch?v=GX8tNeaEz-M

Erik Winberg, Henrik Røngaard Bentzen, Kristian Jensen, Jacob Nielsen, Karsten Lundsby, Werner Gass og Bent Larsen anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

"EU skal stille langt stærkere krav om, at de sydeuropæiske lande får styr på den udprægede korruption og ikke skåner de rigeste skatteteknisk."

Hvordan går det derhjemme - hvorfor kun de sydeuropæiske lande. Hold nu op.

Trond Meiring, Randi Christiansen, Flemming Berger og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

"Sparebanden" blokerer, som jeg ser det, chancen for at EU nogensinde bliver andet, end et skævt handelssamarbejde.

Den nationalromantiske forestilling om, at vi i lille Danmark er meget bedre tjent ved at gemme vores egne danske, danske, danske kroner under madrassen, er ikke andet end det - en forestilling. Kronen *er* alligevel bundet til euroen.
Euroen er konstrueret forkert, for dumt, og for tidligt, men en fælles fodmønt giver da mening i et Europa presset fra regeringer og multinationale fra øst og vest. Og en fælles fodmønt kan kun lade sig gøre i et Europa, der arbejder sammen.

Det samme gør sig gældende i mange andre forhold:
- Et bæredygtigt Europa.
- Et mere lige Europa.
- Et solidarisk Europa.

Men vores angst for, hvad der sker "nede i Europa" blokerer for det. Vi er - ofte med god grund - bange for at lade os tryne af de store lande. Og det er, hvad der sker. Landenes ministre sidder i rådet og kæmper for nationale egeninteresser. Nationalregeringer forfalder til autokrati og korruption. Småpartier for stemt uhyrligheder igennem i små og store nationer.
Fra mit lille hjørne hører jeg fornuften komme fra parlamentet. Ikke fra nationallandene, og slet ikke fra ministerrådet.

Chris Ru Brix, Henriette Bøhne, Søren Knudsen, Irene Odgaard, Frank Borchorst, Werner Gass, David Zennaro, René Arestrup, Pia Nielsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

"at skabe en grøn økonomi"

Ja og det lyder jo vældig rigtigt men det er måske vigtigt at lave en overordnet plan for hvor vi skal hen - vi skal kende retningen. Men alt foregår i lukkede forsamlinger.

En virksomhed kan måske godt finde nogle miljøtiltag som er grønne - f.eks. kan flyselskaber blande brænstof produceret på bioethanol lavet af afgrøder dyrket på arealer der kunne være brugt til at brødføde befolkningen og som oven i købet er dyrket med brug af pesticider m.v. Er det noget der bør støttes og bør vi ikke i stedet begrænse flyvninger.

Øvelsen går nok snarere ud på at redde status quo - redde Euroen. Det er en defensiv plan lavet i panik.

Trond Meiring, Randi Christiansen, Flemming Berger, Mikkel Zess, Werner Gass, Thomas Tanghus og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Peder Bahne

""Sparebanden" blokerer, som jeg ser det, chancen for at EU nogensinde bliver andet, end et skævt handelssamarbejde"

Det er ikke 'sparebanden' men euroen, der fikserer det skæve handelssamarbejde.

"Kronen *er* alligevel bundet til euroen"

Det er den ja, så længe det er gunstigt. Med den foreslåede gældsætning i euroland, kan tingene hurtigt ændre sig.

"Men vores angst for, hvad der sker "nede i Europa" blokerer for det. Vi er - ofte med god grund - bange for at lade os tryne af de store lande"

Netop, og fra mit lille hjørne foretrækker jeg til enhver tid selvbestemmelse frem for underkastelse, også når det er svært.

Randi Christiansen, Henrik Røngaard Bentzen, Jesper Jensen, dorthe schmidt, Kristian Jensen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Hanne Utoft, Bent Larsen, Carsten Svendsen og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

EU bliver nød til at levere noget der går i en anden retning end mantraet om at betjene markedet på befolkningernes konto. De får den ene pose penge efter den anden men kvitterer med at sende pengene i skattely. Vi kan ikke blive ved med at poste penge i sådanne foretagender. Det undergraver folkets tillid. Hvis vi skal løse klima-krisen kræver det at den ligning bliver vendt om.

