Leder

Xi Jinpings kinesiske drøm er Hongkongs mareridt

I Xi Jinpings Kina er der ikke plads til alternativer til partiets storhedsdrømme. De selv samme værdier og institutioner, som demokratibevægelsen i Hongkong kæmper for at bevare og udbygge – og som udgør fundamentet for frie samfund verden over – ser Xi Jinping som en trussel mod sit nationale projekt og partiets storhedsdrømme
Xi Jinping ved Kinas folkekongres i sidste uge, hvor en lovgivningsproces, der tilsidesætter Hongkongs lovgivende forsamling og giver beføjelser til at slå ned på handlinger, som anses for at være en fare for den nationale sikkerhed, blev vedtaget.

Xi Jinping ved Kinas folkekongres i sidste uge, hvor en lovgivningsproces, der tilsidesætter Hongkongs lovgivende forsamling og giver beføjelser til at slå ned på handlinger, som anses for at være en fare for den nationale sikkerhed, blev vedtaget.

NICOLAS ASFOURI

2. juni 2020

2.878 stemte for og en enkelt imod, da Kinas folkekongres i sidste uge vedtog en lovgivningsproces, der kan blive starten på enden for Hongkongs særstatus i Folkerepublikken. Ved at tvinge en national sikkerhedslov igennem svigter Kommunistpartiet konceptet kaldet ’et land, to systemer’, hvorunder Hongkongs frihedsrettigheder, uafhængige domstole og høje grad af autonomi burde være beskyttet frem til 2047.

Processen tilsidesætter Hongkongs lovgivende forsamling og giver beføjelser til at slå ned på handlinger, som anses for at være en fare for den nationale sikkerhed. Samme juridiske rammer bruges mod kritikere af regimet på fastlandet. Loven vil samtidig gøre det muligt for kinesiske sikkerhedstjenester at operere i Hongkong – stik imod gældende regler.

Det har længe været til debat, hvordan partichef Xi Jinping og resten af partiledelsen ville tackle den bredt funderede demokratibevægelse i Hongkong. Sidste års massive protester var ydmygende for Xi, og han har gjort den nationale samling og genoprejsning til sit og partiets altoverskyggende projekt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • Tommy Clausen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • David Zennaro
Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Tommy Clausen, Peter Beck-Lauritzen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Ulighed,elendige boligforhold er vokset i de sidste 20 år i Hong Kong og betydningen for Kina´s BNP er faldet til blot 10% - så i virkeligheden har kineserne afviklet den gamle britiske kronkoloni til fordel for Shanghai som det økonomiske centrum med frihandelstatus ved udmundingen af den største vandvej til det indre Kina med et industrielt kraftcenter med feks. el-biler - (Elon Musk : Tesla megafabrik og VW). Så rigtigt set - bare 25 år for sent.

Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro og Alf Bjørnar Luneborg anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Hvis man ellers kan diagnostisere en kollektiv psykisk sygdom hos et politisk parti, så vil jeg påstå at CCP lider udtalt af en narcisistisk personlighedsforstyrelse med tilhørende kontrolpsykose.

Ole Svendsen, Jacob Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar