Leder

Ayatollahens joke

Irans udstedelse af en arrestordre mod præsident Donald Trump fremstår grotesk. Men det er netop det groteske, som skal understrege hele pointen
’Netop det morsomme ved at kræve retsforfølgelse af en amerikansk præsident for et ulovligt drab på en embedsmand er den pointe, som iranerne forsøger at fremhæve over for omverdenen,’ skriver Waleed Safi i denne leder.

’Netop det morsomme ved at kræve retsforfølgelse af en amerikansk præsident for et ulovligt drab på en embedsmand er den pointe, som iranerne forsøger at fremhæve over for omverdenen,’ skriver Waleed Safi i denne leder.

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

2. juli 2020

Da de iranske myndigheder tidligere på ugen udstedte en arrestordre mod præsident Donald Trump og bad Interpol om at efterspore en række personer, som mistænkes at stå bag likvideringen af generalmajor Qassem Soleimani, fremkaldte det en storm af morsomme kommentarer blandt mellemøstobservatører.

Skulle Interpol virkelig arrestere en amerikansk præsident?

Men netop det morsomme ved at kræve retsforfølgelse af en amerikansk præsident for et ulovligt drab på en embedsmand er den pointe, som iranerne forsøger at fremhæve over for omverdenen.

Faktisk er der meget mere bag udstedelsen af arrestordren end blot en fjollet provokation.

Ved at bede Interpol om hjælp forsøger iranerne at slå flere fluer med ét smæk.

Først og fremmest prøver iranerne at vise, at den iranske stat – i modsætning til Trump-administrationen – respekterer internationale institutioner. Ved at appellere til institutioner som Interpol og ved samtidig at samarbejde med Det Internationale Atomenergiagentur prøver iranerne at vise, at disse institutioner er legitime, relevante og valide.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Breuer
 • Svend Erik Sokkelund
 • Bjørn Pedersen
 • Christian Mondrup
 • Olaf Tehrani
 • Mads Greve Haaning
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
 • Tommy Clausen
 • Niels Vest-Hansen
 • Poul Anker Juul
David Breuer, Svend Erik Sokkelund, Bjørn Pedersen, Christian Mondrup, Olaf Tehrani, Mads Greve Haaning, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Niels Vest-Hansen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer