Leder

Gadens klimakamp skal ind i parlamentet

Skuffede Fridays For Future-ledere vil i den tyske forbundsdag. Det sætter de regeringssultne De Grønne under et ubehageligt klimapres, men demonstranterne har ret: Klimaet reddes i parlamentet, ikke på gaden
Fridays For Future-aktivisten Jakob Blasel, her th. bag Greta Thunberg til en klimademonstration i 2019, vil sammen med en række andre aktivister i parlamentet. Og ’de parlamentsstormende aktivister har ret: FFF har til al hæder og ære ændret den offentlige bevidsthed. Men på sigt ændrer de ikke den politiske virkelighed ved bare at være højlydte nok på gaden,’ skriver Matthias Sonne i denne leder.

Fridays For Future-aktivisten Jakob Blasel, her th. bag Greta Thunberg til en klimademonstration i 2019, vil sammen med en række andre aktivister i parlamentet. Og ’de parlamentsstormende aktivister har ret: FFF har til al hæder og ære ændret den offentlige bevidsthed. Men på sigt ændrer de ikke den politiske virkelighed ved bare at være højlydte nok på gaden,’ skriver Matthias Sonne i denne leder.

Tobias Schwarz

Udland
29. august 2020

Det fik sløj mediedækning, da Greta Thunberg og en af de to tyske ledere af Fridays For Future (FFF), Luisa Neubauer, for nylig tilbragte halvanden time alene med Merkel i Berlin. Det afspejler desværre en klimabevægelse med svindende opbakning under coronapandemien, og måske endnu værre: en svindende tro på klimamålene og Parisaftalen.

At den anden FFF-leder, den 19-årige nordtysker Jakob Blasel, ser FFF som »en flok frustrerede aktivister«, har til gengæld fået markant mere tysk mediedækning. Beskrivelsen af de frustrerede FFF-folk bliver nemlig også brugt til at begrunde, at han – ligesom flere medaktivister – stiller op til den tyske forbundsdag for De Grønne ved næste års valg.

Det har udløst en arketypisk strid: Gadens pres mod parlamentets magt. Og klimakampens nødvendige radikalitet mod den parlamentariske virkeligheds kompromiskrav i kapitalismen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Falsk dikotomi.

Naturligvis skal gadens klimakamp ind i parlamenterne, men gadens klimakamp skal forblive og blive stærkere og være forbundet med repræsentanterne i parlamenterne.