Leder

Storbritannien åbner armene mod Hongkong. Det handler mest om egeninteresse – og er nok ikke så dumt

Premierminister Boris Johnson vil imødegå kinesiske meldinger om at gøre Hongkong mindre uafhængigt af Beijing med storstilede planer om at tiltrække hongkongere til at bo og arbejde på de britiske øer, hvilket vil være et braingain for Storbritannien
Den britiske regering opponerer mod Kinas planer om at knægte den langvarige folkelige opstand i Hongkong ved at indføre af et nyt sikkerhedssystem, der alvorligt vil begrænse den enkeltes frihed og som ifølge briterne er et brud på den et land, to systemer-aftale, Kina lavede med Storbritannien i 1984.

Den britiske regering opponerer mod Kinas planer om at knægte den langvarige folkelige opstand i Hongkong ved at indføre af et nyt sikkerhedssystem, der alvorligt vil begrænse den enkeltes frihed og som ifølge briterne er et brud på den et land, to systemer-aftale, Kina lavede med Storbritannien i 1984.

Claude Medale

Udland
6. juni 2020

Storbritanniens forhold til Hongkong er ganske særligt – naturligvis – for indtil 1997 var Hongkong britisk. Mange borgere i Hongkong taler engelsk, 250.000 beboere i bystaten har allerede British National Overseas passport (BNO), og cirka 2,5 millioner har ret til at søge et sådant pas. BNO giver automatisk og visafrit ophold i Storbritannien i op til seks måneder.

Som sådan er der ikke noget usædvanligt i, at den britiske regering opponerer mod Kinas planer om at knægte den langvarige folkelige opstand i Hongkong ved at indføre af et nyt sikkerhedssystem, der alvorligt vil begrænse den enkeltes frihed og som ifølge briterne er et brud på den et land, to systemer-aftale, Kina lavede med Storbritannien i 1984.

»Mange mennesker i Hongkong frygter, at selve det eksistensgrundlag, deres hverdag er baseret på efter aftale med Kina, er truet. Hvis Kina nu viser, at denne frygt er begrundet, så vil Storbritannien ikke med god samvittighed kunne se den anden vej. I stedet vil vi honorere vores forpligtigelser over for Hongkong og tilbyde dets borgere en anden udvej,« skrev Boris Johnson i The Times onsdag.

Den anden udvej vil indebære en af de hidtil største ændringer i britisk immigrationspolitik for at kunne byde de mange hongkongborgere velkommen til Storbritannien. Blandt andet vil man forlænge de visafrie ophold til 12 måneder og gøre det langt lettere for hongkongborgerne at opnå permanent britisk statsborgerskab. Det vil kunne medføre i hundredtusindvis af nye tilflyttere.

Kompleks sag

Der er næppe nogen tvivl om, at der er et vist ægte humanitært aspekt i briternes udspil. Men sagen er mere kompleks end som så. Ikke så få af de mange britiske banker og forsikringsselskaber, der siden Brexit har set sig omkring efter alternativer til London, har opgraderet deres tilstedeværelse i Hongkong.

Kinas aggressivitet truer nu Hongkongs fremtid som en delvist uafhængig finansiel magnet. USA har allerede sagt, at det vil ophæve Hongkongs afgiftsfrie status på handel, fordi de ikke længere betragter Hongkong som uafhængig af Beijing. Og den enes død kan her blive den andens brød.

Storbritannien står som bekendt midt i fastlåste Brexit-forhandlinger med EU. Det er ikke usandsynligt, at det ender med no deal, og selv hvis der findes en ny handelsaftale parterne imellem, så vil meget ændre sig på de britiske øer fra 2021.

Den tilstrømning af arbejdskraft til servicesektoren fra det europæiske kontinent, der har sikret britisk vækst de seneste par årtier, er nu alvorligt truet. Så et tilskud af relativt veluddannede og hårdtarbejdende hongkongborgere er for Storbritannien ikke det værste, der kan ske.

Global finanshovedstad

Det uudtalte håb er derudover, at de store banker, der nu har base i Hongkong, vil vende fokus mod London. Uudtalt, fordi det britiske fremstød præsenteres som en humanitær handling. Johnson-regeringens plan har hele tiden været at forsøge at tiltrække nye globale spillere i en virkelighed, hvor Londons finanscentrum får benhård konkurrence fra Paris og Frankfurt.

Hvis man kan tiltrække the best and the brightest fra Hongkong, vil det yderlige kunne positionere London som en uomgængeligt global finanshovedstad. Briterne går efter at gøre sig langt mindre afhængige af samhandel med EU, og premierministeren har tidligere talt om at skabe et Singapore on Thames med lave skatter og afgifter på handel.

Hongkong er blevet en afgørende brik i et virkelighedens RISK-spil. Både Kina, Storbritannien og USA har stærke interesser her. Også Australien og New Zealand vil gøre det attraktivt for hongkongborgere at migrere, skulle Kina gøre alvor af sine trusler.

Storbritannien ser ud til at have valgt side i dette strategiske spil. Udmeldingen fra premierministeren kommer få dage efter, at Boris Johnson indikerede, at man muligvis alligevel vil fryse kinesiske Huawei helt ude af konstruktionen af det britiske 5G-netværk. Ikke noget, der vil behage Beijing, men de vil elske det i Washington.

Der er god grund til at tvivle på, om Storbritannien virkelig er i stand til at gennemføre deres vidtløftige Brexit-planer. Men Hongkong-udspillet viser, at de mener det alvorligt. Storbritannien har med stor succes tidligere modtaget store mængder tilrejsende, som efterfølgende har sat skub i en stillestående britisk økonomi.

Johnsons håb er, at Hongkong nu kan blive et økonomisk Brexit-springbræt – men hverken Kina eller EU har interesse i dette. Og sidste terning i spillet om Hongkong er langtfra slået endnu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

England gør det helt rigtige - de inviterer op til 3 milloner lavtlønnede kinesiske arbejdere til et Storbritannien der er gået i depression med høj arbejdsløshed oven i en meget usikker fremtiden.
Kina slipper af de de utifredse rester af Imperiet - de arbejdsløse englændere jubler i solidaritet med de nytilkomne og Beijing kan få alting på plads som den kommede super-magt nu hvor hjulene drejer med fuld styrke i regionen omkring Shanghai - som økonomisk hot-spot for hele den syd-asiatiske region. Klogt træk - BoJo - historien om Imperiet´s endeligt er endeligt på plads.

Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen, Hans Aagaard, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

GYS !!

Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Visafrit i op til 6 måneder. OK. Jeg troede ellers lige de kunne få britisk statsborgerskab.

Torben K L Jensen

Nej Jeppe - visaretten som gammel koloni er udvidet til 12 måneder sammen med retten til statsborgerskab hvis man søger om det.

Torben K L Jensen

England og Boris Johnson har sat sin lid til lande der er medlemmer af Commonwealth kan levere den arbejdskraft de før har fået fra EU. Det hedder forresten at øge arbejdsudbuddet.

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Åh..., hvor rædselsfuldt og forfærdeligt for borgerne i Hongkong, de skal leve under sådanne forhold som det kinesiske styre vil påtvinge dem, på tyrannisk vis.

- Hvordan var de nu England i sin tid kom til at råde over den del af Kina i sin tid, er det helt glemt og forsvundet fra historiebøgerne?