Leder

Lukasjenko er truet af sin egen storsejr

Søndagens hviderussiske valg endte med dramatiske sammenstød mellem politi og demonstranter. Trods et officielt valgresultat på 80 procent af stemmerne til præsident Lukasjenko har oppositionen uset stor opbakning. Alligevel står den over for enorme udfordringer
Trods den erklærede storsejr ved valget er præsident Aleksandr Lukasjenkos position udsat som aldrig før. Analytikere peger på, at ’ånden er ude af flasken’. Hviderusserne er pludselig blevet mobiliseret, og intet tyder på, at det vil ændre sig den kommende tid.

Trods den erklærede storsejr ved valget er præsident Aleksandr Lukasjenkos position udsat som aldrig før. Analytikere peger på, at ’ånden er ude af flasken’. Hviderusserne er pludselig blevet mobiliseret, og intet tyder på, at det vil ændre sig den kommende tid.

Sergei Gapon

11. august 2020

På en tom vej i det centrale Minsk løber en ung mand med spredte arme og et dybt brøl mod en hvid politibil. Politiets reaktion er prompte, men også noget overraskende. I stedet for at køre imod ham bakker den tilbage til en mindre hær af politifolk med hævede skjold. 

Myndighederne i Hviderusland er utvivlsomt bedre udrustet end de mange vrede demonstranter, der søndag aften gik på gaden efter det hviderussiske præsidentvalg. Alligevel tyder noget på, at regimet denne gang frygter demonstranterne.

Den dramatiske valgkamp sluttede officielt med, at den siddende præsident Aleksandr Lukasjenko fik omkring 80 procent af stemmerne. Ikke overraskende for præsidenten, der har siddet på posten siden 1994 og går under øgenavnet ’Europas sidste diktator’.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alvin Jensen
 • Erik Karlsen
 • Thomas Tanghus
 • Per Klüver
 • Morten Wieth
 • Mads Greve Haaning
 • David Zennaro
 • Jane Jensen
 • Ervin Lazar
 • Dorte Sørensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
Alvin Jensen, Erik Karlsen, Thomas Tanghus, Per Klüver, Morten Wieth, Mads Greve Haaning, David Zennaro, Jane Jensen, Ervin Lazar, Dorte Sørensen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Serge Savin

Hvide Rusland får aldrig lov til at bryde ud af Putin's Eurasiske Økonomiske Union.

Det er vigtigt, at vi fra EU's & Nato's side ikke giver indtryk af, at vi vil være i stand til at beskytte Hvide Rusland imod Rusland, hvis det skulle komme så vidt, og derved vækker falske forhåbninger hos hviderusserne - for vi kan ikke beskytte Hvide Rusland.

Dorte Sørensen

en bemærkning til - "husmoren Svetlana Tikhanovskaja" - hvorfor denne beskrivelse, når hun er engels lærer og tolk/oversætter. (kilde P1)

Claus Nielsen, Alvin Jensen, Flemming Berger, Thomas Tanghus, Anders Olesen, Morten Wieth, Arne Albatros Olsen, Jane Jensen, Søren Løvborg, Gert Romme og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

tjah hvis Belarus vil skifte side og søge imod EU og blive en del af nato er det klart at det vil opleves som en trussel i Kreml og med god grund,
jeg kunne dog frygte at nato gerne vil øge sin tilstedeværelse i området og har planer om at støtte en opposition som ønsker tilknytning til EU/nato, så man kan opnå et nyt Ukraine,
det er dog indlysende at belarus befolkning har brug for ægte demokrati og slippe for lukasjenko,

men et "demokrati" som er til salg for pengemagten er jo ikke ægte demokrati, lige så lidt som det de har nu er det, og når USA taler om demokrati og frihed er det jo egentlig lidt hyklerisk,
for det man faktisk vil er jo at skabe adgang for storkapitalens magt, og den frihed man understøtter er friheden til at indføre pengenes totale magt (markedsøkonomi), altså de stærkes "frihed" til at undertrykke ,
er man fattig i USA er der ikke meget frihed ud over friheden til at sige sin mening, men hvem lytter til en taber ??

Alvin Jensen, Lars Løfgren, Kent Bajer, Anders Graae, Arne Albatros Olsen, Rune Haller, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

vil lige tilføje at jeg selvfølgelig intet har til overs for Putin og hans Oligarki, det er bestemt heller ikke noget ægte demikrati.

@Dorte Sørensen.

I dette konkrete tilfælde giver det faktisk mening, da det er sådan hun har præsenteret/iscenesat sig selv. Nemlig at hun ikke selv har nogen politiske ambitioner, men blot opstiller fordi hendes mand blev arresteret og at hendes eneste mål var frigivelsen af politiske fanger og sikre ægte, frie valg.

Rolf Andersen, Claus Nielsen, Alvin Jensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja Per Klüver det har jeg også hørt og læst - men det behøver "man" da ikke være husmor for at ønske - Hvis "man" vil så kan beskrivelsen tolkes nedsættende og ikke i tråd med alle Informations historier med folks oplevede behandling både fysisk og i tiltaleform.