Leder

Trump drømmer om stabilitet i Afghanistan før valget. Mistro mellem Kabul og Taleban blokerer

Fredsaftalen mellem USA og Taleban er ikke kun afhængig af Kabul-regeringens samarbejde, også Pakistan er en vigtig spiller – med helt andre interesser
Et taleban-medlem bliver løsladt fra et fængsel i Kandahar. Frigivelsen af taleban-fangere er en del af fredsaftalen mellem USA og Taleban.

Et taleban-medlem bliver løsladt fra et fængsel i Kandahar. Frigivelsen af taleban-fangere er en del af fredsaftalen mellem USA og Taleban.

9. juni 2020

Der var en slags morbid symbolik i mandagens billede på det globale medietapet af USA’s særlige Afghanistan-forhandler, Zalmay Khalilzad, og hans stab siddende over for Pakistans hærchef, general Qamar Javed Bajwa, flankeret af topfolk fra Pakistans spiontjeneste, ISI, alle formummet bag mundbind i det mahognimøblerede forhandlingslokale i Islamabad. Som om ordene blev filtreret, før de nåede den anden side af mødebordet.

Det blev de utvivlsomt. Ifølge den officielle pressemeddelelse drejede samtalerne sig om »emner af fælles interesse, herunder den afghanske forsoningsproces« – og at de to parter var enige om »fortsat arbejde mod fælles aftalte mål«. Hvad de sådan nærmere går ud på, blev ikke oplyst. Vi ved, at USA helst vil ud af Afghanistan i år, hvilket vil passe Pakistan, der har en helt egen Afghanistan-dagsorden.

For USA gælder det om at fastholde fredsaftalen mellem USA og Taleban, indgået tilbage i februar i Qatar, men vel at mærke uden den vestligt støttede Kabul-regerings deltagelse.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Greve Haaning
  • Erik Karlsen
  • Olaf Tehrani
  • erik pedersen
  • Gert Romme
  • David Zennaro
  • Johnny Christiansen
Mads Greve Haaning, Erik Karlsen, Olaf Tehrani, erik pedersen, Gert Romme, David Zennaro og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Det er komplet umuligt ikke at få back-flash til fredsslutningen imellem Nordvietnam og USA i 1972 & 1973 .... og det går forventeligt på samme facon -
USA's fjende vinder hele landet efter fredslutningen.

Hans Aagaard, Claus Nielsen, Erik Karlsen, Kim Houmøller og Gert Romme anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

@Torben Lindegaard,

Jeg er netop blevet færdig med 30 timers lydbog om Vietnam krigen fra 45 til 76 og parallelerne til Afganistan er slående.

Helt grotesk bliver det når Afganistan krigen er en proxy krig imod USA's allierede. Langt hen af vejen er det en krig imod Pakistan og stærke grupperinger i golfen. Det er bare langt ude.

Hans Aagaard, Claus Nielsen, Hanne Utoft og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar