Leder

Ikke en let diplomatisk dans, den ofte klodsede Boris Johnson skal træde under Pompeos besøg

USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, vil under sit britiske besøg føre vigtige samtaler om forholdet til Kina, om Hongkong og om en handelsaftale. Under besøget i Danmark gælder det Grønland og Arktis. I begge tilfælde vil værterne logre med halen
»For Mike Pompeo er formålet med besøget at sikre sig britisk loyalitet i forhold til USA’s stand off med Kina. Boris Johnson logrede sidste uge med sin politiske hale over for USA ved at fjerne kinesiske Huaweis kontrakt på at udrulle 5G-netværket i Storbritannien,« skriver Jakob Illeborg i denne leder.

»For Mike Pompeo er formålet med besøget at sikre sig britisk loyalitet i forhold til USA’s stand off med Kina. Boris Johnson logrede sidste uge med sin politiske hale over for USA ved at fjerne kinesiske Huaweis kontrakt på at udrulle 5G-netværket i Storbritannien,« skriver Jakob Illeborg i denne leder.

Mandel Ngan

Udland
20. juli 2020

Halen logrer som bekendt ikke med hunden – det er den anden vej rundt. Og Storbritanniens såkaldt særlige forhold til USA har i mange år været præget af stor ulighed. Selv ikke de evigt populære James Bond-film kan skjule, at Storbritanniens sikkerhedspolitiske, globale indflydelse ikke er, hvad den var engang.

Storbritannien har forholdsvist blindt og ukritisk fulgt skiftende amerikanske præsidenters ønsker om krigsalliancer med – skal vi sige – vekslende held. Det var eksempelvis reelt Storbritanniens deltagelse i Irakkrigen, der besejlede Tony Blair og Labours mangeårige solide greb om magten i britisk politik, og den position har partiet ikke genvundet siden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Jeg tvivler på, at det er et enten eller, UK kontra EU, for USA, efter Trump og før Biden. Vi hænger nok sammen, uanset. Problemet med USA er nok nærmere deres troværdighed i europa! USA har det med at blive "trætte", Vietnam, Iraq, Afganistan etc., hvor de "stikker halen mellem benene"(som en usikker hund), når de har solgt deres militære isenkram! Så, sikkert også, " når russerne kommer" (ref. C.V.JØRGENSEN). EU må sikre deres kapacitet og egne forsyninger og være uafhængig af USA, især i disse omskiftelige "hul-i-jorden"/Trump-tider!

Alvin Jensen, Holger Madsen, Karsten Lundsby, Rolf Andersen, Mads Greve Haaning, Bjørn Pedersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Mon der er nok rygrad tilbage til at i det mindste udtrykke bekymring for situationen i USA? Eller tør vi slet ikke nævne det officielt?

Ete Forchhammer , Alvin Jensen, Holger Madsen, Karsten Lundsby og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Bønding

Besegle som besejle. Den havde jeg ikke set før :-)

Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Christian Mondrup og Peter Fenger Lund anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Israel og UK står overfor svære tider efter præsidentvalget i USA - begge er paniske.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Danskere bliver en enkel match – vi er mentalt ikke Europæer – som kunne være blevet et alternativ. Vi falder til patten når magten taler, vi har selv ikke repræsenteret en magt siden 1013. USA er magten for os, Trump eller ej – vi driver med Grønland [halen logrer med sin lille hund?] mod USA. Det er måske ikke så dumt? UK har helt natur rigtigt udviklet angelogruppen: USA, Canada, Australien og New Zealand. Der finder de sig mentalt naturligt hjemme. Det interessante er Tyskland, Frankrig Central og Sydeuropa + Rusland? De har et historisk kulturfællesskab. Jeg har svært at se dem ”logre med halen” konfronteret med diktat fra ”briterne” – hvor i verden de end har etableret nationer.