Leder

Polariseringen i USA er nu så dyb, at den kaster mørke skygger over The New York Times

Et debatindlæg fra den republikanske Arkansas-senator Tom Cotton i The New York Times har splittet landets førende dagblad, som desværre har følt sig nødsaget til at udsende en officiel beklagelse
Den republikanske Arkansas-senator Tom Cotton har skrevet et indlæg på The New York Times’ debatside med overskriften »Send tropperne ind«. Det er en karakteristik af demonstrationerne i USA, som han kalder et »voldsorgie«, der skal stoppes af militæret. Cotton tilhører Trumps inderkreds, og selvom hans argumentation er militant og hadefuld, er den desværre magtens stemme, og derfor skal den høres.

Den republikanske Arkansas-senator Tom Cotton har skrevet et indlæg på The New York Times’ debatside med overskriften »Send tropperne ind«. Det er en karakteristik af demonstrationerne i USA, som han kalder et »voldsorgie«, der skal stoppes af militæret. Cotton tilhører Trumps inderkreds, og selvom hans argumentation er militant og hadefuld, er den desværre magtens stemme, og derfor skal den høres.

Ritzau Scanpix

Udland
6. juni 2020

Onsdag skrev den republikanske Arkansas-senator Tom Cotton et indlæg på The New York Times’ debatside med overskriften »Send tropperne ind«. Han beskrev demonstrationerne i USA som et »voldsorgie«, der kun kan stoppes med »en overvældende demonstration af magt«. Altså ved hjælp af militæret.

Så brød helvede løs. Flere af avisens medarbejdere protesterede højlydt. Mange tweetede, at Cottons indlæg »bragte alle sorte mennesker i fare, inklusive @nytimes medarbejdere«. Vinderen af Pulitzer-prisen i år, Nikole Hannah-Jones fra avisens magasinudgave, skrev »som sort kvinde og som journalist skammer jeg mig dybt over, at vi bragte det«.

Torsdag forklarede chefredaktøren for debatsiderne (som er uafhængig af avisens journalistiske chefredaktør) James Bennett, at avisen også havde trykt klummer, hvor skribenter havde været modstandere af at sætte militæret ind og stærkt betvivlet lovligheden i at gøre det.

Men, skrev Bennett, »vi bragte Cottons argumentation, fordi vi er forpligtede over for læserne til at bringe en debat om vigtige spørgsmål«. Han beskrev sine egen tvivl om indlægget, men konkluderede, at »læsere, der måske vil gå i rette med Cottons synspunkt, er bedre udstyret til at bekæmpe det, når de kender det til fulde«.

The New York Times-udgiver A. G. Sultzberger udtrykte forståelse for kritikken, men sluttede med ordene:

»Jeg tror på princippet om åbenhed over for forskellige synspunkter, også dem vi måske er uenige i, og dette indlæg var offentliggjort netop i den ånd.«

Forståeligt ønske om at kvæle

Torsdag meldte 30 medarbejdere på The New York Times sig syge i protest. Avisen, der på lederplads entydigt har vendt sig imod racisme og politivold, er dybt splittet. Sent torsdag aften krøb avisen så til korset og udsendte en officiel beklagelse.

»Det var en for hastig redaktionel proces, der førte til offentliggørelsen af et debatindlæg, der ikke lever op til vore standarder,« hed det.

Beklagelsen synes i modstrid med The New York Times motto »All the News that’s fit to print«, men polariseringen i USA er nu så dyb, at den kaster mørke skygger over landets førende dagblad.

En fri og uafhængig presse bygger blandt andet på, at selv de mest rabiate synspunkter skal op til overfladen.

Cotton tilhører Trumps inderkreds. Hans militante og hadefulde argumentation er – desværre – magtens stemme. Derfor skal den høres. Selvom ønsket om at kvæle den er forståeligt fristende. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Løvborg

"En fri og uafhængig presse bygger blandt andet på, at selv de mest rabiate synspunkter skal op til overfladen."

Det var dog en tåbelig ting at skrive. Som om Information aldrig ville kunne finde på at afvise et læserbrev for at være for langt ude.

Selvfølgelig bør New York Times dække holdninger som Cottons, han er trods alt folkevalgt politiker, og hans rabiate holdninger har jo nok betydelig udbredelse i USA. Men derfra at konkludere at New York Times er journalistisk forpligtet til at agere mikrofonholder og død og pine skal offentliggøre mandens uforkortede opinionsindlæg er godt nok en bizar konklusion.

Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Steen K Petersen, Minna Rasmussen, Michael Mansdotter, Peter Beck-Lauritzen, David Breuer, Dan D. Jensen, Alvin Jensen, Rikke Nielsen, Thomas Tanghus, Thomas Jørgensen, Hanne Utoft, Anders Reinholdt, Jørgen Tryggestad, Helge Hübschmann, Eva Schwanenflügel, Henning Kjær, Lise Lotte Rahbek, K M, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Steffen Gliese og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Hvis Trump virkelig sætter militæret ind mod den amerikanske befolkning må Danmark og EU officielt nedlægge protest mod til et stadig mere dysfunktionlet USA.

Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Gert Hansen, Peter Mikkelsen, Søren Dahl, Holger Madsen, Peter Beck-Lauritzen, Jeppe Bundgaard, Torben Arendal, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Tommy Clausen, Steffen Gliese og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Han har i hvert fald ret så langt hen ad vejen at demonstrationerne er et voldsorgie. Om det er en god idé at sætte militæret ind kan der være delte meninger om. Man kan jo evt. lade være og leve med at butikker bliver brændt ned og at butiksejere skyder på tyvene i gengældelse.

Politiet er handlingslammede og moralsk fallit for de kan ikke svare igen med den vold de er anklaget for at bruge overdrevent. Demonstranterne er handlevillige men også moralsk fallit for de bringer den samme vold mod uskyldige som de anklager ordensmagten for.

Irene Clausens

Jeg er totalt uenig. Naturligvis skal en ordentlig avis ikke bringe debatindlæg der styrker de voldelige racistiske kræfter i USA.

Lasse Jensen

Diskussionen minder mig lidt om, da Information i sin tid lod Søren Krarup komme til orde med voldsomt indvandringsfjendtlige debatindlæg. Mange læsere syntes ikke, at dern slags skulle have plads i dereds avis. Lige for tiden opsiger nogle deres Politiken-abonnement fordi avisen trykte en Støjberg-støtteannoince. Senator Cotton er ikke en Hr hvemsomhelst. Han udtrykker et synspunkt, som er bærende for de kredse, der blindt støtter Trump. Og han er senator. Jeg synes personligt, at hans indlæg er forfærdeligt, uunderbygget og har strejf af racisme. Det syntes NY Times debatredaktør også. Det er jo i modstrid med alt ddet, avisen ellers står for. Men selvfølgelig skal det trykkes -

Karsten Lundsby, søren ploug, Mikael Fotopoulos, Erik Karlsen, Holger Madsen, Peter Beck-Lauritzen, Johnny Christiansen, Dan D. Jensen, Thomas Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Jan Nielsen, Flemming Berger, ingemaje lange, Christian Mondrup, David Zennaro, ulrik mortensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

New York Times deltog da ivrigt i propagandaen om Iraks masseødelæggelsesvåben, som hjalp katastrofekrigen i 2003 igang.

Og da Libyen i 2011 blev angrebet og et regimeskifte foretaget, glimrede NYT med en voldsomt ensidig dækning af forholdene i landet. Tjek eksempelvis side 86-87 i nedenstående:
https://scholarworks.wmich.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=3013&context=...

Hvis NYT kan levere dén slags usmagelig og destruktiv 'journalistik', så er offentliggørelsen af Cottons debatindlæg da vist ikke noget at himle op om. Men længe leve den selektive, politiserende forargelse.

Erik Winberg, Anders Graae, søren ploug, Daniel Joelsen, Mikael Fotopoulos, Søren Dahl, Jan Fritsbøger, Torben Arendal, Johnny Christiansen, Alvin Jensen, Hans Aagaard, Flemming Olsen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Morten Reippuert Knudsen

Times har en tradition for at politisere den redaktionelle linie - spørg bare Chris Hedges

Jeppe Bundgaard, Jens Kofoed, Lars Løfgren, Johnny Christiansen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Morten Reippuert Knudsen

@Lasse - jeg har lige opsagt mit politikken abonnement pga den generelt manglende journalistiske redaktionelle integritet. Avisen er stille og roligt blevet drejet ind en linie der skal passe præcis ind så EB, JP og POL kan dække alle potentielle målgrupper. Der er intet tilbage af politikkens ånd og jeg gjorde op med mig selv at Maren Uthaugs daglige stribe og fredagens 'Listen' ikke var et abonnement værd.

(pre Støjberg annonce).

Karsten Lundsby, Jane Doe, Johnny Christiansen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Information publicerede for en uges tid siden en tåkrummende pinlig fremmedfjendsk klumme af Pia Kærsgaard. Det var efter min mening helt rigtig at få uhyrlighederne bragt frem i lyset.

Karsten Lundsby, Lillian Larsen, søren ploug, Jane Doe, Peter Beck-Lauritzen, Ole Svendsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og jeg savner partipressen, som bragte indlæggene derhen, hvor de, det måtte interessere kunne læse dem i det propagandaøjemed, de er skrevet.
Ellers må jeg indrømme, at jeg tror, at pressen simpelthen må sadle om og blive undersøgende, afdækkende, opklarende - kort sagt, en selvstændig stemme, der har en klar nytteværdi for læserne, og som udfylder et tomrum, der er opstået, fordi alting er degenereret til meninger om dit og dat.
Der er brug for den form for fjerde statsmagt, når debatten på så glimrende vis har egne platforme.