Randi Christiansen, Henrik Røngaard Bentzen, Kristian Jensen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

Tanghus -

Vi er nok enige meget langt hen af vejen. Vi kommer ikke langt uden et sammenarbejde.
Og det første skridt kunne være at give parlamentet mere magt. Det eneste sted hvor medlemmerne der er direkte valgt.

Vi må bremse lobbyisternes indflydelse på lovgivningen. Det skal være langt mere gennemsigtigt hvad der foregår. Magt korrumperer og meget magt korrumperer mere. Det går ud på at fordele magten uden at nogen blive magtesløse. For øjeblikket er befolkningerne magtesløse og det må der laves om på.

Randi Christiansen, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Dem som vedholdende forsvarer nationale egeninteresser - og sjældent forsømmer en lejlighed til at opremse alle de fortrædeligheder, EU angiveligt er skyld i - bør overveje perspektivet ved et EU-kollaps. Personlihgt har jeg i hvert fald svært ved at få øje på noget særligt opløftende ved en verden, hvor USA, Kina og - til dels - Rusland svinger taktstokken.

Chris Ru Brix, Henriette Bøhne, Søren Knudsen, Per Rønne-Nielsen, Jesper Frimann Ljungberg, Jesper Lykke Jacobsen, Frank Borchorst, Lisbeth Glud, Thomas Tanghus, Torben Lindegaard, Jørgen Mathiasen, David Zennaro, Carsten Munk og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

3 Informationslæser eller 7 gør det ikke ud for hverken den danske befolkning eller de »magtesløse befolkninger«, der i øvrigt tales om her.

Det er ikke længe siden, at den eneste regeringsduelige koalition efter et valg i Tyskland pga tilslutningen til AfD var Unionen + De Grønne, og italienske bidragydere har gjort opmærksom på her, at man ikke skal vifte ret meget med ørerne, før de italienske vælgere bringer en højrepopulistisk regering eller en anden form for anarki til magten. Det kan man efter smag kalde folkemagt, og det er en, jeg stærkt ville foretrække at være fri for.

Det italienske folk gør sig bemærket gennem udbredelsen af en tilbagestående statsforestilling, som man ikke skulle tro kunne eksistere i et vesteuropæisk land. Det bedste man kan gøre, er at knytte betingelser til hjælpen til landet, som styrker det politiske spektrum i Italien, der opererer med et statsbegreb fra et tidspunkt, der ligger på vores side af renæssancen.

Mogens Holme, dorthe schmidt og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Det kan og må ALDRIG, blive en dansk opgave, og betale for spansk gæld. og at blande krav om bekæmpelse af korruption ind i en sådan aftale er at blande sig i interne spanske forehold.

jeg mener naturligvis at det spanske samfund skal bekæmpe, korruptionen, mens jeg mener at blande sig i spanske forehold. er forkert. det er og bliver et spansk problem for spanierne, ( spanien er her brugt som et eksembel kunne lige så godt ha været italien grækenland mm).

nu er jeg så også ret åben eu modstander, som medlem af retsforbundet landsledelse og. menigt medlem af folkebevægelsen mod eu. og mener at eu, er definitionen på problemet, og ikke løsningen for europa. sjovt nok har man konstant fra det jublende ja til eu altid haft holdningen at hvis der er problemer med eu samarbejdet, ja så er det fordi at der er forlidt samarbejde, forlidt EU med for få bestemmelser over medlemslandene, at svaret på at man ikke har kunne administrere den krænkelse af landenes suverænitet, er at man har givet eu for lidt ret til at krænke suveræniteten og selvbestemmelsen i et land. det kan og må ALDRIG ALDRIG ALDRIG blive en dansk opgave og hæfte for andre landes gæld end den vi tegner selv i danmark. at andre lande ikke fungere optimalt, er ja dette lands problem og deres egne borgers opgave og løse problemet.

EU er et babelstårn. og europa vil blive stærkere af at vi vælter babelstårnet. jeg stiller helt konkret spørgsmålet for det vi kikker på er en fordobling af regningen til at være medlem af klubben. eu. vi betaler nu ca 20 milliarder hvilket er mere end hele vores, kontanthjælps system koster. ja vil eu koste 40 milliarder så er det mere end forsvarsbugettet og kontanthjæps systemet tilsammen med det store spørgsmål om det så faktisk er nok......

Danmark ud af eu nu.....! lad os skabe et nyt europæisk EFTA som er en meget mere løs sammenslutning. hvor områder da godt kan skabe en fælles valuta mm, ja hvad tyskere og holænndere og franskmænd aftaler mellem hinanden vil jeg af princip ikke blande mig i. det er landet suverenitet, som der er spørgsmålet. og jeg som retstatsmand ikke et problem med sådan noget så smart som eksembelvis, shengen samarbejdet der er precist et sådan overnasionalt, samarbejde som jeg vil peje på at der skal afløse eu.

europa vil blive meget stærkere uden eu.

Med venlig hilsen martin sørensen medlem af retsforbundes landsledese.

Henrik Røngaard Bentzen, dorthe schmidt, Jacob Nielsen, Flemming Berger, Søren Kramer, Trond Meiring, Hanne Utoft og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Peder Bahne

Hvorfor skulle EU kollapse ? Den eneste udvikling mod et kollaps jeg ser er, hvis ikke det lykkes at skalere konstruktionen ned i et leje i større overensstemmelse med det europæiske folk og acceptere at initiativ og magt skal være funderet i folket i suveræne demokratiske stater i modsætning til den årtier lange centralisering af netop initiativ og magt, vi har set.

En anden udvikling kunne være, hvis Tyskland og Frankrig ved hjælp af enorme lånte subsidier til smøring af udvalgte medlemslande lykkes med dette kup, ja så behøver man ingen ledvogtereksamen for at forudsige EUs snarlige selvpåførte kollaps.

Randi Christiansen, Flemming Berger, Trond Meiring og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Peder Bahne

@Rene Arestrup

Jeg vil under alle omstændigheder være langt mere utryg i en verden med EU som en ekstra våbenfør stormagt under kontrol af den til enhver tid udvalgte centralmagt som resultat af lobbyisme og diverse lokumsaftaler.

Demokratiet er så repræsentativt at det mangler enhver legitimitet i forhold til den oprindelige betydning af ordet folkestyre.

Som eksempel på mit postulerede katastrofale potentiale i et EU som stormagt vil jeg nævne Ukrainekrisen i 2014.

Den folkevalgte præsident havde afvist en ellers færdigforhandlet samhandelsaftale med EU efter putinsk overtalelse. 1-0 til Putin.

Der opstod en folkelig opstand i den vestlige del af Ukraine, og tre vise udenrigsministre blev af EU udsendt for bl.a. at aftale den folkevalgte ukrainske præsidents tilbagetræden. 1-1.

Hvad gjorde Putin ? Han tog Krim. 2-1.

Efter begge parter havde overtrådt folkeretten sidder vi tilbage med et russisk Krim, kostbare sanktioner og en glemt borgerkrig i Østukraine. Jeg er bare lykkelig for at EU ikke rådede over militære kapaciteter, da de stod med bukserne nede om anklerne, da de erfarede Putins endelige træk i konflikten.

Torben Lindegaard

Peder Bahne 22. maj, 2020 - 12:01

Din fremstilling er ren HC Andersen - Eventyrdigtning, bare uden eventyr.

Du skal lægge mærke til, at EU's "udenrigsminister" Federica Mogherini netop ikke rejste til Kiev; derimod rejste 3 udenrigsministre fra store europæiske lande til Kiev repræsenterende de 3 nationalstater - ikke EU.
Federica Mogherini havde intet mandat fra EU's Råd for Stats- & Regeringschefer, så hende var der selvfølgelig ingen, der gad høre på.

Du tror da ikke selv på, at EU kunne få Viktor Janukovitj til at flygte til Rusland ??
Hold nu op med det ævl - ja, undskyld.

Viktor Janukovitj flygtede efter helt sin egen vurdering af sin position i Ukraine.

EU har zero militær magt - og intet tyder på, at det vil komme.

PESCO er et samarbejde om rationalisering af produktion og anvendelse af våbensystemer.

