Leder

G20 svigter de fattige og klimaet

Coronakrisen sætter verdens fattige lande i en desperat økonomisk situation, men de store G20-økonomier har ikke for alvor lyst til at hjælpe dem, viser klubbens møde i Jeddah
Finansministre og centralbanker fra de store økonomiers G20-klub har i denne weekend holdt møde i Jeddah, Saudi-Arabien. Her ses den saudiske finansminister Mohammed al-Jadaan til virtuelt G20-møde.

Finansministre og centralbanker fra de store økonomiers G20-klub har i denne weekend holdt møde i Jeddah, Saudi-Arabien. Her ses den saudiske finansminister Mohammed al-Jadaan til virtuelt G20-møde.

Handout ./Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
20. juli 2020

Mens EU’s stats- og regeringschefer og europæiske medier i weekenden har haft deres fulde fokus på EU’s budget- og genopretningsudfordringer, har finansministre og centralbanker fra de store økonomiers G20-klub holdt møde i Jeddah, Saudi-Arabien, om den globale økonomis nok så voldsomme trængsler.

Og hvis nogle har forladt weekenden med en frustrerende følelse af, at EU-lederne ikke i tilstrækkelig grad leverer på coronakrisens udfordringer for økonomi, levevilkår og bæredygtighed, så skal de måske undlade at læse videre om G20’s bedrifter – for det bliver humøret næppe bedre af.

Bagtæppet for G20-mødet er en verden, hvor næsten halvdelen af den globale befolkning før coronakrisen levede for under 5,50 dollar om dagen, ifølge Verdensbanken hvad der forstås som fattigdom i et middelklasseland.

Og selv om andelen af verdensbefolkningen, der lever i »ekstrem fattigdom« – under 1,50 dollar om dagen – har været faldende, så er det de senere år gået så langsomt med fremskridtene, at FN-målet om at udrydde denne ekstreme fattigdom i 2030, ifølge Verdensbanken næppe kan nås. At bringe andelen af fattige mennesker på kloden ned på tre procent om ti år forudsætter, siger banken, at alle lande i gennemsnit præsterer en økonomisk vækst på otte procent om året.

Fattigdomspandemi

Det var altså perspektivet før coronakrisen. Nu advarer Verdensbanken om en global minusvækst i 2020 på 5,2 procent i et middelscenarie – »den dybeste globale recession i otte årtier« – eller måske minus otte procent, hvis nedturen for alvor løber løbsk.

Samtidig vil antallet af ekstremt fattige stige for første gang i 20 år, alene i år med »mange millioner«. Den globale gældsbyrde har allerede antaget historiske højder, alt mens evnen til at betale af på gælden hastigt svinder.

FN’s netop afgåede specialrapportør om ekstrem fattigdom og menneskerettigheder, juraprofessor Philip Alston, sammenfatter i The Guardian situationen sådan:

»Coronavirussen har blot løftet låget af den i forvejen eksisterende fattigdomspandemi. COVID-19 ankom til en verden, hvor fattigdom, ekstrem ulighed og disrespekt for menneskeliv trives, og hvor retlige og økonomiske politikker er indrettet på at skabe og fastholde de magtfuldes velstand, ikke at udrydde fattigdom. Det er det politisk valg, der er truffet.«

Dette var afsættet, da G20-finansministrene trådte sammen i lørdags. Den økonomiske situation er så desperat, at Den Internationale Valutafond IMF for eksempel har tilladt, at 11,3 milliarder dollar af de lån, IMF har ydet hårdt pressede lande til deres sundheds- og fødevarebudgetter, i stedet bruges på at afdrage på lån til kreditorer i den private sektor.

G20 besluttede i april at tilbyde 77 fattige lande en midlertidig fastfrysning i 2020 af disses gældsbetaling for at give økonomisk råderum til at bekæmpe COVID-19. Ifølge Verdensbanken drejer det sig om en gældsbyrde på 11,5 milliarder dollar, som bør udskydes.

Ikke et ord om klimaet

Presset på Jeddah-mødet fra både Verdensbanken og ngo’er var at få dette løfte effektueret, at få det forlænget til også at gælde efter 2020, at få det til at omfatte egentlig gældssanering og ikke blot betalingspause samt at få private kreditorer til at love det samme.

»Vi venter stadig på, at den private sektor og andre långivere uden for Parisklubben tager ansvar,« lød for eksempel budskabet til G20 fra Verdensbankens cheføkonom Carmen Reinhart.

