Leder

Grønlandsk løsrivelse ville være en katastrofe for alle

Verden styres af ledere og regimer, der både er konfrontatoriske og meget direkte i deres higen efter dominans. I den verden er rigsfællesskabet vores bedste sikkerhed for ikke at blive kørt over af stormagternes egeninteresser
Grønlands økonomi har få strenge at spille på og er i høj grad afhængig af prisen på rejer og hellefisk. Som formanden for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen, siger, er Grønland måske verdens mest sårbare økonomi.

Grønlands økonomi har få strenge at spille på og er i høj grad afhængig af prisen på rejer og hellefisk. Som formanden for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen, siger, er Grønland måske verdens mest sårbare økonomi.

JONATHAN NACKSTRAND

19. juni 2020

Grønland er både ombejlet og omgivet af stormagter: Kina, der gerne vil have fodfæste i Arktis, har igennem snart ti år forsøgt at komme ind i Grønland med investeringer, mens USA lokker med bistandsprojekter og åbner et nyt konsulat i Nuuk. I kulissen står Rusland, der i øjeblikket opruster i den arktiske region.

Men Grønland er også udfordret. Med en befolkning på 56.000 personer placeret højt mod nord på et svært fremkommeligt areal på mere end to millioner km2 er Grønland et afsindigt dyrt land at få til at hænge sammen. Det er også en økonomi, der har få strenge at spille på, og som i høj grad afhænger af prisen på rejer og hellefisk. Som formanden for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen, siger, er Grønland måske verdens mest sårbare økonomi.

Samtidig ønsker Grønland mindre afhængighed af Danmark og det årlige danske bloktilskud på godt 3,5 milliarder kroner, der holder hånden under den grønlandske velfærd.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Munk
  • Marianne Stockmarr
  • Poul Anker Sørensen
  • Poul Anker Juul
Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Poul Anker Sørensen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Bødtcher-Hansen

18/jun/2020

Kære Grønland,
Det Grønlandsk-Danske Rigsfællesskab

1 At Grønland er en selvstændig del af
det Grønlandsk-Danske Rigsfællesskab
beskytter Grønland mod at blive domi-
neret af USA, Canada, Rusland og Kina.
2 Danmark vil - til alle tider - være den
mindst besværlige samarbejdspartner.

Kærlig hilsen
Claus Bødtcher-Hansen

Rikke Nielsen, Henrik Peter Bentzen, John Poulsen, Torben Bruhn Andersen, Jacob Nielsen, Kim Houmøller og Poul Anker Juul anbefalede denne kommentar
Jørgen Wentzlau

Norge vil også være god at læne sig op af. De har samme værdier i undergrunden. Er kendt for selv at udvikle de teknologier der skal bruges, her tænkes på minedrift. Olie og gasteknologi har de selv udviklet og ejer. Er økomomisk uafhængig. Har fælles fjender.

Alana Frederiksson

“2 Danmark vil - til alle tider - være den
mindst besværlige samarbejdspartner.“

3 Men Danmark vil stadig være mere besværlig end fuld selvstændighed.

Personligt syntes jeg, at alle regioner der vil, skal kunne blive selvstændige. Dette gælder selvklart også Grønland, som jeg ikke syntes, er blevet behandlet anstændigt af Danmark.

På Grønland har inuitter klaret sig i mere 3.000 år, og er gået fra stenalder til nutid på 60-70 år, og vil sagtens kunne tilpasse sig fremtiden. Men selv om stormagterne netop nu har geopolitisk interesse i at have Grønland som geografisk ståsted, er det tvivlsomt om denne "varme" interesse også holder blot de næste 50 år. Og omkring USA kan man jo blot se på, hvordan denne "bejler" har behandlet sine naturfolk gennem tiderne og netop nu.

Grønland behøver ikke Danmark, men kan sagtens finde nye og gode samarbejdspartnere. Men man skal virkelig tænke sig godt om og se langt frem i tiden.

