Grønland er både ombejlet og omgivet af stormagter: Kina, der gerne vil have fodfæste i Arktis, har igennem snart ti år forsøgt at komme ind i Grønland med investeringer, mens USA lokker med bistandsprojekter og åbner et nyt konsulat i Nuuk. I kulissen står Rusland, der i øjeblikket opruster i den arktiske region.
Men Grønland er også udfordret. Med en befolkning på 56.000 personer placeret højt mod nord på et svært fremkommeligt areal på mere end to millioner km2 er Grønland et afsindigt dyrt land at få til at hænge sammen. Det er også en økonomi, der har få strenge at spille på, og som i høj grad afhænger af prisen på rejer og hellefisk. Som formanden for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen, siger, er Grønland måske verdens mest sårbare økonomi.
Samtidig ønsker Grønland mindre afhængighed af Danmark og det årlige danske bloktilskud på godt 3,5 milliarder kroner, der holder hånden under den grønlandske velfærd.
Nogle i Grønland vil endda helt af med Danmark og håber og tror, at Grønland er bedre stillet som selvstændig nation. Det er det, Aaja Chemnitz Larsen, der er grønlandsk medlem af Folketinget, advarer om, når hun i Information siger, at der i Grønland »er vælgere og politikere, der ser forholdet til Danmark som meget problematisk«.
Chemnitz Larsen frygter, at nogle vil lade sig forblænde af eksempelvis de amerikanske tilnærmelser og tro, at USA kan være en smutvej til selvstændighed. At der på den måde skubbes en kile ind imellem Danmark og Grønland, og at det i sidste ende kan føre til løsrivelse.
Stærkere sammen
Men at tro, at Grønland, Færøerne eller Danmark skulle stå stærkere og mere selvstændigt alene er en kæmpe fejlslutning, som tidligere topembedsmand Bo Lidegaard siger i Information:
»Et selvstændigt Grønland ville være mindre selvstændigt uden for rigsfællesskabet. Det paradoks må vi kunne rumme. Rigsfællesskabet gør alle dets dele stærkere – netop fordi vi står sammen.«
Det er heller ikke i dansk interesse at svække rigsfællesskabet. Tværtimod er Danmark kun geopolitisk interessant på grund af Grønland. Rigsfællesskabet gør Danmark langt større, end det egentlig er.
En splittelse ville derfor være en katastrofe, og den ville være farlig. Verden styres i øjeblikket af ledere og regimer, der både er konfrontatoriske og meget direkte i deres higen efter dominans. I den verden er rigsfællesskabet vores bedste sikkerhed for ikke at blive kørt over af stormagternes egeninteresser.
Det skal de danske politikere huske på, når Færøerne og Grønland i disse måneder kræver mere indflydelse på rigsfællesskabets udenrigspolitik. Ellers kan stormagternes bejleri måske blive for fristende.
Det nye Grønland
Siden Grønland i 2009 overgik til selvstyre og valgte selv at tage ansvar for en stor del af økonomien, har landet forsøgt at gøre sig attraktiv over for udenlandske investorer. Samtidig bejler stormagterne USA, Rusland og Kina til det grønlandske selvstyre i et forsøg på at positionere sig i et stadigt mere åbent og fremkommeligt Arktis. Denne serie handler om Grønlands økonomi, forholdet til Rigsfællesskabet og stormagternes tiltagende interesse for Grønland og Arktis.
Seneste artikler
Rigsfællesskabet er den bedste garanti for både grønlandsk, færøsk og dansk sikkerhed
18. juni 2020USA’s tilnærmelser i Nordatlanten og stormagternes øgede rivalisering betyder, at rigsfællesskabet er vigtigere end nogensinde, mener både historiker Bo Lidegaard og Aaja Chemnitz Larsen, folketingsvalgt i Grønland. Mens hun frygter, at Danmark sover i timen, vil udenrigsministeren ikke løfte sløret for karakteren af et styrket fremtidigt samarbejdeTurisme, fisk, råstoffer: Grønlands økonomi afhænger udelukkende af landets naturressourcer
11. juni 2020Stormagter bejler til Grønland for at få en fod indenfor i den arktiske region, mens grønlænderne selv drømmer om at blive økonomisk uafhængige. Der er dog ganske få veje at gå for at udvikle den grønlandske økonomi, siger formanden for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen, som alligevel er optimistiskSådan blev Arktis stormagternes nye kampplads
9. juni 2020Danmark og Grønland må forberede sig på øget rivalisering mellem USA, Rusland og Kina i Arktis, konkluderer ny rapport bestilt af Udenrigsministeriet. Her fortæller Information historien om, hvordan stormagternes interessekamp kom til at true den arktiske stabilitet
18/jun/2020
Kære Grønland,
Det Grønlandsk-Danske Rigsfællesskab
1 At Grønland er en selvstændig del af
det Grønlandsk-Danske Rigsfællesskab
beskytter Grønland mod at blive domi-
neret af USA, Canada, Rusland og Kina.
2 Danmark vil - til alle tider - være den
mindst besværlige samarbejdspartner.
Kærlig hilsen
Claus Bødtcher-Hansen
Norge vil også være god at læne sig op af. De har samme værdier i undergrunden. Er kendt for selv at udvikle de teknologier der skal bruges, her tænkes på minedrift. Olie og gasteknologi har de selv udviklet og ejer. Er økomomisk uafhængig. Har fælles fjender.
“2 Danmark vil - til alle tider - være den
mindst besværlige samarbejdspartner.“
3 Men Danmark vil stadig være mere besværlig end fuld selvstændighed.
Med eller uden Danmark, så er jeg bange for at Grønland vil blive ædt af store og stærke kapitalinteresser, og de er amerikanske russiske eller kinesiske, kan næsten være det samme.
Stop nu den der diskussion om selvstændighed. Den har ingen gang på jorden. Grønlænderne har måske viljen, men de har ikke evnerne, og får det aldrig. Hvis ikke Danmark, så bliver det USA. Grønlænderne må efter min mening gerne selv vælge mellem os eller amerikanerne, men det er ikke sikkert at de får muligheden. Det er også langt fra sikkert, at rigsfællesskabet inkluderer Grønland om 25 år. Heldigvis har vi en regering og et folketing der ved hvad der er på spil, og hvad der skal til, hvis ikke USA skal tage øen fra os.
Grønland i hænderne på USA?
UHA! Det kan kun gå helt galt.
USA har jo ikke just nogen lovende track record i forhold til respekt og beskyttelse af indfødte befolkningers kultur
/O
Det kunne være rart at høre grønlændernes egne stemmer. Når vi her i Danmark sidder og analyserer os frem til hvad der vil være bedst for Grønland, så minder det lidt om skilsmisseforældre der træffer beslutninger hen over hovedet på barnet.
Det er klart at grønlænderne ikke taler med én stemme, men kunne vi ikke få lov til at høre hvilke grader af frihed man drømmer om på Grønland og hvorledes det kan realiseres til alles bedste.
I betragtning af at vi anvender betegnelsen “rigsfællesskabet”, synes jeg det er beskæmmende lidt Grønland (og Færøerne, for den sags skyld) har plads i fx uddannelsessystemet og medierne.
Man skal ikke læse særlig mange artikler i avisen Sermitsiaq for at opdage at livsvilkår og virkelighed er en nogle helt andre størrelser på Grønland end i Danmark, og det må trods alt være grønlænderne selv der er mest kompetente til at udtale sig om i hvilken retning de skal gå.
Det kan være at alt har forandret sig, men Grønland fyldte mens jeg var lærer ganske meget i undervisningen især i de små klasser. Børnebøger om at leve i Grønland, film og emneuger om Grønland var meget udbredte. Færøerne var til gengæld stort set gemt væk, ligesom Bornholm og Mors. Det er jo ikke de 4. mia kr. der sendes til Grønland der slider på fællesskabet, det er den konstante utilfredshed med Danmarks rolle og det åbne spørgsmål om tilhørsforholdet til DK eller USA eller hvem. Her ville det være dejligt hvis grønlænderne endelig kunne gøre op sig selv hvad og hvornår de ville det ene eller det andet. Er det urimeligt ?
Alana Frederiksson, du påstår, at Danmark stadig vil være mere besværlig end fuld selsstændighed
Tror du virkelig det?
Går helt og fuldt ind for at Grønland løsriver sig fra Danmark, hvis det er det befolkningen vil.
Men det må være en fuldstændig løsrivelse, både økonomisk, militært, udenrigspolitisk mm.
Det vil være et interesant eksperiment at studerer.
Hvor længe der vil gå før Grønland er en “del” af noget meget større.
Jeg tror at man i Grønland sider til hyggelige kaffe mik, og drømmer store drømme om selvstændighed.
Seriøst en befolkning 60.000+ Med rekord store sociale problemer, et gennemsnitligt uddannelse niveau med en afgang fra folkeskolen.
Held og lykke.
Else. Ja det tror jeg. Tror du noget andet?