Leder

Lockdown i Gütersloh er et praj om, hvor dyrt det kan være at producere og konsumere for billigt

Over 1.500 coronasmittede slagteriarbejdere har udløst en ny lockdown for mere end en halv million tyskere. Hyklerisk stiller tyske politikere et forarget ansigt op over for det prispressende svinesystem, som de – med hjælp fra den rekordstore danske svineeksport – selv har skabt
Myndighederne har sat hegn op ved slagteriet Tönnies, og uddeler mad og vand til borgerne, der lige nu er i karantæne.

Myndighederne har sat hegn op ved slagteriet Tönnies, og uddeler mad og vand til borgerne, der lige nu er i karantæne.

Friedemann Vogel

Udland
25. juni 2020

Over en halv million mennesker i tyske Gütersloh og Warendorf havde nok forestillet sig de første sommerdage anderledes. Med mindst 1.550 coronasmittede slagteriarbejdere er de atter havnet i en lockdown, hvor alle cafeer, barer, museer, svømmebade og biografer er lukket ned, ligesom skoler og børnehaver allerede er det. Indbyggerne må kun mødes med egen husholdning plus én person – og dog er der ikke udrejseforbud fra regionen, så ingen har overblik over de videre smittekæder.

Smittekildens ground zero er entydig: Hovedsædet i Europas største slagteri Tönnies, hvor især østarbejdere årligt slagter omkring syv millioner svin.

At skyde skylden på østarbejderne ville være den ypperste kynisme: Problemet er systemet. Eller rettere: Et system indrettet efter parametrene profitoptimering og prisdumping baseret på det tyske arbejdsmarkeds mulighed for at bruge »underkontrakter«, så østarbejdere kan hyres til dumpingløn, mens de bor tæt og ikke har mulighed for regulære sygemeldinger. Heller ikke selv om de under en pandemi går og hoster et par dage i de kølige slagtehaller.

Dobbeltmoral

I hele det politiske spektrum er forargelsen stor. Arbejdsminister Hubertus Heil fra SPD overvejer endda højlydt, om Tönnies kan gøres økonomisk ansvarlig for den ny lockdown – men det kommer han næppe igennem med juridisk.

SPD skal have ros for at stå i spidsen for, at systemet med »underkontrakter« formentlig forbydes i slagteribranchen. Men dobbeltmoralen driver ned væggene i slagtehallerne i Gütersloh. For netop den rød-grønne regering med SPD i spidsen foretog for godt 15 år siden den deregulering af arbejdsmarkedet, som muliggjorde systemet. Et system, som i øvrigt har stærke tråde til Danmarks rekordeksport på over 14 millioner grise i 2019 med Tyskland om hovedaftager – og den danske reimport af opskåret kød fra netop Tyskland.

Tyske kommentatorer har omtalt Tönnies’ coronakrise som »kødbranchens Fukushima«. Og selv Tönnies-bossen, milliardæren Clemens Tönnies, der i øvrigt leder fodboldklubben Schalke 04 og er ven med Putin, har lovet bod og bedring.

Det ændrer ikke den bitre ironi i, at Europa står på hovedet for at holde coronasmitten nede – og med kontinentets største udbrud lige nu måske oplever begyndelsen på anden smittebølge udløst af et fødevaresystem gone wrong.

Fødevaresystemet? Ja, men det er også os forbrugere og vælgere. Med Gütersloh får vi atter et praj om, hvor dyrt det kan være at producere og konsumere for billigt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Danish Crown fik nu også sin del af kagen - den var endda så stor at de var under anklage i Tyskland for snyd - dertil skal vel også liges siges at Danish Crown er ejet af de danske svinebønder.
Det er noget svineri.

Karsten Lundsby, Helene Kristensen, Britta Hansen, Carsten Munk, Werner Gass og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Mon der er kød fra disse slagterier i danske butikker?
Kan man være sikker på, at smitte ikke kan overføres via kød?

Poul Anker Sørensen

ja, det er noget SVINERI !

Karsten Lundsby, Britta Hansen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hver gang de store virksomheder sparer og presser prisen,
er der nogle andre,
der betaler.

Vil vi virkelig acceptere, at 'sådan er det jo'?

Karsten Lundsby, Katrine Hagen, Britta Hansen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Moderne slaveri?

Lad være med at spise de grise, med eller uden Price.

Jørgen Mathiasen

Det undrer mig en kende, at 15 år gamle ændringer i lovgivningen får en hovedplads i artiklen. Det er at stille tingene på hovedet.

(Wolfgang-)Hubertus Heil er i gang med at ændre arbejdsmarkedslovgivningen for at forbyde slagteindustriens (sub-)model. Der har i et længere stykke tid være bestræbelser på at ændre forholdene i slagteindustrien, og i spidsen for den bestræbelse står fagforeninger og partier i centrum-venstre. (Det er fuldstændigt mærkværdigt at fremstille De Grønne som anbefalere af den industri.)

