Leder

Modis symbolske sejr: Nu bygger han vigtigt hindutempel, hvor der engang lå en moské

Da premierminister Narendra Modi onsdag lagde den første sten i byggeriet af et nyt hindutempel i Ayodhya var det både en politisk sejr og en milepæl i det langvarige hindunationale opgør med Indiens sekulære arv
Indiens premierminister, Narendra Modi har med sin hindunationale og antimuslimske agenda sat sig tungt på magten, og da han onsdag var æresgæst ved en spirituel ceremoni i Ayodhya, da den første sten i byggeriet af et nyt hindutempel blev lagt, var der for ham tale om en politisk og religiøs milepæl.

Indiens premierminister, Narendra Modi har med sin hindunationale og antimuslimske agenda sat sig tungt på magten, og da han onsdag var æresgæst ved en spirituel ceremoni i Ayodhya, da den første sten i byggeriet af et nyt hindutempel blev lagt, var der for ham tale om en politisk og religiøs milepæl.

AFP/Ritzau Scanpix

Udland
8. august 2020

Indiens premierminister, Narendra Modi, var omgærdet af røgelse og messende hindupræster, da han onsdag var æresgæst ved en spirituel ceremoni i Ayodhya. Den nordindiske by har i årtier dannet rammerne for en mærkesag for den hindunationale bevægelse Modis parti, Bharatiya Janata Party (BJP), er den politiske gren af.

Siden 1980’erne har BJP’s ideologiske bagland ført en landsdækkende kampagne for at få opført et tempel for hinduguden Ram på stedet. Det var her, at tusindvis af hinduer i 1992 jævnede en 400 år gamle moské med jorden. Mange hinduer mener, at Ram blev født på nøjagtigt samme sted, og at et hindutempel var blevet revet ned for at give plads til moskeen på et tidspunkt, hvor det nordlige Indien var under muslimsk herredømme.

I slutningen af sidste år tildelte et dommerpanel i højesteret grunden til hinduerne, der samtidig fik lov til at bygge et tempel. Derfor kunne Modi i denne uge lægge den første sten på den religiøst omstridte tempelgrund.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inderne er nødt til at forstå at Islam er en del af den hinduistiske kulturarv og har været med til at udvikle den indiske kultur. At forsøge at slette islam fra deres historie, er historie forvanskning aom man kun oplever i fascismen, der forsøger at rense sit selvbillede og ophøje sig over andre.

Peter Mikkelsen, Gert Romme og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Modis motiv er vel det samme som Erdogans i Istanbul, og Kinas ret voldsomme indgreb mod de muslimske mindretal i den vestlige del af landet. De har set på Vesteuropa og USA, hvor vi har dyrket det multikulturelle, og menneskerettigheder som var det en åbenbaring fra himlen. Havde vi i vesten haft succes med indvandring og tvangsligestilling af religiøs dyrkelse med total disrespekt for kultur og historie, så tror jeg ikke Indien, Kina, Tyrkiet etc. havde valgt en anden strategi. Men Vestens fiasko, har gjort valget nemt for dem.

Torben K L Jensen

Der er stor forskel på den angelsaksiske demokratimodel - der kan føres tilbage til "Magna Carta" og den franske model (den ægtefødte med den franske revolution) - England og alle deres kolonier - her USA - er den agressive form man tror er den eneste rigtige med et totalt forvridende valgsystem der er alt andet end demokratisk. Og netop dét forsvares med næb og klør i Vesten. Lidt dumt - ikke sandt.

Morten Balling

Til manden med den orange maske til højre: Hvor godt tror du selv den virker når den ikke også dækker din næse?!?

Selvom mørketallet i Delhi lader til at være enormt, 25% af befolkningen har antistoffer, så mangler man stadig den hårde del af epidemikurven.

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-53485039