Leder

At den russiske oppositionspolitiker Navalnyj ligger i koma i Berlin, udstiller Europas geopolitiske afmagt

At Navalnyj ligger i koma – overvåget af tyske sikkerhedsstyrker midt i Berlin – er et tragisk billede på Ruslands tilstand og på Europas trange kår i en stadig mere multipolar verdensorden
Så længe Navalnyj er død, syg eller bare i Berlin, har han ingen indflydelse i Rusland.

Så længe Navalnyj er død, syg eller bare i Berlin, har han ingen indflydelse i Rusland.

Shamil Zhumatov

Udland
28. august 2020

Hvilket tragisk billede!

Tre årtier efter Sovjetunionens opløsning ligger den ledende russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj i koma et stenkast fra den hedengangne mur i Berlin. Modsat Kreml er de tyske læger ikke i tvivl: Navalnyj er med meget stor sandsynlighed blevet forgiftet. Og i Europa tager vi affæren med rystende selvfølgelighed.

Fra den tyske regering, NATO og Europarådet er kravet om opklaring godt nok taget til, så de første russiske undersøgelser kom i gang torsdag. Men det er ragende naivt at forvente »fuld transparens«, som Merkel kræver. Det bekræftes af sidste års lejemord i Tiergarten, som den tyske statsadvokat anklager russiske sikkerhedstjenester for at stå bag. Og det bekræftes af de mange uopklarede mord på Kreml-kritikere, journalister og oppositionspolitikere, der er blevet forgiftet, skudt eller faldet ud ad vinduer.

Alligevel følger Navalnyj-affæren formentlig det klassiske mønster: Europa forarges og advarer Rusland. Og efter et par uger vender vi tilbage til status quo, fordi det ville være en katastrofe at rive de sidste diplomatiske bånd over, og fordi bredere sanktioner ville ramme den russiske befolkning, hvis økonomi i forvejen er dobbelt ramt af corona og lave oliepriser.

Det mønster bliver stadig mere problematisk af den tiltagende geopolitiske konflikt mellem EU og Rusland. Med win-lose-kalkulationer, vold og propaganda sætter Rusland i hvert fald på kort sigt Europas mere værdibaserede politik til vægs – i værste fald også i Hviderusland, hvor oprøret i Putins øjne som altid er påført udefra: Politik er jo noget, der styres oppefra.

Derfor sover Putin sikkert også fint om natten. For Navalnyj-affæren ligner endnu en advarsel til hans modstandere og geopolitiske konkurrenter. Så længe Navalnyj er død, syg eller bare i Berlin, har han ingen indflydelse i Rusland.

At Navalnyj ligger i koma – overvåget af tyske sikkerhedsstyrker midt i Berlin – er således et tragisk billede på Ruslands tilstand og på Europas trange kår i en stadig mere multipolar verdensorden. I den situation har EU kun et brugbart værktøj, hvis mistanken om en forgiftning bekræftes: Målrettede sanktioner mod den styrtrige top i Kreml, i de mest magtfulde russiske ministerier og sikkerhedstjenester. Sanktioner, som rammer Putins folk og ikke den brede befolkning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Jeg ville så gerne være enig med dig i din konklusion:

"I den situation har EU kun et brugbart værktøj, hvis mistanken om en forgiftning bekræftes: Målrettede sanktioner mod den styrtrige top i Kreml, i de mest magtfulde russiske ministerier og sikkerhedstjenester" .... men EU har ikke noget brugbart værktøj imod den styrtrige top i Kreml.

Vi kunne holde op med at overføre disse milliarder af Euro for russisk naturgas; men det bliver vi aldrig nogensinde enige om alle 27 lande. Så Putin er sikkert ret ubekymret overfor EU-sanktioner.

kjeld hougaard

Ja – heldigvis for resten af verden, har “Vesten” og EU ikke geopolitisk magt som i de gode gamle dage for 100 år siden. Dengang var det os der styrede verden. Blandt andet gav vi en del af Kina til Japan, i dag ville vi ha givet dem det hele, og Rusland styret fra – København?

Peter Beck-Lauritzen

Demokrati er en træls størrelse, ligeså EU og det er Putins held. Hvad med at blokere for Nord-stream og tilsvarende aktiviteter, der beriger Kreml-toppen? Send "diplomater" hjem! Der er sikkert flere ting, Putin ville blive "ked af", -brug dem.

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Så fik vi bekræftet, at Aleksej Navalnyj, der stadigvæk ligger i koma i Berlin, blev forgiftet af novichok - sammen gift som blev anvendt imod Sergei Skripal og hans datter i Salisbury.

Der sker selvfølgelig ingenting med hverken morderne eller deres bagmænd -
ingen af parterne bliver nogensinde retsforfulgt.

Nej, Torben Lindegaard, vi fik det ikke bekræftet. Det er din udlægning. Sonne skrev: "Navalnyj er med meget stor sandsynlighed blevet forgiftet". "Meget stor sandsynlighed" er ikke det samme som bekræftet.

Jørgen Mathiasen

@Søren Dahl
Måske skulle du lige checke www.ARD.De eller, hvis det kniber med sprogkundskaberne, gå ind på the Guardians webside. Det er en sag, som er på vej ind på dagsordenen hos EU og Nato.

Torben Lindegaard

@Søren Dahl 03. september, 2020 - 14:44

Nyheden om, at Aleksej Navalnyj blev forgiftet med novichok, kom i går eftermiddags.

Information har ikke nyheden i dag;
men Informations journalister rider ikke samme dag, de sadler.