Hvis Sonne kan fortælle, hvornår NRWs arbejds- og sundhedsminister Karl-Josef Laumann, der i mange år sad i Forbundsdagen, og hans parti CDU har støttet disse bestræbelser, ville det være interessant. Forholdene for kødindustrien er (naturligvis), at unionen holder hånden over sådan nogen banditter som Clement Tönnies, der for tre år siden lovede ændringer og derefter intet foretog sig. Nu går den ikke længere. Selv unionen i NRW har indset det.

Karsten Lundsby, Lise Lotte Rahbek og Ole Larsen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Danish Crown fik ikke blot en del af kagen, men har lige nu også et Corona-udbrud i sin fabrik i Schleswig-Holstein. Godt nok er pt. 'kun' fire arbejdere smittet (tre af dem var testet negativt for en uge siden), men det kan udvikle sig hurtigt. Man hører ikke et ord om i Danmark om dansk deltagelse i det elendige kød-business-model i Tyskland.

Det er virkelig hyklerisk, at tyske politkere - Angela Merkel inkl. - er forbavsede over tilstandene i kødfabrikkerne. Og naturligvis er det vigtigt at nævne, hvem og hvad det var for 15 år siden, der har gjort tilstandene muligt! Agenda 2010 med alle dens ødelæggende konsekvenser (bl.a. også for nabolandene, hvor fx arbejdspladser i Danmark blev destrueret pga de enormt 'billige' priser for partering af kød syd for grænsen.

Og ja, naturligvis havner dette kød også i Danmark. Der er fri handel! Lidl og Aldi har kæmpe-omsætninger her i landet. Andre kæder køber sikkert også ind der, hvor det er dejligt billigt, så kødet havner på billigkød-forbrugernes tallerkener.

Jeg ser det som en kollektiv skyld, at disse forhold findes. Alle lukker øjnene. Går den, så går den.

Vel bekomme.

Karsten Lundsby, Werner Gass, Ib Christensen, Anders Olesen, Lise Lotte Rahbek og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Man kan godt fokusere på,at Danish Crown får del af profitten. For jeg har intet ønske om at holde hånden under Danish Crown.
Men man kan også sige det på den måde, at Tyskland ved at tillade det infame system med underentreprenører, og med at kalde ansatte for selvstændige, og med overhovedet ikke at kontrollere arbejdsmiljø og indkvarteringsforhold, har tvunget Danmark til at lukke det allermeste af slagterivirksomhed på dansk jord ned.
Fordi det er umuligt at konkurrere med de priser, hvis man betaler en anstændig løn og har et arbejdsmiljø, man ikke bliver syg af. Man har jo ikke lov at lægge straftold på produkter, som er produceret af arbejdere under slavelignende forhold.

Danish Crown har så kunnet flytte en del af sin produktion til Tyskland. De danske slagteriarbejdere blev arbejdsløse. Det gjorde de tyske for resten også. Og de billige, importerede østarbejdere? De blev syge.

Vi kan spændt vente på, hvornår vi oplever et tilsvarende udbrud på en dansk arbejdsplads med tilsvarende underentreprenør-kontrakter. Og tilsvarende indkvarteringsforhold.

Karsten Lundsby, Werner Gass og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Hvordan det er lykkedes at undgå at nævne ministerpræsident Laschet i artiklen er ikke godt at vide, men hvis der er nogle, som vil vide, hvordan aktuelt berørte organisationer, partier og ministre i Tyskland forholder sig til sagen, så kan man få information her:
https://www.tagesschau.de/inland/kabinett-fleischindustrie-arbeitsbeding...

Laschet kører på en knivsæg i sagen, og han kan sætte sit kanslerkandidatur over styr, hvis han griber den forkert an:
»Sollte irgendwann einmal die Geschichte der Corona-Pandemie in Nordrhein-Westfalen geschrieben werden, dann wird es vor allem um das Krisenmanagement der Regierung Laschet gehen.« (ARD).

Der er kun meget få mennesker i Forbundsrepublikken, som ser det på en anden måde, og Laschet er ikke i mellem dem.

Helene Kristensen

Forholdene er jo også sådan i Danmark. Vi har skam også østarbejdere (og mange andre udlændinge) der arbejder under slaveforhold. Som altid - profit før mennesker.

Erik Nielsen

Jeg undrer mig over, man ikke har fundet smitte i svinebesætninger. Vi er jo lidt i familie med svinene, så kan de virkelig ikke være smittet?
Blev slagteriarbejderne smittet af svin?

Jens Peder Nielsen

Corona rammer individer som er svagelige / sårbare, og for tæt på hinanden, hårdest. Både dyr og mennesker. - Tankevækkende. - Måske er det et "vink" om at passe bedre på hinanden og miljøet.