Leder

En ny folkebevægelse har set dagens lys i USA

Men politiets stærke fagforeninger står i vejen for reformer, der definitivt kan gøre op med politivolden mod landets egne sorte borgere
»Amerikanerne er ikke så splittede i deres syn på demonstrationerne, som de ellers plejer at være. Omkring 60 pct. sympatiserer med demonstranterne. Og hvis de fredelige protester har fået overtaget, skaber det mulighed for et historisk momentum. Ifølge The Atlantic er der et stort flertal for reformer, der kan reducere antallet af politidrab,« skriver Mette-Line Thorup i sin leder.

»Amerikanerne er ikke så splittede i deres syn på demonstrationerne, som de ellers plejer at være. Omkring 60 pct. sympatiserer med demonstranterne. Og hvis de fredelige protester har fået overtaget, skaber det mulighed for et historisk momentum. Ifølge The Atlantic er der et stort flertal for reformer, der kan reducere antallet af politidrab,« skriver Mette-Line Thorup i sin leder.

Eduardo Munoz

Udland
8. juni 2020

To ugers protester mod politivold i USA er vokset til en ny folkebevægelse. Over weekenden var amerikanerne vidne til de hidtil største demonstrationer siden drabet på den ubevæbnede George Floyd i Minneapolis. Den fredelige del af demonstranterne har ryddet op efter plyndringer og hærværk, som prægede billedet de første dage. Ikke kun fysisk i gaderne efter optøjerne, men også ved at marchere videre i en lederløs protest, der får mere og mere retning og giver håb om radikale forandringer.

Det er ikke sådan, at USA ikke tidligere har iværksat storstillede reformer af politiet, som er under anklage for racisme – risikoen for at blive dræbt af politiet er to en halv gange større for sorte end hvide. Hvis der er tale om ubevæbnede sorte mænd, er risikoen endnu større end for ubevæbnede hvide mænd, viser studier.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Kunne det blive muligt at lave en artikel der mere detaljeret beskriver forskellene, hvis der er nogle, mellem den måde de amerikanske politifagforeninger organiserer sig på og hvordan danske - og generelt europæiske - politifagforeninger organiserer sig på, og om graden af organisering også fører til samme risiko for ansvarsfralæggelse, syltning af undersøgelser, politisk magt, etc.?

Claus Nielsen, Jakob Sulsbrück Møller, Mikkel Zess, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Alvin Jensen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

@ Bjørn Pedersen
God idé med en artikel om dette emne på dansk.
Indtil den evt. kommer, er der en fremragende artikel i The Atlantic, som belyser problemer ved det nuværende system i USA mht. politiet og overdreven brug af magt.

Det er særdeles godt ved artiklen, er at den også kommer med en lang række LØSNINGSFORSLAG på problemerne. Både på føderalt niveau, statsniveau, organisationsniveau og lokalt niveau på den enkelte politistation.
Desuden anviser artiklen løsningsforslag i forhold til træning af betjente, uddannelse, supervision, videndeling og konsekvenser for de betjente, der opfører sig uacceptabelt.

Mikkel Zess, Bjørn Pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen
Per Hørning

Politiets fagforening i USA gør nøjagtig hvad der er deres opgave, de forsvarer medlemmernes interesser. At harcelere over deres reaktioner er bare ordgyderi i den nuværende situation.
Fagforeningernes reaktioner viser blot hvordan det amerikanske »demokrati« er indrettet på en sådan måde, at magten i samfundet kan fortsætte – og magthaverne, den hvide overklasse, kan fortsætte og køre klatten ligesom det passer dem.
Hvis man sammenligner politiets fagforeninger i USA og Danmark, viser det sig, at det samme sker i Danmark: Den enkelte politimands »opførsel« i konkrete situationer trækkes igennem alverdens undersøgelser og forskellige instansers indstilling – og ender med at den enkelte politimand eller hele afdeling blot bliver overført til en anden stilling – i det selv samme politi.
Den samme reaktion som i USA: Politiets stilling i samfundet er at forhindre ændringer som den hvide elite ikke har beordret.
Man kan håbe at de seneste overgreb kan få almindelige amerikanere – og danskere for den sags skyld – til at formulere deres protester til at angribe magten og ikke bevillinger til politiet.

Torben Arendal, Arne Albatros Olsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar