Leder

20 procent økonomisk deroute er en britisk gyserrekord

Britisk økonomi skrumper 20 procent. Underholdningsbranchen åbner og sender nødblus op, og en halv million skal i karantæne
Tate Modern i London er et af de museer og teatre, der i disse dage lyser deres facader op med rødt for at gøre opmærksom på den overhængende fare for, at de hundreder af tusinder af briter, der er beskæftigede i underholdningsbranchen, står over for massearbejdsløshed og at de verdensberømte teatre og koncertsale er lukningstruede.

Tate Modern i London er et af de museer og teatre, der i disse dage lyser deres facader op med rødt for at gøre opmærksom på den overhængende fare for, at de hundreder af tusinder af briter, der er beskæftigede i underholdningsbranchen, står over for massearbejdsløshed og at de verdensberømte teatre og koncertsale er lukningstruede.

Justin Ng

Udland
15. august 2020

Hvis man vil vide, hvor alvorligt det står til med den britiske økonomi, skal man bare gå en tur i The City, Londons og Europas finansielle centrum. Normalt arbejder her lige så mange, som der bor i hele København, men gaderne er tomme. De ellers travle barer og restauranter er så stille, at man føler sig som medvirkende i en film om tiden efter en naturkatastrofe.

20 procent økonomisk deroute i andet kvartal er en gyserrekord; det vidner om et samfund, som økonomisk og psykologisk er gået i stå. Faktisk føles London stadig lukket ned, selv om den ikke er det. Turisterne er væk. I områder som Soho og Govent Garden, som normalt er tætbefolkede med spisende og drikkende mennesker på vej til og fra teatrene, er der foruroligende stille.

Forleden satte alle landets teatre og spillesteder røde lygter op på facaderne – ikke fordi der er udsolgte huse, men tværtimod for at gøre opmærksom på den overhængende fare for, at de hundreder af tusinder af briter, der er beskæftigede i underholdningsbranchen, står over for massearbejdsløshed og at deres verdensberømte teatre og koncertsale er lukningstruede.

Lys for enden af tunnelen

Torsdag aften blev det så bekendtgjort, at teatre, spillesteder og nogle sportsarenaer igen må lukke publikum ind. Men spørgsmålet er, om briterne tør gå i teatret. De virker mærkbart mere bange for Covid, end vi er i Danmark.

Naturligvis, de har været hårdere ramt end noget andet sted i Europa, og Johnson-regeringen har håndteret krisen umanerligt skidt, med en ofte ubegribelig slingrekurs.

Et af de største problemer lige nu, er, at få folk ud af egne huse for at bidrage til økonomien. Det siger noget om, hvor desperat situationen er, at regeringen tilbyder at betale halvdelen af restaurantregningen (op til 10 pund) mandag til onsdag.

Hvad som helst for at få gang i hjulene igen. Men udmeldingen om, at alle der ankommer fra Frankrig skal i 14 dages karantæne, får næppe flere kunder i butikken og skaber stor frustration, blandt den halve million briter, der er på ferie i Frankrig.

Selv om de økonomiske tal for juni var bedre og peger mod et lys for enden af tunnelen, så er der lang, lang vej til noget, der minder om normalitet. For dele af London kan man være bekymret om den nogensinde vil indfinde sig igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Måske tid til en ny brexit afstemning ;-)

"Måske tid til en ny brexit afstemning ;-)"

Sjov ide, men men sandsynligt med en opsplitning af UK idet Nordirland, Skotland og Wales alle stemte for at blive i EU.

Lars F. Jensen

@Nils Bøjden Wales stemte for Brexit 52,5% mod 47,5%, men NI og Skotland stemte ganske rigtigt ganske meget for at forblive i EU - mest i Skotland med 38% for Brexit og 62% for at forblive.i EU.

Storbritannien havde indtil 31 januar i år mulighed for at fortryde Brexit A50 notifikationen og direkte genindtræde i EU på de hidtidige betingelser uden at spørge EU medlemmerne om tilladelse.

Nu skal der imidlertid bruges artikel 49 mfl. til at forhandle en ny optagelse af Storbritannien. Her skal en evt forhandlet aftale godkendes af alle 27 medlemslande (og evt. flere hvis/når EU optager fx Nordmakedonien, Albanien eller ???)

En ny britisk afstemning vil således højst kunne være om at ansøge om igen at blive EU medlem og at forhandle dette.
Det er helt klart, at en mængde at de undtagelser (opt-outs) og særlige fordele/særheder som briterne har haft, som udgangspunkt vil være bortfaldet, og man må formode, at de ikke let kan få ret mange igen, hvis alle 27 EU medlemmer skal stemme for deres optagelse.

Lars :)

"Wales stemte for Brexit 52,5% mod 47,5%"

Jeps. Og de har fundet ud af at det var tilflyttede englændere der gjorde udslaget hvilket har gjort en del walisere noget knotne. Ligesom englænderne siger at EU borgerne er uønskede tilflyttere har mange walisere det på samme måde med englænderne.