EU's 27 medlemslande anvender ialt 4 gange så mange våbensystemer som USA, så der er bestemt plads til forbedring; men det er en stort set umulig kamp imod nationale produktions- & sikkerhedspræferencer.

Peder Bahne

@Torben

Hvem taler om Mogherini ?

https://www.berlingske.dk/internationalt/blodbad-i-ukraine-udloeser-euro...

...at frikende EU for ansvaret bag denne intervention og dermed valget af side i en i forvejen speget folkelig opstand i et suverænt europæisk land er i hvert fald eventyrligt.

Hanne Utoft

Om Ukraine i brand; Oliver Stones temmeligt veldokumenterede historieskrivning:
https://vimeo.com/252426896

Det er næsten til at få ondt i alle lemmer af at iagttage Bahnes og Lindegaards historieløse papegøjediskussion.

Hanne Utoft

Den vedblivende udskældning af EU-modstandere som perspektivløse nationalister er i virkeligheden ofte en sløret defamering af nærdemokrati-tilhængere og lokalister.

Randi Christiansen, dorthe schmidt, Jens Kofoed, Erik Winberg, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

(noterer lige endnu en isme, man ikke må defamere)

Hanne Utoft

Thomas Tanghus - der var ikke tale om en moralisering, blot en konstatering. Så kan man jo selv tage stilling til hvad man mener herom.

René Arestrup

@Hanne Utoft
'Lokalister' - den er vist ny!

Men det lyder selvfølgelig lidt bedre end nationalister.

I øvrigt er det interessant at bemærke, at du føler dig kaldet til at tage andre debattører i skole - i forlængelse af den udokumenterede svada af anti-EU nonsens, du indledte med at berige os alle med.

Hanne Utoft

René Arestrup, lokalisme betyder at man magtforskyder nedad - det er en sociologisk term. Nationalisme betyder at man (på forskellig vis) dyrker en nationalstat, hvilket ofte finder sted via topstyring og symbolpolitikker.

Randi Christiansen, Henrik Røngaard Bentzen, Erik Winberg, Mikkel Zess, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Ministerrådet venter nu angiveligt på kommissionens reaktion på det fransk-tyske forslag, og derfor vil de politiske reaktioner nok foreløbig være beherskede. Derefter fortsætter nogle komplicerede forhandlinger om EUs budget.

Sonne nævner det ikke i sin artikel, men forfatningsdomstolen spøger i baggrunden for forslaget - Macron har ganske uventet fået hjælp fra Karlsruhe i sine diskussioner med Berlin. Antagelig spiller det også en rolle, at Merkel nu står med et mandat så stærkt, at hun kan tage en kamp om temaet fælles finanspolitik og recessionsbekæmpelse uden at overlade banen fuldstændigt til AfD.

Naturligvis er debatten her ikke repræsentativ. Det ville være ualmindeligt forstyrret, hvis den danske regering eller folketinget erklærede, at man var på vej med en EU-udmeldelse. Ikke alene ville det være en håbløs varetagelse af danske interesser, men tidspunktet ville også være uforståeligt. Man aner jo ikke, hvor budgettet i sidste ende lander.

Danmark har nul indflydelse, hvis Frederiksen gentager sin synspunkter fra vinteren, og DK kan blive lige så upopulær som Holland, men man er ikke i tvivl om, at den danske regering har erkendt, at rammen efter corona-krisen er fuldstændigt ændret.

Hanne Utoft

"Det ville være ualmindeligt forstyrret, hvis den danske regering eller folketinget erklærede, at man var på vej med en EU-udmeldelse."

Det ville være en helt passende forstyrrelse af EU-systemet og casinoøkonomien at bl.a. Danmark begyndte at udvikle forslag til afvikling af unionen. Ja, i det hele taget afvikling af samtlige såkaldt frihandelsaftaler og -zoner, som jo principielt blot er uansvarlige og asociale pengemaskiner for storkapital.

