Leder

Bidens valg af Kamala Harris er en sejr for det nye USA

Kamala Harris er valgt ikke bare som den første farvede kvindelige vicepræsidentkandidat. Men også til at spille en historisk rolle i amerikansk politik. Den rolle kan hun kun udfylde, hvis hun viser, at hun kan appellere til andre end strategisk udvalgte vælgergrupper
Demokraternes præsidentkandidat Joe Biden har valgt Kamala Harris som den første farvede kvindelige vicepræsidentkandidat i USA’s historie.

Demokraternes præsidentkandidat Joe Biden har valgt Kamala Harris som den første farvede kvindelige vicepræsidentkandidat i USA’s historie.

Robyn Beck

Udland
14. august 2020

Den 3. marts 1913 var mere end 5.000 kvinder samlet i Washington, D.C., for at demonstrere for deres ret til at stemme. Da en af de sorte kvindelige aktivister foreslog, at de afroamerikanske kvinder skulle marchere med deres hvide medsøstre, blev det afvist af lederen af demonstrationen. Hun var bange for at skræmme de hvide sydstatskvinder. Derfor kunne de afroamerikanske kvinder kun få lov til at deltage bagerst i marchen.

Ikke alle sorte aktivister fandt sig i den behandling og brød rækkerne. Det er dén historiske kamp, mange sorte kvinder og afroamerikanerne nu ser kronet med demokraternes præsidentkandidat Joe Bidens valg af Kamala Harris – den første farvede kvindelige vicepræsidentkandidat i USA’s historie.

Undertrykkelsen af sortes ret til og mulighed for at afgive deres stemme er netop et af de tungeste instrumenter, der er blevet brugt for at forhindre deres fuldgyldige deltagelse i det amerikanske samfund. Sorte kvinders repræsentation på politiske poster er stadig langt, langt under, hvad deres andel af befolkningen tilsiger. Og Kamala Harris kvitterede da også for alle de sorte kvinders kamp før hende ved at fremhæve Biden-Harris-valgprogrammets nye Voting Rights Act, da hun onsdag for første gang optrådte ved en pressekonference med sin tidligere rival fra demokraternes primærvalgkamp, Joe Biden.

Valget af Kamala Harris er blevet betegnet som det sikre og ukonventionelle valg. Don’t rock the boat. Og man kan da også sætte flueben ud for en lang række punkter på den demokratiske ønskeliste. Faren sort, moren tamilsk immigrant fra Indien. Valgt flere gange til embeder, for eksempel anklager i San Francisco, Californien – USA’s folkerigeste stat. Har allerede været med i et af de tætteste kapløb om at blive demokratisk præsidentkandidat. Er skarp og retorisk trænet fra sin tid som anklager. Det viste hun i primærvalgkampen, der dog for hendes vedkommende aldrig rigtig fik luft under vingerne. Nu har den tidligere chefanklager fået en ny sag, hun skal vinde. Sagen imod Trump.

Båret frem

Men Kamala Harris repræsenterer også det nye USA. Hvor Biden er ’almindelige Joe’, der er vokset ud af den hvide industriarbejderklasse, er Harris personificeringen af Det Demokratiske Parti i det 21. århundrede, som magasinet The Atlantic bemærker. Både hvad angår alder, Harris er 55, og blandet etnisk baggrund, hun er ovenikøbet gift med en hvid mand.

Og der er ingen tvivl om, at Harris er blevet båret frem af de seneste måneders protester mod politivold mod sorte – hvilket betød farvel til en anden af favoritterne til vicepræsidentkandidat, den mere venstreorienterede og politisk overbevisende senator Elizabeth Warren. Men også her er stemningen i befolkningen skiftet markant inden for kort tid, og et flertal støtter nu kampen mod politivold.

Harris betegnes som moderat, men dog også så fleksibel – eller politisk inkonsistent – at hun både kan angribes – og bliver det af Trump-lejren – for at være radikalt venstreorienteret. Og af den progressive fløj hos demokraterne for at være for moderat. Det sidste er dog ikke sket i nævneværdigt omfang, hvilket må tolkes som Bidens succes med at samle partiet. Og Bernie Sanders-fløjens beslutning om ikke at forhindre ham i det. Hvilket der for blot få måneder siden var stor tvivl, om Biden var i stand til.

Harris er blandt andet udset til at kunne appellere til kvindelige vælgere i forstæderne. En gruppe, som både Trump og Biden skal have fat på, og til de yngre vælgere. Blandt den sidste gruppe vil der dog være en del Black Lives Matter-aktivister, hun skal overbevise om, at hun kan andet end at forsvare politifolk beskyldt for overgreb på sorte, som hun har gjort nogle gange i sin egenskab af anklager. Til gengæld vil det være strategisk ubekvemt for Trump at beskylde hende for at være blødsøden med hensyn til lov og orden.

Endelig kan den progressive fløj håbe på, at de kan skubbe Harris mere til venstre. Ligesom de har gjort med Biden, hvis program ligger til venstre for Barack Obamas og Bill Clintons. Og som han selvfølgelig efter en eventuel sejr stadig vil have til gode at bevise, han kan realisere, når han sidder blandt rådgivere og lobbyister i Det Hvide Hus.

