Leder

Macron fyrer premierministeren for at få endnu mere Macron

Fredag fyrede Macron sin populære premierminister og udskiftede ham med en ukendt embedsmand. Præsidenten ’skifter spor’, som han siger. Og det gør han ved at centralisere endnu mere magt hos sig selv
Den populære franske premierminister, Édouard Philippe, blev fredag fyret af præsident Macron, dernte i stedet udnævnte den ukendte teknokrat Jean Castex.

Den populære franske premierminister, Édouard Philippe, blev fredag fyret af præsident Macron, dernte i stedet udnævnte den ukendte teknokrat Jean Castex.

THOMAS SAMSON

Udland
4. juli 2020

Fredag fyrede Emmanuel Macron sin populære premierminister, Édouard Philippe, og udnævnte i stedet en ukendt teknokrat ved navn Jean Castex. Hele regeringen skal nu genbesættes.

Det er Macrons forsøg på at »skifte spor«, som han sagde i et interview torsdag.

Der er under to år til det næste præsidentvalg, og præsidentens første tre år er gået med protester og vrede over pensions- og arbejdsmarkedsreformer. Han er blevet døbt ’de rigest præsident’, og De Gule Veste har tvunget hans popularitet ned.

Nu har coronakrisen også ødelagt de økonomiske fremskridt, der var på vej. Ti procent ser Frankrigs BNP ud til at falde med i år. Der er brug for et skifte.

Édouard Philippe, som er tidligere republikaner og aldrig har meldt sig ind i Macrons parti La République En Marche, er blevet populær under coronakrisen. Med regelmæssige taler til nationen er han blevet et fast holdepunkt, og da farven på hans skæg pludselig er begyndt at skifte farve fra sort til kridhvidt, blev det set som et symbol på pandemiens prøvelser. Søndag vandt han ubesværet posten som borgmester i byen Le Havre.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Det vil Macron navigere uden om ved at udpeger en tilsyneladende svag premierminister og samle endnu mere magt hos sig selv."

Kun når det er Putin eller Trump, eller andre offentligt hadede personager med magt, som centrerer magt hos sig selv, kan Information's læsere protestere og fyre den af efter forgodtbefindende, men når det er én af vore allierede, krigsforbrydernationen Frankrig, er der stille. Tyst og dunkelt.

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Ron Levy, Carsten Svendsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Macron har sikret, at de rige er blevet kompenseret for fremtidige klimaafgifter:
https://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/skattefrihed-privatfly-og-lystba...

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Carsten Svendsen, det er tydeligt hvilken linje Macron forfølger - og det er i denne sammenhæng uhyre væsentligt at notere sig hans eurocentrisme og Frankrigs betydelige indflydelse på EU-udviklingen, som i skyggen af Coronakrisen gives et afgørende skub mod en europæisk føderation. De mange håbefulde EU-tilhængeres forsikringer om at EU nok skal kunne gøres til et progressivt og demokratisk socialstatsarrangement undermineres gang på gang af ikke blot EU-retsudviklingen, men i særdeleshed også af realpolitikkerne i de toneangivende medlemslande.

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Trond Meiring og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Jesper Lykke Jacobsen

Useriøs artikel. Macron har ikke "fyret" Edouard Philippe. Sidstnævnte valgte at stille op til kommunalvalget i sin hjemstavn Le Havre og blev valgt til borgmesterposten for en ugen siden. Hvorfor han traf det valg må stå for hans egen regning. Men det er vel klart for enhver at man ikke kan være borgmester i en større by og samtidig have tid til at lede landets regering.