Kristian Jensen

Det er ikke usolidarisk ikke at ville forære Italien, Spanien, Grækenland eller andre eu-medlemslande penge. Det er derimod usolidarisk, at de lande gang på gang forpasser chancen til at passe ordentlig på deres egen økonomi og gang på gang prøver at slå nordeuropas for pengene. Meningen med unionen er jo ikke at Nordeuropa skal betale Sydeuropa for deres selskab. I et fællesskab, der løfter man altså i flok og det betyder at alle lægger kræfterne i. I Sydeuropa kunne de have det mindst lige så godt og dejligt, som vi har det i Holland, Frankrig, Tyskland, Danmark og Sverige, men det ville selvfølgelig kræve, at de valgte at gøre nogle af tingene anderledes. Fx som vi gør i Nord. At forære Sydeuropa pengene, er at gøre både dem og os en bjørnetjeneste, for så bliver de forskånet for at skulle foretage længe påtrængte reformer, til gavn for egen befolkning og for europa som hele.

René Arestrup

Man kan ikke reducere diskussionen til et spørgsmål om det rimelige i, at danske, svenske, tyske og hollandske skatteydere skal bidrage til at bringe de sydeuropæiske økonomier på fode. Isoleret set, er det naturligvis ikke rimeligt al den stund at solidariteten nødvendigvis også må involvere et element af ansvar. I den forstand bør hjælpen under alle omstændigheder være ledsaget af krav om reformer i både Italien og Spanien.

Men hvis vi står fast på, at Italien og Spanien må sejle deres egen sø - og det synes at være positionen i bla DK - er der en hel reel risiko for at det bliver begyndelsen til enden for EU. Det er der givetvis mange, der vil klappe i deres små fedtede hænder over - uden tanke for hvad det vil betyde for en lille, åben økonomi som den danske.

I den forstand er der noget langt større på spil end den aktuelle diskussion om forenings-kontingentet.

Henriette Bøhne, Thomas Tanghus, Søren Knudsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Sydeuropæerne må i gang med gennemgribende reformer, som nordeuropa har været det i årevis. Alt andet er uansvarligt. Det modkrav må nordeuropa stille og stå fast på, hvis vi IGEN skal åbne tegnebogen.

Carsten Svendsen

René Arestrup, Danmark eksisterede faktisk længe før EU - og NATO for den sags skyld.
Blot fordi man har gjort sig afhængig af heroin, betyder det jo ikke, at man ikke kan eksistere uden.

Peder Bahne

@Rene

"Det er der givetvis mange, der vil klappe i deres små fedtede hænder over"

Mine små hænder har overhovedet ikke været fedtede i to måneder nu

c",)

Peder Bahne

Hvorfor skulle det være acceptabelt at påvirke et demokratisk valg i en suveræn stat med bestikkelse ?

»Ifølge flere kilder har det gjort dybt indtryk på kansleren, at meningsmålinger nu viser, at 42 procent af italienerne ønsker at forlade EU.«

Det vil jeg da ikke være medskyldig i. My hands are clean !

René Arestrup

@Carsten Svendsen
Jeg behøver vel ikke minde om, at verdenen ser helt anderledes ud end den gjorde for 50 år siden....

Carsten Svendsen

@René Arestrup
Nej, den bærer præg af at "verdens bedste returflaske system" på ordre fra EU måtte vige for plastik, at uligheden en øget (austerity), at co2-udledninger er fremmet p.g.a. tusinder mennesker skal pendle til og fra Bruselles og frem og tilbage mellem Strasbourg og Bruselles o.s.v.
Synes du verden har ændret sig til det bedre efter vi er blevet medlem af EF/EU?

Carsten Svendsen

… uligheden er øget ...

Jørgen Mathiasen

Danske vælgere er ikke tvunget til at læse papirerne, men det er den danske regering til gengæld. Efter forslaget kan genopretningsfonden ikke bruges til at udligne gammel gæld, men væsentligere bliver prognoserne for den recession, europæisk økonomi står over for sammen med den omstændighed, at renterne i øjeblikket er negative, og at fonden er tidsbegrænset.

Den danske finansminister vil få lejlighed til at forklare sin tyske og franske kollega, lige nøjagtigt hvordan den danske regering mener, at den politiske og økonomiske udfordring skal klares bl.a i forhold til en vigtig partner for de to forslagsstillere, Italien, og helst uden at få en gentaget spørgsmålet fra 1992 (vil kongeriget blokere?)
Det skal blive interessant at iagttage.

