Leder

Rune Lykkeberg: Vi får en bedre og bedre, rødere og grønnere Joe Biden

Joe Biden har fremlagt en plan for rekonstruktion af amerikansk økonomi efter coronakrisen. Den er et brud med demokraternes nyliberalisme, og den ligger langt til venstre for Bill Clintons og Barack Obamas politik. Mon han kan gennemføre den?
Hvis Biden ikke efter valget ender med at sidde mellem rådgivere fra Wall Street og det liberale plutokrati, er det ikke udelukket, at historien kan ende med, at den gamle mand uden ideologisk profil kan føre til en ny grøn og rød begyndelse i amerikansk politik, skriver Rune Lykkeberg på lederplads.

Hvis Biden ikke efter valget ender med at sidde mellem rådgivere fra Wall Street og det liberale plutokrati, er det ikke udelukket, at historien kan ende med, at den gamle mand uden ideologisk profil kan føre til en ny grøn og rød begyndelse i amerikansk politik, skriver Rune Lykkeberg på lederplads.

Tom Brenner

15. juli 2020

Det er en skuffelse for dem, som ville have store strukturelle forandringer, at Joe Biden blev demokraternes præsidentkandidat. I mere end et halvt århundrede har han haft politisk magt og stemt for det meste af det, som venstreorienterede demokrater i dag vil gøre op med.

’Søvnige Joe’, som modstandere kalder ham, er 77 år gammel og hverken visionær, inspirerende eller progressiv. Nogen særlig ideologisk profil har han ikke; det siges, at Biden placerer sig der, hvor partiet er. Det forklarer, hvorfor han stemte for frihandelsaftaler, sociale nedskæringer og brutal kriminalitetspolitik, dengang det var demokraternes position.

Det forklarer også, hvorfor Biden ikke behøver at blive en skuffelse for dem, der vil have store strukturelle forandringer. Hvis man flytter partiet, kan man nemlig også flytte ham. Og Biden har de seneste måneder været i bevægelse mod venstre. Han har lavet arbejdsgrupper med folk fra både sin egen fløj og Sanders’ bevægelse, og på seks områder har de udviklet idekataloger.

I sidste uge fremlagde grupperne så deres forslag.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Poul Anker Juul
 • John Scheibelein
 • Eva Schwanenflügel
 • Ete Forchhammer
 • Ejvind Larsen
 • Anker Heegaard
 • Marianne Stockmarr
 • Kurt Nielsen
 • Alvin Jensen
 • Torben K L Jensen
 • Oluf Husted
 • Poul Anker Sørensen
Poul Anker Juul, John Scheibelein, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer , Ejvind Larsen, Anker Heegaard, Marianne Stockmarr, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Oluf Husted og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

OK Joe. Så mangler du bare at gøre Bernie til Vice President. Så begynder det at ligne noget.

Søs Jensen, Jimmy Hansen, Carsten Wienholtz, Holger Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, Pia Nielsen, Estermarie Mandelquist, Ejvind Larsen, Hallberg Borg, Kurt Nielsen, Henrik Peter Bentzen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Og selvfølgelig offentlig sygesikring oven på coronakrisen - Jeppe.

Jimmy Hansen, Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Holger Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, Pia Nielsen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Helle Walther, Ete Forchhammer , Ejvind Larsen, Jeppe Lindholm, Hallberg Borg, Kurt Nielsen, Henrik Peter Bentzen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Sanders er ikke min favorit, men kan Biden fastholde sine visioner og med en rigtig god yngre vicepræsident, som kan tage over, så er det nok bedste bud her og nu. Må blot håbe amerikanerne så stemmer derefter og ikke blvier ved med at lade sig forblænde af en stor skrydende lettere vanvittig præsident. Det er korrekt, at mange i USA følte sig trådt på af eliten, og Trump talte til den følelse, men at han så ødelægger så meget, fordi han er uegnet til jobbet, det rammer jo også hans vælgere på sigt. Fire år er langt id i politik, og enormt meget kan ødelægges. Så alt andet end Trump er at foretrække,næsten.

tja, hvem havde troet det? Nu går der pludselig et spøgelse gennem Washington.

Biden er nu den mest progressive mand på jorden siden Karl Marx. Selv Lenin må se sig slået pga. de halvkapitalistiske NEP-planer.

Men det er faktisk meget mere præcist, at sige, at Joe Biden har en ny plan, der ligner Trump's gamle ‘America First’.

Men med Bidens baggrund som Free-trader er jeg sikker på, at der er seks stjerne i Bjarne Corydons Børsen.......

Helle Walther

Hvis vi altid skal se alting i bagklogskabens ofte ulidelige klare lys, så kom vi aldrig ud af stedet. Alle har lig i lasten, så godt som, sagt eller gjort ting, som de fortryder. Lad den der er ren kaste den første sten, det er ikke en politiker i alt fald.

Eva Schwanenflügel

@ Jeppe Lindholm

Biden har lovet at vælge en kvinde som sin vicepræsident-kandidat.
Og med BLM bliver det muligvis en sort kvinde.

Det bliver spændende.

Lisbeth Glud, Holger Nielsen, Helle Walther og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Det fremgår at manden skulle være holdningsløs - en vejrhane - hvilket det gamle klip jo blot bekræfter. Han har ikke ændret sig så det afhænger af vindretningen. Han er påvirkelig. Men er han troværdig - Er han ærlige Joe - det var han jo i videoen? Spørgsmålet er hvor meget en købt og betalt præcident kan udrette.

Han er en meget god ven til Larry Summers som han har blandt sine nærmeste rådgivere. Det er imidlertid vanskeligt at flashe ham uden at skræmme venstrefløjen væk. Manden har ud over at være tilhænger af den neoliberale fløj og en Wall Street mand en række personlige skandaler hvor han fremstår som sexist og racist.
.
https://www.thenation.com/article/politics/larry-summers-biden-democrat/

Han er vist stueren mere men han og hans Wall Street banksters er uden tvivl stadig operative i baggrunden.

F.eks. går han ikke ind for en universal sygeforsikrig (single payer system) - noget som kunne have en chance for at blive presset igennem netop nu med Covid-19, og det er er en gåde for mange vælgere. Hvis ikke nu, hvornår så? Men det synes Wall Street ikke om. Han har sat latterligt få midler af til en forbedring af det nuværende system.

"Do you see a future where health insurance is no longer tied to employment? Will America ever have a single payer system where health care is guaranteed as a human right?"

"Health care guaranteed as a human right," Biden responds, "but taking away the right to have a private plan if you want a private plan, I disagree with."

Joe Biden's Emotional Conversation with Activist Ady Barkan | NowThis

https://www.youtube.com/watch?v=V4CLoiA3vfQ

Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

desværre tvivler jeg på at nogen ny præsident i USA kan gøre en brugbar forskel,
USA vil med garanti vedblive med at være en militærstat bevæbnet til tænderne, og villig til at bruge våbenmagt som en naturlig udvidelse af den økonomiske magt, som de også villigt bruger imod dem de ikke kan lide,
i det hele taget har USA alt for meget fokus på magt, og magt er jo undertrykkelse uanset hvilke argumenter man legitimerer brugen af den med,
et ydmygt, venligtsindet og samarbejdende USA er vist ikke en mulighed, og det er jo det der faktisk er brug for især på klimaområdet.

Thomas Tanghus, Lisbeth Glud, Carsten Svendsen, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Men er Biden ærlig?

Kan det virkelig passe at han selv har givet 280.000 $ for sit hospitalsophold som han nævner i samtalen med ALS-patienten og aktivisten Ady Barken? Mon ikke han har det privilegie at være dækket ind.

"A privilege is a special benefit or permission granted to an individual or a group based upon status, class, rank, title, or special talent. Thus, privilege is a special right not available to all members of the society but is rather restricted to a chosen few in the society. While some members of the society enjoy this right, others are excluded or denied these rights. For example, members of parliament are granted certain rights that are not available to common citizens."

What is the difference between Right and Privilege?

• Right is available to all citizens while privilege is granted to individuals and groups on the basis of their status, rank, title or membership in a group.

• Suffrage or the right to vote today was available to white males only at one point of time. It was a privilege then but a right now.

• Many of the rights today were once privileges granted to higher classes.

• Privileges are exclusive rights that are available to a chosen few.

• Privileges are conditional and can be withdrawn while rights are inherent and cannot be withdrawn.

https://www.differencebetween.com/difference-between-right-and-vs-privil...

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Så er det bare ærgerligt, at Donald Trumph med al sansynlighed er den næste præsident! .-) Valget er ikke vundet endnu. Så sælg ikke skindet før bjørnen er skudt! Men okay med Petrodollaren nede, så kan alting ske! Så er der også den der gamle vittighed med Helle, "i går kunne du vælge, idag har du du valgt! Jeg går udfra, at joken er læserne bekendt!

Eva Schwanenflügel

Biden følger partiet, og når det rykker gør han også.
Det er mere vigtigt, hvem han omgiver sig med, end hvem han er.
En vicepræsident kunne tage over, og så har vi den første kvindelige præsident i USA :-)

Hvis han kobler sig på den ekstreme amerikanske venstrefløj, står vi foran en fremtid der får trumptiden til at ligne de gode gamle dage i USAStrup

jens christian jacobsen

Lidt mærkeligt at afvente at systemet reparerer sig selv. Hvem ved hvad den olding kan nå at lave af ulykker...

Carsten Hansen

Det bedste for resten af verden er hvis en demokrat sidder på præsidentposten i USA.
Helt godt bliver det nok aldrig.
jeg tror ikke den er ret meget længere og at drømme om en socialist eller socialdemokrat som præsident ligger ude i fremtiden en gang.
Bernie Sanders kan have sået nogle frø hos ungdommen og når der kommer en yngre udgave af ham, så er der måske en lille chance.

Så for den yderste venstrefløj og dens tilhængere vil der nok være basis for evindeligt at kritisere enhver siddende USA-præsident, helt ned under sokkeholderne.

Jeppe Lindholm

Jamen så må Bernie udstyres med en langhåret paryk og blomsterkjole, tale i et højt stemmeleje og bruge neglelak og høje hæle. Tænker han er med på den for at nå sit mål om et mere retfærdigt USA. Undtagen måske de høje hæle ;-)

Seriøst. Så kunne Alexandria Ocasio-Cortez sagtens gøre det for Bernie Sanders. De er to af samme stof. Og desuden vil Alexandria Ocasio-Cortez fremtidssikre en progessiv tilgang til et fremtidigt USA som mulig præsident emne om nogle år. Bernie er jo ikke den yngste mere. Han kunne fint gøre den som en stille rådgiver for Alexandria Ocasio-Cortez.

En anden mulighed, som jeg så ikke lige synes så meget om fra et politisk synspunkt, er så Michel Obama. Så går der bare for meget Hillary Clinton i den og den progressive vinkel til forandring går tabt. Og så er USA lige vidt.

Så Bernie Sanders (nu med langhåret paryk ;-) eller Alexandria Ocasio-Cortez. A OK.

Michael Gudnæs

Set fra min stol er Biden livsfarlig, fordi han formentlig vil fortsætte USA's aggressioner imod Rusland efter den gamle devise 'Del og Hersk'. Det var i Obama tiden at den udvikling tog fart, de reaktionære lande i Østeuropa blev omklamret og håndfodret af USA, - Polen for eksempel. Hensigten var at presse Rusland ud af Europa, og det er lykkedes ved hjælp af en kæmpe propagandaindsats samt direkte pengeindsprøjtninger og militær opbygning af østlandene.

Resultatet er et Europa, som er nærmere på krig end nogensinde tidligere siden WW2. Vi begynder at nærme os det opgør mellem supermagterne, som allerede Reagan flirtede med under betegnelsen 'en lille begrænset atomkrig i Europa'! Og Biden har personligt været involveret i operationens kerneindsats, nemlig den USA finansierede politiske omvæltning af Ukraine - eller Nulandistan, som det på et tidspunkt blev kaldt på Internettet. Victoria Nuland var USA's handler af Ukraine, det var hende som i en lækket telefonsamtale sagde 'Fuck EU', men samtalen burde hellere huskes på at hun sammen med USA's ambassadør i Letland sad og aftalte, hvilke politikere der skulle indgå i den kommende Ukrainske regering. Så langt var USA altså inde i maskinrummet. Det var også i den proces, at hæderkronede USA koryfæer som eksempelvis John McCain kunne fotograferes mens han gned skuldre med erklærede nazister, heriblandt Oleg Tjagnibok, som af Simon Wiesenthal centeret året inden var blevet placeret på 5-pladsen over verdens farligste antisemitter.

Alt dette lagde USA ryg til, blot for at kunne presse Rusland ud af Europa. Og derfor var det naturligvis en bet for dem, da Putin med et snupttag arrangerede en afstemning på Krim, så den store flådebase kunne forblive russisk. Ellers havde der sikkert svævet Natoflag over den i dag.

Igen, det er tilsyneladende især det Demoratiske parti som har denne agenda, Trump har i hvert fald ikke aktivt forfulgt den, selvom den amerikanske tilstedeværelse i øst- og nordeuropa er gradvist eskaleret også i hans præsidentperiode.

https://cosmoschronicle.com/us-bombers-cruising-over-norway-and-sweden/?...

Per Torbensen, Randi Christiansen, jens christian jacobsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

I amerikansk politik gør man som regel klogt i ikke at sætte sine forhåbninger alt for højt og hvisBiden vinder er det stort i sig selv.

Torben K L Jensen

Hvad med Michelle Obama som vice-president når nu man ved at Obama him-self indsatte Biden som kandidat for demokraterne ved at overtale alle de andre kandidater til trække sig ?

Helle Walther

Det ville være fantastisk, men det vil hun ikke, men anden sort kvinde kunne også gøre det, Der er flere dygtige at vælge imellem. Men who knows, ???

Søren Fosberg

Lad os få Putin som verdensprædident. Det vil i det mindste kunne lukke ned for lidt af jammeren i Informations debat og måske skabe en smule lys i mørket.