Leder

Vestens kamp mod Vesten intensiveres på bunden af Østersøen

Den storpolitiske konflikt om den tysk-russiske gasledning er nået et niveau, hvor sanktioner direkte kan ramme tyske myndigheder og politikere – og små byer som Sassnitz
Russisk specialskib, ved den tyske ø Rügen, forbereder færdiggørelsen af de sidste 150 kilometer af den i alt 2.350 kilometer lange tysk-russiske gasledning under Østersøen.

Russisk specialskib, ved den tyske ø Rügen, forbereder færdiggørelsen af de sidste 150 kilometer af den i alt 2.350 kilometer lange tysk-russiske gasledning under Østersøen.

Stephan Schulz/ Ritzau Scanpix

Udland
18. august 2020

Det tog nogle dage, før brevet fra tre amerikanske Trump-tro senatorer fandt vej rundt i den europæiske presse. Sort på hvidt truer de den lille Nord Stream 2-havneby Sassnitz på den østtyske ø Rügen med »retligt og økonomisk udraderende sanktioner«, hvis havneselskabet i Sassnitz hjælper med at færdiggøre de sidste 150 kilometer af den 2.350 kilometer lange tysk-russiske gasledning under Østersøen. En ledning, der skal bringe russisk gas direkte til Tyskland uden om Ukraine og Polen – og uden om transitgebyrer.

Det er overdrevet, når senatorerne beskriver gasledningen som »en alvorlig trussel mod europæisk energisikkerhed og amerikansk national sikkerhed«. Men deres trussel er reel og timingen kritisk: I Sassnitz ligger gasrørene og det russiske reserveskib, der skal lægge dem, efter det schweiziske rederi Allseas forlod projektet på grund af amerikanske sanktioner. Og truslerne har rygdækning i den amerikanske kongres, som sidder med alle kort på hånden i forhold til udenrigshandel, og som i juli besluttede at udvide sanktionerne.

Projektet kan strande

Dermed er den storpolitiske konflikt om gasledningen nået et niveau, hvor sanktioner fra en partner direkte kan ramme tyske myndigheder og politikere – og små byer som Sassnitz. Og truslerne kan få projektet til at strande på bunden af Østersøen. Energikoncernen Uniper, der har en mia. euro ude at svømme med Nord Stream 2, advarer selv om, at projektet måske aldrig bliver færdigt.

At disse »sanktioner mellem partnere« er ren afpresning, og at »ingen fremmed stat har ret til at diktere EU’s energipolitik«, har den tyske udenrigsminister Heiko Maas åbenlyst ret i. Men til den historie hører den tyske dobbeltmoral, som Trump borer fingeren ned i med forsvarspolitikken som pressionsmiddel: Hvorfor (via NATO) støtte Tysklands forsvar mod Rusland, så længe tyskerne laver lukrative energideals med russerne, som Europa ellers sanktionerer?

For Trump handler det naturligvis også om at sælge amerikansk frackinggas i Europa. Men med bøllemetoderne består problemet: Så længe Trump er ved roret, er han rygende ligeglad med, at konfrontationen mellem USA og Tyskland kun gavner én part, nemlig Putin. Den farce fortsætter. Og mens Nord Stream 2 står på spil, er Europa endnu mere alene hjemme – uden en plan for at sikre sin fælles energi- og sikkerhedspolitik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Den rørledning bliver bygget færdig - Den tyske regering har besluttet sig - koste hvad det vil.

Poul Anker Sørensen

Den rørledning skal bygges færdig, og hvis galningen, som i øjeblikket er præsident i USA skulle genvinde titlen ( guderne forbyde det ) må vi afbryde de diplomatiske forbindelser med USA.

Rolf Andersen, Anders Graae og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Tja,jeg har hverken kompetance eller viden nok til at vide hvad der er rigtigt her, men umiddelbart vil jeg da mene at sanktioner kun må bruges,hvis en stat direkte undertrykker eget folk eller besætter et andet folk.
Ellers kan jeg da kun se at øget samhandel og tilknytning stater imellem styrker freden mere end det modsatte.
Vi kan ikke lige nu ændre Ruslands valg eller Kinas, men vi kan være kritiske og fortsætte dialogen.
Vi i Vesten er ikke verdens navle uanset vi bilde ros ind vi er de "bedste" på mange områder.
Men det klinger hult så længe vi tilpasser os storebror mod vest, for storebrødre kan også blive for sikre på deres selvbestaltede autoritet.

kjeld hougaard, jens christian jacobsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Hvad skal ind? Sol og vind!

