Leder

EU har leveret milliarder. Nu skal Italien vise, at pengene ikke igen ender i et sort hul

Med den store aftale for nylig har EU leveret coronamilliarder til Italien. Nu er det op til italienerne at vise, at pengene vil blive brugt som katalysator til at skabe varige forandringer og ikke blot vil forsvinde ned i et sort hul – for det kan øge europæiske befolkningers skepsis over for EU-samarbejdet
Premierminister Giuseppe Conte har chancen og ansvaret. Italien har med EU’s genopretningsfond fået udsigt til en kæmpe pose penge – 81 milliarder euro i tilskud og 127 milliarder euro som lån – der skal være med til at hjælpe Italien på fode igen oven på coronakrisen, skriver Martin Gøttske på lederplads.

Premierminister Giuseppe Conte har chancen og ansvaret. Italien har med EU’s genopretningsfond fået udsigt til en kæmpe pose penge – 81 milliarder euro i tilskud og 127 milliarder euro som lån – der skal være med til at hjælpe Italien på fode igen oven på coronakrisen, skriver Martin Gøttske på lederplads.

Francisco Seco

Udland
3. august 2020

»Det er ikke svært at styre Italien, men det er nyttesløst,« skulle den tidligere italienske premierminister Giovanni Giolitti have sagt allerede for et århundrede siden.

Det er en sætning, som i Italien gentages i bitter frustration over, at intet nogensinde ændrer sig. Nytiltrådte premierministre kommer med løfter om omfattende reformprogrammer, som både skal strømline og effektivisere EU’s tredjestørste økonomi, men ofte løber det ud i ingenting, og Italien synker dybere.

Nu er det premierminister Giuseppe Conte, der har chancen og ansvaret. Italien har med EU’s genopretningsfond fået udsigt til en kæmpe pose penge – 81 milliarder euro i tilskud og 127 milliarder euro som lån – der skal være med til at hjælpe Italien på fode igen oven på coronakrisen.

Men milliarderne kommer også med modkrav. Resten af EU vil se økonomiske reformer, og det er lige præcis det, som ikke ligefrem har været italienske politikeres stærke side, da de i stedet for at tage ansvar har øvet sig på kunsten i at give Bruxelles skylden for stort set alt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Holger Nielsen

Jeg mener, at hvis Italien heller ikke leverer andet end løfter, så skal de ikke have flere midler fra EU, så må de sejle deres egen sø.

Randi Christiansen

Hold nu OP .... Italien fortjener intet andet end at blive sat under administration, hvis de vil have økonomisk hjælp. Aftalen med italien er jo fuldstændig lige så dum, som at give penge til en ludoman og forvente, at de ikke bliver spillet op. Skatteborgerne er igen igen til grin, og eu har igen igen vist sin verdensfjerne disrespekt for dem.

Det økonomiske system har igen igen vist sin dysfunktionalitet. Miljø-og socioøkonomien skamrides og alle lider - selvfølgelig først de svageste. Something is rotten not only in the state of denmark - inkompetente politikere er under finanskapitalens åg. Hvorlænge endnu før retssamfundet etableres, eller et sammenbrud bruges som undskyldning for at indføre endnu mere centraliseret styring, aka one world order?

Randi Christiansen

Og så længe staterne er i lommen på den private banksektor - der skaber kreditter ud af ingenting og tager reelle værdier i pant, som den tilbagetager når kriser, som den også selv orkestrerer, rammer - er det bare at spørge hvor højt, når pengemafiaen siger 'hop'.

At pantsætte befolkningerne til den private banksektor er tidens største korruptionsskandale. En kæmpe forbrydelse og stupiditet i ufatteligt omfang. Den magt, som den private banksektor besidder, er illegitim og må tilbagetages.

https://youtu.be/xja38B6Ww0I

Randi Christiansen

FØLG PENGENE - FIND DE ANSVARLIGE