Hanne Utoft

"Danske vælgere er ikke tvunget til at læse papirerne, men det er den danske regering til gengæld."

Og igen og igen ser vi folketingspolitikere og ministre som iht. skatteret, forvaltningsret, arbejdsmarkedsret, erhvervsret, menneskeret og et væld af andre retsområder ikke aner hvilke juridiske konditioner, de hhv. lovgiver og udøver under - hvis ikke de blot foregiver at have været i dumgod tro. Blandt de seneste skud på stammen er diskussionen af EU'S regler vedr. skattely, hvor det tilsyneladende er nyt for både minister og diverse partiordførere at diverse skattely beskyttes af EU-retten - så nu, hvor tekstens alvor omsider er ubestridelig og offentlig, skal EU 'udfordres' på området.

Undskyld, men det er altså en parodi at skulle høre på forsikring efter forsikring om at vore folkevalgte på tinge har indflydelse og sikrer at demokratiske synspunkter/værdier fremmes, når hovedparten af dem gang på gang demonstrerer at de (ofte af indlysende/forståelige årsager) end ikke kan holde sig tilpas orienteret om tilstandene i unionen.

Jørgen Mathiasen

Karsten Hønge er vist ved i gang med en parlamentarisk nyskabelse.

Peder Bahne

Hvad er gevinsten ved at kanalisere store fiktive midler gennem centralkonstruktionen i EU ud til udvalgte medlemslande på basis af diverse agendaer, som vi borgere og politikere og medlemslande ikke har nogen praktisk indflydelse på eller åben indsigt i med pistolen for panden under truslen om EUs untergang ?

I stedet for at løse krisen omkring den fælles mønt, tonser man bare videre mod det centralistiske kaos i konflikt med alle verdenshjørner. Forbered en normalisering af europæisk valutapolitik med rum for diversitet og dynamik i Europa. Alt andet er kortsigtet brandslukning og stjæler resurser og tid på et meget ubelejligt tidspunkt.

Hvis vi her i landet skal finansiere den allerede skinnesatte omfordeling i Europa, Englands tidligere kontingent, gældsforpligtelserne i Syd og i Frankrig og bevare EU interessen i Øst og Italien samtidig med den håndslagne danske grønne omstilling og den lokale coronakrise respirator, så bliver der ikke meget tilbage til Arne.

Vi er gode, men vi skal ikke være tossegode og sende regningen videre til vores børn og deres. Forestil jer de får deres egne udfordringer oveni !

René Arestrup

@Carsten Svendsen
Du rammer helt uden for skiven. Det er jo ikke EU som institution - eller ideen om EU - der er problemet, men derimod de politikere du, jeg og alle andre europæere har givet mandat til at træffe beslutninger på fællesskabets vegne.

Men ja, du har da ret i, at der findes talrige eksempler på beslutninger og strukturer, som, set fra et bestemt perspektiv, forekommer ret tåbelige. Men sådan er det at være med i en demokratisk forening. Flertallet bestemmer og man kan ikke altid få det som man vil have det.

René Arestrup

@Peder Bahne
Når nu du så frejdigt begiver dig ud i at spå om dystre fremtidsudsigter for Arne, vil jeg heller ikke holde mig tilbage.

Arne bliver først for alvor udsat den dag EU braser sammen og lille Danmark skal til at agere i et krydspres af protektionisme og politisk pression af snart sagt enhver tænkelig afskygning.

Det bliver op ad bakke. Og ikke mindst for Arne.

Peder Bahne

Jeg deler ikke din defaitisme Rene. Vi er dygtige her til lands og har mange års erfaring i samhandel og samarbejde. I er bare gået alt for vidt i den europæiske integration og centralisering af initiativ, mønt og magt. Derfor de mange unødige tilbagevendende kriser. Vi skal skabe et samarbejde, som selv England vil være en del af. Det tror jeg kunne være et fornuftigt pejlemærke.

Espen Bøgh

Lad ikke Macrons hede drøm om; "andre skal være med til at betale vores gældsstiftelse" blive til virkelighed, den sag har hankørt på i flere år, enten som et fællesanliggende ved "fordøren eller som lidt sidegade projekt ved bagdøren".