Thomas Andersen, Klaus Lundahl Engelholt, Henrik Peter Bentzen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Med eller uden Danmark, så er jeg bange for at Grønland vil blive ædt af store og stærke kapitalinteresser, og de er amerikanske russiske eller kinesiske, kan næsten være det samme.

Henrik Peter Bentzen, John Poulsen, Claus Bødtcher-Hansen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Stop nu den der diskussion om selvstændighed. Den har ingen gang på jorden. Grønlænderne har måske viljen, men de har ikke evnerne, og får det aldrig. Hvis ikke Danmark, så bliver det USA. Grønlænderne må efter min mening gerne selv vælge mellem os eller amerikanerne, men det er ikke sikkert at de får muligheden. Det er også langt fra sikkert, at rigsfællesskabet inkluderer Grønland om 25 år. Heldigvis har vi en regering og et folketing der ved hvad der er på spil, og hvad der skal til, hvis ikke USA skal tage øen fra os.

olivier goulin

Grønland i hænderne på USA?
UHA! Det kan kun gå helt galt.

USA har jo ikke just nogen lovende track record i forhold til respekt og beskyttelse af indfødte befolkningers kultur

/O

Torben Bruhn Andersen, Jørgen Wentzlau og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar
Klaus Lundahl Engelholt

Det kunne være rart at høre grønlændernes egne stemmer. Når vi her i Danmark sidder og analyserer os frem til hvad der vil være bedst for Grønland, så minder det lidt om skilsmisseforældre der træffer beslutninger hen over hovedet på barnet.

Det er klart at grønlænderne ikke taler med én stemme, men kunne vi ikke få lov til at høre hvilke grader af frihed man drømmer om på Grønland og hvorledes det kan realiseres til alles bedste.

I betragtning af at vi anvender betegnelsen “rigsfællesskabet”, synes jeg det er beskæmmende lidt Grønland (og Færøerne, for den sags skyld) har plads i fx uddannelsessystemet og medierne.

Man skal ikke læse særlig mange artikler i avisen Sermitsiaq for at opdage at livsvilkår og virkelighed er en nogle helt andre størrelser på Grønland end i Danmark, og det må trods alt være grønlænderne selv der er mest kompetente til at udtale sig om i hvilken retning de skal gå.

Jørgen Larsen, Thomas Andersen og Kaj Julin anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det kan være at alt har forandret sig, men Grønland fyldte mens jeg var lærer ganske meget i undervisningen især i de små klasser. Børnebøger om at leve i Grønland, film og emneuger om Grønland var meget udbredte. Færøerne var til gengæld stort set gemt væk, ligesom Bornholm og Mors. Det er jo ikke de 4. mia kr. der sendes til Grønland der slider på fællesskabet, det er den konstante utilfredshed med Danmarks rolle og det åbne spørgsmål om tilhørsforholdet til DK eller USA eller hvem. Her ville det være dejligt hvis grønlænderne endelig kunne gøre op sig selv hvad og hvornår de ville det ene eller det andet. Er det urimeligt ?

Else Marie Arevad

Alana Frederiksson, du påstår, at Danmark stadig vil være mere besværlig end fuld selsstændighed
Tror du virkelig det?

Per Christiansen

Går helt og fuldt ind for at Grønland løsriver sig fra Danmark, hvis det er det befolkningen vil.
Men det må være en fuldstændig løsrivelse, både økonomisk, militært, udenrigspolitisk mm.
Det vil være et interesant eksperiment at studerer.
Hvor længe der vil gå før Grønland er en “del” af noget meget større.
Jeg tror at man i Grønland sider til hyggelige kaffe mik, og drømmer store drømme om selvstændighed.
Seriøst en befolkning 60.000+ Med rekord store sociale problemer, et gennemsnitligt uddannelse niveau med en afgang fra folkeskolen.
Held og lykke.