Leder

Storbritannien åbner armene mod Hongkong. Det handler mest om egeninteresse – og er nok ikke så dumt

Premierminister Boris Johnson vil imødegå kinesiske meldinger om at gøre Hongkong mindre uafhængigt af Beijing med storstilede planer om at tiltrække hongkongere til at bo og arbejde på de britiske øer, hvilket vil være et braingain for Storbritannien
Den britiske regering opponerer mod Kinas planer om at knægte den langvarige folkelige opstand i Hongkong ved at indføre af et nyt sikkerhedssystem, der alvorligt vil begrænse den enkeltes frihed og som ifølge briterne er et brud på den et land, to systemer-aftale, Kina lavede med Storbritannien i 1984.

Den britiske regering opponerer mod Kinas planer om at knægte den langvarige folkelige opstand i Hongkong ved at indføre af et nyt sikkerhedssystem, der alvorligt vil begrænse den enkeltes frihed og som ifølge briterne er et brud på den et land, to systemer-aftale, Kina lavede med Storbritannien i 1984.

Claude Medale

6. juni 2020

Storbritanniens forhold til Hongkong er ganske særligt – naturligvis – for indtil 1997 var Hongkong britisk. Mange borgere i Hongkong taler engelsk, 250.000 beboere i bystaten har allerede British National Overseas passport (BNO), og cirka 2,5 millioner har ret til at søge et sådant pas. BNO giver automatisk og visafrit ophold i Storbritannien i op til seks måneder.

Som sådan er der ikke noget usædvanligt i, at den britiske regering opponerer mod Kinas planer om at knægte den langvarige folkelige opstand i Hongkong ved at indføre af et nyt sikkerhedssystem, der alvorligt vil begrænse den enkeltes frihed og som ifølge briterne er et brud på den et land, to systemer-aftale, Kina lavede med Storbritannien i 1984.

»Mange mennesker i Hongkong frygter, at selve det eksistensgrundlag, deres hverdag er baseret på efter aftale med Kina, er truet. Hvis Kina nu viser, at denne frygt er begrundet, så vil Storbritannien ikke med god samvittighed kunne se den anden vej. I stedet vil vi honorere vores forpligtigelser over for Hongkong og tilbyde dets borgere en anden udvej,« skrev Boris Johnson i The Times onsdag.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Olaf Tehrani
  • Jesper Eskelund
  • Mads Greve Haaning
  • Oluf Husted
  • Marianne Stockmarr
  • Torben K L Jensen
Johnny Christiansen, Peter Beck-Lauritzen, Olaf Tehrani, Jesper Eskelund, Mads Greve Haaning, Oluf Husted, Marianne Stockmarr og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

England gør det helt rigtige - de inviterer op til 3 milloner lavtlønnede kinesiske arbejdere til et Storbritannien der er gået i depression med høj arbejdsløshed oven i en meget usikker fremtiden.
Kina slipper af de de utifredse rester af Imperiet - de arbejdsløse englændere jubler i solidaritet med de nytilkomne og Beijing kan få alting på plads som den kommede super-magt nu hvor hjulene drejer med fuld styrke i regionen omkring Shanghai - som økonomisk hot-spot for hele den syd-asiatiske region. Klogt træk - BoJo - historien om Imperiet´s endeligt er endeligt på plads.

Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen, Hans Aagaard, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Nej Jeppe - visaretten som gammel koloni er udvidet til 12 måneder sammen med retten til statsborgerskab hvis man søger om det.

Torben K L Jensen

England og Boris Johnson har sat sin lid til lande der er medlemmer af Commonwealth kan levere den arbejdskraft de før har fået fra EU. Det hedder forresten at øge arbejdsudbuddet.

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Åh..., hvor rædselsfuldt og forfærdeligt for borgerne i Hongkong, de skal leve under sådanne forhold som det kinesiske styre vil påtvinge dem, på tyrannisk vis.

- Hvordan var de nu England i sin tid kom til at råde over den del af Kina i sin tid, er det helt glemt og forsvundet fra historiebøgerne?