- Vi andre fik intet ved gælds stiftelsen, så hvorfor skal vi så være med til tilbagebetalingen?

- Al ting stritter i allemulige retninger i EU, og har gjort det alt for længe, alt for lidt er der fælles forståelse omkring; - "undtaget almuen skal betale med deres arbejdskraft og ellers holde kæft og arbejde"!

- Vi, EU, lånte Irland 550 mia. da de var ved at gå konkurs for omkring 10 år siden, så de undgik en konkurs, Irland gengældte vores solidaritet med at tilbyde Apple en skatteprocent på 0,005 % af alt hvad de tjente indenfor EU, hvis de forlagde deres "hjemsted til Irland".

- Skattefrihed for mia. indtægter i hele EU, var hvad Irland tilbød som solidaritet, og tak for lånet så de ikke gik konkurs.

- Det er mange andre steder der også er denne mangel på solidaritet indenfor EU, men som politikerne bevidst går udenom, - Luxembourg som skatteskjul, Jersey øerne, Schweizt osv. osv.

Det eneste fællesskab er som nævnt; "arbejderne skal holde kæft og lade eliten styre i fred"!

Henrik Røngaard Bentzen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

"Derfor hilser Danish Crown en ny regulering af den tyske slagteriindustri velkommen, så man på tværs af Europa kan arbejde på mere lige vilkår."

- Kommentaren fra Danish Crown til den lovgivning, der nu er på vej i Tyskland.

Randi Christiansen

Pisk eller gulerod? Selvfølgelig må samarbejde være præmissen i Europa. Som den præmis er bygget op nu, er det pisken, der svinges mhp at undertvinge/indordne medlemsstaterne. Det kan aldrig gå godt. Systemet er udtænkt af en begrænset menneskelig intelligens, som derfor uundgåeligt favoriserer nogen og overser andre.

Fra ledelsens side påstås, at det ikke er muligt at tilgodese almenheden, så længe de enkelte stater ikke anerkender eu som øverste myndighed. Det er et cirkelargument, hvor det overses, at når de enkelte stater ikke anerkender eu som øverste myndighed, er det netop pga det manglende hensyn til almenheden. De få favoriseres på bekostning af de mange, eu tager ikke opgøret med den ene procent og dens privilegier.

Det er så sikkert som amen i kirken, at befolkningerne vil bakke op om en ledelse, der i praksis og ikke med løfter om trickle down og 70 jomfruer i himlen tilgodeser den miljø-og socioøkonomiske helhed.

Udfordringen er at fastlægge rammerne, for at det kan ske. Og tager man ikke opgøret med konkurrencestatens privatkapitalisering på og indbyrdes konkurrence om fællesejet, kan det ikke ske. Konkurrencestaten er dysfunktionel og vil ødelægge os, hvis ikke kollektivet enes om forandring.

Kald det ønsketænkning, eventyr eller hvad du vil, men er du helt ærligt klar over hvilket eventyr, vi allerede nu befinder os i, og hvor vi slet ikke har erkendt vort fulde potentiale? Vi kan, hvad vi vil. Og hvis vi svinger taktstokken forkert, bliver resultatet naturligvis derefter. Konkurrencestaten er et miljø-og socioøkonomisk, asocialt misfoster. De permakulturelle lovmæssigheder anviser pejlemærkerne for hvorledes, vi standser nuværende vanvid og for hvordan, vi bør opføre os her på planeten.

Jeg vil opfordre til international PowWow, hvor samtlige politiske og spirituelle ledere mødes med direkte forbindelse til deres bagland. Vi vil fred her til lands, og hvem vil ikke det, men når man sætter kikkerten for det blinde øje og insisterer på business as usual, kan det kun gå galt.

Ikke at kunne samarbejde udstiller manglende intelligens. At bygge en eu konstruktion ovenpå et fejlkonstrueret fundament, bringer os kun nærmere katastrofen.

Så i stedet for at gældsætte os yderligere til dubiøse långivere, må vi have en samtale med hinanden om hvem, der egentlig ejer hvad.

Sider