Men det forpligtende for Kamala Harris er, at hun nu er valgt til at spille en historisk rolle i amerikansk politik. Vinder Biden – og genopstiller han ikke i 2024 som 82-årig – vil hun formentlig være blandt favoritterne til at overtage hans post. Og blive ikke bare den første kvindelige, men også den første sorte kvindelige præsident i USA. Det bliver hun først rigtigt, hvis hun kan vise, at hun er kandidat for mere end nogle strategisk udvalgte interessegrupper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kamala Harris' far er jamaicaner - og mon ikke det kan give bagslag for Demokraterne at markedsføre hende som en kvinde med bl.a. sort baggrund? Meget tyder på at Harris' kampagne vil lægge en del vægt på at hendes etnisk mangfoldige baggrund giver hende perspektiv og udsyn til verden etc., men Trump, som har døbt hende phony-Kamala, vil kunne berettige sin mobning af hende med bl.a. den fremførte påstand om hende sorte baggrund. Kamala Harris har i forvejen en lang række stærkt belastende sager i rygsækken, som vil tale imod at progressive vælgere tiltrækkes af det Demokratiske makkerskab Biden/Harris. En gentagelse af 2016-valget er blevet mere sandsynlig med valget af Harris som vicepræsident.

https://www.youtube.com/watch?v=wzR0g4Nlp3Y

Jan Jensen, Michael Waterstradt, Jeppe Bundgaard, Erik Boye, Anders Graae, Mathias Petersen, Trond Meiring, Alvin Jensen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Hanne, de progressive vælgere stemmer ikke på Trump alligvel. Det drejer sig om, at 'neutralisere' Trumps' 'Law and Order' strategi.

Og dér passer Kamala Harris glimrende ind, hendes fortid som anklager taget i betragtning. OK, hvis man leder, kan man godt finde nogen hår i suppen, men hun var den første til at indføre kropskamerer for politifolk efter en 'kedelig' episode, og hun var en virkelig stærk modstander af Trumps valg af en - meget konservtiv - højesteretsdommer.

Og der hvor Biden har svage sider, er hun stærk. Så jeg synes ikke det er noget dårligt valg af vicepræsident-kandidat.

Rolf Andersen, nej - de progressive vælgere bliver hjemme, for en betydelig til større del. Det samme skete, da Hillary Clinton skulle forsøge at ligne en rimelig kandidat. I øvrigt så har Biden et stort handicap ift. helt unge vælgere, men det er svært at se hvordan Harris skulle kunne bidrage med noget på dén front: https://www.youtube.com/watch?v=a0WcMa2Q8Ng

Jan Jensen, Erik Boye og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Plantage kapitalisme og den menneskeskabte klimakatestrofe der driver vilde dyr til et tættere liv med mennesker med zoonose overførte sygdomme til følge, bør addresseres samlet set som et problem.

USA, Danmark og resten af verden står med den samme udfordring.

Skiftende danske regeringer har på skift støttet danske industrivirksomheder til at flytte produktionen af vare til lande uden for EU, lande med mindre miljøbeskyttelse, lavere lønomkostninger og ringere krav til sikkerhed i produktionen mm.

CO2 produktionsudledning er derfor politisk støttet flyttet til dansk ejet slavearbejde produktion i udlandet.

Det problem står USA med, som alle andre lande i verden, det er håndteringen af dette problem der et omdrejningspunktet for global stabilitet og økonomisk fremgang på den lange bane, men med racisme og undertrykkelse af de fattige, som afledning fra det faktum, så de kortsigtede økonomiske gevinster fortsat kan høstes af den undertrykkende superrige klasse og aflede opmærksomheden fra at tale om den politiske medvirken til undertrykkelsen i USA, Danmark som i resten af verden.

Kamala Harris er forberedt på at skulle adressere racisme, det bliver meget spændende at følge.

’Enrich Not Exploit’

Det nye USA:):):)

Tobias Torfing

"Biden, hivs program ligger til venstre for Barack Obamas og Bill Clintons"

Helt seriøst? På hvilke punkter? Han er helt på linje med Bill og Hillary. Han var f.eks. for Bush’ Irak krig. Punkt for punkt er hans fremlagte forslag mere højreorienterede end Obamas, og på mange forslag også dårligere end Hillarys (mindsteløn og lign.).

Helt ufattelig ringe kommentar fra Information at slynge noget ud uden at henvise til ET eneste punkt.

"Harris er blandt andet udset til at kunne appellere til kvindelige vælgere i forstæderne. En gruppe, som både Trump og Biden skal have fat på, og til de yngre vælgere. "

Kammela fik overhovedet ikke fat på på de unge stemmer til primærvalget, ligesom hun kun nåede ud et meget smalt segment af kvinder (primært Journalister og kultureliten som i forvejen stemmer demokraterne). At tro det ændre sig i præsidentvalget er helt skørt. Men nu er skribenten jo også journalist. Harris taler til et meget lille segment som i forvejen stemmer demokratisk.

Argumentet har jo også lydt "do no harm"-kandidaten. Tiden må viser om det holder. Vi må se hvilke sager man kan finde af sager fra hendes tid i Californien.

Igen et skuffende indlæg om det amerikanske valg fra Information.