Ole Svendsen, Jan Rosberg og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Da jeg var i USA flere gange i slutningen af 90erne (mens Clinton var præsident), blev jeg hver gang overrasket over, at politikkerne (fra begge partier) hele tiden fokuserede på, at den største trussel mod fortsat amerikansk verdensdominans (der er et +ord i USA), var et tæt samarbejde mellem EU og Rusland. Derfor betalte Hilary Clinton, som udenrigsminister under Obama, 4,5 milliard $, for at fremprovokere et kup i Ukraine! Det lykkedes, men den aflyttede samtale mellem USAs ambassadør i Ukraine og kup-præsidenten afslørede, at USA var voldsomt utilfreds med, at "Ukraine ikke havde leveret varen", som var Sevastopol på Krim, som er Ruslands vigtigste flådebase. Nu forsøger Trump at forhindre et tæt samarbejde mellem EUs største land og Rusland, og at stoppe for deres samarbejde i levering af energi til EU, og det burde man ikke støtte!

Johnny Christiansen, Flemming Alleslev, Torben K L Jensen, Carsten Munk og Anders Graae anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Hvad skal ud? Fascisten Trump og amerikansk impoerialisme.

Philip B. Johnsen

Det vigtige er ikke gasledningen, men hvordan racister der samtidig med ønsket om nye gasledninger uden fremtid, behandler konsekvenserne med systemisk racisme, for ellers kan racisterne ikke afbrænde gassen, husk på det!

Trump, Fredriksen og store dele af den tyske politiske elite brugere samtidig politisk opbygning af systemiske racisme, ved gentagende negative omtaler af danskere og tyskere der ikke er hvide, titusinder politiske negative omtaler af danskere og tyskere der ikke er hvide, der umenneskeliggør ikke hvide mennesker i Tyskland og Danmark, for det er ikke nogen hemmelighed at fortsat gasafbrænding skaber milliarder af sultende mennesker syd for Middelhavet, hvor mange vil forsøge at flygte op til det køligere nord, før de dør af sult.

Den lille syriske dreng i vandkanten druknet på Middelhavet, er billedet på den danske og tyske systemiske racisme.
Det er voldsomt, men de gentagende danske og tyske politiske nedgørelser af ikke hvide danskere og tyskere, skal sikre at det bliver udholdeligt.

Link: https://www.berlingske.dk/internationalt/et-ubaerligt-billede

Fra link:
United Nations/FN
15. juli 2019

“World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.
United Nations.

A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Da Obama var præsident opdagede vi, takket være Snowden, at amerikanernes sikkerhedstjenester masseovervåger os alle. Amerikanerne lavede en lov som gjorde de ulovligt at overvåge amerikanske statsborgere. Vi og vores politikere lagde os ned og sagde overvåg os som meget i vil.

Er det ikke bare det samme som gør sig gældende her?

Ole Svendsen, Bjarne Jensen og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Amerikanerne er også ved at ændre økonomibøgerne, så de selv kommer til at brillere, men vi i Europa er nogle torske.

Nu er det f.eks. tyskerne der er nogle nassekarle fordi de sælger så mange varer i USA, mens de ikke vil acceptere at en amerikansk bildør kun er med forsikring de første 1000 gange den lukkes i.

Hvorimod amerikanerne selv gør deres pligt og køber ind på stadig mere absurde kontokort fuldstændig uden brug af fornuftig sans. Og braget lortet sammen har de dollaren, så andre kommer til at betale.

Jeppe Lindholm

Der er da uoverensstemmelser mellem EU og Rusland. Men ikke være end at de kan håndteres. Rusland skal ikke udnævnes til EU's fjende. Tværtimod skal Rusland på sigt være en vittig samarbejdspartner. Det kan kun være i begge partes interesser.

kjeld hougaard

Vi kan tale om EU mm. Va’ med Danmark? De facto en Amerikansk vasalstat? Vi er i ”koalitionen af de villige”. Tyskland, som møntede begrebet ”Westlessness”, ser som flere Øst og Sydøst Europæiske områder [og resten af verden] at ”Vesten” og ”Vestens værdier” er USA's: ”Gør som vi siger, eller bomber eller sulter vi jer”. Tyrkiet er et pragt exsempel på denne opvågning. Uanset hvad man i øvrigt anser om den tyrkiske befolknings samfundsform – De gør som de vil, uanset om ”Vi = USA” kan li det eller ej.