Leder

Omstridt sikkerhedslov er et afgørende anslag mod Hongkongs autonomi

Efter en lynbehandling har den kinesiske ledelse i Beijing gennemtvunget en kontroversiel sikkerhedslov for Hongkong. Uanfægtet hvor mange anholdte det i første omgang fører med sig, er loven et afgørende anslag mod Hongkongs høje grad af autonomi
Pro-kinesiske tilhængere i Hongkong fejrede vedtagelsen af den nye sikkerhedslov med champagne.

Pro-kinesiske tilhængere i Hongkong fejrede vedtagelsen af den nye sikkerhedslov med champagne.

Tyrone Siu

Udland
1. juli 2020

7,5 millioner hongkongere bliver underlagt en ny lov, ingen af dem har haft mulighed for at påvirke, stemme om eller sågar se, før den blev vedtaget. Dikteret af kommunistpartiet besluttede Kinas Nationale Folkekongres tirsdag enstemmigt at indføre en omstridt national sikkerhedslov for Hongkong. Den trådte i kraft kort før midnat – umiddelbart inden årsdagen for overdragelsen fra britisk koloni til kinesisk styre den 1. juli 1997.

Loven er det mest banebrydende og kontroversielle kinesiske indgreb i de 23 år, hvor Hongkongs høje grad af selvstyre er blevet opretholdt under konceptet ’et land, to systemer’. Den kriminaliserer løsrivelse, statsundergravende virksomhed, terrorisme og samarbejde med udenlandske magter med en strafferamme på op til livstid.

Inde på fastlandet bliver samme slags lovgivning anvendt mod dem, kommunistpartiet ikke bryder sig om. Særligt foruroligende er det derfor, at den nye lov inkluderer oprettelsen af en kinesisk sikkerhedsenhed i Hongkong, der skal understøtte implementeringen, og at centralregeringen får jurisdiktion over udvalgte sager.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

En tragedie for Hong Kong - selvforskyldt eller ej - en tragedie med en forudsigelig udgang hvor Beijing gjorde som de altid gør - brugte hammeren fra det kinesiske flag.

Tommy Clausen

Det er hvad man kunde forvente fra Diktatorns side. Den gule fare slog til igen.
Det viser den falske side at Kina.