Leder

Det amerikanske valg bliver måske det vigtigste klimavalg nogensinde

Vi kan ved valget til november få fire år mere med Donald Trump, som vil holde USA ude af Parisaftalen og gøre kampen mod klimaforandringer meget vanskelig. Eller vi kan få den meget gamle Joe Biden, som med flertal i begge kamre vil kunne blive den grønne omstillings globale leder
»Det vil således (hvis Biden vinder præsidentvalget, red.) ikke være Joe Bidens personlige præstation, men den globale, politiske, kulturelle og økonomiske situation, som vil kunne gøre den meget gamle mand til den grønne omstillings globale leder.« skriver Rune Lykkeberg i denne leder.

»Det vil således (hvis Biden vinder præsidentvalget, red.) ikke være Joe Bidens personlige præstation, men den globale, politiske, kulturelle og økonomiske situation, som vil kunne gøre den meget gamle mand til den grønne omstillings globale leder.« skriver Rune Lykkeberg i denne leder.

Jim Watson

5. september 2020

Klima er ikke et stort tema ved det amerikanske valg – for vælgerne. Selv om orkaner, skovbrande og ødelæggende oversvømmelser bliver vildere og vildere og hyppigere og hyppigere i USA, og selv om det voldsomme vejr mange steder er blevet en allestedsnærværende trussel mod amerikanernes hjem og hverdagsliv, er klima ifølge en ny måling fra Pew Research ikke engang på top-ti over de temaer, som betyder mest for vælgerne ved valget til Det Hvide Hus og Kongressen til november.

Det er ikke, fordi amerikanerne ikke kender til klimaforandringerne eller ikke taler om dem. To tredjedele er ifølge en måling fra Yale overbeviste om, at menneskeskabte klimaforandringerne er en indiskutabel kendsgerning. En tredjedel af amerikanerne taler jævnligt om klimaet, og seks ud af ti amerikanere ønsker, at regeringen skal gøre mere.

Men for det første er forholdet til klimaforandringer genstand for kamp mellem demokraterne og republikanerne. Det er en del af den konflikt, som splitter USA og blokerer hele det politiske system.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
  • Marie Vibe
Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Marie Vibe anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Det er sagt før, men det er rigtig nu: Valget til november er et skæbnevalg."

I dén grad:.For klimaets skyld, for demokratiet i USA's skyld, for de alm. amerikaneres skyld, for NATO's skyld og dermed også EU landenes sikkerheds skyld og for fremtidens skyld, er det utroligt vigtigt, at Biden vinder.

At jeg i langt højere grad ville have foretrukket Sanders frem for Biden er en anden sag.
Det løb er desværre kørt, fordi demokraterne fra "The Establishment" rottede sig sammen mod Sanders igen i år, lige som de gjorde i 2016.

jens christian jacobsen, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar

Yes sir. Bernie Sanders og alle Amerikas klimaaktivister fik presset den grønneste program igennem på det mindst betydningsfulde papir nogensinde i amerikansk politik. Hermed er Joe Biden ikke blot den grønneste præsidentkandidat Amerika nogensinde har set. Men også opfinderen af dette guldkorn fra i går,

"Donald Trump is not fit to be the job of president to be the commander and chief."

40-45 sekunder inde: https://www.youtube.com/watch?v=Nf6F5kN7CYE&t=1881s

Hvis alt går som det plejer, bliver Trump USA næste præsident igen til november. Det eneste, som umiddelbart tæller for Trumps kernevælgere er jobs. Jobs, som giver en løn, som kan forsørge familien og give børnene en fremtid. Klima er da vigtig, men hvem vil ofre sin familie og sine børn for denne gode sag? Ville du?

Nej vel. Hvad skal jeg med et bæredygtig klima, hvis mine børn går til i elendighed. Derfor vinder Trump.

Søren Kristensen

Trump er den yngste, rigeste, mest provokerende og ham med den flotteste kone - og der alligevel snart ikke mere spinat han kan træde i. Derfor vinder han.