Leder

Det er på tide med en offentlig tilgængelig dansk status for den store oprydning i Nordsøen

I den britiske nordsøsektor er afviklingen i gang, og myndighederne udsender hvert år grundige, offentlige statusrapporter over fremdriften og omkostningerne. Herhjemme har det indtil nu været et ikkeemne i offentligheden
Jo mere der investeres i den skrantende sorte forretning via efterforskning og nye produktionsboringer, desto større bliver regningen for det, der på sigt skal ryddes op i bl.a. Nordsøen. Fotoet er et arkivfoto.

Jo mere der investeres i den skrantende sorte forretning via efterforskning og nye produktionsboringer, desto større bliver regningen for det, der på sigt skal ryddes op i bl.a. Nordsøen. Fotoet er et arkivfoto.

Claus Bonnerup

31. august 2020

Olieselskaberne forbereder et hamskifte. De fleste af dem kalder sig nu ’energiselskaber’, fordi de ved, at tiden for den sidste olie nærmer sig, og at fremtiden – hvis de har en – ligger i en grønnere profil som producenter af vedvarende energiløsninger.

Tankerne om hamskiftet afspejler, at der bliver stadig længere mellem felter med nem og billig adgang til olie og gas, at olieprisen og indtjeningen er for nedadgående, at klimaudfordringen presser og vil få efterspørgslen til at falde, og at investorer i stigende tal vender det sorte ryggen til fordel for det grønne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Peter Beck-Lauritzen
 • Thomas Tanghus
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
 • Carsten Munk
 • Jes Enevoldsen
 • Johnny Christiansen
 • Trond Meiring
 • Niels-Simon Larsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Kurt Nielsen
 • Torben K L Jensen
Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Jes Enevoldsen, Johnny Christiansen, Trond Meiring, Niels-Simon Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Frederiksenholdet skal aflyse 8.udbudsrunde, det er klart.
En anden sag er, at vi ikke kan forblive oppe på det høje energiforbrugsniveau, og det betyder, at vi skal ned i energiforbrug, og det er dér, den virkelige udfordring er.

Peter Beck-Lauritzen, Jens Voldby Crumlin, Kurt Nielsen, Liselotte Paulsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Politikerne har konsekvent vendt det blinde øje til de mange miljø problemer omkring vores olie og gas udvinding i Nordsøen. Der har været massive og systematiske overtrædelser af reglerne for udledning af kemikalier og olieholdigt spildevand.
Der har været skandaler omkring opbevaring af det radioaktive normaffald.
Der eksisterer ikke nogen reel miljøvurdering af boreaktiviteternes samlede miljøaftryk da de godkendes enkeltvis.
Ingen har overblik over det samlede methan udslip fra aktive og nedlukkede boringer og sprækker fra fracking aktivitet og sætninger i undergrunden.
Læg dertil at politikerne drømmer om at løse klmaproblemerne ved at lade olieselskaberne lagre CO2 i undergrunden uden nogen garanti for at metoden er sikker eller økonomisk ansvarlig.
Det er prisværdigt at Information har kastet så mange ressourcer ind i at afdække problemerne i Nordsøen. Nu er det helt afgørende at politikerne bliver presset til at forholde sig til problemerne og handle ansvarligt.

Niels-Simon Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Carsten Munk, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Staten kan sådan set godt give tilladelse til noget der først skal ske om 35 år - bare de ikke blander sig i markedsmekanismerne ved feks. at garantere tab. Markedet siger jo for tiden at det bliver tabte investeringer (stranded assets) hvis man investerer i olie-udforskning. Verdens største oliefond - den norske på 8.000 milliarder norske kr. - har stoppet deres eftersøgning efter nye olie-brønde.

Man har jo en god gammel regel, der siger; at forureneren skal betale for oprydningen. Og det er vel ingen meget stor uretfærdighed, at den der har tjent penge på udvinding af olie og gas, også rydder op efter sig.

Problemet er dog, at forureneren ret let kan parkere disse "passiver" i selskaber uden midler, og lade dem gå konkurs. Faktisk skal forureneren blot undlade at indsende årsregnskab til Selskabsstyrelsen, så vi styrelsen efter et par rykkere, lukke selskabet.

Derfor burde der have været sat penge af i kontrakterne med olieselskaberne, der skulle have dækket oprydningen. Men politikerne er jo ikke særligt smarte.

Niels-Simon Larsen, Peter Beck-Lauritzen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Ved etablering af grusgrave, skal der stilles sikkerhed for gen-etableringsomkostningen=bankbekræftet pengebeholdning! Det må vel også gælde for oliekonsortier? - eller hvad?

Niels-Simon Larsen

‘Forureneren betaler’ et et ubrugeligt begreb. Tænk på vores krigsindsatser. Tænk på støjforureningen. Ingen betaler for den støj, de laver med motorkøretøjer.
De mange giftgrunde rundt omkring, kommer skatteyderne til at betale for.
Iltsvindet i fjordene - kan vi få Landbrug og fødevarer til at betale for det?
Osv.