Leder

Forfatningsafstemningen i Rusland har ingen rigtige vindere. Ikke engang Putin

Rusland har fået en ny forfatning, som tegner en fremtid med mere Putin, mere konservativ ideologi og afstand til det internationale samfund. Både tiden før og under valget har dog vist et styre, der er i krise, og hvis bedste bud på en løsning er opretholdelse af status quo
Stemmerne er gjort op og Rusland har fået en ny forfatning, der tillader, at Putin potentielt kan være præsident til han bliver 83 år. Ifølge de officielle tal stemte 77,9 procent af den russiske befolkning for, mens 21,3 stemte imod.

Stemmerne er gjort op og Rusland har fået en ny forfatning, der tillader, at Putin potentielt kan være præsident til han bliver 83 år. Ifølge de officielle tal stemte 77,9 procent af den russiske befolkning for, mens 21,3 stemte imod.

Evgenia Novozhenina

3. juli 2020

Den har stået på hylderne i de russiske boghandlere i ugevis – printet, klar og nogle steder endda allerede på tilbud. Og i denne uge blev det så slået fuldstændig fast: Rusland har fået en ny forfatning, idet 77,9 procent af befolkningen i løbet af en ugelang afstemning har stemt for, mens 21,3 procent har stemt imod. I hvert fald ifølge officielle tal. Uafhængige analyseinstitutter tegner et andet billede – for eksempel viste en undersøgelse fra meningsinstituttet ROMIR fra sidste uge, at over 40 procent var imod forfatningsændringerne.

Resultatet er dog, at Vladimir Putin har fået sit ja. Imidlertid er det værd spørge, hvad det ja har kostet i et valg, som har sat nye standarder for, hvad man kan tillade sig at kalde demokrati i Rusland.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Christian Skoubye og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu