Leder

Dumt og arrogant: EU-kommissionens forkvinde skal ikke blande sig i det kroatiske valg

Ursula von der Leyen, der har lovet et nyt, stærkt, grønt og samlet Europa, minder os om det mest nedladende og arrogante ved EU, når hun som hele Europas majestæt blander sig i det kroatiske valg
Som hele Europas majestæt stod Ursula von der Leyen foran et EU-flag i en kampagnevideo lavet til det kroatiske valg, der blev afholdt søndag.

Som hele Europas majestæt stod Ursula von der Leyen foran et EU-flag i en kampagnevideo lavet til det kroatiske valg, der blev afholdt søndag.

AA/ABACA

7. juli 2020

En fælles fremtid for Europa. »En europæisk green deal og stærk vej for vores folk«. Det har Ursula von der Leyen, forkvinde for EU-Kommissionen, lovet europæerne, og det har vi brug for. Hun kalder det for »næste generation«. Men de seneste dage har von der Leyen brugt sin autoritet på en måde, der minder om det mest arrogante ved den gamle generation. 

Som hele Europas majestæt stod Ursula von der Leyen foran et EU-flag i en kampagnevideo lavet til det kroatiske valg, der blev afholdt søndag, og talte til vælgerne. På kroatisk sagde hun: »Det sikre Kroatien« i en film for den siddende premierminister Andrej Plenkovic fra det liberal-konservative HDZ. Efterfølgende kom klip med andre ledere som Østrigs kansler Sebastian Kurz, Polens præsident Donald Tusk og Irlands premierminister Leo Varadkar, der alle sagde det samme.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Jane Jensen
  • Poul Erik Riis
  • Thomas Tanghus
  • Gert Romme
  • Bjørn Pedersen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Poul Anker Sørensen
David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Jane Jensen, Poul Erik Riis, Thomas Tanghus, Gert Romme, Bjørn Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Ursula von der Leyen optræder som et kæmpefjols.

Hun skal overhovedet ikke blande sig i nationale valg af nogen art, så længe hun er Kommissær - og endda formand for Kommissionen.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Søren Fosberg, Georg Kallehauge, Henrik Peter Bentzen, Jane Jensen, Werner Gass, Michael Hullevad, uffe hellum og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Ursula von der Leyen's tilsyneladende ignorante optræden demonstrerer hvilken retsløs ånd, som præger hele EU-etablissementet. Topfolk fra EU blandede sig også i statskuppet i Ukraine i 2014, ligesom de blandede sig i det græske valg i samme periode, hvorpå man fik valgt en regering som ledede efter Trojkaens instrukser. Det er rent hykleri, når man fremhæver von der Leyen's ageren i det kroatiske valg som en pinlig undtagelse.

Flemming Berger, Georg Kallehauge, Torben K L Jensen, Henrik Peter Bentzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jes Balle Hansen , Trond Meiring, Per Torbensen, Michael Hullevad og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Kommissionens talsmand, Eric Mamer, brugte en interessant tvetydighed på fransk, da han sagde, at
"La présidente a été informée de ces erreurs"
kommisionsformanden (von der Leyen) er blevet informeret om disse fejl, men hvis Mamer i stedet for "ces" sagde "ses", så er hun blevet informeret om "sine" fejl, og det tror jeg roligt man kan gå ud fra, at hun er. Var det en freudiansk fortalelse?

Ligesom danskere kører rundt i de possesive pronominer, var talsmanden måske ikke helt sikker på, hvad han ville sige, men det bliver han nok, for kommissionens medlemmer er forpligtet til at undlade at deltage i valgkampsarrangementer. Alligevel er det næppe den sidste fodfejl af von der Leyen.

ingemaje lange, Søren Løvborg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Sådan noget var aldrig sket under ledelse af kompetente Margrethe Vestager. von der Leyen kom højst overraskende og uventet dumpende ind fra sidelinjen i 11. time. Og vupti, så var hun parkeret som EU kommissionformand.

Europa-Kommissionen undskylder valgvideoen, hvor Ursula von der Leyen var med til at promovere Kroatiens regerende parti HDZ. Dette blev anset for for at have overtrådt EU-kommissionsmedlemmernes retningslinjer omkring politisk neutralitet.

Men - videoen indeholdt altså også Irlands tidligere premierminister Leo Varadkar, præsident for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, den tyske forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer samt den østrigske kansler, Sebastian Kurz, der alle sagde ordene "Sikkerhed for Kroatien."

Og hvad er det så for et parti, disse gæve konservative støtter op om? Det er et konservativt parti, som disse mennesker selv kommer fra. Hrvatska demokratska zajednica eller HDZ er simpelt hen Franjo Tuđman´s reformerte fascistparti, med gode forbindelser til den ungarske præsident, og med en del af vælgerstyrke in andre lande f.eks. Bosna i Hercegovina.

Men man skal også vide, at det er lykkes dette parti at placere Hrvatska som et typisk EU-land. Men der finder dog fortsat en hel del korruption sted i partiet, således måtte man vinke farvel til 11 ministre i sidste valgperiode.

Søren Fosberg, David Zennaro, ingemaje lange, Søren Løvborg, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Gert Romme
Du skal lige lægge mærke til, at Donald Tusk er forhenværende rådspræsident - han er blevet afløst af Charles Michelle. Tusk er derfor ikke omfattet af the code of conduct ligesom von der Leyen. Bortset fra hende er alle de andre medvirkende i valgreklamen partipolitikere.

Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

@ Jørgen Mathiasen,

Det er ganske korrekt, at Donald Tusk ikke har EU-embedet mere, og at de andre, minus Ursula von der Leyen, er partikollegaer til Andrej Plenković fra andre EU-lande.

Nu har denne "valgvideo" ikke gjort meget i forhold til valget i Hrvatska, hvor stort set ingen har kunnet se den på TV. Men det jeg syntes er alvorligt, det er, disse fornemme politiske "hjælpere" altså bevidst har medvirke til, at et parti som HDZ kan fortsætte med ar reagere. For som disse hjælpere selvfølgelig ved, har HDZ både en lille gruppe gemene fascister og en lille gruppe katolsk-højre-radikale med på bagsmækken,.

Jeg håber og tror på, at det også denne gang kan lykkes Andrej Plenković at holde disse grupper i ave, og samtidig løbende skille sig af med de politikere fra eget parti, der mener, at et politisk job indebærer ret til at forsyne sig af den fælles statskasse.