Karsten Lundsby, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Peter Mikkelsen, Jane Doe, Peter Beck-Lauritzen, Jan Fritsbøger, Ole Svendsen, Johnny Christiansen, jørgen djørup, Alvin Jensen, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Helge Hübschmann og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Twitter satte jo en fod ned i forhold til flere Trump-tweets, hvor de anbefalede deres læsere at opsøge fakta med henvisninger.

Med andre ord, de censurerede ikke, men henviste læseren til at tage de kritiske briller på.

Det kunne enhver avis gøre, såfremt de måtte vælge at bringe én eller anden form for grænseoverskridende artikel eller kronik.

Karsten Lundsby, Lillian Larsen, søren ploug, Steen K Petersen, Minna Rasmussen, Peter Beck-Lauritzen, Jan Fritsbøger, Torben Arendal, Alvin Jensen, Espen Bøgh og Helge Hübschmann anbefalede denne kommentar

I et demokrati med medier af enhver slags, har alle ret til at komme til orde med deres meninger,
- ellers er det ikke et demokrati.

Som Eva så så enkelt og smukt påpeger det ovenfor, så har Twitter valgt at mærke Trumps indlæg, og dertil hensive til fakta om emnet.

Heroverfor står så den kendte og særlige danske forståelse, som Trump i tide og utide benytter, og som det vist engang var en dansk politiker der udtalte det; "Hvis det er fakta, så benægter jeg fakta"(!), - som i Trumps udlægning lyder således;"FAKE NEWS"!

I Trumps og republikanernes forståelse af præsidentposten og den beføjelser, så er det gudsgivet, at præsident rangerer højere end gud, med de rettigheder til sandheden som tilhører embedet.

Den slags fører til den forvrængede tilstand som i dag i Amerika bliver kaldt demokrati.

- Jo, som en af betjentene udtaler det, i forbindelse med de voldsomme anholdelser, - der jævnligt ender med døden for mange sorte i Amerika, som som trods det de er lagt i håndjern, hvor de faktisk ikke kan være særlige meget til fare for politiet, alligevel bliver lagt i en kvælningsstilling og dræbt, - så har politikerne deres store medansvar for den politibrutalitet der eksisterer i dagens Amerika og i politikorpset.

- Et armslængdeprincip kunne måske være godt at indføre.

Det er et særligt mørkt skær over det Amerikanske samfund, - hvor amerikas højesteret ikke blander sig eller udtaler sig om den samfundsudvikling som er så tydelig, og som højesteret burde pege på overfor deres politikere, som tvivlsomme forhold i en retsstat.

Karsten Lundsby, søren ploug, Steen K Petersen, Søren Dahl, Peter Beck-Lauritzen, Ole Svendsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dan D. Jensen

Så venter vi på Fox News !!!

PS: Jeg troede ikke det ville være muligt, og slet ikke jeg skulle opleve det i virkeligheden, men sandt at sige må jeg bekende mig til, - at jeg tog fejl, og gruelig fejl endda.

Verdens tørste løgnhals er ikke Baron von Münchhausen, - han er kun en lille godnathistorie løgnhals og sidegade løgner, for titlen som verden største løgnhals bor, lever og leder Amerika og hedder Donald Trump..

Karsten Lundsby, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Voldsorgie? Det der er foregået, er vel kontra-voldsorgie, tilføjet afbrænding og tyverier, tilføjet af de mest trængte og sultne borgere, måske hjulpet på vej af hvide (skjult bag masker, men lyse i huden!) Trump'ske håndgangne mænd, så Trump kan sende kavalariet ind! Der er ikke meget sort-hvidt tilbage, selv fake-news er kommet til højbords. Kilde kritiske journalister skal afdække disse holdninger.

Karsten Lundsby, Lillian Larsen, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Når problemet er en voksende polarisering, er løsningen nok ikke at isolere sig i hver sin meningsboble. Personligt savner jeg ikke de gamle partiaviser, som var netop det: meningsbobler. For mange år siden lykkedes det mig på en heldig dag at præsentere mine elever for to danske, landsdækkende aviser, der på samme dag ikke havde nogen fælles nyheder. På den måde lever læserne i forskellige universer, og det fremmer næppe en demokratisk debat.

Peter Mikkelsen

Det er ikke altid kønt, når de undertrykte gør oprør, men efter de første dages afbrændinger og plyndringer er demonstrationerne både blevet overvejende fredelige og vokset i omfang. Med tanke på Trumps voldelige opløsning af en fredelig og lovlig demonstration i Washington forleden, er det uhyggelige perspektiver, der åbner sig, hvis Trump sætter militæret ind. Og det er ganske utroligt, at flere skribenter her i spalten tilsyneladende bakker op om det.

Karsten Lundsby, søren ploug, Minna Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Finn Thøgersen

Spørgsmåletr er om det er det der endeligt gør det klart for danske journalister at man ikke kan dække USA ved at følge CNN, NYT og (for de ambitiøse) Washington Post

Medie billedet er nu så broget og spaltet at man er nødt til at orientere sig i et langt bredere udvalg af medier

Den erkendelse har længe manglet i dansk presse

Karsten Lundsby, Daniel Joelsen og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar