Leder

USA’s »fuck Kina«-politik er en ringe strategi

USA har givet Kina besked om at lukke sit konsulat i Houston. Men mange af de amerikanske tiltag mod Kina virker mere symbolske end møntet på at ændre kinesernes adfærd
Kina har forlangt USA’s konsulat i Chengdu (billedet) lukket som reaktion på, at USA tidligere på ugen meddelte, at Kinas konsulat i Houston skal lukke.

Kina har forlangt USA’s konsulat i Chengdu (billedet) lukket som reaktion på, at USA tidligere på ugen meddelte, at Kinas konsulat i Houston skal lukke.

AFP/Scanpix

Udland
25. juli 2020

I bogen Superpower Showdown, der udkom sidste måned, beskriver Wall Street Journal-journalisterne Bob Davis og Lingling Wei, hvordan USA tilbage i 2018 planlagde sanktioner imod kinesiske individer og virksomheder indblandet i industrispionage. Tanken var at offentliggøre både spionageanklager og sanktioner samtidig, under hvad personer i administrationen betegnede som en »fuck Kina-uge«.

Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, talte varmt for ideen, mens præsidentens handelsrådgivere var skeptiske, og det lykkedes dem at få taget sanktionerne af bordet. I dag kan man få det indtryk, at benævnte uge har taget permanent form.

De seneste måneder har den amerikanske regering rettet et væld af sanktioner og indgreb mod Kina. De rammer eksempelvis virksomheder med tilknytning til overgreb mod muslimske minoriteter i Nordvestkina og kinesiske embedsmænd involveret i samme menneskerettighedskrænkelser. Hongkong har fået frataget sin handelsmæssige særstatus som konsekvens af en ny kinesisk sikkerhedslov i byen. Den kinesiske techgigant Huawei er blevet pålagt nye sanktioner, og i Det Sydkinesiske Hav afviser USA nu direkte stort set alle Kinas territoriale krav.

Senest har Beijing fået besked på at lukke sit konsulat i Houston. I begrundelsen hed det, at det skete for at »beskytte amerikansk intellektuel ejendom«. Med andre ord en anklage om spionage. Kina har øjeblikkeligt svaret igen ved at forlange USA’s konsulat i Chengdu lukket.

Hver for sig er nogle af de amerikanske tiltag berettigede. Men de ville have haft en væsentligt højere troværdighed, hvis det ikke var valgår i USA, og hvis Donald Trump ikke desperat havde brug for at aflede opmærksomheden fra sin mangelfulde coronahåndtering og de store økonomiske konsekvenser af samme. Mange af de amerikanske tiltag virker mere symbolske end møntet på at ændre kinernes adfærd.

Bedre bliver det ikke af, at Trump i foråret roste Kinas indsats mod COVID-19, eller af, at John Bolton i sin bog om tiden som sikkerhedsrådgiver beskriver, hvordan Trump opfordrede Kina til at fortsætte med at anbringe muslimske borgere i interneringslejre. Den seneste tids anslag mod Kina er ikke starten på et strategisk kursskifte over for et autoritært Kinas voksende globale indflydelse. Eller som den amerikanske ekspert i forholdet mellem de to lande Matt Sheehan formulerer det på Twitter:

»Fuck Kina er ikke en strategi for den største geopolitiske udfordring i vor levetid.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Et andet spørgsmål der bliver vigtigt om fremtidens kinesiske mål på verdensplan : Bliver Kina stærk nok til at give os i vesten en "fuck-finger" og kun vil handle og udvikle mellemøsten og Afrika med handelsaftaler,aftaler om infrastrukturprojekter der i sidste ende bliver et handelsmonopol uden om vesten og et militært samarbejde med Rusland om at skaffe allierede på det afrikanske kontinent som modvægt til amerikansk overherredømme. Der her skal betragtes som en advarsel om Kina´s langsigtede strategiske mål der i sidste ende med en deling af kloden i den nye Verden og de gamle kolonimagter der ikke fatter at den eneste måde at undgå dét scenario er at samarbejde - i realiteten at forlænge den "time-out" verden befinder sig i for tiden.

Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Kurt Nielsen og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

PS : Kina er jo godt i gang med deres "Road and Belt Initiative" eller "den nye silkevej" som det også hedder.

René Arestrup

@Torben K L Jensen
Din benovelse over Kina og kinesiske bedrifter skygger ganske åbenbart for, at Kina er ledet af et autoritært og illegitimt regime med nul respekt for menneskerettigheder. Det er muligt at du ikke ønsker at forholde dig til det, men derfor er det ikke uvæsentligt.

Ole Schwander, Arne Albatros Olsen, uffe hellum, Poul Kristensen, Holger Nielsen, Jacob Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Jeg ved ikke hvor mange af Informations læsere som husker filmen ”My Fair Lady” Professor Higgins i desperation synger til sin ven: ”hvorfor er kvinder ikke som vi”? Jeg ved at svaret i Danmark i dag, ”jamen det er de også”. Desværre mine danske venner det er Afghaner, Iraker, Kinesere ikke! Jeg ved det, skyder vi tilstrækkelig mange talibaner, så er der få tilbage som er som folk nordenfjords. Men det tager lang tid. Kinesere – og svensker – er som de nu er. Kunsten er – som med kvinder – at lære at leve med det. Ellers skilles. Tro ikke vi kan gøre folk til andet end det de er

Bo Rosenkilde

Det ser ud til at vi alle i Vesten bare skal adlyde USA`s bud, så er menneskeretigheder og demokrati sikret. USA som Kina er ikke et demokrati.
Nok stemmes (40% af dem) der i USA men de tiltag der gang på gang tages op til valg i USA , er ofte at udelukke fattige og farvede minoritets områder for at sikre en bestemt kandidat. Det sker hele tiden.
USA føre krig over hele verden og helst mod små forsvarsløse stater og lande, støtter nogle af de mest autoitære stater, lyver om alt og alle. Er det det vi gerne vil??
Eu skal opbygge egen sikkerhed med verden omkring os, vi kan ikke store på USA. Kina siger selv at de har været fraværende i et par hundrede år, det skar ikke igen siger de, tjek deres historie.
Jeg støtter hverken den ene eller anden, vi skal tage vare på os selv i Europa med de omkostninger dette må have.

Arne Albatros Olsen, Alvin Jensen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Holger Nielsen, John Andersen, Thomas Jørgensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jeg er sgu ikke benovet over Kina - jeg advarer om den reelle trussel mod den vestlige demokratforståelse og om at den vestlige verden bør konkurrere med Kina om vestlig Marshall hjælp til den tredje verden inden det er for sent. Det er kun tåber der ikke kan se faren og vores kortsynethed.

Alvin Jensen, Mads Greve Haaning, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

"USA’s »fuck Kina«-politik er en ringe strategi".

Man kan vel nok påstå, at ligsom så meget andet i USA i disse år, at der slet ikke er nogen gennemtænkt og langsigtet strategi i dette. - Dette er nærmest kun helt spontane hovsa-løsninger på en vis persons nærmest sygelige egoistiske problemer.

uffe hellum, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Henrik Leffers og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Men det er vel et spørgsmål hvad en ' god strategi" eller plan kan indebære.
Et.muligt svar, som de.kinesiske.og.mange andre.magthavere vil.synes om er at.man ikke blander sig i "interne affærer".
Holder den ubetinget? Hvis ikke så hvorlangt?
For 80 år siden var.det.nok Japan, altså dets styre, der gerne så at andre fulgte et.lignende princip.
Den gik ikke i det lange løb.

Jan Fritsbøger

Rene, hvis man sluger USAs propaganda råt er kina autoritært og illegitimt, men hvem bestemmer hvad der er legitimt,
er alle USAs krige legitime ? er alle USAs sanktioner legitime ?
jeg accepterer absolut ikke USAs ret til at definere andre landes regeringer som gode eller onde,
og jeg kan sådan set ikke se at USAs befolkning er mere frie end Kinas, undertrykkelsen foregår med andre redskaber, men for mig er der ikke reel forskel på økonomisk undertrykkelse og politisk, vil umiddelbart gætte på at procentvist flere lider nød i USA end i Kina, at man må udtale sig frit gør jo ikke en fri, ( desuden er det vist ikke "sundt" at være socialist i USA også der bør man ikke være kritisk selvom der officielt er ytringsfrihed )
hvis man ser på Kina uden politisk bias så er Kina måske faktisk et bedre land at leve i,
hvilket også er min personlige oplevelse,
menneskene i Kina virkede generelt glade, tilfredse, gæstfri og ikke undertrykkede, ( hvilket selvfølgelig ikke betyder at der ikke er nogen undertrykkelse )
i USA smilte man klart mindre, var klart mindre sociale, og der så jeg flere eksempler på både aggressivitet og arrogance, og man følte sig lidt mindre velkommen, men der var heldigvis også mennesker af rette støbning, som tankevækkende nok var kritiske overfor deres egen kultur på visse områder ( våben og grådighed ).
noget helt andet er så at stormagter pr definition er dominerende og dårlige naboer, dette gælder både Kina, Rusland, og bestemt ikke mindst USA.

Bo Rosenkilde, Alvin Jensen, John Andersen, Holger Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Man kan også spørge på en anden måde: Er det særligt hensigtsmæssigt at offentliggøre sin strategi?

Torben K L Jensen

Se det som et incitiment - Rasmus.

Poul Kristensen

Folk i Kina virkede mere glade. Og så ignorerer vi bare at
Utroligt hvor blinde folk kan være.

Poul Kristensen

Og så ignorerer vi bare alle de massive brud på menneskerettigheder, frihed, demokrati osv osv. Dernæst sammenligner vi USA med Kina og postulerer at USA er lige så slemme som Kina. Ak, ja. Gud ved om vi er ved at blive for dumme til demokrati? Noget tyder på det.

Alvin Jensen

@Poul Kristensen Tror du usa er beder? Nej - de gør det samme - bare på en anden måde.

Poul Kristensen

@Alvin Jensen: Forklar venligst hvad du mener.

Finn Jakobsen

Jan Weber F : Det er nok en anelse mere komplekst end i din udlægning. Det er nok ikke bare for sjov, at velstående kinesere i 10tusindvis sender deres børn på kostbare uddannelser i vestlige lande, fremfor alt i USA.
Det store spørgsmål er hvordan kampen mellem det individualistiske system repræsenteret ved USA, hvor militærmagt er det eneste, staten kan præstere, og det 'kollektivistiske system repræsenteret ved Kina, hvor partiet wer den enerådende fortolker af folkets interesse, vil udspille sig fremover. Giganternes kamp? Eller Ragnarok?

René Arestrup

@Jan Weber Fritsbøger
Åhh, herregud. Det er den sædvanlige whataboutism. Jeg har overhovedet ikke forholdt mig til USA, men derimod til det faktum, at Kina - desværre - er synonymt med et autoritært og illegitimt regime med nul respekt for menneskerettigheder. Punktum.

Dine anekdotiske betragtninger kan jeg ikke rigtig tage alvorligt.