G20-mødet i Jeddah præsenterede imidlertid kun bilaterale gældspauser i år for et samlet beløb på 5,3 milliarder dollar. Samtidig er der ifølge gældskampagnen ONE Campaign kun truffet konkrete beslutninger om coronahjælp fra G20-kredsen til de sårbare lande for 1,9 milliarder dollar. Og ingen af G20-landene har anmodet kreditorer i den private sektor om at tilbyde sårbare lande en betalingspause.

»Dette er en forspildt mulighed for at forkorte pandemien ved at håndtere den likviditetskrise, der tynger verdens fattigste lande. G20-lederne, der har taget ekstraordinære skridt til at stabilisere egne økonomier, kunne have taget sig sammen og forlænget gældspausen til og med 2021, men de valgte ikke at gøre det,« siger Gayle Smith, leder af ONE Campaign, i en pressemeddelelse efter mødet.

Når det gælder civilsamfundets krav om afvikling af de fossile subsidier – et på papiret ofte bekræftet G20-mål lige siden 2009 – er slutkommunikéet fra Jeddah tavst.

Klimaet er ikke nævnt med et ord, og den eneste korte passage om grøn genopretning i den 28 sider lange tekst lyder således:

»Nogle lande er begyndt at kombinere tiltag (mod coronakrisen, red.) med andre langsigtede mål som for eksempel den miljømæssige omstilling« ­– hvorefter man nævner skrotningspræmier for biler som eksempel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

ØV, men forventeligt. Money talks! "Citronen presses til sidste dråbe". Jordforbindelse og "helikopter-view" - en by i Rusland. Arbejderen skal have løn, som han kan bruge og overleve for ellers kan kapitalen ikke gevinstmaksimere!
Eller er dagsordenen en anden?

Kurt Nielsen, Holger Nielsen, John Hansen, Eva Schwanenflügel og Marie Vibe anbefalede denne kommentar

G / (i d) / 2 0 /

stod for Grøn 20. ..
Dét, jeg frygter er, at det egentlig står for G20 landenes "id". Et sygt dominerende ubevidst dyrisk instinkt; der handler om "Mig". Ikke "mig" som en del af verden, men mig: som mig og kun mig selv. Min vinding. Nu.
Tyve landes vinding - nu. De tyve mest kapitalstærke. Jo vist: de låner lidt ud. Mange tak.

Men de hører ikke. Jorden. Eller de kæreste Super(dejlige-u)ego´er:
(v) I findes.

Vi vil lighed. Vi vil Verden: og den ER Grøn. Den er mangfoldig men lige. Den rummer alt: og (!) Oxfam Ibis, og tusind millionærer jorden over, der nylig underskrev et håb om at betale MERE i Skat, til kloden var på køl (!)
Heya G1000 <3

hannah bro, Bodil Glismann, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Dette forbavser mig absolut ikke.

Som jeg for nogle dage siden gjorde opmærksom på, ligger der et meget stort antal færge-store lystskibe med biler og helikopter (ofte 2) om bord i havnene lang Adria-kysten. Alle er registreret i et skattely, - mest anvendt er åbenbart et britisk skattely i Karibien.

Både skibene og ejernes store fly, som de er kommet rejsende med, er selvfølgelig hjemmehørende der, hvor også formuen er - altså i skattely.

Disse prominente familier, der modtager fine ærestitler af kongehuse, tjener formentlig deres formuer i vestlige lande ved at udnytte landenes borger-betalte infrastruktur. Men når vi kommer til beskatning af indtjeningen ophører deres solidaritet med landene og borgerne. Og flere EU-lande hjælper desværre helt åbenlyst til med dette umoralske svineri.

Men - så længe det er muligt (lovligt) at fragte pengene i skattely, bliver det også gjort. Derfor må der skabes en fælles EU-lovgivning, der beskatter de indtjente penge, - og alternativt beskatte deres varer og tjenester, når de sælges i EU. .

https://oxfamibis.dk/verdens-15-vaerste-skattely/

Werner Gass, Ron Levy, Kurt Nielsen, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, John Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

“ »Coronavirussen har blot løftet låget af den i forvejen eksisterende fattigdomspandemi. COVID-19 ankom til en verden, hvor fattigdom, ekstrem ulighed og disrespekt for menneskeliv trives, og hvor retlige og økonomiske politikker er indrettet på at skabe og fastholde de magtfuldes velstand, ikke at udrydde fattigdom. Det er det politisk valg, der er truffet.«”
Hrmmf! FN - venstreorienteret ekkokammer!

G20 står vist for Globale20knægte..